MEGADETH - Mustaine hazudik - mondja a régi gitáros, Jeff Young

A Megadeth-főnök fajsúlyos partnerre akadt a szájkaratéhoz

2009. december 20. (vasárnap) 14:59 | utoljára módosítva: 2010. január 12. (kedd) 07:58

Jeff Young a Megadethben gitározott, igaz, nem túl hosszú időn keresztül, játéka egyedül az 1988-as So Far, So Good, So What... albumon volt hallható, és a lemez turnéját követően távozott is a csapatból. (A képen balról jobbra: Chuck Beehler dobos, Dave Jr. Ellefson basszer, Dave Mustaine énekes/gitáros, Jeff Young gitáros).
Érdekes volt egyébként, ahogy a kaliforniai Musician's Institute-ban végzett, jazz irányultságú gitáros 1987-ben bekerült a Megadethbe a So Far album stúdiós munkálatai közben. Eredetileg a Malice gitárosa, Jay Reynolds lett volna a súlyos drogproblémái miatt kitett Chris Poland utódja, amikor azonban Mustaine értesült arról, hogy Reynoldsnak a gitártanárja tanítja be Poland szólóit, majd saját maga is láthatta, ahogy Young alig félóra alatt hangról-hangra leszedi és lekottázza a Wake Up Dead nóta szólóit, úgy döntött, hogy a Megadethnek nem Jay Reynolds-ra, hanem Jeff Youngra van szüksége, aki végül a So Far album szólóinak felét játszotta fel a stúdióban. Az album turnéját követően a jól ismert okok - zenei és személyi ellentétek - miatt Jeff Young távozott a Megadethből, és igazából a metal színteret is maga mögött hagyta, most azonban egy Guitar World magazinnak adott Mustaine interjú annyira kiakasztotta, hogy úgy érezte, nem maradhat szótlan. A lavina elindult...


"Az egyik gitártanítványom hozta magával azt az új Guitar World magazint, amiben néhány egyszerűen őrült szöveg jelent meg Mustaine-től, az embertől, a mítosztól, a legendától (saját maga szerint...).

Az évek során ez a szerencsétlen csóri hobbiszerűen fikázott, túlzott vagy simán hazudott csaknem minden tehetséges zenész kapcsán, aki csak megfordult a diszfunkcionális kis formációjában. Szó szerint beleköpve ezzel éppen azok arcába, akik korábban eltitkolták a drogos, szétesett hokizását, és segítették abban, hogy sikeres lehessen.

Mostanáig úgy döntöttem, hogy csukva tartom a számat, még a VH1 műsorban, a Behind The Music Megadeth-es epizódjában is. Pedig komoly nézettséget produkálhattam volna, ha elmondom az igazat arról, hogy VALÓJÁBAN mi is folyt 'a zene mögött' a Megadethben. De eltelt jó 20 év azóta, és a fickó képtelen leállítani magát.

Most is beindult, ezúttal a Guitar World lapjain makog arról, hogyan is énekelte előre az összes szólógitárosának a szólódallamokat! Most komolyan... Ennek az embernek saját stand up műsorral kéne turnéznia!

Figyelembe véve, hogy folyamatosan mennyire ki volt ütve a hernyótól, vagy épp ki tudja mitől, nem is csoda, hogy a jó öreg agyi cellák képtelenek a tények helyes felidézésére. Mivel én az akkori stúdiózás idején végig jelen voltam, és józanul, engedjétek meg, hogy segítsek a félrevezetett 'deth-mesternek.

A többiek nevében nem beszélhetek, de amilyen kivételesen tehetséges volt a Megadeth összes szólósa, egy fikarcnyit sem hiszek el az ostoba meséjéből. Ami a So Far stúdiózást illeti, Mustaine az épületben sem volt, amikor a ritmusokat vagy a szólóimat játszottam fel. És mivel az utolsó pillanatban lettem részese a folyamatnak, nem volt semmilyen zenekari próba sem. Vagyis, mikor is énekelte elő nekem ezeket a szólókat? Ha csak úgy nem, hogy éjszaka, bekokózva, belopózott a hálómba és édes kis semmiségeket dúdolt a fülembe, miközben aludtam..."

Az ugyanakkor tény, hogy amit hallottam a még szerkesztetlen So Far szólóiból, annak alpján a fickó a saját szólóit is alig tudta eljátszani, pláne nem előénekelni olyan kiváló témákat, amiket Chris, Marty, vagy Glen játszott lemezre.


MEGADETH - Anarchy In The UK (Sex Pistols, klip az 1988-as So Far... albumhoz)
Kedves Dave,

Legyen tiszta és világos: nem jártál a stúdióban, amikor feljátszottam a részeimet - egyik dalnál sem, egyetlen pillanatra sem. Te is tudod, én is tudom. Abba kéne hagyni a pimasz hazudást a rajongóid és a média felé.

Legközelebb talán, amikor a tükör elé állsz ezzel a jó öreg 'Szia én, ismerkedj meg az igazi énemmel' szarsággal, érdemes volna elgondolkodni azon, hogy miért érzed szükségesnek, hogy folyton előállj valami nevetséges baromsággal, és hogy másokat azért ócsárolj, hogy így mutasd magad fontosabbnak vagy tehetségesebbnek.

Zseninek tartod magad, mégis ennyi év után sem vagy elég bölcs ahhoz, hogy megértsd: ha mások érdemeit kisebbíted, voltaképpen a saját érdemeidet kisebbíted, ráadásul aki egy kicsi rálátással is bír ezekre a dolgokra, az azonnal észleli a dühöngő bizonytalanságodat.

Talán volna értelme újra elolvasni a Liar dalhoz írt szövegedet, és utána figyelembe véve azt az óriási üvegházat, amit felhúztál magadnak, szépen letenni a kis hülye köveket a kezedből, végérvényesen. Legalább azon zenészek kedvéért, akik segítettek neked abban, hogy elérd azokat a sikereket, amiket mostanság olyan arrogánsan és önző módon élvezel.

Ja, és ha már itt tartunk, le kéne állni azzal a szöveggel is, hogy te találtad ki a 'pók akkordot'. A klasszikus zenét játszó gitárosok széleskörűen alkalmazzák ezt a megközelítést, része az általunk alkalmazott alapvető klasszikus gitározási technikáknak, te bolond.

Üdvözlettel,
Jeff Young


MEGADETH - The Conjuring (1988, Essen)

 

 

Két nappal később a gitáros újabb bejegyzést eszközölt a myspace blogjában:

"Őszintén, nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar újra írok, de némi netes chattelés révén olyan új információkra derült fény, amiket egyszerűen nem hagyhatok szó nélkül...

Ez a mostani infó a személyes asszistensemhez jutott el egy érdeklődő és elégedetlen Megadeth rajongótól.

Egy októberi interjúban, ami a Megadeth új CD-je kapcsán született, Shitstaine újra előkapta a védjegyszerű okádék hazugságait. Az egy dolog, hogy hamisan azt állítja, hogy az általam megírt vagy improvizált szólókat előénekelte nekem, de ez a legfrissebb mutatványa az utolsó csepp volt a pohárban. Az évek során igyekeztem a magasabb rendű úton járni, némi méltósággal viselkedni. De a béke eladó, és vajon ki akarja megvenni, igaz? Mostantól vége a némasági fogadalmamnak és annak, hogy védelmezem Shitstaine mocskos kis titkait.

Részlet az októberi interjúból:

Jobb későn, mint soha, az ausztrál rajongók kétségtelenül alig várják, hogy végre láthassák a Clash Of The Titans turné felfrissített verzióját.

"Nos, mindig is tiszteltem az ausztrál közönséget. Szerencsétlen dolog volt, hogy anno azt a turnét le kellett mondanunk, de nem miattam történt. A többi csapattag miatt. Tudod, Jeff Youngnak volt némi heroinproblémája, és kifogyott a cuccból. Emiatt nem akart lemenni Ausztráliába. Na már most, ha én bármikor kifogytam valamiből, vagy szereztem újat, vagy valahogy átvészeltem a gondot!"


Mustaine az októberi ausztrál turné során az alábbiakat is nyilatkozta egy másik helyen, az Undercover honlapnak:
"Jó régen le lettünk tiltva itt, Ausztráliában, mert amikor Jeff Young gitározott nálunk, és mindannyian elég csúnyán szét voltunk hullva - a hernyó akkoriban nagyon ment -, Jeff kifogyott a cuccból Japánban. Emiatt haza akart menni. Nos, amikor én kifogytam, egyszerűen csak ittam helyette. (nevet) De ő haza akart menni.  És így lemondtuk Ausztráliát. Ennek következtében a nyakunk hurokba került, és 10 éven át nem tudtunk eljutni ide, most is csak egy másik szervező révén. Elkezdtük kiengesztelni az ausztrál közönséget a történtek miatt...

...El kellett volna páholnom Jeff hátsóját, bedugni őt egy bőröndbe, és lejönni Ausztráliába. (nevet) De a fickóval nem volt értelme okoskodni. Ő volt az, aki azzal hívta fel a barátnőmet, hogy amikor szexel a csajával, mindig a barátnőmről álmodozik. Mire én: 'Mit is mondott?!' És azonnal kirúgtam emiatt... Ez már a heroinos incidens után történt. Ez olyan, mint amikor a por egyre csak gyűlik, a végén meg már hegységet képez. Ez már itt Mount Everest-szerű volt, és eljött egy pont, ahonnan már nincs tovább. Még a bőröndömet is kinyitotta és megtalálta benne Doro Pesch nekem küldött szerelmes levelét. Mivel bele volt zúgva Doro-ba, azonnal ki akart szállni. Erre odajött a gitártechnikusa, hogy nincs para, szívesen beugrik az esti bulin, el tudja játszani a témákat. Erre én: 'azokat aligha, mert elég komoly dolgok vannak ott' (nevet) A fickó erre csak annyit mondott, hogy ha tudni akarom, minden este beleköp Jeff ásványvizes üvegébe. Itt már csak fintorogni tudtam, ezt annyira gusztustalan volt hallanom."   


 

MEGADETH - Wake Up Dead (Essen, 1988)
 


Jeff Young válasza az októberi ausztrál interjúkra:

"Valóban Dave? Mindig tisztelted a közönséget? Ezért is volt az, hogy minden egyes este úgy kellett levinni a színpadról, mert ahhoz is túlságosan be voltál b...va, hogy állni tudj, nemhogy játszani és énekelni! Vajon ahhoz is túlságosan be voltál b...va, hogy észrevedd, hogy Jr, Chuck és én levajaztuk a keverőssel, hogy rejtse el a gitárodat és az énekedet?

Szerinted a tisztelet jele, hogy amikor egy rajongó egy pengetőt kér, a bűzlő orrodból pengetsz elő valamit, és odapöckölöd, hogy 'Nesze, itt a pengetőd!'. Sid Vicious simán elbújhatott volna melletted - a rajongóid tényleg kivételesen szerencsések!

Szóval az ausztrál turnét amiatt mondtuk le, mert kifogytam a hernyóból?! Nos, akkor nézzük a tuti valóságot, cimbi. Egyetlen ok miatt mondtuk le a turnét: azért, hogy mielőbb visszajuss Los Angelesbe, és nekiláthass a ki-tudja-hanyadik sikertelen elvonós körödnek. Aztán meg arra próbáltál rávenni engem és a többi csapattagot, hogy kólásdobozban hernyót csempésszünk be neked az elvonóra! Mi a f...?!

Hiábavaló kísérleted során, amikor ártatlanokra próbálod rátolni a szarságaidat, köztük egy rák-túlélőre, aki stresszmentes életet kívánna élni, az emberi hulladék legszánalmasabb darabjának mutatod magad.

És ha már a hernyónál tartunk, nézzünk meg egy-két dolgot:

Például azt, amikor először Chuckot, majd Jr-t, végül pedig engem próbáltál rávenni arra, hogy autókázzunk két órát egy Medieval Times (nevű, középkori hangulatú) étteremhez, és vigyünk neked heroint. A mamád és a testvéred is ott volt akkor veled, igaz? Biztosan nagyon büszkék lettek volna rád, ahogy bealszol a lovagi torna alatt! Ez volt vajon az első alkalom, hogy egyazon este alatt az egész bandádat kirúgtad, mert nem jutottál anyaghoz? Igen, te aztán tényleg simán átvészeled, amikor kifogysz a cuccból, igaz?

Vagy nézzük azt, amikor a gitártechnikusodat tartóztatták le L.A. keleti  részén, miközben neked próbált anyagot felhajtani? Akkor éppenséggel pont a stúdióban nyomtam fel a szólókat, amiket állítólag előénekeltél nekem... Kac, kac. És arról se feledkezzünk meg, amikor kritikus veszélynek tettél ki mindannyiunkat, a zenekarodat, a személyzetet, a teljes felszerelést, ugyanis samponos flakonokban heroint csempésztél Japánba. Japánba!! Ahol a drogcsempészeket dutyiba zárják, és még a kulcsokat is messzire hajítják. Hálás köszönet, hogy a tudtunk nélkül ilyen helyzetbe hoztál bennünket. Egy ilyen főnök mellett kinek van szüksége ellenségekre?

És a csapatoddal adott utolsó bulimat se hagyjuk ki a sorból, a Monsters Of Rock fesztivált Castle Doningtonban. Eredetileg több bulit is nyomtunk volna azon a turnén, de ismét lemondtunk koncerteket, hogy újra elvonóra.mehess. És akkor mi is volt a hazugság? Ja igen, az hogy, Jr. eltörte a csuklóját, nem tud játszani. Arra a szegény Jr.-ra toltad rá a dolgot, aki mindvégig melletted állt. Hogy tudsz együtt élni magaddal, ember? Mindannyian alig vártuk, hogy lenyomjuk a karrierünk legnagyobb bulijait, és tönkretetted az egészet! Az biztos, hogy a Testamentes haverjaink, akik végül a helyünkre léptek, roppant hálásak voltak ezért a lehetőségért.


 

Nézz körül, ember, és olvasd el, miként vélekednek rólad a neten. Még a rajongóid is csak nehezen tudnak elviselni. Elvesztetted a kapcsolatot a valósággal, és már senkit sem érdekel a világról alkotott nárcisztikusan egyoldalú véleményed. Mi, Megaland egyszerű halandói alig várjuk a készülő önéletrajzodat! Én mindenesetre a Countdown To Extreme Bullshit könyvcímet javasolnám megfontolásra.

A megmaradt rajongók mind azt akarják, hogy fogd be végre, és azokkal a mérgező energiákkal, amikkel szarságokat okádsz szét a világban, végre valami kicsit pozitívat alkoss, mondjuk egy fele olyan jó albumot, mint a Peace Sells, a So Far, vagy a Rust.

Az itt felszínre került dolgok csak a jéghegy csúcsát jelentik - ez az ócska cucc. De ha a bolond folytatni akarja, kész vagyok arra, hogy megválaszoljam a banális szájhősködést. De a további részletek nem lesznek ilyen aranyosak.

Persze, van más lehetőség is. Gyerekes megoldást akarsz? Azt is lehet. Azt hiszed, hogy annyira király vagy? Isten ajándéka, ami a virtuóz gitározást illeti? Mit szólnál ehhez: már szinte alig játszom elektromos gitáron, de kihívlak egy párbajra, Nagyuram. Bármilyen színpadon, bárhol a világban, bármelyik két nóta a Peace vagy a So Far érából. Nézzük, ki mire képes, tesó. Eljátszom a szólóimat, Chris szólóit és a tieidet is, hangról-hangra. Neked is csak ezt kell tenned. Mivel amúgy is te énekelted elő az összes szólónkat, elég könnyű a feladat, nem igaz?

Készen állsz arra, hogy elhallgass, és a nagy, kövér, túlértékelt szád mellé odatedd a tudást is? Egyetlen feltétel van csak: nem segíthet senki abban, hogy megfejtsd Chris szólóit vagy az enyémeket. Hallás után kell csinálnod, ahogy én tettem és tenném. Itt végül már nem lenne több bujkálás mások tehetsége mögött. Talán Eddie Trunk azt is megengedné, hogy a That Metal Show-ban mutassuk ezt be, hogy mindenki lássa, mi az igazság. Eddie, csörögj rám! ;-)


MEGADETH - Mary Jane (1988, Essen)
Végezetül szeretnék röviden válaszolni azoknak is, akik esetleg úgy gondolják, hogy az új albumom körüli felhajtás növelése miatt írom ezeket a bejegyzéseket. Nem akarom, hogy bárki is félreértse a szándékaimat. Nincs szükségem pénzre. Teljesen leköt az új projektem, a The YMT Guitatr Trio, és nincsenek közeli terveim arra nézve sem, hogy megturnéztassam a lemezt. Az Equilibrium úgy fogy majd, ahogy. Ha tetszik, amit hallasz, megveszed, ha nem, hát nem. És legyen szép napod!

Egyetlen ok miatt csinálom ezt... Baráti viszonyban vagyok Chris Polanddel, Glen Droverrel, Nick Menzával és David Ellefsonnal. És noha még nem találkoztam Martyval meg a többiekkel, végtelenül tisztelem a tehetségüket. Tiszteletet nem kapott egykori Megadeth tagok, egyesüljetek!

Megalomaniac... Mondjál le!"


www.myspace.com/guitaristjeffyoung

Hozzászólások

[000739]
greg74
Azt lehet már tudni hogy James Lomenzo miért lépett ki? Csak nem balhézott össze Mustaine-el? Az jött le a nyilatkozataiból hogy hosszú távra tervezett. De a megadeth-ben senki ne tervezen hosszú távra. Kivéve Mustaine ugye.
[000220]
MISFITS
Egyébként is kit érdekel 88. Itt az endgame és nagyon össze van rakva(az a csavó tud valamit nem hiába rúgták ki a Metallicából 2 dudás nem fér meg 1 csárdában)ÉN SZERINTEM
[000191]
hefiu
Engem nem sűrűn érdekel ki mit gondol.Én bírom Mustaine-t
[000147]
lavezzi
Mustaine mindíg csíra volt,mindenkivel!Tetszik amit csinál meg ahogy,de emberileg mindíg köcsögösködött!A Metallicában is jampizott míg ki nem baszták,aztán drogosan is ismerjük életét,azóta megtért meg nem is,kiégette a sok koksz agyilag!A Symphony of destruction lemez minőséget amíg nem hozza,addig csak belehallgatok az új lemezeibe......
[000145]
war
egyetlen mondatot emelek ki az egész "sztori"-ból:

Nézz körül, ember, és olvasd el, miként vélekednek rólad a neten.

Hát ez az... a nete.n... nem a koncerteken, nem az utcán, nem a tereken, nem a plázákban, nem a parkolókban, hanem ..... a neten. Ott, ahol mindenféle arc nélküli azt nyilatkozik, amit akar, mindenféle következmény nélkül.... Az senkinek semmit se mond, hogy a szörnyeteg Dave még itt van, jó albumokat szállít le... őt lehet szidni, sőt, kell szidni, sőt, kötelező szidni. 20 év hallgatás után ez a fickó nagyon begerjedt.... mi a gondja, fél, hogy végleg elfelejtik??? Hát ezzel a totálisan önmagát fasza csórónak beállító nyilatkozataival örökre kiverte a metal zene biztosítékát. Szemenszedett pofátlan s......fej. Punktum.
[000134]
alex0812
Na ez nem semmi szöveg Jeff-től... gondoltam hogy nagy gázok voltak annak idején, de valószínű, hogy ha a többi sztorit is megismernénk, örökre kiábrándulnánk szeretett Dave-ünkből! Az tuti, hogy nem becsülte meg a régi tagokat, kíváncsi vagyok, ez a bombabiztosnak tűnő új felállás meddig tart ki. Az új lemez mindenesetre nagyon biztató, az utóbbi 15 év legjobb 'Deth albuma... a többi majd kiderül!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet
2021. május 5. (szerda) 17:28

Művirágok karneválja címmel júniusban jelenik meg a Fatal Error negyedik nagylemeze, pontosabban az első fele, ugyanis egy dupla lemezanyaguk készült el. Friss előzetesként a klippel kísért Veled más a helyzet dallal lehet ismerkedni. "Íme, a legújabb klipünk és dalunk, a Veled más a helyzet! Az egyik különlegessége, hogy énekfronton Mirtse Kori közreműködik benne a Kontraszt zenekarból." (Fotó: Bikali Sándor)   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   "A 2021-es év tartalmasnak ígérkezik a Fatal Error számára, ugyanis egy dupla lemezzel készülnek Művirágok Karneválja címmel. A lemez első fele júniusban lát napvilágot, most ennek egy előfutárát hozták el Veled más a helyzet címmel;n megszületett az első duett a zenekar történetében. Rimóczi Zsola frontember: 'Amikor megírtuk a dalt, a témája és a dinamikája miatt eleve női énekkel képzeltük el, Korit évek óta ismerjük, a tavalyi...

HAVARIA HONKAKKA - Új dal és videó Hajdú-Biharból: Idealizálj
HAVARIA HONKAKKA - Új dal és videó Hajdú-Biharból: Idealizálj

Idealizálj címmel tette közzé videóval kísért legújabb dalát a Havaria Honkakka zenekar. "Zenekarunk 2009-ben alakult Hajdú-Bihar megyében, azon belül Berettyóújfaluban, ami...

LANTLÔS - Hét év után új album érkezik, klippel az első dal: Lake Fantasy
LANTLÔS - Hét év után új album érkezik, klippel az első dal: Lake Fantasy

Wildhund címmel július 30-án jelenik meg a Lantlős post rock/metal vonalas német Lantlős ötödik albuma, a 2014-es Melting Sun lemez utódja, első előzetesként pedig a videoklippel...

LEPONEXX - Új lemezelőzetes dal és klip a köröstarcsai csapattól: Nem adom
LEPONEXX - Új lemezelőzetes dal és klip a köröstarcsai csapattól: Nem adom

Nagylemezre gyúr a köröstarcsai Leponexx zenekar, friss előzetesük a Nem adom című tétel "Mi vagyunk a Leponexx zenekar Köröstarcsáról. A zenénk leginkább amolyan dallamos groove...

DAMNATION - Új dal a tavaly alakult hazai old school death metal csapattól: The Colossal Dread
DAMNATION - Új dal a tavaly alakult hazai old school death metal csapattól: The Colossal Dread

A banda új, 2020 nyarán állt össze a brigád Makón, mégpedig az ex-Thy Catafalque gitáros, Juhász János irányításával. A zene régisulis death metal, a bemutatkozó EP pedig május...

ALESTORM - Jön a koncert DVD, friss előzetes: Drink
ALESTORM - Jön a koncert DVD, friss előzetes: Drink

Live In Tilburg címmel egy koncertanyaggal jelentkezik május 28-án a kalózmetalos Alestorm, Bodor Máté csapata. A CD/DVD/BluRay kiadvány legfrissebb előzetese a Drink nóta felvétele....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS