ROAD - Heves megye Lordjai!

Megjelent a pálinkás falusi kutyák első DVD-je! Az igazi Road-movie!

2009. november 24. (kedd) 04:33 | utoljára módosítva: 2010. január 1. (péntek) 11:26

Az idén már az ötödik szülinapját ünneplő, önmagát egyszerűen csak falusi kutyákként jellemző domoszlói Road zenekar a napokban adta ki a bónusz CD-vel is megspékelt jubileumi DVD-jét. A kapásból 10 pontos Heves megye Lordjai címet kapott anyagra koncertfelvételek mellé backstage partyk, interjúk, stúdiós, utazós, szállásos, italozós, csajos, balhés jelenetek kerültek, meg ami még rock&roll jeligére belefér. A néhol sokkoló pillanatok mellett ott az eddigi összes klipjük is, meg a 2009-es Bor-Rock Fesztiválos koncertjük teljes felvétele, a CD-re pedig 3 új stúdiófelvétel került fel, köztük egy Motörhead átirat, a (We Are) The Road Crew, valamint a négyes előásott egy 2002-es ős-Road demódalt és nyolc további koncertnótát. Heves megye Lordjainak képviseletében a frontember RoadMáté válaszolt a kérdéseinkre.

 

Máté, most akkor falusi kutyák vagytok, avagy Heves megye Lordjai?
 
"Kinek hogy tetszik! (nevet) Számunkra nincs különbség, ugyanazon jelentéssel bír mindkettő. Úgy is lehet mondani, hogy királyfik vagyunk a magunk édes kis szemétdombján... Polgárpukkasztás, önirónia, szemfényvesztés - nekünk ez a Rock&Road!"
 
Milyen volt a most szombati Wigwam balhé? És másnap a gyöngyösi? Melyik volt ultrább?
 
"Az ősz, vagy még inkább az eddigi öt év legfontosabb hétvégéje volt ez számunkra. Persze az is lehet, hogy csak nekem és csakis azért, mert mindkét koncert alatt úgy nyomultam a színpadon, hogy közben az járt az agyamban: 'Te jó Isten, tényleg eltelt öt év és tényleg ennyi ember akar, szeret, élvez bennünket?! Mi a f... bajom is lehetne a világgal?' Kétségtelenül eddigi életem legszentimentálisabb óráit pengettem át a fővárosi, de másnap az 'otthoni' deszkákon is. Fura volt, a pálinka fűtött, a tömeg tapsolt, én meg kicsit zavarban éreztem magam, hogy egyáltalán megérdemeljük mi ezt? Ezek a pillanatok bármit megértek nekünk..."
 
A bálok után volt ájulás is? Melyikőtök volt hazafelé a "legmacskarészegebb"?
 
"Az egyik cimboránk, Balázs. Ő egyébként a zenekar modellező csapatfőnöke. Most ezekre az RC modellekre (távirányítású autómodellek - a szerk.) vagyunk nagyon rákattanva, ő meg a dílerünk. De mivel a Wigwam buli után még csak a 'félidőnél' tartottunk a hétvégéből, így tudatosan vigyáztunk magunkra, hogy azért Gyöngyösön se legyen majd gond az erővel. Egy kevés pálinka azért lecsúszott, na... (nevet)  Aztán Gyöngyösön a buli után jöhetett a maradék. Ott azért adtunk az érzésnek az 'after backstage-killer partyn'... Nem kellett bennünket félteni!"
 
A Roadsterek eddig hogy fogadták a DVD-t?
 
"Roadsterek?! Ja, hirtelen le sem esett, mire gondolsz! (nevet) Jól. Már javában jönnek a rajongói visszajelzések: elmebetegek vagyunk, meg állatok, meg hogy ezt nem gondolták volna rólunk, ilyesmi. Szóval jókat írnak, csak az a meglepő, hogy számukra ez a meglepő. Nem tudom, hogy eddig mit gondoltak a Road zenekarról?! Talán, hogy a koncertek után, a 'közösségi szellem kovácsolása' jeligére fogpiszkálóból építgetünk Eiffel-tornyokat, vagy mi? Hát nem. Nagyon nem! (nevet) Az elmúlt évek alatt sűrűn nyomogattuk a kis handycamen a Rec gombot és vagy 100 órányi f...ságot rögzítettünk a zajos mindennapjainkból. Ebből lett a bő egyórás 'Road Movie', ami tulajdonképpen a DVD gerincét alkotja. Emellett az összes klip, werkfilm, egy bónuszklip és a teljes, idei verpeléti Bor-Rock fesztiválos koncertanyagunk felkerült a korongra. Erős négy óra a DVD-n, plusz egy bónusz CD - mindez nevetősen óccsón. Szóval, úgy tűnik kedvelik ezt a menüt a srácok..."
 
Mesélj egy kicsit a verpeléti fesztről? Ezt voltaképpen ti szervezitek magatoknak?
 
"Egy fityfenét, kiskomám! (nevet) Mennyire szar már ez a mondat, nem? Egy öreg fószer mondta nekem a minap az egyik talponállóban. Egy nagyfröccsöt ért neki a beszólás! (nevet) Mindenki bennünket azonosít ezzel a Bor-Rock Fesztivállal, de az igazság az, hogy Verpelét, amely ugye otthont ad a rendezvénynek, két faluval arrébb van, mint Domoszló, ahol mi lakunk. Pestiek kedvéért hozzáteszem, hogy egy falu kisebb vagy egyenlő méretű, mint egy kerület, csak több az egy főre jutó gumicsizmák száma, nincs benne pláza és még oxigént is tartalmaz a levegő... (nevet) A lényeg, hogy van Verpeléten sok haver, pár 'ródunk' is onnan van, és ők csinálják ezt a fesztivált. Mivel mifelénk az év 365 napjában semmi történés nincs, leszámítva néhány temetést, esküvőt, meg kocsmai bunyót, ezért a Bor-Rock Fesztivál egy igen fontos és színvonalas eseménye a mátraaljai régiónak. Nem is beszélve arról, hogy a srácok évről-évre magasabbra tudják emelni a mércét, szóval hízelgő, hogy sokan velünk azonosítják a fesztivált, csak egy kicsit oldalhelyes ez a történet. Ez az érdem nem a miénk."

ROAD - Nem rólunk szól (a legfrissebb klip) 
 
Mit tudni, 2010-re vannak már konkrét tervek?
 
"Erről sajnos semmit sem tudok. De biztos lesz valami. Majd bolondok lennének egy ilyen sikersztorit veszni hagyni!"   
 
Hány kamerával, milyen stábbal, milyen technikai háttérrel vettétek fel ezt a verpeléti bulit?
 
"Ööö... volt hét kamera, ebből egy JimmyJib, ez a forgós, darus nagy monstrum. Volt fahrtkocsi, ami a színpad előtt gurulgászott jobbra-balra. Szegény Kristófi Sanyi - ő volt a vezető operatőr – gondold el, közel másfél órán át a sínen ide-oda, ide-oda... Már én szédültem, ha ránéztem. Illetve további öt, fix telepítésű kamera is dolgozott. Kispite rögzítette a hangot, a komplett aznapi stáb úgy 15 fő lehetett. Na és persze volt pár ezer torok is a színpad előtt, ami igazából garanciát jelentett a jó hangulatra. Borzasztó fincsi este volt! Onnan tudom, hogy onnan is hazaértem, hogy másnap az ágyamban ébredtem...(nevet)
 
Sokszor van úgy, hogy épp a rögzíteni tervezett buli nem sül el olyan jól. Nálatok minden flottul ment?
 
"Na igen, ez mindig nagy dilemma a zenekaroknál. Nekünk ez az első ilyen jellegű kiadványunk. Ráadásul mindjárt kettő, mert a CD-n is van jó pár koncertnóta egy korábbi buliból. De már az elején kijelentettük, hogy nem szeretnénk utómunkázni, meg javítani és újra feljátszani hibás sávokat. Úgy hagytuk meg a bulit, amilyen az a valóságban volt. Emberek vagyunk, tévedünk, hibázunk. Erről szól, vagy inkább kell szólnia egy igazi live felvételnek. Sokan nem így csinálják és utólag, stúdióban tökéletesre köszörülik a csorbát. Mi meg nem. Vállaljuk a hibáinak, mi több, jókat szórakozunk rajtuk! De legalább nem műanyagszagú a történet, hanem tök emberi. Ez hát az első ilyen cucc. Aztán van még egy pár évünk, hogy megtanuljunk zenélni is. Egy-két apróság, ami közben eszembe jutott... Például a Ne mondd második versszakának elejét Dörmögő Dömötörben tolom! (nevet) Valahogy nem ugrott be, na. Pedig több százszor nyomtam már hibátlanul a szöveget azelőtt!. A negyedik dalnál meg üvöltve küldtem le az egyik roadie-t, hogy most már kapcsoltassa le a fejgépet, mert szétégett a szemem, meg az agyam... Lehet hogy a szöveg is emiatt nem ment?! (nevet) Goyának meg az egyik dal elején, a szólónál nem indult el a pedálja. Addig trióban toltuk... Na meg aztán Iminek is besegítenek a rasztái olykor a vendéghangokba. Ilyenektől élő igazán egy koncertfelvétel..."
 
A Road Movie szerinted legjobb jelenete?
 
"Na ja... Ez az egész egy jó nagy jelenet! Erik cintányér hajigálásától kezdve Goya autóból fejre esésén át a roadie-k bemutatásáig egy óriási őrület! És az interjús részek sem csöpögősek. Tök jól működik a képernyőn az egész. Szerintem nagyon jó lett! Megnéztem már vagy hatszor, de még mindig vannak újdonságok számomra is. A Subscribe-os, kettőnégyes Reich Tamás vágta meg az anyagot, és mire elkészült csak annyit mondott: 'Baszki, attól félek, hogy a Subi DVD nem lesz ilyen jó!'" (nevet)
 
A Road Movie-ból kimaradt - cenzúrázott - legjobb jelenet?
 
"A politikai jellegű malackodások. Mint minden épeszű ember, mi sem vesszük ezt egyáltalán komolyan. És néha olyan jól sikerülnek ittasan a stand-up-jaink, hogy aztán józanul visszanézve is sírunk magunkon. Persze, senkit sem szeretnénk ezekkel megbántani vagy magunkra haragítani. Ahogy például a vallással kapcsolatos dolgokat sem firtatjuk. Mindenki abban a miliőben él, amit jónak lát. Szabad a pálya. Mi például zenélünk, hangoskodunk, meg piálunk, és vannak olyan poénok, amelyeken jobb, ha csak mi kilencen a buszban ülve nevetünk."
 
Van köztetek olyan, aki ha kamerát lát, azonnal nekiáll pucérkodni, obszcénkodni, segget mutogatni?
 
"Ehhez még kamera sem kell! Ott a pálinkánk... (nevet) Erre amúgy a DVD-nk is nagyszerű bizonyíték. Pontosabban kellett hozzá a kamera is, de nem emiatt szabadulnak el a férfias indulatok. Egészségetekre!" 
 
A most stúdióban is rögzített Motörhead feldolgozást, a (We Are) The Road Crew-t nyomjátok élőben is? Ismerik a népek?
 
"Tulajdonképpen a többségnek inkább szürkefolt a nóta, de azért meglepő módon sokan ismerik. Nemrég olvastam Lemmy életrajzi könyvét, a Fehércsíklázt, amelyben mesél erről a dalról is. Tíz perc alatt írta meg a szövegét, és amikor a kész dalt megmutatták a Motörhead-roadie-knak, az egyik sírva térdelt le, hogy köszi! Jól elkapta az öreg a lényeget. Tulajdonképpen leírta a turnézást egy igazi Rock&Roll zenekar szemszögéből: "another town, another place / another truck, another race..." És ha már a név kötelez, ugyan melyik másik dalt választhattuk volna? Mi vagyunk a Roadok!" (nevet)
 
És a szintén most rögzített Fekete című új nóta mennyire új?
 
"Tényleg az. Idén februárban állt össze, a szöveg pedig a stúdiózás alatt kristályosodott ki. De már a legelején tudtam miről, vagyis kikről akarok írni. 'Ha fekete a tudat, fekete a lélek!' Nem az a szar, hogy a sötét bunkók köztünk élnek. Sokkal inkább az, hogy a mutációjuk érvényesülni is tud. A rosszindulatú, álságos, örök elégedetlen görények, akik csak azért akarnak ártani másoknak, mindenkinek, mert megkeseredetten élik a napjaikat. Mintha az Aki szabad-nak lenne egyfajta folytatása, csak egy kicsit direktebb megközelítésben."
 
A Nem rólunk szól című eredetileg lírai dalt miért kellett "berockosítani"? Vagy eleve miért nem így vettétek lemezre?
 
"Már az Aranylemez megjelenését követő hetekben jöttek a koncert utáni kérdések, hogy ezt a dalt miért nem nyomjuk a bulikon? Aztán meguntam a sablonválaszt, hogy nem fér el a kocsiban a páncéltőkés versenyzongora, meg nem is jutott eszembe jobb duma, így gondoltunk egyet és egy nyári délután, amikor épp a pálinka-dílert vártuk, nekiugrottunk. Aztán megérkezett a pálinka és a dalt azóta is nyomjuk a koncerteken. Aztán meg jöttek a kérdések, hogy miért nem veszitek fel ezt is lemezre? Na baszki! (nevet) Úgyhogy most felvettük és gyorsan csináltunk hozzá egy klipet is, nehogy azt kezdjék el kérdezgetni, hogy ehhez miért nincs klip? (nevet) Azt hittük amúgy, hogy most már faszák vagyunk, amikor is nemrég odajött az egyik buli után egy csávó és azt mondja: 'Láttam az új klipeteket. Fasza. De miért pont erre a számra kellett megcsinálni?' Paff... Nahát akkor b...meg!" (nevet) 
 
Elég szívbemarkoló a szöveg. Anno mi inspirálta?
 
"Rossz a kérdés. Jöhet a következő!" (nevet)
 
A bónuszok bónuszának számító Álom című számról mit kell tudni?
 
"Húú... Még 2002-ben stúdióztunk a Denevérben Töfinél. Ez volt az első demófelvételünk. Tulajdonképpen a Road név akkor kezdett megfogalmazódni, csak még nem ezzel a felállással, mint ami a hivatalos 2004-es megalakulásunk óta érvényes, és egyáltalán nem is volt aktív a zenekar. Ez a dal volt a legelső közös munkánk gyümölcse ezen a néven, ezért került fel a jubileumi kiadványra. Az első fennmaradt emlék az időszámításunk előtti korszakból, egy akkor még abszolút halálraítélt, kilátások és koncepciók nélküli, össze-vissza zenekartól... A fene se gondolta volna, hogy idáig is eljutunk..."
 
Ősszel többnyire ismét a Subival "túrtatok". Ki a legnagyobb bulista a Subscribe-ban, és ki a Roadban? Mi volt a mostani turné legnagyobb balhéja?
 
"Lelopták például a rendszámunkat a veszprémi bulin. Ráadásul a hátsót, amin a hatósági pecsétek vannak. Gyorsan csináltattunk egy ilyen matrica rendszámot, tűzoltás jelleggel. Eddig elkerültük a yardot, de ha majd meszelnek, akkor reszelnek is... A Subscribe-os Mikinek is lecsórták a rendszámát, de a szolnoki buli alatt. Őt feszt igazoltatják. Mondjuk neki nincs matrica rendszáma! (nevet) Valahogy már nem dívik az izzadt, büdös pólót letépni a zenészről, a rendszám nagyobb móka. Nekünk is, hogy b...ák meg a tolvajok! Egyébként az öltözőben nem tudjuk felvenni a buli-versenyt a Subival, mert ők mindig legalább kettővel többen vannak, mint mi. Viszont a pálinka meg nálunk van! (nevet) Igazából versengés nincs köztünk, semmilyen téren. Sokkal inkább fetrengés van. És nemcsak lazulni jó ezekkel az arcokkal, hanem melózni, turnézni is. Bár tudjuk, ők csak a pálinka miatt haverkodnak velünk!" (nevet)

ROAD - 1000 lépés (2007)

 

 
 
A mostani válságot érezni lehet a nézőszámokon?
 
"Persze. De a hangulaton kurvára nem. Mintha nagyobb hanggal és energiával bírnának az emberek most, mint azelőtt. Szerencsére a koncertek hangulatán, feelingjén nem érződik a sok probléma, a nézőszám viszont valóban megcsappant, hol jobban, hol kevésbé. Sovány vigasz, de eddig bármelyik zenekarral beszéltem, a nézőszám visszaesések ugyanúgy jelentkeztek mindenütt. Most ez van. Haldoklik a lemezpiac, nincs pénz koncertbelépőkre... Mi lenne, ha utálnánk koncertezni? Az lenne az igazi death metal!" (nevet)
 
2010-re milyen terveitek vannak, és mikor lesz új Road lemez?
 
"Tervek azok vannak. Mindig. Most, hogy megjelent a Heves Megye Lordjai DVD+CD, így a megszokotthoz képest nem csinálunk jövő márciusban lemezt, de 2010-re azért szeretnénk egyet kihozni. Mondjuk egy év múlva ilyenkor. Így november-december táján. Addig meg lehet nézelődni a Road-moziban!"
 

www.myspace.com/roadzenekar

 

Hammer TV

 
MHORAI - It az új hazai deathcore csapat első albuma: Hegemony
2021. szeptember 26. (vasárnap) 07:14

Hegemony címmel megjelent és végig is hallgatható az új hazai deathcore formáció, a Mhorai első albuma. "A felvételek a házi stúdiónkban készültek, a keverési munkálatokat pedig a No Silence Studio végezte. A Hegemony című nagylemezünk fizikai formában is megrendelhető. A 10 saját dal mellett van egy bónusz is, egy feldolgozás, az I'm Broken a Panterától." Rendelés (CD/póló)     www.facebook.com/mhoraimetal "...Ez a lemez tartalmazza mindazt, amit jelenleg a metal zenéről tudunk és szerettünk volna megosztani Veletek. Az elmúlt évben, debütálásunk óta egyre többen hallgatják a zenéinket internetes felületeken és egyre többen hordanak Mhorai-pólókat is. Bizony lettek, akiknek már most kedvencei közé tartozik egy-egy dalunk. Ez az ok, ami mindig elég motivációt adott a folytatáshoz..."   MHORAI - Hegemony (a 2021-es album)   MHORAI: Köteles Máté gitáros...

DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline
DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline

14 év után adta ki második albumát 2020 elején a Dawn Of Solace, a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen szólóprojektje, de a folytatásra nem kell ennyit várni. A sötét hangulatú,...

EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától
EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human
NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human

Itt az első Northtale dal az új énekessel! A power metal bandában az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson utódja a brazil Guilherme Hirose (Traumer) lett, a november 12-én...

THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl
THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl

Motorheart címmel november 19-én jelenik meg a Justin Hawkins énekes vezette brit hard rocker The Darkness hetedik albuma, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Jussy's Girl dallal...

THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól
THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól

Horváth Martina énekesnőt ismerheted a Niburtából, a Ghymesből, a Thy Catafalque lemezeiről is, de az Agregator egyik dalában is vendégeskedettt, a legfrissebb formciója pedig egy...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS