KALAPÁCS - Itt az Apokalipszis!

Megjelent az új album! - 3 nótába bele is hallgathatsz!

2009. november 16. (hétfő) 15:41 | utoljára módosítva: 2009. november 27. (péntek) 08:18

Apokalipszis: görög eredetű szó, jelentése: kinyilatkoztatás, megnyilatkozás. Mai jelentése: világvége - amely az "apokalupsis eschaton” kifejezés (kinyilatkoztatás a korszak végéről) lerövidüléséből származik. Mostantól azonban az Apokalipszis a hetedik Kalapács albumot is jelenti, tele gyors és súlyos dalokkal, de azért az egykori Pokolgép és Omen frontember Kalapács „Bivi” Józsi ezúttal is odatette jellegzetes dallamait a súlyos riffek, a pörgős tempók fölé. Az eredetileg tervezett időponthoz képest egy héttel később megérkezett, viszont a bónusz DVD-n 14 karaoke dalt és 3 2009-es koncertfelvételt is rejtő Kalapács album három dalába is belefülelhetsz, ha kattintasz egyet.


 

Az Apoklipszis című lemez egy intrót és 12 friss dalt tartalmaz, melyek szövegeit ismét teljes mértékben Kalapács József írta. Néhány nóta már szeptember végén a WigWam klubban is elhangzott, ahol az Omen, a Bloody Roots és még sok más csapat társaságában lépett színpadra az ötös. Erről a buliról három koncertfelvétel került fel a bónusz DVD-re, amelynek igazi különlegessége az, hogy helyet kapott rajta 14 klasszikus dal karaoke verziója. Ennek segítségével akár együtt is énekelhetsz Kaláccsal, de ha úgy jobban bejön, azt is kipróbálhatod, milyen az, amikor csak a zenekar játszik, és egyedül te vagy az énekes!
 
Az Apokalipszis album dalai:
- Intro
- Mutáns vagyok
- Sohase vár
- Apokalipszis
- Patkánymese
- Álarc
- Kósza vér
- Gyilkos tánc
- Majdnem szabadon
- Én vagyok a neked való
- Idegen világ
- A vég
- A rock, háború
 
 
 
A lemezbemutató koncert november 28-án lesz a Wigwam klubban.
 
 
A novemberi HammerWorld számára Baranyai Gyöngyvér készített interjút Kalapács Józsival, amelyben természetesen nem csak az új albumról esik szó. Néhány érdekes részlet:
 
Olvastam, hogy 2010 tavaszán a Kalapács zenekar is fellép a németországi Keep It True fesztiválon, ami egyfajta Mekkája a klasszikus metal elkötelezett híveinek. Oda csakis kultikus bandákat, újjáalakult legendákat szoktak meghívni. Igaz, hogy először a Pokolgépet hívták, csak ők valamiért nem vállalták a felkérést?
 
“Pletykaként hozzám is az a hír jutott el, hogy a szervezők az első albumok felállását szerették volna, mivel ez egy kifejezetten régi legendákban gondolkodó fesztivál. De nem tudom, hogy mi a teljes igazság, úgyhogy ezt bővebben nem is kommentálnám.”
 
Gondolom, a fesztivál jellege miatt egy régisulis Pokolgép programmal álltok majd színpadra...
 
“Valóban az ős-Pokolgép műsort szeretnék az eredeti hanggal. Semmi akadálya. Ha nem kell bajlódnom angol nyelvű szövegekkel, mehet a bál!” (nevet)
 
Térjünk akkor át az új albumra! Az apokalipszis kifejezésről mindenki a világvégére asszociál, bár ez nem egészen stimmel. Számodra mit jelent ez a lemezcím?
 
“A görögöktől származó kifejezés már a bibliai időket megelőzően is külön műfaj volt. Jelzés arról, hogy Isten kinyilatkoztatást adott titkos dolgokról, amelyeket csak ő ismer, s ezek általában a jövőre vonatkoztak. Egyfajta prófétai műfaj volt, vagy éppen azt előzte meg. Az apokalipszis szó jelentésében ott van a fellebbentés, a kitárulkozás, az őszinte feltárása a titkoknak.”
 
A címadó nóta ugyanakkor utal a világvégére, nem?
 
“Ha akarod, utalhat arra is. Egyfajta világvégére utal, párhuzamban a legismertebb apokalipszissel, János jelenéseivel, a Jelenések könyvével. Én valójában a politikai élet szereplőire gondoltam főként, továbbá az ember agyatlan szereplésére itt a Földbolygón. De a szövegben mindenki megtalálhatja a maga változatát.”
 
Az új dalszövegeid közül melyiket tartod a legjobbnak, a leginkább eltaláltnak?
 
“Klasszikus értelemben véve az Apokalipszis nem konceptalbum, számomra mégis az, hiszen szinte egyszerre állt össze bennem a szövegvilág. Tele is van egymással összefüggő, egymásra ható dolgokkal. Ilyen értelemben én egészében nézve tudom igazán értékelni a végeredményt. Azért szeretem nagyon ezt az új albumot, mert úgy érzem, hogy sikerült egy csomó aktuális gondolatomat nagyon őszintén kifejezni.”

 

Ez egy kimondottan harapós, gyors album lett, legalábbis az első hallgatások alapján. Szándékosan tekertetek egyet a tempón?
 
“Az mindig esetleges, hogy éppen mi jön ki az emberből. A zene és a szöveg a pillanatnyi lelkiállapotod és a körülölelő világ tükre, de számít az is, hogy mit ettél, ittál, vettél be, hogyan aludtál. Ha túlságosan megtervezi az ember az ilyesmit, az nem ad akkora örömöt, mintha  hagyod áradni az ösztönt. Nem direkt gyorsítottunk, ez most így jött.”
 
Az album zenei oldala abszolút közös munka volt, vagy ez úgy működik nálatok, hogy mindenki lehozza a saját új dalait, dalötleteit a próbára?
 
“Nálunk mindenki otthon írja meg a dalok fő vázát, majd ezek Zsoltinál (Beloberk Zsolt dobos) a számítógépen nyerik el a nagyjából végső formájukat. Az énekdallamok fő vonalait is Zsolti adta meg a legtöbb esetben, úgyhogy talán ő volt a legnagyobb hatású szerző ezen a lemezen. A leggyorsabb dal egyébként most is Lajcsihoz (Sárközi Lajos gitáros) fűződik, a legsúlyosabb tempó Beló (Beloberk Pisti basszer) műve, a legkarcosabb rock’n’roll pedig ki másé lehetne, mint Kicsié (Weisz Laci gitáros)! (nevet) Közös a munka, de mindenki az otthoni ministúdióját használja, aztán jön az egyeztetés telefonon és neten keresztül. A próbahelyen kétszer jártunk a lemezfelvétel előtt, de akkor is inkább valami koncertváltozat miatt. Így megy ez nálunk, amióta technikai forradalom van!” (nevet)
 
Létezik egy akusztikus projekted is, amivel már volt is néhány bulid. Társakkal együtt csinálod? Milyen programmal?
 
“Igen, vannak társaim a klasszikus dalok új köntösbe öltöztetésében és színpadra állításában: Csákvári "Laca" László énekel és gitározik, Závoti Zoltán gitározik és énekel, Schneider Szilveszter pedig az ütős hangszerekért felel. Pokolgép, Omen, Kalapács és Hard dalok akusztikus feldolgozásai hangzanak el - mintegy életművem keresztmetszeteként - valamint hozzám köthető, illetve számomra fontos hazafias érzelmű dalok, rockopera részletek, megzenésített versek is részét képezik a műsornak, szintén natúr megszólalással. Valójában afféle önálló előadói estnek indult ez az egész. Némely dal persze néha nagyon átalakul némely az eredetihez képest. Ez egy nagyobb koncertek megtartására alkalmatlan helyeken is jól előadható műsor, ami egy rendkívül gazdag életműbe ad meghitt betekintést. Érdekes, hogy egyetlen kivétellel eddig nagy színpadon mutattuk be a műsort, de ott is sütött. Szeretnék az ősszel és a télen eljutni pár újabb helyre ezzel a programmal, Budapesten mindenképpen. De több városból is mutatkozik érdeklődés. Amennyiben jól össze tudom egyeztetni az egyéb dolgaimmal, lesz bőven ilyen fellépésem is.”

A teljes interjú a novemberi HammerWorld magazinban jelent meg. 

Itt megrendelheted, előfizethetsz rá!

 
 

 

 
 

 

Hammer TV

 
MHORAI - It az új hazai deathcore csapat első albuma: Hegemony
2021. szeptember 26. (vasárnap) 07:14

Hegemony címmel megjelent és végig is hallgatható az új hazai deathcore formáció, a Mhorai első albuma. "A felvételek a házi stúdiónkban készültek, a keverési munkálatokat pedig a No Silence Studio végezte. A Hegemony című nagylemezünk fizikai formában is megrendelhető. A 10 saját dal mellett van egy bónusz is, egy feldolgozás, az I'm Broken a Panterától." Rendelés (CD/póló)     www.facebook.com/mhoraimetal "...Ez a lemez tartalmazza mindazt, amit jelenleg a metal zenéről tudunk és szerettünk volna megosztani Veletek. Az elmúlt évben, debütálásunk óta egyre többen hallgatják a zenéinket internetes felületeken és egyre többen hordanak Mhorai-pólókat is. Bizony lettek, akiknek már most kedvencei közé tartozik egy-egy dalunk. Ez az ok, ami mindig elég motivációt adott a folytatáshoz..."   MHORAI - Hegemony (a 2021-es album)   MHORAI: Köteles Máté gitáros...

DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline
DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline

14 év után adta ki második albumát 2020 elején a Dawn Of Solace, a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen szólóprojektje, de a folytatásra nem kell ennyit várni. A sötét hangulatú,...

EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától
EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human
NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human

Itt az első Northtale dal az új énekessel! A power metal bandában az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson utódja a brazil Guilherme Hirose (Traumer) lett, a november 12-én...

THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl
THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl

Motorheart címmel november 19-én jelenik meg a Justin Hawkins énekes vezette brit hard rocker The Darkness hetedik albuma, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Jussy's Girl dallal...

THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól
THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól

Horváth Martina énekesnőt ismerheted a Niburtából, a Ghymesből, a Thy Catafalque lemezeiről is, de az Agregator egyik dalában is vendégeskedettt, a legfrissebb formciója pedig egy...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS