MEGADETH - Ez még nem a végjáték!

A november HW interjújából helyhiány miatt kimaradt kérdések

2009. november 11. (szerda) 17:54 | utoljára módosítva: 2009. november 27. (péntek) 08:19

Dave Mustaine szerint az Endgame című új Megadeth album a legjobb anyaguk az 1990-ben megjelent és azóta már definitív metal alapműnek tekintett Rust In Peace óta. Persze, aki figyeli az énekes/gitáros nyilatkozatait, jól tudja, hogy ez a kijelentés jó pár Megadeth album megjelenésekor elhangzott az utóbbi 19 évben. Most azonban nem minden alap nélkül mondhatja ezt főhősünk, és az sem kétséges, hogy ilyen thrashes anyag, mint a Chris Broderick gitáros (Jag Panzer, Nevermore) bemutatkozását is jelentő Endgame már nem nagyon rég nem készült a Megadeth-műhelyben. Ha kíváncsi vagy a Dave-vel készült beszélgetésnek az októberi Hammerworldből helyhiány miatt kimaradt részére, akkor kattints a Tovább gombra!

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a régi interjúidhoz képest meglepően nyugodt és laza vagy.

"Sokat változtam, ez tény. Amikor például a többiek nekiállnak feleseket dönteni magukba, én maradok az ásványvíznél. 47 éves vagyok, józan, és sokkal boldogabb, mint a ködös években. Sikerült menetközben egy csomó démontól is megszabadulnom, és ezt a változást a környezetem, a velem dolgozók is észrevették... Ahogy te is. A régi időknek vége, örökre elmúltak."

Amikor az Endgame albumról azt mondod, hogy a Rust In Peace óta a legjobb Megadeth lemez, abban azért van némi reklám is, nem?

"Sosem állítanék olyasmit, amiben nem vagyok maximálisan biztos. Én ezt tényleg így gondolom. Amikor például a Risk lemezzel elkészültünk, olyat biztosan nem hallott tőlem senki, hogy az minden idők legjobb Megadeth anyaga. Az leginkább egy pop album volt, amelynek az elkészítését nagyon élveztük Marty Friedman gitárossal. De az egy egészen más típusú zene volt, és a zenekar is teljesen másképp nézett ki, mint a mai Megadeth. Alapvetően három ok vezethet el egy banda feloszlásához: csajok, drogok, vagy a pénz. Nálunk az utóbbi játszott nagy szerepet."

 

Chris Broderick eredetileg csak kisegítő gitárosnak ugrott be a koncertekre. A profik óvatossága, hogy csak később lett belőle zenekari tag?

"Bizonyára ismered a sztorit, hogy a Nevermore gitárosa, Jeff Loomis már 1987-ben jelentkezett nálunk, amikor épp gitárost kerestünk. A képességei alapján simán be is vettem volna, de még csak 16 éves volt! Most újra ő jutott az eszembe, de amikor felhívtam, kiderült, hogy nyakig van a szólólemeze körüli melókkal. Viszont maga helyett Christ ajánlotta... Nagyon hamar kiderült, hogy technikailag tökéletes a srác, szimpatikus is volt, de azért ki akartuk próbálni, hogy hosszabb távon is működik-e a kapcsolatunk. Akkor éreztem meg, hogy Chris igazán közénk való, amikor segített beépíteni a garázsomba az új testépítő felszerelést. Értelmes volt, segítőkész, logikusan gondolkodott, jó felvetésekkel állt elő. Többet tudtam meg róla a közös munka közben, mint próbákon vagy a színpadon. Meggyőződésem az is, hogy a Megadeth eddigi legjobb gitárkettősét alkotjuk Chris-szel."

Volt olyan gitáros a csapatban, akivel nehezen tudtál kijönni?

"Volt bizony. Úgy hívták, hogy Al Pitrelli! (az ex-Alice Cooper gitáros Marty Friedman helyére ugrott be egy 2002-es turné közben, majd játéka hallható volt egy élő anyagon és a 2004-ben kiadott The World Needs A Hero albumon - M.W.) Jimmy Degrasso dobos javasolta őt, mert pár évvel korábban együtt játszottak. Al Pitrelli azzal állított be hozzánk, hogy három nap alatt lazán megtanulja a teljes Megadeth-katalógus. Hát persze... Nem is tudom, mit gondolt! Még a turnéprogramot sem tudta rendesen betanulni enyi idő alatt..."

Chris Broderick játékstílusa legfőképpen miben különbözik a tiédtől?

"Alapvetően mások vagyunk, mások a gyökereink is. Chris egy klasszikus képzettségű gitáros, míg én magamtól tanultam gitározni, pontosabban a kedvenc lemezeim alapján. Szeretek riffeket kiagyalni, de az elméleti oldal, a skálák világa elég ismeretlen számomra. Chris viszont mindent tud ezekről is. Ő úgy játszik a gitáron, mintha zongorázna, én meg csak reszelek!" (nevet)

Ehhez képest egy nemrég megjelent könyvben, amelynek címe A 100 legnagyobb metal gitáros, nem más került az első helyre, mint éppen te. Hogy fogadtad a hírt?

"Hitetlenkedve! (nevet) De nagyon jól esett, különösen miután kiderült, hogy az a fickó rakta össze, aki korábban a Metallicáról is írt már könyvet! (nevet) Komolyra fordítva a szót, le voltam döbbenve a dologtól, hiszen olyan nevek sorakoztak még azon a listán, mint Kirk Hammett, Hames Hetfield vagy John Petrucci. Hidd el, egy vasat sem fizettem a lista összeállítójának!" (nevet)

Mit tartasz a gitárjátékod erős oldalának?

"Szeretem a bonyolult riffeket, az a szakterületem! (nevet) Ugyanakkor nem szívesen szólózom rá a komplikált riffalapokra, ezért is van szükségem a Megadethben egy olyan gitárosra, aki ellensúlyt tud képezni. Ezért játszottak olyan zseniális szólógitárosok a csapatban, mint Chris Poland vagy Marty Friedman, és ezért van itt olyan jó helyen Chris Broderick."

Az eredeti interjú az októberi HammerWorld magazinban jelent meg. 

Itt megrendelheted, előfizethetsz rá!

 

Friss infó:
A Canadian Carnage elnevezésű kanadai Megadeth-Slayer-Machine Head-Suicide Silence turné pár nappal ezelőtt indult volna el, de a Slayer frontember Tom Araya hátának halaszthatatlan operációja miatt az egész turnét lefújták, pontosabban még bizonytalan későbbi időpontra halasztották. A Megadeth Endgame turnéjának USA-beli első szakasza november 14-én indul Michiganben.

 

www.myspace.com/megadeth

 

 

Hammer TV

 
MHORAI - It az új hazai deathcore csapat első albuma: Hegemony
2021. szeptember 26. (vasárnap) 07:14

Hegemony címmel megjelent és végig is hallgatható az új hazai deathcore formáció, a Mhorai első albuma. "A felvételek a házi stúdiónkban készültek, a keverési munkálatokat pedig a No Silence Studio végezte. A Hegemony című nagylemezünk fizikai formában is megrendelhető. A 10 saját dal mellett van egy bónusz is, egy feldolgozás, az I'm Broken a Panterától." Rendelés (CD/póló)     www.facebook.com/mhoraimetal "...Ez a lemez tartalmazza mindazt, amit jelenleg a metal zenéről tudunk és szerettünk volna megosztani Veletek. Az elmúlt évben, debütálásunk óta egyre többen hallgatják a zenéinket internetes felületeken és egyre többen hordanak Mhorai-pólókat is. Bizony lettek, akiknek már most kedvencei közé tartozik egy-egy dalunk. Ez az ok, ami mindig elég motivációt adott a folytatáshoz..."   MHORAI - Hegemony (a 2021-es album)   MHORAI: Köteles Máté gitáros...

DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline
DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline

14 év után adta ki második albumát 2020 elején a Dawn Of Solace, a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen szólóprojektje, de a folytatásra nem kell ennyit várni. A sötét hangulatú,...

EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától
EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human
NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human

Itt az első Northtale dal az új énekessel! A power metal bandában az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson utódja a brazil Guilherme Hirose (Traumer) lett, a november 12-én...

THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl
THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl

Motorheart címmel november 19-én jelenik meg a Justin Hawkins énekes vezette brit hard rocker The Darkness hetedik albuma, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Jussy's Girl dallal...

THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól
THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól

Horváth Martina énekesnőt ismerheted a Niburtából, a Ghymesből, a Thy Catafalque lemezeiről is, de az Agregator egyik dalában is vendégeskedettt, a legfrissebb formciója pedig egy...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS