K.K. DOWNING - "Ez az én örökségem is, ebből engem nem lehet kizárni"

A teljes interjút az októberi HammerWorld magazinban találod meg

2021. október 27. (szerda) 17:52

Sermons Of The Sinner címmel a hónap elején jelent meg a debütáló albuma annak az új metal bandának, a K.K.'s Priestnek, amit az ex-Judas Priest gitáros, K.K. Downing az utóbbi években hozott össze Tim "Ripper" Owens énekessel, aki 1996 és 2003 között állt a Judas Priest frontján.

Részlet az októberi HammerWorld magazinban megtalálható Downing-interjúból.

 


www.facebook.com/KKsPriest
...2019-ben tértél vissza a színpadra a Bloodstock fesztiválon, most pedig itt a saját zenekarod első lemeze, a Sermons Of The Sinner. Hogyan született meg ez a K.K.’s Priest nevű banda?


"Az életem egy jó részét azzal töltöttem, hogy a Judas Priestet felépítsem, hogy minél nagyobb banda legyen belőle, aztán sajnos ennek vége szakadt. Természetesen utána sem töltöttem tétlenül az időmet, többek között producerként segítettem fiatal metal bandáknak. Sokáig abban bíztam, hogy egy nap majd visszatérek a csapatba, mert úgy érzem, hogy nekem ott a helyem. Nem akartam más zenekarokhoz csatlakozni, és egy új banda elindítása sem szerepelt a terveim között, mert mindig az volt bennem, hogy az olyan lenne, mintha új apát vagy anyát választanék magamnak. Valahogy nem éreztem helyesnek, hiszen egy nap úgyis újra a családommal leszek. De aztán kiderült, hogy ebben felesleges bíznom, mert ahelyett, hogy javult volna a viszonyunk, egyre csak rosszabb lett. Az ajtó bezárult előttem, és nem nagyon tetszett, hogy életem munkájáról le kell mondanom. Aztán jött néhány fellépés, és azok hatására döntöttem. Nem várhatok tovább, hiszen az idő csak telik, muszáj beindítanom valami újat. De mindezt csak akkor léptem meg, amikor már teljesen biztossá vált, hogy a többiek elégedettek a kialakult helyzettel, nem várható változás. Ekkor álltam neki megírni ezt az albumot, összerakni egy új zenekart. Ez 2019 decemberében volt. Dióhéjban ennyi a történet."A 2018 őszén kiadott önéletrajzodnak (magyarul: Éjjel-nappal Judas Priest, 2020) volt valami szerepe mindebben?

"Nos, azt a könyvet meg sem írtam volna, ha esélyt láttam volna arra, hogy visszatérhetek a Judas Priestbe. Amikor már csak jogi hadakozás folyt köztünk, nem volt miben reménykednem. A pereskedés egyébként jelenleg is zajlik. A könyvem célja az volt, hogy a rajongók egy kicsit többet megtudhassanak rólam, egy kicsit jobban megérthessék, hogy mi miért történt. Mindig is lojális voltam a zenekarhoz. Fontos volt számomra, hogy ezt minden érdeklődővel tudassam, mert a legtöbb információ csak ilyen-olyan interjúkból önkényesen kiragadott részletek formájában jut el az emberekhez. Az pedig nem igazán tükrözi a valóságot. De a könyv megjelenése után is történt egy fontos dolog, kiderült Glenn Tipton betegsége (Parkinson-kór), és az, hogy már nem tud turnézni a zenekarral. Ekkor újra jeleztem nekik, hogy készen állok a visszatérésre, de nyilvánvalóvá tették, hogy nélkülem akarják folytatni."Mi miatt pereskedtek még mindig?

"Nem nagyon akarok erről beszélni, mert nem biztos, hogy ez érdekli az embereket. De engem zavar, hogy ha valaki vesz egy British Steel vagy egy Screaming For Vengeance pólót, a bevétel teljes egészét a zenekar kapja. Álláspontom szerint az az én örökségem is, abból engem nem lehet kizárni. De erről majd döntenek a megfelelő helyen. Nagyon sajnálom, hogy ide jutottunk."Utólag mit gondolsz a 2011-es döntésedről? Hiba volt, hogy kiléptél a Judas Priestből?


"Akkor egyszerűen nem tehettem mást. Egy éveken át zajló, nagyon komplex problémakör miatt jutottam oda, hogy elegem lett. Úgy éreztem, hogy a véleményem egyre kevésbé számít, bármit is mondok, javaslok, úgyis mindig az történik, amit Glenn és a zenekar menedzsere, Jayne Andrews eltervez. Méltatlannak éreztem az egészet. Mondok egy példát. Amikor befejeztük a turnét, váratlanul kitalálták, hogy egy EP-t fogunk kiadni. Jött az üzenet, hogy írjak dalokat. Egy EP-t?! Annak meg mi értelme? Előzőleg azt terveztük, és ezt számtalan interjúban el is mondtuk, hogy szeretnénk színpadra vinni a Nostradamus lemezt. Úgy születtek döntések a zenekarral kapcsolatban, hogy még a véleményemet sem kérdezték meg. Aztán az EP tervét elvetették, és jött az, hogy csinálunk egy nagy búcsúturnét. Ezzel megint sikerült meglepniük. Hozzáteszem, én akkor már hosszabb ideje elégedetlen voltam a színpadi teljesítményünkkel. Lassabban játszottuk a dalokat, mint kellett volna, Robon sem láttam, hogy különösebben megerőltetné magát, az meg kimondottan zavart, hogy Glenn a koncertek előtt és közben is legurított pár sört.

Egyszerűen nem azt a produkciót nyújtottuk, amit a rajongók megérdemeltek volna. Többször is jeleztem, hogy vannak gondjaim, de semmi sem változott. Végül tényleg berágtam, és megírtam nekik, hogy nem kívánok részt venni a búcsúturnén. De ez még hónapokkal a tervezett indulás előtt volt, és ahogy közeledett a turné kezdete, meggondoltam magam, erre gyorsan bejelentették hivatalosan, hogy nem leszek ott a turnén, és hogy Richie Faulkner lesz a gitáros. De az is érthetetlen számomra, hogy amikor kiderült Glenn problémája, miért nem nekem szóltak? Baromi rosszul esett, hogy meg sem kérdeztek, s amikor jeleztem, hogy készen állok a visszatérésre, arra sem reagáltak. Most olyan emberek játsszák a dalaimat a zenekarban, akiket személyesen nem is ismerek. Amíg Glenn és Jayne irányítja a dolgokat, nekem biztosan nincs helyem a Judas Priestben. Sajnálatos, de ez van. Bizonyosan követtem el hibákat én is, de ezt az egész szituációt nagyon tisztességtelennek tartom."Tim 'Ripper' Owens két Judas Priest lemezen is énekelt, amikor Rob Halford nem volt a zenekarban. Nem is gondoltál más énekesre, amikor összeraktad az új bandádat?


„Timnek eszelős jó hangja van, és a színpadi kiállása is markáns. Rutinos előadó, neki aztán nem kell magyarázni semmit. Mindig is nagyon jóban voltunk, azután is, hogy Rob visszatért. Tudtam, hogy rá mindig számíthatok. Fontos számomra a bizalom. Éveken át zenéltünk együtt, nála megfelelőbb énekest aligha találhattam volna egy új heavy metal banda számára."


A teljes interjút megtalálod a HammerWorld magazin októberi számában. K.K. Downing 2009. október 17-én a japán Loud Park fesztiválon lépett fel utoljára a Judas Priesttel, a 2008/2009-es Nostradamus turné záró állomásán, hivatalosan pedig 2011. április 20-án lépett ki a zenekarból. Akkor arra hivatkozott, hogy a munkakapcsolat tönkrement közte, a Judas Priest egyes tagjai és a zenekari menedzsment között. 2018-ban elismerte, hogy két leköszönő levelet is küldött annak idején a csapatnak, az első egy méltóságteljes búcsúzás volt, a második azonban már "dühösebb", amelyben "az összes frusztráltságát" leírta. Downing szerint ez a második levél az oka annak, hogy a csapat nem kívánt újra vele zenélni, miután Glenn Tipton visszavonult a turnézástól. 

  


K.K. Downing 2019 augusztusában a brit Bloodstock fesztiválon tért vissza a színpadra - 10 év után. A gitáros akkor négy nóta erejéig vendégeskedett az ex-Manowar gitáros, Ross The Boss koncertjén, november elején pedig a Megadeth-basszer Dave Ellefson csapatával játszott Judas Priest klasszikusokat Wolverhamptomban, együtt a Priest egykori dobosával, Les Binks-szel és az ex-Priest énekessel, Tim "Ripper" Owens-szel.K.K.'S PRIEST - Return Of The Sentinel (a 2021-es Sermons Of The Sinner albumhoz)
K.K.'S PRIEST - Sermons Of The Sinner (a 2021-es album)
K.K.'S PRIEST - Raise Your Fists (a 2021-es Sermons Of The Sinner albumhoz)
K.K. Downing:  "A Raise Your Fists videója pontosan mutatja, hogy mire számíthattok, amikor a zenekar majd útra kel. Maga a nóta minden rock és metal dolog maximális éltetése, és egyértelműen jelzi, hogy a bandánk startra készen áll... Úgyhogy készüljetek, és 'emeljétek majd velünk az öklötöket', amikor turnéra indulunk..."
 


K.K.'S PRIEST - Brothers Of The Road (a 2021-es Sermons Of The Sinner albumhoz)
K.K.'S PRIEST - Sermons Of The Sinner (a 2021-es Sermons Of The Sinner albumhoz)
K.K.'S PRIEST - Hellfire Thunderbolt (a 2021-es Sermons Of The Sinner albumhoz)
KK'S PRIEST - Sermons Of The Sinner
(10/01 - Explorer1 Music Group)

01. Incarnation
02. Hellfire Thunderbolt
03. Sermons Of The Sinner
04. Sacerdote Y Diablo
05. Raise Your Fists
06. Brotherhood Of The Road
07. Metal Through And Through
08. Wild And Free
09. Hail For The Priest
10. Return Of The Sentinel

 

Hammer TV

 
RED ROCKETS - Dal- és klippremier: Örökké átkozott
2021. december 7. (kedd) 09:51

Örökké átkozott címmel egy új dallal és a hozzá forgatott klippel jelentkezett a szombathelyi Red Rockets. A 80-as, 90-es évek hazai dirty rock and rollját játszó csapat már dolgozik a 2019-es Túl a horizonton album utódján. Az új dalról és klipről a dalszerző-gitáros Kinöhl Dávid: "A dal szövege magában foglalja legőszintébb érzéseinket, melyeket a zenével, zenéléssel kapcsolatban érzünk. Mindenki életében történnek jó és rossz dolgok, néha összeomlik körülöttünk minden, de van valami, ami mögé mindig lehet menekülni, 'megment, ha az élet elrabol'. Az Örökké átkozott című dalunk körülbelül egy évvel ezelőtt kezdett el megszületni. Bár akusztikus gitáron látta meg a napvilágot, a próbaterem falai közt mégis egy tempósabb verzióban játszottuk, torzított gitárokkal. Mindannyian szeretünk kísérletezni a zenében, és ha valamit jónak érzünk a Red Rockets-ben, az az, hogy nem egy sémára épülnek,...

MOLTO - Új videoklip a debreceni bandától: Megtört álom
MOLTO - Új videoklip a debreceni bandától: Megtört álom

Kontroll címmel tavaly tavasszal jelent meg a debreceni Molto zenekar második nagylemeze, a 2018-as Víziók utódja. Az egykori Szeg, Necropsia és Beholder zenészekből álló és a súlyos,...

TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless
TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless

Here Be Monsters címmel február 18-án jelenik meg a Gary Hughes vezette brit dallamrocker Ten új albuma, a 2018-as Illuminati lemez utódja, első előzetesként pedig a Fearless dallal lehet...

OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János
OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, Mecky, az Omega frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. "Rajongók milliói...

P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS