CARCASS - "Túl butának éreztem a szokásos sátános, belezős szövegeket"

A teljes interjút az októberi HammerWorld magazinban találod meg

2021. október 27. (szerda) 18:13

Ha azt vesszük, hogy 17 évet vártunk a Carcass visszatérő albumára, nem is tűnik olyan soknak az a nyolc év, ami a Surgical Steel lemez óta eltelt. Az egykori goregrind-úttörők a Torn Arteries című új albumon is azt a sajátosan carcassos death metalt nyomják, amely az első éra végét és a visszatérő anyagot jellemezte, de a cinikus-ironikus megközelítésük talán még nyilvánvalóbb, mint eddig. A cinizmus nagymesterének, Jeff Walkernek tettük fel kérdéseinket.

Részlet az októberi HammerWorld magazinban megtalálható interjúból.
 

 


 

www.facebook.com/OfficialCarcass 

 


Amikor először végighallgattam az új anyagot, az volt a benyomásom, hogy a Carcass minden korszakából van benne ez-az, a grindtól a Heartwork-féle melodikus death metalon át egészen az inkább death’n’rollos későbbi vonalig. Tudom, hogy a Surgical lemeznél előástatok néhány régi témát is. Most is vannak ilyen elfeledett riffek?


"Nem, most minden teljesen friss, de Bill néhány riffje szerintem akár az első Carcass lemezre is felkerülhetett volna. Kimondottan 1988-as hangulatuk van... (nevet) De az is lehet, hogy ezt csak én érzem, hiszen ott voltam vele annak idején, tudom, milyen típusú riffeket nyomatott akkoriban. Az egyébként nem is volt cél most sem, hogy különösebben kísérletezősek vagy újítók legyünk, de ha felbukkant valami olyan téma, ami a Carcass-világban újnak számított, bátran dalt kovácsoltunk belőle. Tudtuk, hogy a végén úgyis igazi Carcass lesz."A Necroticism, a harmadik Carcass album most október végén lesz harmincéves. Ma már mindenki klasszikus anyagnak tartja, de úgy emlékszem, hogy a megjelenése idején nem mindenki fogadta lelkesen. Neked milyen emlékeid vannak arról az időszakról?


"Pont olyanok, mint neked! (nevet) Elég sokan képtelenek voltak elfogadni, hogy a zenénk már nem olyan, mint a Symphonies Of Sickness lemezen. Annál is volt felzúdulás amúgy, meg később a Heartworknél is, de a Necroticism verte ki leginkább a biztosítékot, mert az már nem volt elég grindos meg crustos. Még a régi menedzserünk is azt mondta, hogy egy unalmas, béna metal banda lett belőlünk! (nevet) Eleinte ezt a dolgot szépen Bill nyakába varrtam, hiszen én inkább a punk/hardcore/crust világból jöttem, ő meg a metalból, a Slayer, Venom, Mercyful Fate univerzumból, de valójában csak fejlődtünk. És nagyon jól kiegészítettük egymást, az eltérő zenei gyökereink dacára.

Annak idején a Sex Pistols hatására kezdtem zenélni, de mire a Necroticism lemezhez érkeztünk, már én is egy csomó death metalt hallgattam. Az első lemeznél még tényleg a leggyorsabb, legbrutálisabb banda akartunk lenni, de elég vicces lett volna, ha évek elteltével is csak ez mozgatott volna minket. Szerintem mára az emberek megértették, hogy a Carcass a death metalon belül is egy külön világ. Nagyon is komolyan vesszük, amit csinálunk, de mindig is igyekeztünk nem beleragadni a műfaji klisékbe. Szeretünk kikacsintani az emberekre a veszekedett riffelés közepette. A szövegeink is ezért különböznek attól, ami a műfajon belül szokásos. Van ez a kicsit kesernyés humor, ami nagyon is jellemez minket. Meg egy jó adagnyi szarkazmus is."Ezt a borító is nagyon alátámasztja, hiszen Zbigniew M. Bielak zöldségekből készített nektek egy tökéletes emberi szívet. Az ő ötlete volt ez a különleges és nagyon figyelemfelkeltő fotó?

"Nem, az eredeti ötlet tőlem származott. Átküldtem neki pár vázlatot, hogy szerintem hogyan festhetne egy élelmiszerekből összerakott szív, de a végeredmény Zbigniew zsenialitását dicséri. Egy anatómiai szempontból is tökéletes szívszobrot alkotott meg csupa zöldségből. Messze felülmúlta minden elképzelésemet! Olyan aprólékos műgonddal alkotta meg a szívet, hogy az egyszerűen elképesztő. Csakis neki jár minden elismerés!"Az orvosi szakszavakkal, kifejezésekkel teli szövegek miatt is különlegesek voltatok, ezzel el is indítottatok egy trendet. A sokkoláson túl mi volt a célotok a boncolós cuccokkal?

"Sosem akartunk sokkolni, inkább csak felkavarni az embereket. Valahogy túl butának éreztem a szokásos sátános, belezős szövegeket, és valami csavart akartam belevinni a dologba. Valóságot tenni a képregényes mesék helyére. Arra azonban nem gondoltam, hogy a Carcass lemezek hatására egyesek orvosnak, állatorvosnak vagy éppen boncmesternek mennek majd… Vagy leállnak a húsevéssel! (nevet) De nem bánom, hogy így alakult. Igazából az újraindulásunkig fogalmam sem volt arról, hogy mekkora hatást gyakoroltunk a metal színtérre. Mire véget ért az első korszakunk, már annyira csalódottak voltunk mindenben, hogy jó sokáig hallani sem akartam a Carcass nevet. Ahogy a többiek sem. Akkoriban egyikünk sem gondolta volna, hogy a lemezeinket évtizedek múlva a klasszikusok között emlegetik majd. Csak a sikertelenséget láttuk, a totális csődöt."Nehéz nem észrevenni, hogy az új lemez számcímeiben, szövegeiben rengeteg utalás van a múltatokra. Sokszor kimondottan ironikus formában. Ez minek köszönhető?

„Nem is tudom. Az biztos, hogy most nagyon gyorsan születtek meg a szövegek, a hosszas agyalás helyett most nagyjából egy hét alatt megvoltam mindennel. Ahogy vannak blastbeatek és d-beatek is itt-ott, a szövegekben is ott van a visszafelé kacsintás. Ez akár egyfajta nosztalgiaként is felfogható. Nem is akarom beállítani magam egy nagyon modern, nagyon előremutató gondolkodású fickóként. Egyszerűen csak kiírtam magamból, ami jött."


A teljes interjút megtalálod a HammerWorld magazin októberi számában.Jeff Walker basszer/énekes: "Úgy gondolom, hogy hetedik albumunk mind a hangzását, mind a stílusát tekintve kiemelkedik a többi közül. Azt persze határozottan meg lehet mondani, hogy ez a Carcass... amikor a tűt ráengeded a lemezre, amikor meghallod a gitárhangzást, egyből megismered, hogy ez Bill Steer, ugyanakkor minden album mindig a maga korának terméke."
 CARCASS - The Scythe's Remorseless Swing (a 2021-as Torn Arteries albumhoz)
CARCASS - Torn Arteries (a 2021-as album)
01. Torn Arteries
02. Dance Of Ixtab (Psychopomp & Circumstance March No. 1)
03. Eleanor Rigor Mortis
04. Under The Scalpel Blade
05. The Devil Rides Out
06. Flesh Ripping Sonic Torment Limited
07. Kelly's Meat Emporium
08. In God We Trust
09. Wake Up And Smell The Carcass / Caveat Emptor
10. The Scythe's Remorseless Swing
CARCASS - Dance Of Ixtab (a 2021-as Torn Arteries albumhoz)
CARCASS - Kelly’s Meat Emporium (a 2021-as Torn Arteries albumhoz)CARCASS - Előzetes a 2021-as Torn Arteries albumhoz #1
Még 2019 decemberben egy Under The Scalpel Blade című új dallal jelentkezett a Carcass, amely a Decibel magazin 2020 januári számának flexi-disc mellékleteként jelent meg.CARCASS - Under The Scalpel Blade (2019)
CARCASS - Despicable EP (2020)
01. The Living Dead At The Manchester Morgue
02. The Long And Winding Bier Road
03. Under The Scalpel Blade (album version)
04. Slaughtered In Soho
Bill Steer gitáros egy korábbi interjúban azt is elmondta, hogy a Torn Arteries lemezcím az alapító doboshoz, Ken Owenhez (aki 1999-ben agyvérzést kapott, ezért már nem játszik velük, de örök tagja a zenekarnak, a visszatérő lemezen is vokálozott) kötődik.


"Volt Kennek egy kitalált zenekara, a Torn Arteries, a demójához pedig mindent egymaga vett fel a hálószobájában. Gitározott, valami dobozokat csapkodott és egy mikrofonba üvöltözött. Az egész annyira torz volt, hogy szuper-súlyosan szólt, noha valójában egy olyan fickót hallgattál, aki spanyol gitáron játszott és pár dobozt ütögetett. Azt hiszem, Jeff (Jeff Walker frontember) értékelte ezt a múlthoz fűződő kapcsolatot és persze azt is, hogy ez azért klasszikus Ken Owen... Szóval, ezt a címet Jeff választotta... Aztán így is maradt."


A Carcass-ban 2018 óta új másodgitáros játszik, Ben Ash helyét Tom Draper (Pounder, ex-Angel Witch Primitai) vette át.CARCASS - Torn Arteries
(09/17 - Nuclear Blast)

01. Torn Arteries
02. Dance Of Ixtab (Psychopomp & Circumstance March No. 1)
03. Eleanor Rigor Mortis
04. Under The Scalpel Blade
05. The Devil Rides Out
06. Flesh Ripping Sonic Torment Limited
07. Kelly's Meat Emporium
08. In God We Trust
09. Wake Up And Smell The Carcass / Caveat Emptor
10. The Scythe's Remorseless Swing
 

 

Hammer TV

 
RED ROCKETS - Dal- és klippremier: Örökké átkozott
2021. december 7. (kedd) 09:51

Örökké átkozott címmel egy új dallal és a hozzá forgatott klippel jelentkezett a szombathelyi Red Rockets. A 80-as, 90-es évek hazai dirty rock and rollját játszó csapat már dolgozik a 2019-es Túl a horizonton album utódján. Az új dalról és klipről a dalszerző-gitáros Kinöhl Dávid: "A dal szövege magában foglalja legőszintébb érzéseinket, melyeket a zenével, zenéléssel kapcsolatban érzünk. Mindenki életében történnek jó és rossz dolgok, néha összeomlik körülöttünk minden, de van valami, ami mögé mindig lehet menekülni, 'megment, ha az élet elrabol'. Az Örökké átkozott című dalunk körülbelül egy évvel ezelőtt kezdett el megszületni. Bár akusztikus gitáron látta meg a napvilágot, a próbaterem falai közt mégis egy tempósabb verzióban játszottuk, torzított gitárokkal. Mindannyian szeretünk kísérletezni a zenében, és ha valamit jónak érzünk a Red Rockets-ben, az az, hogy nem egy sémára épülnek,...

MOLTO - Új videoklip a debreceni bandától: Megtört álom
MOLTO - Új videoklip a debreceni bandától: Megtört álom

Kontroll címmel tavaly tavasszal jelent meg a debreceni Molto zenekar második nagylemeze, a 2018-as Víziók utódja. Az egykori Szeg, Necropsia és Beholder zenészekből álló és a súlyos,...

TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless
TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless

Here Be Monsters címmel február 18-án jelenik meg a Gary Hughes vezette brit dallamrocker Ten új albuma, a 2018-as Illuminati lemez utódja, első előzetesként pedig a Fearless dallal lehet...

OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János
OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, Mecky, az Omega frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. "Rajongók milliói...

P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS