DREAM THEATER -"Budapest az egyik legszebb hely a világon"

A teljes interjút az októberi HammerWorld magazinban találod meg

2021. október 9. (szombat) 16:20 | utoljára módosítva: 2021. október 9. (szombat) 16:22

Október 22-én jelenik meg a Dream Theater legfrissebb sorlemeze, a hét epikus új szerzeményt tartalmazó A View From The Top Of The World. A prog metal világ vezető zenekarának tizenötödik stúdióalbumával kapcsolatban John Myung basszusgitáros adott exkluzív interjút a HammerWorld magazinnak.

A teljes interjút megtalálod a magazin októberi számában.

John Petrucci egy ideje egy vadonatúj, nyolchúros gitárról beszél az interjúkban a lemez kapcsán. Mit kell tudni erről a csak '8-strings project'-ként emlegetett dologról?

"John kapott egy nagyszerű lehetőséget az Ernie Ball Music Mantől, hogy a céggel közösen fejlesszen ki egy nyolchúros Majesty signature modellt. Az új lemezen a gitár prototípusa lesz hallható. Az Awake lemezen játszott először héthúros hangszeren, ez megint egy érdekes változtatás, úgyhogy szerintem hasonlóan érezheti magát most, mint akkoriban. Izgalmas időszak ez neki, ebben biztos vagyok!"Te használtál bármilyen különleges hangszert az új lemezen?


"Én hathúros basszusgitáron játszom már egy ideje, a legfrissebb modell, az Ernie Ball Music Man Artist Series Bongo 6 HH épp mostanában, augusztus vége felé ünnepelte az egyéves születésnapját. Ez a hangszer teljesen rám van szabva, az én igényeim szerint építették meg, pontosan olyan lett, amilyet mindig is akartam. Imádom a hangját!"Zenei szempontból milyen kihívások elé állított John Petrucci nyolchúrosa?

„A nyolchúros gitár elég komolyan belemászik azokba a mély tartományokba, ahol a hathúros basszusgitárom megszólal. Alapból kioltják egymást, így természetesen a két hangszert össze kellett egymással hozni anélkül, hogy komoly kompromisszumokat kötöttünk volna. Semmi kedvem nem volt ahhoz, hogy áthangoljam a basszusgitáromat. John ötlete volt, hogy használjak capót. Úgyhogy feltettem egyet a második bundhoz, így az üresen pengetett E húr egy hanggal magasabban, Fiszként szólalt meg. És az ötlet abszolút bevált! Lássuk be, a legutolsó dolog, amire szükségem lett volna, hogy legyen még plusz két húr a basszusgitáromon!" (nevet)DREAM THEATER - The Alien (a 2021-es album előzeteseként)A lemez címadóját, a húsz percet is meghaladó A View From The Top Of The World dalt a basszusgitározás szempontjából a Dream Theater legnehezebb öt száma közé soroltad a minap. Miért jelent neked kihívást elsősorban ez a tétel?

"Bizony, azt tényleg kihívást jelent eljátszani, és nem csupán azért, mert hosszú és fejben kell tartani az egészet. Technikai szempontból egyébként ez egy klasszikus darab, amelyben egy Mozart-szerű betét is van a dal második részében. Ott nagyon kell koncentrálnom."Az Images And Words, a zene­karotok legsikeresebb albuma, jövőre lesz harmincéves. 1992-ben, a legnagyobb grunge-hisztéria közepén jelent meg, mégis 500 ezer példány felett kelt el és aranylemez státuszba jutott az Egyesült Államokban. Hogy emlékszel vissza arra az időszakra?


"Mi egyszerűen csak a saját dolgunkat csináltuk. A grunge-mozgalom valóban hasított, így sajnos az album megjelenésének időzítése nem volt a legszerencsésebb. Kihoztuk a lemezt és azt kérdeztük: hogy a fenébe fogják így játszani a dalainkat a rádiók? A producerünk David Prater volt, aki együtt dolgozott egy csomó olyan előadóval, akiknek a lemeze akkoriban Top 40-es volt. Az Images And Words pedig teljesen másképp szólt, mint amit az akkori trendek mutattak. Jött egy csomó banda, akikről soha nem hallottunk korábban. A grunge mindent megváltoztatott a zenei világban."

 Az Images And Words utolsó felvételének szövege, a Learning To Live, a te nevedhez fűződik. Kollégánk, Szarka Joseph, pár hónapja egy egész cikket szentelt a dalnak, ami a Kulcsdalok című könyvében meg is jelenik majd.

"Azokat a dalokat, amelyek az Images And Words-ön hallhatók, éveken keresztül játszottuk már, így a Learning To Live-et is. Nem turnéztunk akkoriban valami sokat, csak egy maroknyi koncertet adtunk, hogy valamennyire megtámogassuk az első lemezünk, a When Dream And Day Unite megjelenését. Valójában az Images And Words kiadásáig nem történt semmi különös velünk, a dolgok csak a lemez megjelenése után kezdtek el beindulni. Rengeteg időnk volt, heti öt napot próbáltunk: főként a már meglévő dalokat játszogattuk és finomítgattuk. Az Images And Wordsön tehát évekig dolgoztunk, 1989-től egészen a ’90-es évek elejéig, vagy talán még tovább is. Ebben az időszakban teljesen leálltunk a koncertezéssel, de produktívak maradtunk."Számtalanszor játszottatok már nálunk, Magyarországon. Milyen emlékeid vannak Budapestről?

"A fővárosotok, Budapest, gyönyörű hely, az egyik legszebb a világon. Szeretek hozzátok újra és újra visszatérni. Alig várom, hogy jövő tavasszal ellátogassunk hozzátok és bemutathassuk az új albumot!"


A teljes interjút megtalálod a HammerWorld magazin októberi számában.


DREAM THEATER - Invisible Monster (a 2021-es album előzeteseként)
DREAM THEATER - A View From The Top Of The World
(10/22 - InsideOut Music/Sony Music )

01. The Alien (9:32)
02. Answering The Call (7:35)
03. Invisible Monster (6:31)
04. Sleeping Giant (10:05)
05. Transcending Time (6:25)
06. Awaken The Master (9:47)
07. A View From The Top Of The World (20:24)

 

 

 

Hammer TV

 
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
2021. október 26. (kedd) 14:52

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a This Is Horror Punk válogatások, Blitzkid, Nim Vind, Bloodsucking Zombies From Outer Space, Rezurex stb.), ez adta az apropót az új nótához. A kiadót 2003-ban alapította a The Other énekese, Rod Usher, a bandának pedig ez az első dala a tavalyi Haunted lemez óta. A Demon Eyes keverését és maszterizálását Dennis Koehne végezte, a borítót Oss Caroch készítette.   www.facebook.com/theotherhorrorpunk        

AUTUMN TWILIGHT - Tíz év után az első új dal: Cyclic
AUTUMN TWILIGHT - Tíz év után az első új dal: Cyclic

Tíz év óta először egy új dallal és szöveges videóval jelentkezett a dark/gothic/doom metalos Autumn Twilight. A 2010-es Sequel lemez utódja Valid címmel jelenik meg a decemberi-januári...

FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!
FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!

Az még májusi hír volt, hogy két album rögzítésére készül a Five Finger Death Punch, az viszont egészen friss, hogy a 2022 nyarára most meghirdetett Európa-turnéjuknak lesz budapesti...

SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact
SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact

Sumerian Promises címmel november 12-én jelenik meg a death/tharsh vonalas berlini Sijjin bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a Condemned By Primal Contact dallal lehet ismerkedni....

NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül
NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül

Nézz körül címmel egy szöveges videó kíséretében mutatta be első dalát a Neverland, egy új banda, amelyben az Avenford gitárosa, Szehoffner Péter ismét együtt zenél egykori...

RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives
RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives

Arrows címmel júniusban jelent meg a portlandi Red Fang új albuma - öt hosszú év után. A Rabbits In Hives dalhoz készült friss klipben a Red Fang zenészei a saját temetésüket...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS