ESA HOLOPAINEN - Új videoklip Jonas Renskével a Katatoniából: Sentiment

A júniusi HammerWorld magazinban egy alapos interjút olvashatsz Esával

2021. június 17. (csütörtök) 17:18

Május végén jelent meg a Silver Lake album, amely valójában az Amorphis gitáros-zeneszerzőjének, Esa Holopainennek az első szólólemeze. A legfrissebb klip a Sentiment dalhoz készült, amelyben a Katatonia frontembere, Jonas Renkse énekel.

Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről faggattuk ki. A Silver Lake elnevezésű projekt lemeze május legvégén jelent meg, és Esa különleges hangulatú dalaiban olyan énekesek szerepelnek, mint Jonas Renske a Katatoniából, Einar a Leprousből, Tomi az Amorphisból, Björn 'Speed' a Soilworkből vagy Anneke Van Giersbergen. És mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a pandémia...

 

 ESA HOLOPAINEN feat. Jonas Renkse - Sentiment (a 2021-es Silver Lake albumhoz)Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból.Több, mint harminc éve annak, hogy a thrasher Violent Solution feloszlása után megalakítottátok az Amorphist, azóta pedig a csupán pár évig létező Chaostar mellett nem igazán projekteztél. Miért döntöttél úgy, hogy most jött el az ideje egy szólólemeznek?


"Ez részben összefügg a világjárvánnyal, noha már jó pár éve foglalkoztatott egy szólólemez elkészítésének a gondolata. És itt meg kell említenem Nino Laurenne nevét, aki nagyon jó barátom. Őt sokan ismerhetik a Thunderstone és a Hevisaurus gitárosaként, annak idején pedig a thrash/speed vonalas Antidote frontembere volt. Az ősidők óta jóban vagyunk, a zenélés mellett pedig ismert stúdiós szakember és producer, a Sonic Pump stúdió tulajdonosa. Többek között az Amorphis 2006-os Eclipse lemezén is dolgozott. Ez a Silver Lake album nélküle meg sem született volna. Közös sörözéseink alkalmával többször is beszéltem neki a tervemről, amikor pedig tavaly márciusban a világ bezárkózott, Nino felhívott, hogy ő is ráér, én is ráérek, talán itt lenne az ideje elkészíteni ezt a szólólemezt. Ezzel indult minden."Voltak ekkor már kész dalaid is?


"Igen. Korábban három olyan dalom is született, amelyekről nem gondoltam, hogy jól állnának az Amorphisnak. Demós verzióban tehát megvolt már a Sentiment, a Ray Of Light és a Promising Sun, és ezek nagyon tetszettek Ninónak. A Storm nóta alapötlete is megvolt egyébként, de még nagyon kezdetleges formában, lényegében ez csak pár akkordot és néhány dobtémát jelentett. A többi nótának akkor álltam neki, amikor Ninóval fejest ugrottunk a projektbe. Egyébként maximálisan igaza volt, mármint olyan szempontból, hogy ha nincs ez a projekt, akkor nem tudtam volna mit kezdeni magammal. Így viszont nem pocsékoltam el a tavalyi évet, lényegében végig ezen a lemezen dolgoztam. Márciusban indítottuk el a projektet, a felvételeket pedig decemberben fejeztük be."Az első három dal demóját még te énekelted fel?

"Jaj, dehogy! (nevet) Olyan tervem sosem volt, hogy énekeljek. Ettől megmenteném az emberiséget! (nevet) Életem során eddig egyetlen alkalommal énekeltem mások előtt, egy karaoke­bárban, de mentségemre szolgáljon, hogy csúnyán be voltam rúgva... (nevet) A demókon nem volt ének, Ninónak az is volt az első kérdése, hogy instrumentális lemezt tervezek-e. Nem volt konkrét válaszom erre, mert magam sem tudtam, Nino azonban határozottan azon a véleményen volt, hogy énekesre szükség lenne, sőt, az lenne a legjobb, ha minden egyes dalhoz a zene karaktere alapján találnék egy énekest. Végül egyetlen instrumentális dal született, a Silver Lake, azzal indul az album."Ez a Silver Lake elnevezés honnan jött?


"Úgy éreztem, hogy nem lenne igazságos, ha az én nevem alatt jönne ki a lemez, hiszen megannyi nagyszerű énekes és zenész is hozzátette a magáét. A Silver Lake egyszerre utal a Silver Bride című Amorphis dalra és a Tales from the Thousand Lakes lemezünkre. Ugyanakkor arra is utal, hogy mennyire tisztelem a természetet, azt a környezetet, ahol felnőttem, ahol élek. De amúgy ez nem egy konceptalbum, a dalok témái is nagyon eltérőek. A Ray Of Light a depresszióról szól, a Storm a személyes gyökereimről, az In Her Solitude szövegét pedig a Kalevala inspirálta, ahogy számos Amorphis dalét is."Említetted a nagyszerű zenészeket. Kik játszanak a lemezen?

"Az először megszületett három dalban Gas Lipstick dobolt, aki korábban a HIM tagja volt. Ő szintén nagyon régi barátom. A többi nótát viszont Sampo Haapaniemi dobolta fel, aki Ninóval együtt dolgozik a Sonic Pump stúdióban, egyrészt stúdiódobosként, másrészt producerként. Egész más zenei közegben mozog, nem annyira a rock világában, de zseniálisan dobol. Basszusgitáron Pasi Heikkilä játszott a Hevisaurusból, a billentyűs pedig egy fiatalabb srác volt, Vili Itäpelto, aki zongoratanár, de több zenekarban is játszik. Nagyon jó érzéke van az organikus, vintage hangzásokhoz, a Hammondhoz, a mellotronhoz, a Rhodesként is ismert elektro­mos zongorához, a 80-as évek analóg billentyűs hangszereihez."Vili játszott a Bodom After Midnight EP-jén is, Alexi Laiho utolsó felvételein, nem?

"Igen, róla van szó.”Alexivel milyen kapcsolatban voltál?


"A barátom volt, és engem is nagyon megrázott a váratlan halála. Úgy két héttel korábban még beszéltünk egymással. Átküldtem neki néhány Silver Lake dalt, tőle pedig megkaptam a Bodom After Midnight dalait. Mondtam is neki, hogy sikerült továbbfejlesztenie a Bodom világát. Hihetetlen, ami történt. Még annyi mindent adhatott volna a világnak. Ma sem tudom elhinni, hogy hiába is hívnám a számát, már nem tudnánk beszélgetni. De ugyanígy szíven ütött L-G Petrov halála is. Már az első Entombed lemez megjelenése előtt is hallgattuk a demójukat, hatással is voltak ránk az Amorphis korai időszakában, aztán a pályánk párhuzamosan futott. Ha nem jön ez a pandémia, akkor tavaly ősszel együtt is turnéztunk volna Észak-Amerikában L-G-ékkel. A 30 éves jubileum alkalmából a teljes Tales from the Thousand Lakes lemezt elő akartuk adni a turnén. Tragikus, hogy L-G-től is örök búcsút kellett vennünk. A svéd death metal színteret is óriási veszteség érte."A teljes interjút megtalálod a júniusi HammerWorld magazinban. Keresd az újságosoknál!
Az első oldalpár a lapban
SILVER LAKE By ESA HOLOPAINEN feat. Vesa-Matti Loiri - Alkusointu (a 2021-es albumhoz)

SILVER LAKE By ESA HOLOPAINEN - Silver Lake (a 2021-es album)01. Silver Lake (instrumental)
02. Sentiment (feat. Jonas Renkse - KATATONIA)
03. Storm (feat. Håkan Hemlin - NORDMAN)
04. Ray Of Light (feat. Einar Solberg - LEPROUS)
05. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri)
06. In Her Solitude (feat Tomi Joutsen - AMORPHIS)
07. Promising Sun (feat. Björn 'Speed' Strid - SOILWORK/THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA)
08. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen)
09. Apprentice (feat. Jonas Renkse - KATATONIA)

Esa: "Elsőként ez a Ray Of Light című dal született meg a lemezhez. Egyetlen énekes jutott eszembe, amikor elkészült a zene, mégpedig Einar Solberg. Volt szerencsém együtt turnézni vele korábban. Einar egy igazi úriember, egyben az egyik legkülönlegesebb énekes, akit csak ismerek. Remélem, hogy a dalt és a klipjét is annyira élvezitek majd, mint én."
 


ESA HOLOPAINEN feat. Einar Solberg - Ray Of Light (a 2021-es Silver Lake albumhoz)

ESA HOLOPAINEN feat. Håkan Hemlin - Storm (a 2021-es Silver Lake albumhoz)
ESA HOLOPAINEN - Silver Lake
(05/28 - Nuclear Blast)

01. Silver Lake (instrumental)
02. Sentiment (feat. Jonas Renkse - KATATONIA)
03. Storm (feat. Håkan Hemlin - NORDMAN)
04. Ray Of Light (feat. Einar Solberg - LEPROUS)
05. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri)
06. In Her Solitude (feat Tomi Joutsen - AMORPHIS)
07. Promising Sun (feat. Björn 'Speed' Strid - SOILWORK/THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA)
08. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen)
09. Apprentice (feat. Jonas Renkse - KATATONIA) Hammer TV

 
WOLVES IN THE THRONE ROOM - Black metal rituálé, videóval a harmadik dal a nyár végi albumról: Primal Chasm
2021. augusztus 5. (csütörtök) 18:50

Primordial Arcana címmel augusztus 20-án jelenik meg az amerikai black metal színtér vezető alakjának számító Wolves In The Throne Room hetedik albuma, a 2017-es Thrice Woven lemez utódja, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Primal Chasm (Gift Of Fire) dalt tették közzé. A Primordial Arcana a Weaver-testvérek vezette csapat első olyan albuma, amelyet teljesen egyedül készítettek el. Aaron és Nathan Weaver, valamint a gitáros Kody Keyworth a saját, erdei stúdiójukban, a Washington állambeli Owl Lodge-ban írta meg a dalokat, de ott készült a felvétel és a keverés is. A borító Amjad Faur munkája.   www.facebook.com/wolvesinthethroneroom   "A Primal Chasm (Gift Of Fire) a kozmikus nagyság robbanása, a hermetikus maximának - Ahogy fent, úgy lent - egy szimfonikus megjelenítése. A szövege a teremtés álomszerű elbeszélése. Az univerzum megteremtésének aktusa ugyanabból az impulzusból ered - minden...

ALIEN WEAPONRY - Klip is született a maori metal trió új dalához: Buried Underground
ALIEN WEAPONRY - Klip is született a maori metal trió új dalához: Buried Underground

Még 2018-ban hozta ki Tū című debütáló albumát a három új-zélandi fiatalból álló Alien Weaponry, akik maori nyelven nyomják a thrashes, groove-os metalt, a második nagylemezük...

SINSAENUM - Közleményben vettek végső búcsút a társuktól, Joey Jordisontól
SINSAENUM - Közleményben vettek végső búcsút a társuktól, Joey Jordisontól

A mai napon nyilvános közleményben vett végső búcsút Joey Jordison dobostól a Sinsaenum zenekar, ahol az utóbbi öt évben játszott a július 26-án elhunyt ex-Slipknot dobos. A 46 éves...

DEAFHEAVEN - Videóval a harmadik dal a nyár végi albumról: In Blur
DEAFHEAVEN - Videóval a harmadik dal a nyár végi albumról: In Blur

Infinite Granite címmel augusztus 20-án jelenik meg a post-black vonalas San Francisco-i Deafheaven ötödik nagylemeze, a 2018-as Ordinary Corrupt Human Love utódjáról pedig már a harmadik...

ALIEN WEAPONRY - Jön a második album, új dal a maori metal triótól: Buried Underground
ALIEN WEAPONRY - Jön a második album, új dal a maori metal triótól: Buried Underground

Még 2018-ban hozta ki Tū című debütáló albumát a három új-zélandi fiatalból álló Alien Weaponry, akik maori nyelven nyomják a thrashes, groove-os metalt, a második nagylemezük...

DESTRUCTION - Mike nélkül készült el az új album, és Schmier szerint erről a gitáros tehet
DESTRUCTION - Mike nélkül készült el az új album, és Schmier szerint erről a gitáros tehet

Egy friss interjúban a Destruction frontembere, Schmier úgy fogalmazott, hogy az alapító gitáros, Michael "Mike" Sifringer "elszakadt" a csapat többi tagjától. A Metal Pilgrimnek adott...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS