ROAD - "A TikTokhoz képest a Facebook egy matyóhímzés..."

A teljes interjút megtalálod a júniusi HammerWorld magazinban

2021. június 11. (péntek) 17:55

Senki kedvéért nem fékezünk címmel megjelent az új Road album, az első lemezük Tóth Tamás dobossal (Mytra, Nomad, ex-Wisdom stb.), szombaton pedig lemezbemutató buli lesz a Barba Negrában, ahol a New Friend Request játszik majd vendégként.

A júniusi HammerWorld magazinban egy alapos interjút találsz az új lemez kapcsán Molnár Mátéval, a Road frontemberével.


 


www.facebook.com/roadzenekar
Részlet az interjúból:Ha már az egyes daloknál tartunk, muszáj rákérdeznem a kabbenyaldki címűre. Ez a kedves üzenet kinek szól?

"Nem szól konkrétan senkinek, sokkal inkább egy reakció mindarra, amit manapság a közösségi médiában tapasztalni. A zenekarral nyilván fent vagyunk a Facebookon, az Instán, de még a TikTokon is, ez ma egyfajta kényszer is, egy magunkfajta zenekar nem teheti meg, hogy a népszerű felületeken nem tartja a kapcsolatot az emberekkel. Mindezt persze mi magunk csináljuk, nincs közösségi médiás szakember a Road mellett, így óhatatlanul szembesülünk a szennyel, a mocsokkal, a rettenetes hangvétellel, az igénytelenséggel. Ezt a számot a közösségi média hozta ki belőlünk. Leginkább a TikTok, ahhoz képest a Facebook egy matyóhímzés..."Említetted már korábban a Kócos éjszakák dalt.


"Sokat olvasni arról, hogy előkelő helyen vagyunk az alkoholizmus terén, és ebben a dalban próbáltam egy kicsit a másik oldalról megközelíteni. Sokan választják a búfelejtésnek ezt a módját, a valós problémakezelés helyett, sajnos."De hát ti vagytok a pálinka-zenekar!

"Ez igaz, de egy hétvégi bulizás, pálinkázás a koncertek után nem ugyanaz, mint amikor valaki minden nap iszik, adott esetben már kisodródik a peremre is. Elmegy a család, a házikó... Ebben a dalban arra tettem kísérletet, hogy a valós, beszélt nyelvet jelenítsem meg, még ha itt-itt magyartalan is. De egy kocsmai beszélgetés során ezek így hangzanak el. Van egyfajta hangulati ingadozás is benne, de ez nagyon passzol a zenéhez, mert az is eklektikus, kicsit talán dülöngélős is. Szomorú dolog az alkoholizmus, ez a dal pedig amolyan tükröt mutat egy mai magyar részeg elé."
Van most kedvenc dalod a lemezről?


"Nehéz erre mit mondani, mert ezt egy baromi erős lemeznek tartjuk, de Az ember dicsősége dal mindenképpen a nagy kedvenceim közé tartozik. Ha már az előbb úgy szidtam a közösségi médiát, az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy alkalmanként szívet melengető, pozitív dolgok is az ember szeme elé kerülnek. Ezt a szöveget az emberi kitartás, emberi akaraterő inspirálta. Láttam például videókat parasportolókról, olyan fogyatékkal élő, vagy adott esetben fogyatékkal született emberekről, akik nem nyugodtak bele a helyzetükbe, hanem óriási küzdelem árán elértek valami nemes célt, megvalósítottak valami olyasmit, amire én magam sem lennék képes.

Döbbenetes, hogy egyes emberek milyen akaraterővel bírnak, sosem adják fel, még a legreménytelenebb helyzetben sem. A baj az, hogy nem őket mutatják a médiában követendő példa gyanánt, hanem mindenféle semmirekellőket. Úgy gondolom, hogy aki csak picsogni képes, hogy fáj a lábam, milyen fáradt vagyok, meg hogy megint esik az eső, ott a két gyerek is, azokat szembesíteni kéne ezekkel az emberekkel, akik segítség nélkül még a mosdóba sem tudnak kimenni, és nemhogy nem picsognak, hanem szinte emberfeletti teljesítményeket hoznak ki magunkból. Nekünk erőt kéne merítenünk a példáikból.

Egyébként némiképpen kapcsolódik ehhez a dalhoz az utána következő is, az Éhes. Annak van egy alcíme is, Az ember tragédiája. Az Éhes egyfajta görbe tükörként is felfogható, mert azt látom, azt tapasztalom, hogy nagyon sokaknál egyetlen cél van csak: legyen minden az enyém, senki másnak meg semmit. És miért? Erre nincs válasz. Kell, hogy nekem még több legyen! Ez egyfajta korrajz, ha úgy tetszik.
"ROAD - Állj elém (a 2021-es Senki kedvéért nem fékezünk album előzeteseként)Ráadásul ez egy zsákutca, és ha valamit megmutatott ez a járvány, az pont ez. Teljesen felesleges harácsolni, őrült módon vásárolni minden szir-szart, amire igazából nincs is szükségünk.

"Pontosan. Mégis gőzerővel, padlógázzal megyünk tovább ebbe az irányba. Mindenki erre hajt. A TikTok ezt is tökéletesen megmutatja. Drága verdák, luxusnyaralások, a legújabb mobilok. Nyilván mindenkinek fontos a pénz, de itt nem erről van szó, hanem az örök éhségről. A legtöbb lájkot akarom, a legtöbb nézettséget, a legújabb és legdrágább akármit. Ez egyébként egy nagyon karakteres, nagyon karcos metal dal. Van jó néhány ilyen a lemezen, ugyanakkor vannak punkosabb, meg egészen más jellegű számok is. Szerintem megint sikerült  a határainkat még messzebb meghúzni. Aztán majd a közönség eldönti, hogy melyik tetszik neki. Mert gondolhatok én bármit a lemezről, a dalokról, a végső szó úgyis a közönségé. Mi csak tippelhetünk arra, hogy ez vagy az a dal népszerű lesz-e, de sokszor tévedtünk már ezen a téren is. Így aztán hiába szeretjük nagyon valamelyik korábbi nótánkat, ha a közönség nem indul be rá, akkor egy idő után már vesszük elő a koncerteken."


A teljes interjút megtalálod a júniusi HammerWorld magazinban.

 

Az első oldalpár


 

ROAD - Igazi testvér (a 2021-es Senki kedvéért nem fékezünk album előzeteseként)
ROAD - Ahol a hegyeket látod (2020)
ROAD - Senki kedvéért nem fékezünk
(06/11 - H-Music)

01. Senki kedvéért nem fékezünk
02. Az ember dicsősége
03. Éhes
04. Igazi testvér
05. Átverve
06. Állj elém
07. Kócos éjszakák
08. Ahol a hegyeket látod
09. Kabbenyaldki
10. Szerintem
11. Majd szóljatok, ha nem kell fény már senkinek
12. December
13. Van az úgy
Hammer TV

 
ESA HOLOPAINEN - Új videoklip Jonas Renskével a Katatoniából: Sentiment
2021. június 17. (csütörtök) 17:18

Május végén jelent meg a Silver Lake album, amely valójában az Amorphis gitáros-zeneszerzőjének, Esa Holopainennek az első szólólemeze. A legfrissebb klip a Sentiment dalhoz készült, amelyben a Katatonia frontembere, Jonas Renkse énekel. Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről faggattuk ki. A Silver Lake elnevezésű projekt lemeze május legvégén jelent meg, és Esa különleges hangulatú dalaiban olyan énekesek szerepelnek, mint Jonas Renske a Katatoniából, Einar a Leprousből, Tomi az Amorphisból, Björn 'Speed' a Soilworkből vagy Anneke Van Giersbergen. És mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a pandémia...     ESA HOLOPAINEN feat. Jonas Renkse - Sentiment (a 2021-es Silver Lake albumhoz) Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból....

JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex
JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex

Március óta tudjuk, hogy a Jinjer az új stúdióalbumon dolgozik, de azóta már be is fejeződött a munka, a Wallflowers címmel augusztus 27-én megjelenő lemez első előzeteseként pedig a...

ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"
ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"

Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről...

THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része
THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része

Új EP-vel jelentkezett a progos, indusztriális metalt játszó szegedi The Void. A Fragments of Deceit (Part I - Fear) EP egy 3 részből álló konceptlemez első eleme, amely a Spotify-on is...

THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire
THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire

A World On Fire címmel már a harmadik dal is megérkezett a Stone Sour gitáros, Josh Rand új formációjától, a The L.I.F.E. Projecttől, amelyben Casandra Carson az énekesnő a...

OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától
OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától

Oblivion címmel már a harmadik dal is meghallgatható az ex-Suffokate énekes, Ricky Hoover tavaly óta aktív blackes dearthcore bandájától, az Ov Sulfurtól. A videóval kísért friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS