CRADLE OF FILTH - Sátáni vagy nem az?

A júniusi MetalFest egyik főbandája a Cradle lesz

2011. május 5. (csütörtök) 14:09 | utoljára módosítva: 2011. május 29. (vasárnap) 09:39

A napokban fejezte be 7 állomásos ukrán és orosz turnéját a brit extrém metal színtér legnagyobb alakja, a Dani Filth vezette Cradle Of Filth. A '90-es évek eleji black metal vonallal feltűnt csapat tavaly novemberben adta ki kilencedik albumát Darkly, Darkly, Venus Aversa címmel, és az új anyag turnéjával hozzánk is eljutnak a gótikus horror nagy hívei, méghozzá a júniusi MetalFest egyik főbandájaként. Érdekesség, hogy első ízben 15 évvel ezelőtt léptek fel nálunk, akkor az Opeth társaságában koncerteztek a Fekete Lyukban, összességében ez lesz a hatodik magyarországi fellépésük. Dani Filth énekessel és Paul Allenderrel Márta Alex és Tóth András készített interjút.
 

CRADLE OF FILTH - Forgive Me Father (I Have Sinned) (klip a 2010-es albumhoz)

Kattints az interjúhoz!


A tavalyi Darkly, Darkly, Venus Aversa lemezt a Peaceville adta ki. Miért szerződtetek át a Roadrunnertől?


Paul: "Lejárt a szerződésünk, a Peaceville-es srácok meg felajánlottak számunkra egy olyan lehetőséget, amellyel élnünk kellett! A Roadrunner amúgy is egyre távolabb került a metaltól, a Nickelbacket és hasonlókat kezdték tolni ezerrel, mi meg egyre inkább háttérbe szorultunk. A Peaceville viszont annyi interjút szervezett a lemez megjelenése táján, hogy a fülem majd leszakadt! (nevet) De elintéztek egy német MTV-s fellépést is, amit vagy másfél millióan láttak. Playback volt, de legalább felraktuk a dobokat is, így végül is vállalható volt. Meg jó reklám a lemeznek, a bandának, és ez a lényeg. Szóval, Peaceville-ék jól végzik a dolgukat, ahogy Amerikában a Nuclear Blast is."


CRADLE OF FILTH - Forgive Me Father... (a német MTV-ben)
És milyen a lemez fogadtatása?

Paul: "Azt kell mondjam, hogy a szokásos. Vannak, akik szerint a Darkly Darkly az eddigi legjobb albumunk, mások szerint meg egy kupac fos. De mi ezzel nem is foglalkozunk túl sokat, pláne ennyi év után. Tudjuk, hogy mit miért csinálunk, és látjuk a koncerteken a rajongók arcán, hogy nekik az új dalok is tetszenek. A fikagépek mindig otthon maradnak, nem igaz?"

Dani: "Volt időnk hozzászokni a szélsőséges reakciókhoz. Imádják vagy utálják, a mi lemezeinknél nincs középút. De jó is, hogy így van, mert én sem szeretem a langyos semmitmondást. Aki azt várja tőlünk, hogy olyanok legyünk, mint 10-15 éve, az komplett idióta. Nekünk tetszik az új lemez, és kész."


Az első albumotok, a Principal of Evil Made Flesh 1994-ben jött ki, de már korábban is készültek elég nyers demófelvételeitek. Azokat hol és hogyan vettétek fel?

Paul: "Egy lakókocsiban, méghozzá egy mező közepén! (nevet) Rettentően egyszerű körülmények között."

Dani: "Az első demót 1992-ben vettük fel, nekem az számít a zenekar igazi kezdetének. A demóról csak annyit, hogy volt, ahogy volt... Elég keményen dolgoztunk rajta, ugyanakkor elmondható az is, hogy nem szól sehogy sem!" (nevet)


Sokak szerint a korai Cradle of Filth egyértelműen sátánista zenét játszott. Egyetértetek ezzel?

Dani: "Mit is mondhatnék? Persze! (nevet) Nézd, az ős-Cradle azért a témákat tekintve elég mélyen foglalkozott a sátánizmussal, az okkult világgal, meg különböző mitológiai karakterekkel is. Meg úgy az egész zene, a megszólalás, tényleg sátáni volt... Szóval, mindezek tükrében a zenénknek valóban volt egy efféle pillére is. Régebben nagyon érdeklődtem az okkult dolgok iránt, de máig is izgat ez a téma. Akkoriban viszont lenyűgözött ez az egész sötét világ."

Paul: "Sátánista? Semmiképpen! Black metal volt, az tuti, de nem sátánista… Az emberek egyszerűen összekapcsoltak bennünket ezzel a sátánista fogalommal, mert a zenénk hangulata mindig is nagyon komor volt. Meg a kinézetünk is!" (nevet)


Mit gondoltok ma a régebbi COF anyagokról? Szeretitek játszani a korai dalokat?

Dani: "Hogyne, ne viccelj! Olyannyira, hogy az új lemez elkészülte után úgy döntöttünk, hogy egy kicsit elszöszölünk a régi anyagokkal is, nevezetesen a Vempire, a Principle of Evil Made Flesh, a Dusk and Her Embrace és a Cruelty and the Beast lemezekkel. Átdolgozunk jó néhány régi dalt, ezek amolyan szimfonikus köntöst kapnak Danny Elfman, John Williams vagy Christopher Young stílusában... Szóval, elég nagy varázslatra készülünk. Valószínűleg az lesz a címe, hogy Midnight And The Labyrinth,és olyan lesz, mint valami filmzene album. Semmi gitár, semmi dob, semmi ének. Néhányan utálni is fogják, nagy ügy... A régi dalaink közül egyébként a Funeral in Carpatia a kedvencem, az ma is egy nagyon ütős nóta!"

Paul: "Persze, a régi témákat is tök jó játszani! Habár a régebbi anyagok idején, főleg az ezredforduló előtt, még egy más felfogású és hangzású zenekar voltunk. De ha most is ugyanazt tolnánk, mint akkor, a rajongók szarrá unnák magukat!"


Milyen volt a márciusban zárult amerikai turnétok?

Paul: "Jól sikerült, szerettük, a rajongók is szerettek minket. Ideje volt már egy rendes amerikai turnénak. A Nachtmystium zenekart nem ismertem korábban, de nagyon jó fejek voltak, a Turisasék pedig régi cimboráink, velük már turnéztunk korábban is. Ez egy jó összeállítás volt, és elég változatos is. De azóta már Indiában is játszottunk, most meg Oroszországban vagyunk. Aztán jön egy kis szünet, majd a fesztiválozás következik, többek között az öt MetalFest, ahol főbanda leszünk. Azt is várjuk már."


CRADLE OF FILTH - Her Ghost In The Fog (Philadelphia, 2011/03/02)Valami extra látványosságot is használtok a mostani turnén?


Paul: "Jó nagy fények, háttérvetítés, megaszínpad, brutális hangzás... Ami most újdonság, az a program felépítése. Három részből, három felvonásból áll a buli, eltérő hangulatokkal. Ilyet még sosem csináltunk, de a srácoknak bejött."


Az ezredforduló után nagyon felkapottak lettetek, talán még azt is megkockáztatnám, hogy a Midian album környékén divat volt titeket hallgatni...

Paul: "Szerintem soha nem adtunk ki olyan lemezt, amit bármilyen szempontból a mainstream zenei világhoz lehetne sorolni. Én mindig is azt mondtam, hogy a Cradle egy szélsőséges metal zenekar, sosem jelentettem ki olyat, hogy black metal banda lennénk. Nyilván vannak, akik túl mainstreamnek, túl kommersznek gondolják a zenénket, de ez az ő véleményük. Én meg mást gondolok erről."


A Darkly Darkly Venus Aversa című új anyagról hogyan vélekedtek? Sikerült megvalósítani vele, amit akartatok?

Paul: "Szerintem király lett az album! Úgy érzem, hogy egy újabb mérföldkövet fektettünk le. Ez az új anyag most valamivel dallamosabb lett, viszont a gitárok több szerepet kaptak, mint az utóbbi albumokon. Most a szinti egy kicsit háttérbe szorult. Összességében azt kell mondjam, hogy ez egy olyan lemez, ahol nem találsz töltelékdalt. Mind jó."

Dani: "A Darkly Darkly Venus Aversa egy konceptalbum. Lilith az ősi héber mítosz egyik fontos szereplője, ő volt Ádám első felesége, de nem fértek meg egymással, ugyanis Lilith erős természet volt, ráadásul az elsők közt szállt szembe Istennel. Úgy éreztem, hogy Lilith tökéletes főszereplője lehetne egy új Cradle lemeznek. Egy régivágású gótikus horror történet lett a végeredmény... Lilith felbukkan a XIV. században és ebből mindenféle zűr származik. Ez a téma talán feminin vonásokat mutat, azonban a zene, a keménységét illetően biztosan nem ilyen! (nevet) Ami a tempókat illeti, ez talán a leggyorsabb albumunk. Az is fontos, hogy a dalok külön-külön is megállják a helyüket. Úgy is lehet élvezni őket, hogy a sztorival nem foglalkozik az ember. Zeneileg meg van benne metal, nagyzenekari rész, meg filmzenés. Ahogy ez tőlünk már elvárható."


Milyen volt a stúdiózás?

Dani: "Suffolkban vettük fel a lemezt a Monkey Puzzle stúdióban, ami egy roppant festői környéken helyezkedik el. Nagyon jól éreztem magam, olyan volt az egész, mintha valami nyaraláson lennénk. Ráadásul rengeteg jó kocsma is volt a környéken!"


Könnyen összeállt a zene?

Paul: "Könnyebben, mint az azt megelőző album, a Godspeed. Akkor csak én dolgoztam a dalokon Mark Robsonnal , most viszont beszállt James (James McIlroy gitáros) és Dave (Dave Pybus basszer)  is. Eleve több témából tudtunk válogatni. Már 2009. őszén elkezdtem összerakosgatni az első ötleteket, még mielőtt átköltöztem volna Amerikába. Aztán meg küldözgettük a témákat, és amikor már látszott a vége, jött néhány közös próba, majd a stúdióban a dalok összecsiszolása, felvétele. Úgy négy-öt hónap kellett a lemez megírásához, és ugyancsak négy-öt a felvételekhez. Szóval a tavalyi évünk szinte teljesen az új anyag jegyében telt. A nyár végére lettünk kész a stúdiózással, utána meg borító, klip, promó, interjúk..."


Ki most a billentyűsötök?

Paul: "Az új dalokon eredetileg még Mark Robsonnal dolgoztunk, de néhány tételnél már Ashley Elleyeon is besegített. Úgy volt, hogy ő lesz a billentyűs a turnén is, de közbejött valami suli vagy projekt, szóval nem ért rá. Mivel Marknak sem volt most ideje velünk turnézni, így egy kisegítővel, Caroline-nal koncertezünk"


CRADLE OF FILTH - From The Cradle To The Slave
(az 1999-es From The Cradle... EP-hez, Daniék első klipje)

Paul, 1996 és 1999 között nem voltál a banda tagja. Mi változott a legtöbbet a három év alatt?


Paul: "A hozzáállás lett sokkal profibb. Mindenki sokkal komolyabban veszi a dolgát, és ez rám is igaz. Három éven keresztül egy szót sem beszéltem Danival, de amikor felhívott, olyan volt, mintha csak két hete váltunk volna el. Jól megy a zeneírás, szeretünk turnézni, mindenki két lábbal áll a földön. Nem úgy, mint régen..."


Hol élsz most az USA-ban? És miért költöztél át?

Paul: "Minneapolisban. Egy párkapcsolat miatt jöttem át, de a lehetőségek is jobbak, mint Angliában. Van egy kis stúdióm, ahol különféle zenekarokkal dolgozom, mellette pedig művészeti és design dolgokkal is foglalkozom. Nem kizárt, hogy valamikor később nyitok majd egy galériát is. Ha nem zenélnék, biztosan ezt a design vonalat vinném. Pólók, plakátok, ilyesmik...."


Az önvédelmi sportot az USA-ban is űzöd?

Paul: "Azzal most leálltam, sajnos. Gyerekkorom óta karatézom, Angliában még a helyi zsaruknak is mi tartottunk képzéseket, de Amerikában csak levenni akarják az embert. Fizess ennyit, fizess annyit... Csak, hogy edzhessek. Lószart! Angliában maximum a terembérletbe kellett beszállni, itt viszont kaszálni akarnak. Rajtam pedig nem fognak..."


Nemsokára 20 éve lesz annak, hogy megalakultatok. Hogyan fogtok ünnepelni?

Paul: "Újabb és még inkább gyilkos hangzások megalkotásával, ahogy eddig is tettük… Hát így!"

Dani: "Én 1992-től, az első demótól számolom az éveket, úgyhogy még van időnk a szülinapozás kitalálására. Egyelőre nincsenek konkrét elképzelések."


A Cradle jövőjét hogyan látod ma?

Paul: "A cél a világuralom!" (nevet)A május elsejei jekatyerinburgi COF koncert programja így nézett ki:

01 Humana Inspired To Nightmare
02 Heaven Torn Asunder
03 Funeral in Carpathia
04 Honey and Sulphur
05 Lilith Immaculate
06 Her Ghost in the Fog
07 Nymphetamine
08 The Principle of Evil Made Flesh
09 Under Huntress Moon
10 Ebony Dressed for Sunset
11 The Forest Whispers My Name
---
12 Ave Satani
13 Cruelty Brought Thee Orchids
14 From the Cradle to Enslave


 


CRADLE OF FILTH - Készül az új klip: Lilith Immaculate

 

Hammer TV

 
ESA HOLOPAINEN - Új videoklip Jonas Renskével a Katatoniából: Sentiment
2021. június 17. (csütörtök) 17:18

Május végén jelent meg a Silver Lake album, amely valójában az Amorphis gitáros-zeneszerzőjének, Esa Holopainennek az első szólólemeze. A legfrissebb klip a Sentiment dalhoz készült, amelyben a Katatonia frontembere, Jonas Renkse énekel. Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről faggattuk ki. A Silver Lake elnevezésű projekt lemeze május legvégén jelent meg, és Esa különleges hangulatú dalaiban olyan énekesek szerepelnek, mint Jonas Renske a Katatoniából, Einar a Leprousből, Tomi az Amorphisból, Björn 'Speed' a Soilworkből vagy Anneke Van Giersbergen. És mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a pandémia...     ESA HOLOPAINEN feat. Jonas Renkse - Sentiment (a 2021-es Silver Lake albumhoz) Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból....

JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex
JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex

Március óta tudjuk, hogy a Jinjer az új stúdióalbumon dolgozik, de azóta már be is fejeződött a munka, a Wallflowers címmel augusztus 27-én megjelenő lemez első előzeteseként pedig a...

ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"
ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"

Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről...

THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része
THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része

Új EP-vel jelentkezett a progos, indusztriális metalt játszó szegedi The Void. A Fragments of Deceit (Part I - Fear) EP egy 3 részből álló konceptlemez első eleme, amely a Spotify-on is...

THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire
THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire

A World On Fire címmel már a harmadik dal is megérkezett a Stone Sour gitáros, Josh Rand új formációjától, a The L.I.F.E. Projecttől, amelyben Casandra Carson az énekesnő a...

OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától
OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától

Oblivion címmel már a harmadik dal is meghallgatható az ex-Suffokate énekes, Ricky Hoover tavaly óta aktív blackes dearthcore bandájától, az Ov Sulfurtól. A videóval kísért friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS