ROB HALFORD - "A heavy metal zene közösségteremtő erejét ma is sokan lebecsülik"

Hatoldalas Judas Priest anyag, két interjú is található az áprilisi Hammerben

2021. április 28. (szerda) 17:21 | utoljára módosítva: 2021. május 4. (kedd) 21:45

Turnézni ugyan nem tud jelenleg a Judas Priest, de még az új stúdióalbum munkálatait is lelassította a világjárvány, a legendás brit metal banda frontembere, Rob Halford azonban most is aktív, a tavaly ősszel Confess címmel megjelent önéletrajzi könyve kapcsán sorozatban adja az interjúkat. A hetedik X felé rohamosan közelítő Metal Istenséggel beszélgettünk. 

Részlet az áprilisi HammerWorld magazinban megjelent interjúból.

Ugyancsak az áprilisi számunkban a Painkiller című klasszikus Judas Priest albumról is kifaggattuk Glenn Tipton gitárost.


 

A Priest tagjai egyébként tudták, hogy meleg vagy?

"Nyilván tudták, egészen a korai időktől fogva, de erről egyáltalán nem beszéltünk. A magánélet tabu volt. Ez kicsit olyan volt, mint Freddie Mercury esete. Róla is mindenki tudta, vagy legalábbis sejtette, hogy meleg, de mivel ő ezt nem akarta nagydobra verni, mindenki hallgatott róla. Ma már persze egész más világban élünk, de a 70-es és a 80-as években sokan rettegtek attól, hogy egy ilyen coming out kihat a munkánkra, a művészetünkre."Amikor a Painkiller lemez turnéja után kiléptél a Priestből, mi volt a fő motivációd?

"Nagyon sok énekest ismerünk, aki egy adott ponton úgy érzi, hogy szüksége van a szólópályára, önmaga egyfajta feltérképezésére. Nagyon jól éreztem magam a Priestben, az volt, és ma is az az életem, tehát eszem ágában sem volt otthagyni őket. De volt bennem egy csomó kérdés és kétely. Csak egy énekes vagyok? Vagy képes vagyok másra is? Ki kellett próbálnom egy saját utat. Ez persze feszültséget okozott a zenekaron belül, ahogy ez általában lenni szokott, és nem voltunk elég okosak ahhoz, hogy meg tudjuk beszélni a problémáinkat. Utólag már én is nagyon sajnáltam, hogy ez így zajlott le, de akkor és ott nagyon fontos volt számomra, hogy kipróbáljam magam szólóban is. Aztán eltelt pár év, és borzalmasan hiányzott a zenekar."A könyvben nem csupán önmagadról beszélsz, hanem a lemezekről, a zenekaraidról is, és feltűnt, hogy milyen tisztelettel fogalmazol akár a mostani, akár a régi zenésztársaiddal kapcsolatban. Ilyen az igazi Rob Halford?


"Szerintem a mai Rob Halford egyértelműen ilyen, de nekem is voltak olyan korszakaim, amikor elhittem mindent, amit leírtak vagy mondtak rólam. Érinthetetlennek tartottam magamat, élveztem a dicsfényt, és bizony, akkoriban tudtam sarkosan fogalmazni másokról. De ma harmóniában élek önmagammal, pontosan tudom, hogy ki vagyok. Az élet sok mindenre megtanított. És miért is mondanék bármi rosszat a társaimról? Vagy akár a volt zenésztársaimról? Mindenkitől tiszteletet kaptam, még akkor is, ha voltak mélypontok a kapcsolatunkban. Az ilyesmi minden zenekarnál megesik. Ahogy megesik bármelyik családnál is. Összevesznek, kibékülnek."A Judas Priest volt az első zenekar, amelyik határozottan és karakánul felvállalta, hogy heavy metalt játszik. Számodra mit jelent a heavy metal?

"Mindenképpen egy nagyon pozitív dolgot. A dalainkban mindig is ott volt a sötétség és a világosság, ezek kontrasztja, de az is, hogy az alagút végén mindig ott pislákol a fény. Ez egy fontos üzenet. Optimista és reményteli ember vagyok, én csakis ilyen szövegeket tudok írni. De a zenekarban mindenki ilyen típus, azok a szövegek nem csupán az én gondolataimat tükrözik, hanem a csapat összes tagjáét. És akkor még nem beszéltem arról az egészen különleges kapcsolatról, ami a zenekarokat és a rajongókat összeköti. A zenészek és a rajongók egyformán élnek-halnak a zenéért, hiszen annak segítségével a legnagyobb nehézségeken is át tudunk jutni. Ez egy egészen speciális közösség, a heavy metal család. Ez mindig így volt, és mindig így is lesz. A heavy metal zene közösségteremtő erejét ma is sokan lebecsülik, pedig egy több mint fél évszázados műfajról beszélünk."Nyilván hallgatsz más zenéket is, nem csak metalt. Mi forog nálad a leggyakrabban?

"Mindig is sokféle zenét szerettem és hallgattam, meglehetősen elektikus az ízlésem. És minden az adott hangulatomtól függ. Ha éppen olyanom van, akkor Carcasst teszek fel, vagy Gojirát, vagy valami black metalt, máskor meg napokig csak operákat hallgatok. Vagy éppen folkos zenéket, mondjuk régi Bob Dylan lemezeket. Ez teljesen változó. Semmit nem zárok ki az életemből, mindenre nyitott vagyok. És igyekszem lépést tartani a metal színtérrel is. Folyamatosan figyelem az újabb és újabb bandákat. Óriási fejlődésen ment keresztül ez a műfaj a Black Sabbath felbukkanása óta, mindig új színek érkeznek, új hangzások, új hangulatok. Ezért is tud létezni a mai napig. Ha mindenki ugyanazt játszaná, amit a 70-es években, a 80-as években, akkor már régen múlt időben beszélnénk róla. És úgy hiszem, a változásokhoz a Priest is mindig hozzájárult. Mi is folyamatosan fejlődtünk, változtunk. Számomra az a lényeg, hogy a dalokban kiengedhessem magamból ezt a belső vadállatot. Az összes feszültséget, stresszt, de az örömöt is, ha éppen olyan a kedvem. Egy jó heavy metal dalban mindig ott a katarzis."A színpadon egy bőrbe és szegecsbe burkolt Metal Isten vagy, az Instagramod viszont tele van cicás pólós képekkel. Ez is, az is te vagy?


„Abszolút. Nevetséges is lenne, ha a hétköznapokon is Metal Isten akarnék lenni! (nevet) Nem hiszem, hogy ennyi év és ennyi lemez után bármit is bizonygatnom kéne. Az Instagram egy újabb felület, ahol kapcsolatot tarthatok a rajongókkal, és nagy-nagy élvezetet lelek ezekben a mókás, iróniától sem mentes fotókban. Szerencsére van egy titkos forrásom, folyamatosan kapom az újabb és újabb cicás pólókat. Szeretem a macskákat, miért is titkolnám? És ahogy látom, a rajongók is nagyon élvezik ezeket a képeket. Várják is mindig az újabbakat. Persze, nem mindenki szereti a macskákat, de talán ezekkel a képekkel nem idegenítek el túl sok rajongót. De én macskás ember vagyok."A teljes interjút megtalálod az áprilisi HammerWorld magazinban. Keresd az újságosoknál!A megjelenés dátuma: 2021. május 20.

 

Hozzászólások

[018084]
TrollKiller
Sabatonno1:

a helyzet az, hogy én már a negatív energiákat és impulzusokat elhárítom, szóval ahogy veled, úgy blackheaddel vagy melkorral sincs semmi bajom. inkább azt javaslom nektek, hallgassátok meg az új cannibal corpse-ot, mert nálam sokat pörög. de mondok azért dallamosabbat is: a witherfall szintén friss lemezét is csak ajánlani tudom, hatalmas zene, főleg annak, aki szereti a komplex, technikás power metalt, kb. mint a nevermore. ennyit fűznék mindehhez.
[018083]
Sabatonno1
Pff...méltatlan szarkupac kommentek ezek egy Halfordhoz és a Judas Priesthez kapcsolódó cikk alatt...blackheadnek már megint elgurult a gyógyszere...aki egy szarfaszú, köcsög, homofób geciláda (és a tetejébe, mint kiderül(t), lehet, hogy csak egy kis pronyós buzi majom, de az szinte biztos, hogy csak egy kis pöcs trollhuszárka--"trollkiller" ilyenkor hol a faszomban van...költői felvetés...), semmit sem tett le az asztalra Halfordhoz képest, de ilyen hangnemben és stílusban mer (!) róla írni...rohadtul felháborító és bicskanyitogató.
Meg azt hiszi ez a nyomorult, hogy valami feljebbvaló a többiekhez képest...aztán lehet, ha találkozna itt némelyekkel, ő lepődne meg a legjobban...addig jó neked, amíg nem fogsz ki valami szociopatát/pszichopatát valamilyen fórumon, aki utánad kutat te szarkupac. Nehogy azt hidd, hogy kamuprofil/törölt profil, VPN vagy bármi más megvéd egy informatikában/hálózatokban megfelelően jártas pszichopatától/szociopatától, ha egy ilyen egyszer kiszemel...
[018082]
Blackhead
Ne pofázz vissza a nagyoknak gettó szökevény közmunkás! Mit képzelsz magadról? Anyádnak meg te adhatsz egy pár pofont amiért nem nevelt fel a jó modorra. Jössz itt a helyesírással mint egy fogyatékos kisgyerek aki nem tud mással visszavágni. Attól még h anyád feldugja a seggébe a faszát attól még ott van neki te csak tudhatnád kisfiam!
[018081]
Melkor
Fasza csak a te anyádnak volt breki, azért lettél egy ekkora genetikai selejt, miként erre már rámutattak jópáran. Inkább tanulj meg helyesen írni, meg kezeltesd magad, mert rajtad röhög mindenki te kretén.
[018080]
Blackhead
Na megjött a csöcsfasz isxD Hol voltal eddig az anyádnak a retkes faszát szopkottad te pöcsfej? Neked kéne már rohamot kapnod buzigyerek. Ülj bele a Robocskád faszába aztán pattogj rajta amíg jólesik. Hogy mersz megszólítani te alsórendű kis férek maradvány? Nem szégyenled magad. Valaki felképelhetne már téged igazán de úgy h a kommenthuszárkodástól is elmenjen a kedved te utolsó senki
[018079]
Melkor
Annyira szánalomra sem méltó az amikor egy olyan jelentéktelen senki, mint blackhead (nekem csak breki) megmondja a frankót. Majd legközelebb ha rohamod van és brekegni akarsz ne ide szarj, hanem a wc-be te szerencsementes te...hogy nyelt volna le anyád...
[018078]
Blackhead
Nagash793: köszönöm az életem teljesenjó. Nem látom h írtam volna h a te véleményedre kiváncsi vagyok a hozzászólásommal kapcsolatban. Ha nem tetszik amit írtam akkor vegyél elő egy zsebkendőt és sírd tele de nekem ne pampogjál faszságokat.
[018077]
nagash793
Blackhead: nagyon rossz lehet az életed, hogy összesen 5 sor hozzászólásra (2 embertől) sikerült 7 sor nyafogást összehoznod.
Ennek az oldalnak nincs olyan moderátora, aki bizonyos tagokat egszerűen kivág a picsába?
[018073]
Blackhead
Nem kell felhergelnetek magatokat van elég buzi a világon nem csak ez az egyetlen szabad fasz van. Védjed csak a buzidat, ebből is látszik h egy igazi rocker kis buzi vagy aki csak ennek a műfajnak él mint egy maradi szar. Ha valaki buzi az nem való erre a világra, de nem csak ezért iritál ez a nyomorult hanem csak mert mindig médiafénybe van. Zeneileg meg egy senki. Kérj dildó mintát a farkáról aztán szopkodd bőnyállal a másik kis metálkorcs haveroddal együtt aki ideköpködte a büdös nyálát.
[018072]
Blackhead
Nem kell felhergelnetek magatokat van elég buzi a világon nem csak ez az egyetlen szabad fasz van. Védjed csak a buzidat, ebből is látszik h egy igazi rocker kis buzi vagy aki csak ennek a műfajnak él mint egy maradi szar. Ha valaki buzi az nem való erre a világra, de nem csak ezért iritál ez a nyomorult hanem csak mert mindig médiafénybe van. Zeneileg meg egy senki. Kérj dildó mintát a farkáról aztán szopkodd bőnyállal a másik kis metálkorcs haveroddal együtt aki ideköpködte a büdös nyálát.
[018070]
RockNRolla
Blackhead: Te egy nyomorult senkiházi vagy, aki folyamatosan csak fikáz mindent és mindenkit.
[018069]
nagash793
Blackhead : Azt hiszem sokak nevében írom, hogy szimplán féreg vagy. Nem a zenei ízlésed miatt, hanem hogy valakit 'koporsóban látnál'. Te fasz!
[018068]
Blackhead
Úristen ez a vén fasz még mindig él? Ideje lenne már koporsóba vonulnia ennek a senkiházinak. Nem elég h az összes zenéje szar még itt rontja a levegőt. Legalább 30éve bekellett volna fejeznie a zenélést már.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NEMZETI HANG - Új dal és videó az Encsi Városi SC felkérésére: Bajnok leszel
2021. május 8. (szombat) 09:39

Bajnok leszel címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Nemzeti Hang zenekar. "Az Encsi Városi Sport Club vezetőitől felkérést kaptunk a klub hivatalos indulójának elkészítésére. A különleges dalhoz klip is született, amelyben a város sportélete is főszerepet kap." Szalóczi Ádám énekes: "2019 végén az egész zenekar kicserélődött. A 10 éves jubileumra végre elértük, hogy igazán jó hangszeres zenészek és zenei munkásságukban is elhivatott emberek kerüljenek a csapatba. Két gitáros érkezett, Szűcs Máté és Piros Pozdora Bálint, az új dobos pedig Oláh Norbert József lett."   www.facebook.com/nemzetihangzenekar     NEMZETI HANG - Bajnok leszel - EVSC induló (2021) "Tavaly márciusban az élet morbid játékot kezdett el játszani az egész világgal. Sajnos mi sem voltunk kivételek, a járványhelyzet súlyosan átírta a zenekar 10 éves jubileumi terveit. Nemcsak a tavalyi...

SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal
SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal

Ha olvastad már a májusi HammerWorld magazinban a Saxon frontemberével készült interjút, akkor nem ér meglepetésként, hogy Biff Byford egy komplett nagylemezt készített el a fiával,...

ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind
ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind

X címmel tegnap megjelent a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma, az In Your Mind dalhoz pedig egy friss videó is született. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették...

RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers
RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers

Az még tavaly szeptemberben történt, hogy három év után egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Rise Against. Azóta kiderült, hogy a Broken Dream, Inc. nóta is felkerül az...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új dal és klip a a Soilwork énekesének dallamrock csapatától: White Jeans
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új dal és klip a a Soilwork énekesének dallamrock csapatától: White Jeans

White Jeans címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home
LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home

Azt már november óta tudjuk, hogy két album után befejeződött a Rammstein énekes Till Lindemann, valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren együttműködése, viszont...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS