MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"

A Chimera című EP az áprilisi Hammer egyik extra CD-melléklete

2021. április 19. (hétfő) 09:16 | utoljára módosítva: 2021. április 20. (kedd) 12:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.

 

A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács Róbert mellett a bandában már korábban is megfordult Frytz énekel, Tóth "Hufi" Ferenc gitározik és Szanati "Szana" Szabolcs a basszusgitáros. Nemrégen éppen egy próbátokba csörögtem bele, hogy az interjút egyeztessük. Élvezitek a próbákat?

"Mindnyájan nagyon élvezzük, lelkesek vagyunk. Én nyolc évet hagytam ki, ezért ismét friss az élmény. Bár zenélgettem azóta is, elsősorban fúziós muzsikákat csináltunk másokkal, de ez a kemény, durva zene már nagyon hiányzott."


Mi volt az oka, hogy tizenkét évvel ezelőtt feladtátok, holott 1989-ben a hazai death metal úttörői közé tartoztatok?

"Akkoriban lett új énekesünk, egy venezuelai származású srác. És a zenei irányt tekintve nem értettünk egyet. Akkoriban jöttek be az olyan csapatok, mint a Slipknot. A többiek nagyon rámozdultak a modernebb, extrém metal vonalra. Én mindig is death metalt akartam játszani, most is ezt tesszük. A magyar rajongók pedig nagyon érzékenyek. Ha death metalt játszol, akkor nem fér bele, hogy hirtelen irányt válts. Sok negatív kritikát kaptunk akkoriban. Most, hogy ismét old school death metalt nyomunk, egyből visszatértek a régi emberek. De mindenképpen célunk, hogy az új generáció aktív rajongóit is elérjük, hozzájuk is tudjunk szólni."


 
Ezek szerint most az volt a cél, hogy visszatérjetek a gyökereitekhez?


"Inkább azt mondanám, ezúttal igyekeztünk a dolgok egyszerűbb végét megfogni. Most megint nyers a zenénk, talán van benne némi hardcore is. Nem kevésbé dühös, mint régen, sőt…" (nevet)
 

Ezzel az EP-vel mi volt a konkrét cél?

"Vissza akartuk hozni magunkat a köztudatba, jelezni a rajongóknak, hogy ismét vagyunk, létezünk. Ízelítőt akartunk adni abból, amit most gondolunk a zenéről, a világról."


Folyamatosan írjátok az új nótákat?

"Igen, készülünk a következő albumra. Ha minden jól megy, valamikor ősszel meg is jelenik majd. Alapvetően a jelenlegi irányt tartjuk, de várhatóan lesznek benne komplexebb témák is, valamint a hangzást szeretnénk modernebbre venni."


A Chimera EP dalait is felrakjátok az albumra?

"Nem, azok így képeznek komplett egészet. Van bőven a fejünkben ötlet, elképzelés, ami az új dalokat illeti. Öt nótával már készen is vagyunk és a többi is javában formálódik."


És most teljes az egyetértés az irányt illetően?

"Igen, összhangban vagyunk. Alapvetően mindannyian a Napalm Death, Entombed vonalról jövünk, azok az igazi gyökereink. Hufi különösen konzervatív ilyen értelemben, határozott elképzelései vannak és azokból nem enged. Néha mutatok neki új zenéket, például a Dyscarnate-et, ami szerintem nagyon jó, brutálisan szól. Szeretek ilyen muzsikákat felfedezni és meghallgatni, és Hufinak is mindig továbbadom ezeket, de nem igazán fogékony rájuk."


Hol készülnek majd a felvételek?

"Az EP-t is Schmiedl Tamásnál, a Moby Dick/Bloody Roots gitárosánál, az ő stúdiójában vettük fel és oda megyünk vissza megcsinálni az albumot is. Smici nagyon érzi ezt a műfajt, tudja, hogy mit akarunk és nem mellesleg kiválóan meg tudjuk vele beszélni az ötleteinket. Smici egy precíz, elkötelezett zenész és hangmérnök, abszolút bízunk a tudásában."
 

A teljes interjú a májusi HammerWorld magazinban lesz majd olvasható. A Monastery EP-jét megtalálod az áprilisi számunk egyik extra CD-mellékleteként.
Monastery - Facebook
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NEMZETI HANG - Új dal és videó az Encsi Városi SC felkérésére: Bajnok leszel
2021. május 8. (szombat) 09:39

Bajnok leszel címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Nemzeti Hang zenekar. "Az Encsi Városi Sport Club vezetőitől felkérést kaptunk a klub hivatalos indulójának elkészítésére. A különleges dalhoz klip is született, amelyben a város sportélete is főszerepet kap." Szalóczi Ádám énekes: "2019 végén az egész zenekar kicserélődött. A 10 éves jubileumra végre elértük, hogy igazán jó hangszeres zenészek és zenei munkásságukban is elhivatott emberek kerüljenek a csapatba. Két gitáros érkezett, Szűcs Máté és Piros Pozdora Bálint, az új dobos pedig Oláh Norbert József lett."   www.facebook.com/nemzetihangzenekar     NEMZETI HANG - Bajnok leszel - EVSC induló (2021) "Tavaly márciusban az élet morbid játékot kezdett el játszani az egész világgal. Sajnos mi sem voltunk kivételek, a járványhelyzet súlyosan átírta a zenekar 10 éves jubileumi terveit. Nemcsak a tavalyi...

SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal
SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal

Ha olvastad már a májusi HammerWorld magazinban a Saxon frontemberével készült interjút, akkor nem ér meglepetésként, hogy Biff Byford egy komplett nagylemezt készített el a fiával,...

ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind
ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind

X címmel tegnap megjelent a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma, az In Your Mind dalhoz pedig egy friss videó is született. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették...

RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers
RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers

Az még tavaly szeptemberben történt, hogy három év után egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Rise Against. Azóta kiderült, hogy a Broken Dream, Inc. nóta is felkerül az...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új dal és klip a a Soilwork énekesének dallamrock csapatától: White Jeans
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új dal és klip a a Soilwork énekesének dallamrock csapatától: White Jeans

White Jeans címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home
LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home

Azt már november óta tudjuk, hogy két album után befejeződött a Rammstein énekes Till Lindemann, valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren együttműködése, viszont...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS