HAGGARD - Kamarazenekar és death metal

Május 7-én az Almássy téren lép fel a német zenekar

2011. április 19. (kedd) 16:30 | utoljára módosítva: 2011. május 8. (vasárnap) 07:04

Május 7-én a budapesti Almássy Hall ad otthont a Haggard harmadik magyarországi koncertjének. Az 1991 táján még komplex death metallal elindult bajor formáció a '90-es évek második felére szimfonikus metal bandává terebélyesedett, extra kórussal, kamarazenekarral, számtalan vendégzenésszel. A turnékra is vagy 15-16 muzsikussal induló Haggard elsőként a 2005. novemberi Gothica fesztiválon mutatkozott be nálunk, majd három évvel később a Diesel Klubban is felejthetetlen koncertet adott a klasszikus zenét és a súlyos, hörgős metal témákat teljesen egyedi módon keverő csapat. A Haggard eddig négy albumot adott ki, és ősszel tervezik felvenni a következő anyagot.
A 20 éves fennállását most egy különleges jubileumi turnéval ünneplő csapat koncertjén fellép még a melodikus metalt játszó Crow7, szinténNémetországból, valamint két hazai csapat, az Őrizd a szíved címmel hamarosan egy új lemezzel jelentkező Ideas, valamint a gitárok helyett csellókat nyúzó Leecher.
A koncertre 3999 Ft a belépőjegy (itt rendelheted meg), de ha a helyszínen megveszed a MetalFest beugródat (12990 Ft), akkor a Haggard jegy csupán 1999 Ft-ba kerül!
Kattints a Haggard frontember Asis Nasserivel készült interjúnkhoz!Ezzel a turnéval ünneplitek a 20 éves fennállásotokat. Amikor 1991-ben elindultatok, még komplex death metalt játszottatok. Hogy lett ebből kamarazenekarral, klasszikus zenével kevert bombasztikus metal?

"Erről elsősorban én tehetek! (nevet) Már a korai időkben is azt kerestem, hogy hogyan lehetne a hangzásunk, a stílusunk még különlegesebb, még egyénibb. Ezért is kezdtünk el komplex dalszerkezetekkel dolgozni, de nekem az sem volt elég különleges. Nem akartam, hogy a Haggard csupán egy legyen a sok száz death metal banda közül. Közben teljesen elkapott a klasszikus zene is, és így alakult ki a Haggard stílusa."


Az igaz, hogy sosem tanultál klasszikus zenét?

"Abszolút. Formális képzésen sosem vettem részt, de azért rengeteg minden ragadt rám menetközben. Meg aztán nagyon jó zenészek vesznek körül, és ha azt mondják erre vagy arra az ötletemre, hogy az kivitelezhetetlen, mert mondjuk az általam kitalált harmóniák nem passzolnak egymáshoz, akkor ezt nyilván elfogadom."


Ha jól tudom, egyedül te írod a Haggard dalait. El nem tudom képzelni, hogy ezt hogy lehet megoldani...

"Pedig egyszerű. Én a fejemben hallom ezeket a témákat, a vonósokat is, és amikor összeülünk, gitáron megmutogatom nekik, hogy mire is gondolok. Lehet, hogy furán hangzik, de ennél jobban nem tudom elmagyarázni. Hallom a gitárt, a basszust, a dobot, a csellót, vagy épp azt, hogy mit játszik a kamarazenekar, aztán igyekszem elmagyarázni,  megmutogatni mindezt a többieknek, ők pedig hozzáteszik, kitalálják, ami szükséges."

Szimfonikus death metal, középkori metal... Sok mindent mondanak a zenétekre. Te hogyan szoktad megfogalmazni a Haggard stílusát?


"A klasszikus zene, a középkori zenék és a death metal egy különleges keveréke. Épp attól is különleges, hogy merészen keverjük a különböző világokat, a reneszánszt a klasszikussal, a barokkot, a romantikával... Nincs határ. Ha egy középkori dallam mellé én az oboa hangját hallom a fejemben, akkor picit sem érdekel, hogy a középkorban még nem létezett ilyen hangszer."


HAGGARD - Eppur Si Muove (koncert, Wacken 2007)A lemezeitek alapján egyértelmű, hogy a középkor világát vonzónak találod. Miért?


"Meg nem tudnám mondani. Egyszerűen csak érdekel, izgalmasnak találom. Az akkori nagy gondolkodókat, feltalálókat mérhetetlenül tisztelem. Tulajdonképpen mindenkit nagyon tisztelek, aki fel meri vállalni a saját útját, a saját elképzeléseit, és nem törődik azzal, hogy a környezete, vagy az a társadalom, amelyben él, mit gondol róla. Legyen az Galilei vagy éppen a néhai Death főnöke, Chuck Schuldiner.

Sokszor megkérdezik, hogy szívesen élnék-e a középkorban, de erre csakis egy határozott nemmel tudnék felelni. A filmek, a könyvek alapján sokan bele sem gondolnak abba, hogy valójában milyen kegyetlen volt az élet akkoriban. Gondolj bele, ha végig kéne sétálnod egy csatornázás nélküli városon. Két lépés után elhánynád magad azoktól a szagoktól! (nevet) Köszönöm szépen, én jól érzem magam a mai világban, ahol tudok zuhanyozni, rendes kajákat enni, ahol többnyire rend van és tisztaság!" (nevet)


Münchenben élsz, de a neved alapján nem vagy egy született német...

"Hát nem! (nevet) A mamám német, az édesapám viszont afgán. De egyébként is egy több nemzetiségű csapat vagyunk."


Most éppen hány tagja van a Haggardnak?


"Ez mindig változik, ahogy maga a felállás is. Persze vannak rajtam kívül is állandó emberek, de gondolhatod, hogy nem könnyű egy turnéra vagy akár koncertekre összehozni 12-14, vagy akár 17 muzsikust. Összességében már vagy 80 zenész megfordult nálunk, ami persze nagyon soknak tűnhet, de ez a csapat jellegéből adódik."


Milyen programot raktatok össze erre a jubileumi turnéra?

"Egy kétórás műsorunk van, kamarazenekarral, kórussal, extra hangszerekkel, és a Haggard négy eddigi albumának legjavával. Ja, és néhány meglepetéssel is! Az a cél ezzel a turnéval, hogy egyetlen Haggard rajongó se menjen haza a buliról elégedetlenül."2008-ban jelent meg a legutóbbi stúdiólemezetek, a Tales Of Ithiria. Lassan itt az ideje egy ötödik albumnak, nem?

"Így igaz, és ősszel szerintem fel is vesszük az anyagot, ami a Grimm testvérek munkásságán alapszik majd. Nagyjából négy évente jövünk ki egy-egy új albummal, és úgy látom, hogy ezt a tempót most is tartani fogjuk. Lehetne sűrűbben is lemezeket készíteni, vagy hosszabb anyagokat kiadni, de szerintem a minőség a fontos. Nem szeretnék olyan anyagot kiereszteni a kezeim közül, amivel nem vagyok maximálisan elégedett. És ahogy eddig sem született két egyforma Haggard album, az ötödik lemezen is szeretnénk új dolgokat megvillantani."


www.haggard.de

 

Hozzászólások

[007384]
krilovadasa
azt esetleg meg lehet tudni hogy hánykor van kapunyitás?
[007318]
ratsui
2006-ban nem volt Gothica fesztivál, a Haggard 2005 novemberében lépett fel először a Pecsában az 5. Gothica Fesztiválon.
2007 áprilisában volt a következő Gothica 6.66 névvel.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TOXIC TWINS PROJECT - A Pityesszel készült első dalukat hallottad már?
2021. március 6. (szombat) 09:23

Megközelíthetetlen címmel, egy videó kíséretében mutatta be első dalát még január végén a tavaly óta létező Toxic Twins Project, március közepén pedig érkezik majd a második nótájuk is. A Toxic Twins Projectben két gitáros fogott össze, Jozzy (The Hellfreaks, Live Life Hard, Ghymes, ex-Leander Rising, ex-Wendigo) és Kozó "Kozy" Tamás (ex-Wendigo, ex-Da Capo), az első dalukban Pityesz (ex-Neck Sprain, ex-FreshFabrik) énekel. "A zenei projektet 2020-ban hívtuk életre, hogy számunkra kedves zenét írjunk, és hogy olyan énekesekkel készítsünk dalokat, akiket nagyra becsülünk. Természetesen lesznek azért instrumentálisan hangszerelt zenéink is. 2004 és 2010 között a Fonogram-díjas Wendigo zenekarban játszottunk együtt, majd útjaink szétváltak. A barátság szerencsére megmaradt, így csak idő kérdése volt, hogy a szálak a zenei pályánkon is újra összefussanak..."   www.facebook.com/toxictwinsproject...

HELO ZEP! - Új dal és klip: Éltünk-e tényleg?
HELO ZEP! - Új dal és klip: Éltünk-e tényleg?

Életünk-e tényleg? címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a Helo Zep! zenekar. A srácok második lemeze, a Mutass valami ujjat 2020 tavaszán jött ki, a friss nótát a világban...

APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room
APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room

A Papa Roach énekesével, Jacoby Shaddix-szel készítette el új felvételét a csellómetalos finn Apocalyptica. Nem saját szerzeményről van szó, hanem a legendás Cream zenekar nem...

SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer
SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer

Azt még tavaly jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók...

WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól
WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól

Curse Of Autumn címmel megjelent és végig is hallgatható a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez...

AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS