HOBO - "Benkő Laci makulátlan ember volt és sugárzott belőle a szeretet"

Megható és drámai visszaemlékezés Földes Lászlótól, Hobótól

2020. november 19. (csütörtök) 15:18 | utoljára módosítva: 2020. november 19. (csütörtök) 15:22

Földes László, azaz Hobo visszaemlékezése a tegnap elhunyt legendás Omega-zenészre, Benkő Lászlóra:

Benkő Laci

1965-tól lettem Omega rajongó, az Eötvös klub 'Hordójába' jártam, mivel az angol slágerlistán kívül sok Rolling Stones számot játszottak. Benkő Laci billentyűzött, trombitált és énekelt is. Például a Procol Harum 'Whiter Shade of Pale' világslágerét. Az Omega klubban léptem életemben először színpadra, 1968 januárjában, amikor is első saját szövegemet énekeltem Doleviczényi Miklóssal, a Kex későbbi orgonistájával. Ez volt a 'Lakáj dal', ami elindított engem ezen, a máig tartó úton.

A dologból botrány lett, mivel a közönség soraiban figyelő Szalkai Sándor filmrendezőszakos hallgató és hivatásos besúgó a dal tartalma miatt politikai izgatásért feljelentett. A rendőrségi vzsgálat eredménye az lett, hogy megrendeztek egy betörést és bezárták a klubot.


 
1969-ben összehoztam a Lepkék Virágok, mindössze négy fellépést megért bandámat, melynek első bulija Benkő Laci ajánlására az Omega Műegyetemi E-klubjában ment le.

1979-ban az akkor még amatőr, de már több helyről kitiltott, botrányos Hobo Blues Bandet Laciék előzenekarként el akarták vinni egy 68 előadásos országos turnéra. De mivel a HBB-nek nem volt ORI vizsgája, ennek 'hivatalos akadálya' volt, amire az illetékesek hivatkoztak is.

Laci bement az ORI igazgatójához és kijelentette, hogy ha a HBB nem kap ORI engedélyt, az Omega nem indul neki a sorozatnak. Így lettünk hivatásosak.

A turné tatai előadásának végén négy rendőr várt rám két kutyával az öltöző előtt. Rám eresztették a vérebeket, könnygáz spray-vel lefújtak és péppé vertek. Benkő Laci szabadított ki, majd másnap feljelentést tett a Belügyminisztérium panaszirodáján, amiből persze semmi sem lett. Pár hétre rá három teltházas előadást játszhattunk előttük a Kisstadionban.


 
1981-ben felkért, hogy írjak nekik egy teljes albumnyi szöveget. Így született meg a 'Bunker' című szövegsorozat, ami annyira tetszett neki és nyugatnémet producerüknek, hogy Borsovszky Éva azonnal angolra fordította. Ám Laci szerint a hazai cenzor nem engedte, így az album 'Arc' cím alatt jelent meg teljesen szöveggel.

A nyolcvanas években többször fellépett velünk és folyton bíztatott, hogy ne törődjek a szervek nemtetszésével, amit Ő addig már húsz éve elviselt.

Abba a belső természetrajzba, ami a hatvanas években kezdett zenészek erkölcsét jelenti, Benkő Laci tisztességével, jóindulatával és segítőkészségével nem igazán illeszthető be. Makulátlan ember volt és sugárzott belőle a szeretet.

Nyugodjék békében!

Nagy tisztelője, Hobowww.facebook.com/hobo.official
 

 

Hammer TV

 
TRIVIUM - Matt Heafy és Mike Shinoda közös dalt készített: In Defiance
2021. június 19. (szombat) 09:07

Tavaly januárban a Trivium frontembere Matt Heafy és Mike Shinoda a Linkin Parkból közösen dolgozott egy új számon a Twitchen. Az In Defiance címet viselő nóta már meg is hallgatható. Matt Heafy: "Végre itt van az In Defiance dal, amelynek Mike Shinoda volt a producere. Ismétlőn nyomassátok! Arigato Shinoda-san, hogy ez a nóta úgy szól, mint semmi más, amit valaha készítettem!"   Produkció, programozás: Mike Shinoda Ének, gitár: Matthew K Heafy Artwork: Half Sumo      

TIMO TOLKKI'S AVALON - Hallottad már az új dalt James LaBrie-vel?
TIMO TOLKKI'S AVALON - Hallottad már az új dalt James LaBrie-vel?

The Enigma Birth címmel megjelent és végig is hallgatható az egykori Stratovarius vezér, a gitáros Timo Tolkki 2012-ben elindított Avalon projektjének negyedik albuma. A 2019-es Return To...

BUCKCHERRY - Marti Frederiksennel készült az új album, már három dal meghallgatható
BUCKCHERRY - Marti Frederiksennel készült az új album, már három dal meghallgatható

Hellbound címmel június 25-én jelenik meg a Josh Todd énekes vezette Buckcherry új albuma, a 2019-es Warpaint lemez utódja, harmadik előzetesként pedig a 54321 című nyitódallal lehet...

SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, új dal és klip: Revolution
SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, új dal és klip: Revolution

Ha olvastad a májusi HammerWorld magazinban a Saxon frontemberével készült interjút, akkor nem ér meglepetésként, hogy Biff Byford egy komplett nagylemezt készített el a fiával, Sebbel....

FEAR FACTORY - Friss klip az új album mellé: Recode
FEAR FACTORY - Friss klip az új album mellé: Recode

Megjelent és végig is hallgatható az Aggression Continuum című új Fear Factory album lemez, a Recode című dalhoz pedig egy klip is érkezett Noha a lemezen Burton C. Bell énekes...

AT THE GATES - Dalpremier a júliusi albumról: The Fall Into Time
AT THE GATES - Dalpremier a júliusi albumról: The Fall Into Time

The Nightmare Of Being címmel július 2-án jelenik meg az új At The Gates album, a göteborgi death metal alapbandától pedig már a The Fall Into Time című harmadik előzetes dallal is...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS