HOBO - "Benkő Laci makulátlan ember volt és sugárzott belőle a szeretet"

Megható és drámai visszaemlékezés Földes Lászlótól, Hobótól

2020. november 19. (csütörtök) 15:18 | utoljára módosítva: 2020. november 19. (csütörtök) 15:22

Földes László, azaz Hobo visszaemlékezése a tegnap elhunyt legendás Omega-zenészre, Benkő Lászlóra:

Benkő Laci

1965-tól lettem Omega rajongó, az Eötvös klub 'Hordójába' jártam, mivel az angol slágerlistán kívül sok Rolling Stones számot játszottak. Benkő Laci billentyűzött, trombitált és énekelt is. Például a Procol Harum 'Whiter Shade of Pale' világslágerét. Az Omega klubban léptem életemben először színpadra, 1968 januárjában, amikor is első saját szövegemet énekeltem Doleviczényi Miklóssal, a Kex későbbi orgonistájával. Ez volt a 'Lakáj dal', ami elindított engem ezen, a máig tartó úton.

A dologból botrány lett, mivel a közönség soraiban figyelő Szalkai Sándor filmrendezőszakos hallgató és hivatásos besúgó a dal tartalma miatt politikai izgatásért feljelentett. A rendőrségi vzsgálat eredménye az lett, hogy megrendeztek egy betörést és bezárták a klubot.


 
1969-ben összehoztam a Lepkék Virágok, mindössze négy fellépést megért bandámat, melynek első bulija Benkő Laci ajánlására az Omega Műegyetemi E-klubjában ment le.

1979-ban az akkor még amatőr, de már több helyről kitiltott, botrányos Hobo Blues Bandet Laciék előzenekarként el akarták vinni egy 68 előadásos országos turnéra. De mivel a HBB-nek nem volt ORI vizsgája, ennek 'hivatalos akadálya' volt, amire az illetékesek hivatkoztak is.

Laci bement az ORI igazgatójához és kijelentette, hogy ha a HBB nem kap ORI engedélyt, az Omega nem indul neki a sorozatnak. Így lettünk hivatásosak.

A turné tatai előadásának végén négy rendőr várt rám két kutyával az öltöző előtt. Rám eresztették a vérebeket, könnygáz spray-vel lefújtak és péppé vertek. Benkő Laci szabadított ki, majd másnap feljelentést tett a Belügyminisztérium panaszirodáján, amiből persze semmi sem lett. Pár hétre rá három teltházas előadást játszhattunk előttük a Kisstadionban.


 
1981-ben felkért, hogy írjak nekik egy teljes albumnyi szöveget. Így született meg a 'Bunker' című szövegsorozat, ami annyira tetszett neki és nyugatnémet producerüknek, hogy Borsovszky Éva azonnal angolra fordította. Ám Laci szerint a hazai cenzor nem engedte, így az album 'Arc' cím alatt jelent meg teljesen szöveggel.

A nyolcvanas években többször fellépett velünk és folyton bíztatott, hogy ne törődjek a szervek nemtetszésével, amit Ő addig már húsz éve elviselt.

Abba a belső természetrajzba, ami a hatvanas években kezdett zenészek erkölcsét jelenti, Benkő Laci tisztességével, jóindulatával és segítőkészségével nem igazán illeszthető be. Makulátlan ember volt és sugárzott belőle a szeretet.

Nyugodjék békében!

Nagy tisztelője, Hobowww.facebook.com/hobo.official
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
2021. április 10. (szombat) 08:52

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első album, most pedig már végighallgatható a Relentless címet viselő második nagylemez. A 2019-es album Simone Mularoni (a prog metalos DGM gitáros/főnöke) vezetésével készült el, és a tavasszal érkező új lemezen is olasz muzsikusok szerepelnek majd, de ezúttal egy teljesen új gárda sorakozott fel Geoff Tate mellé. Aldo Lonobile gitáros (Secret Sphere, Archon Angel, Timo Tolkki's Avalon) volt az anyag fő zeneszerzője és producere. Geoff Tate: "Az utóbbi években egyre több időt töltöttem Olaszországban, az ottani kultúra és az ott élő emberek rabul ejtették a szívemet. Nagyon élveztem azt is, ahogy az olasz társaimmal elkészítettem ezt a klasszikus metal albumot."   SWEET OBLIVION 2021: Geoff Tate énekes Aldo Lonobile gitáros...

THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2
THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2

A klasszikus Dokken felállás zenészei, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és Mick Brown dobos, valamint a Warrant énekeseként ismert Robert Mason (ex-Lynch Mob) még 2018-ban hozta...

RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn
RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn

Tavaly nyáron már bemutatott egy Time To Die című, klippel kísért lemezelőzetes dalt a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp, most pedig itt egy másik klipes, friss nóta, a Goddamn....

LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light
LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja. Első...

SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard
SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard

Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal...

FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky
FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky

Blood In The Water címmel június 4-én jelenik meg a veterán arizonai metalos Flotsam And Jetsam új albuma, a 2019-es The End Of Chaos lemez utódja. Jason Newsted eredeti bandájának ez lesz...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS