AURORA - Más világ (lemezkritika)

A kritika eredetileg az októberi HammerWorld magazinban jelent meg

2020. november 8. (vasárnap) 17:57

AURORA
Más világ
(EDGE/HMP)

 


Jó ideje érett már egy akusztikus jellegű Aurora anyag. Ilyen jellegű koncerteket már évek óta adnak (Pesten klubjelleggel egy időben rendszeresen is), a lemezt is ígérgetik egy ideje, ez végül mostanra öltött végleges formát. Nem vagyok nagy elkötelezettje az ilyen nekifutásoknak, ritkán sikerül valóban arra érdemes módon megközelíteni egy-egy ilyen projektet, a Más világ viszont maximálisan felülmúlta a várakozásaimat.  

Hallhatóan komoly munka fekszik a produkciós részben, ami azonban az egész savát-borsát adja, az az, hogy roppant izgalmas módon tudtak elrugaszkodni az eredeti verzióktól. Professzionális módon kerülték ki azt a csapdát, hogy a dalokat szimplán akusztikus hangszerekre áttéve egy kiszámítható, "ötlettelen" album szülessen.

Nem is teljesen akusztikus ez az anyag, simán előkerülhet pl. elektromos gitár is, ha egy szóló megkívánja, nyilván a kiadvány jellegéhez igazítva.
A dalokba pedig az eredeti váz meghagyásán túl simán belenyúltak, egyiket-másikat néha egész bizarr módon átformálva, kicsit talán ki is forgatva önmagából.  Dalválasztásban sem a kiszámítható utat járták, kalapba került olyan is, amit kb. dekádok óta nem maceráltak semmilyen formában.

Ami ezen túl a lemez igazi erénye, az a csodás hangszerelés: kis díszítésekből, vendég hangszerekből simán beálmodtak bármit az adott dalba, amit csak a verzió igényelt. Vonósok épp úgy hallhatóak, mint pl. a Firkinből vendégszereplő Péter János, aki elsőként a Robin Hoodban fuvolával váltja ki a trombitás témákat, majd később jó pár dalban színesít még roppant izgalmas módon. Minden hangszer élőben is szól, nincs stúdiós varázsolás.

Hogy pár példát konkrétan is kiemeljek: itt a Nem hagyom magam, amihez egy teljes nem létező középrészt hozzáírtak, szinte jazzes kis futamokkal, szólórésszel. A Bella Ciao meg szinte sanzonos formát öltött, a Csodatevő női vokállal bőven kibélelt változata is toplistás, itt olyan bluesos szóló-témákat pakoltak a dalhoz, ami még egy Vadászat-korszakos Hobo nótának is becsületére válna. A Viszlát Ivános Másvilág meg egy lassított, szinte reneszánsz hangulatú formát kapott a vonósoknak, és főleg a hozzáköltött fuvolás résznek köszönhetően. A top kedvenc az összes közül amúgy mindezzel együtt is egyértelműen az Ez a város, ami klasszikus szaladós punk slágerből lett egy ska alapra ültetett rütyőzős kis vidám dal, vidéki kocsmaéjszakákat szégyenítő la-la-lázós kórussal. Óriási!  

Ezek a verziók egyébként rávilágítanak arra is, milyen jól is üt Víg Norbi. Az egy szem új dal (Az élet zsoldosa) pedig azt is igazolja, hogy van élet a Pusztai Zolival történt szakítás után is.
Vigi simán meglépte szövegíróként azt a szintet, amit a zenekar múltja e tekintetben megkíván, ez pedig a jövő szempontjából szintén pozitív.  

Ezt a lemezt nem csak úgy megcsinálták, hogy ilyen is legyen. Feelinges, ötletes és kreatív – ha már unplugged, azt mindenkinek csak így lenne szabad megvalósítani.

Sz. G.  10
 AURORA - Más világ (lemezelőzetes) 

Hammer TV

 
ESA HOLOPAINEN - Új videoklip Jonas Renskével a Katatoniából: Sentiment
2021. június 17. (csütörtök) 17:18

Május végén jelent meg a Silver Lake album, amely valójában az Amorphis gitáros-zeneszerzőjének, Esa Holopainennek az első szólólemeze. A legfrissebb klip a Sentiment dalhoz készült, amelyben a Katatonia frontembere, Jonas Renkse énekel. Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről faggattuk ki. A Silver Lake elnevezésű projekt lemeze május legvégén jelent meg, és Esa különleges hangulatú dalaiban olyan énekesek szerepelnek, mint Jonas Renske a Katatoniából, Einar a Leprousből, Tomi az Amorphisból, Björn 'Speed' a Soilworkből vagy Anneke Van Giersbergen. És mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a pandémia...     ESA HOLOPAINEN feat. Jonas Renkse - Sentiment (a 2021-es Silver Lake albumhoz) Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból....

JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex
JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex

Március óta tudjuk, hogy a Jinjer az új stúdióalbumon dolgozik, de azóta már be is fejeződött a munka, a Wallflowers címmel augusztus 27-én megjelenő lemez első előzeteseként pedig a...

ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"
ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"

Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről...

THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része
THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része

Új EP-vel jelentkezett a progos, indusztriális metalt játszó szegedi The Void. A Fragments of Deceit (Part I - Fear) EP egy 3 részből álló konceptlemez első eleme, amely a Spotify-on is...

THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire
THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire

A World On Fire címmel már a harmadik dal is megérkezett a Stone Sour gitáros, Josh Rand új formációjától, a The L.I.F.E. Projecttől, amelyben Casandra Carson az énekesnő a...

OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától
OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától

Oblivion címmel már a harmadik dal is meghallgatható az ex-Suffokate énekes, Ricky Hoover tavaly óta aktív blackes dearthcore bandájától, az Ov Sulfurtól. A videóval kísért friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS