HEATHEN - "Az összes Bay Area thrash hősöm szólózik a dalban!"

A Motörhead címlapos HammerWorld magazinban találod meg a teljes interjút

2020. november 1. (vasárnap) 18:41 | utoljára módosítva: 2020. november 1. (vasárnap) 18:43

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, szeptember közepén pedig megjelent a régóta várt folytatás, az Empire Of The Blind lemez.

Vendégek is vannak az új albumon: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), az In Black című dalhoz pedig most egy friss szöveges videót hoztak ki.

A Motörhead címlapos, aktuális HammerWorld magazinban Kragen Lum gitárossal is találsz egy alapos interjút.

 


www.facebook.com/heathen.official

 

 


HEATHEN - In Black (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz)


Részlet a Hammer-interjúból:


A tíz évvel ezelőtti albumról mit gondolsz mai fejjel?

„Egy nagyon erős anyagnak tartom, bár a hangzása nem egészen olyan lett, mint szerettük volna. Azt talán tudod, hogy az idei év elején a Mascot kihozott egy jubileumi verziót. Szerettük volna átkeverni a lemezt, de a Mascot azt nem akarta finanszírozni, csak a remasztert."És milyen elképzelésekkel kezdtél el dalokat írni ehhez az új lemezhez?


„Alaposan átpörgettem mindhárom Heathen albumot, mert olyan dalokat akartam, amelyekben ténylegesen ott a Heathen-íz. A riffelés, az ének, a szövegek és a dallamok terén is hű akartam maradni mindahhoz, amit ez a banda képvisel. A Heathen sosem volt egydimenziós zenekar. Gondolj csak az első lemezre, a Sweet feldolgozásra, a Set Me Free-re! Vagy ott a második lemezen a Kill The King, a klasszikus Rainbow szám... A változatosság megőrzése is fontos volt, de az is, hogy a határok még kijjebb kerüljenek, a kontrasztok pedig még élesebbek legyenek.

A legutóbbi album epikus thrash vonalát akartam keverni az első lemezt jellemző rövidebb, kompaktabb dalokkal. Született aztán ballada és instrumentális dal is a jó sok kétlábgépes téma mellett, valamint keret gyanánt intró és outró is. Egy kerek anyag lett ez az új lemez, úgy gondolom. De még a dalsorrendet is úgy alakítottuk ki, hogy a dupla LP-változaton minden oldal egy-egy erőteljes nótával induljon. Ami pedig a hangzást illeti, a modernebb, mélyebbre hangolt és a klasszikus megszólalás keveréke volt a cél. Mintha egy klasszikus thrash lemez ma kerülne felvételre. Szerintem jobban is hasonlít az új lemez hangzása a Victims Of Deception albuméra, mint a legutóbbi anyagunkéra."Melyik új dal született meg elsőként?

„A Sun In My Hand mindenképpen az elsők között volt. Azt még valamikor 2012 táján írtam. Egy kicsit ki is lóg a lemezről, mert dallamosabb tétel, nem egy tipikus nóta, a szerkezetét tekintve sem. És a szövege is személyesebb."

 


HEATHEN - Sun In My Hand (a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz)
A Shrine Of Apathy balladát mi inspirálta?

„Az a szöveg egy hozzád nagyon közelálló személy elvesztéséről szól. Sajnos a régebbi Heathen zenészek közül is elmentek már jó páran, Lee pedig néhány éve veszítette el a testvérét. Én egy nagyon jó barátomra, az Onward és a Crescent Shield zenekarok énekesére, Michael Grantre gondolva írtam meg ezt a nótát. Még 40 sem volt, amikor 2012-ben elhunyt. Azt az apátiát akartam dalba önteni, ami ilyenkor jelentkezik. Amikor úgy nekikeseredsz, hogy szinte az sem érdekel már, hogy mi zajlik körülötted, hogy veled mi lesz."És az az ötlet honnan jött, hogy az instrumentális A Fine Red Mist dalban Gary Holt, Rock Hunolt és a régi Heathen gitáros, Doug Pearcy is szólózzon?


„Az a szám az utolsók között született meg, de nem azért nincs szövege, mert már nem maradt rá idő! (nevet) Eredetileg is egy régisulis instrumentális dalban gondolkodtam, de nem egy tekerős nótában. Inkább olyasmiben, mint az Orion, vagy akár Michael Schenkertől az Into The Arena. Ezeknél a daloknál nem hiányzik az ének, mert a gitárdallamok annyira pregnánsak. Persze azért jó sok szólót is akartam bele, így jött az ötlet, hogy először a legendás H-team, azaz Gary Holt és Rick Hunolt szólózzon, aztán a klasszikus Heathen-páros, Lee Altus és Doug Pearcy, a végén pedig én is odapakolom a magamét. Gondolj bele, az összes Bay Area thrash hősöm szólózik a dalban!"

 


HEATHEN - A Fine Red Mist (a 2020-as Empire Of The Blind albumról)
Az Empire Of The Blind lemezcím önmagáért beszél, úgy gondolom.


„Ha megnézed a korábbi Heathen albumok címét, ez az új abszolút beleillik a sorba. Erre a csapatra mindig is jellemző volt, hogy reflektál a társadalomban lezajló folyamatokra. Rögtön a nyitónóta, a The Blight szövege is ilyen. A bolygónk elpusztításáról, a társadalmunk megsemmisítéséről van benne szó. Olyanok vagyunk mi, emberek, mint egy pusztító kór, egy betegség. És ahelyett, hogy a komoly problémákkal foglalkoznánk, csak nyomogatjuk az okostelefonokat, toljuk a szelfiket az Instára, mintha minden rendben lenne. A címadó szám pedig a politikusokról, a vezetőinkről szól, akik ma már Facebookon meg Twitteren nyomják a propagandát, akár a nyilvánvaló hülyeségeket és hazugságokat is. Csoda, hogy aztán minden pletyka és konteó rekordsebességgel képes elterjedni? És ebből a tömeghülyítésből a média is alaposan kiveszi a részét..."


A teljes interjút megtalálod az aktuális HammerWorld magazinban.


HEATHEN - Empire Of The Blind (a 2020-as album)01. The Rotting Sphere
02. The Blight
03. Empire Of The Blind
04. Dead And Gone
05. Sun In My Hand
06. Blood To Be Let
07. In Black
08. Shrine Of Apathy
09. Devour
10. A Fine Red Mist
11. The Gods Divide
12. Monument To RuinHEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz)
HEATHEN - The Blight (a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz)Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS