TANKCSAPDA - "30 éve azt hallgatjuk, hogy haldoklik a rockzene"

Egy később víruspozitívnak bizonyult személlyel találkoztak a backstage-ben, ezért kellett a két teszt

2020. szeptember 3. (csütörtök) 09:01 | utoljára módosítva: 2020. november 24. (kedd) 11:13

Negatív lett a Tankcsapda tagjainak második koronavírus-tesztje is, vagyis a zenekar és a stáb tagjai közül senki sem lett fertőzött, így tovább folytathatják a turnét. Pénteken Kisújszálláson, szombaton pedig Egerben lépnek fel, az elmaradt tatabányai koncertet pedig majd szeptember 27-én pótolják.

"Büszkék vagyunk arra, hogy sok területen reformerek vagyunk a magyar zenében, az üzleti működést is megújítottuk" – mondták a Portfolio-nak adott interjúban a Tankcsapda tagjai, akik nem hazudtolták meg önmagukat, így szóba kerültek a trollok, az, hogy Mol-zenekar lett-e a Tankcsapda, lefeküdtek-e a politikának, puhábbak lettek-e harminc év alatt.

A jelenlegi világjárvány a teljes zeneipart padlóra küldte, a Tankcsapdának is teltházas koncerteket és fesztiválfellépéseket kellett lemondania, a kieső bevételeket a most indult 500 fő alatti koncertek sem hozzák vissza.


 


www.facebook.com/TankcsapdaPortfolio: Lassan fél éve nem lehet komolyabb koncerteket tartani, ami a teljes zeneipart megviselte. Anyagilag mekkora kiesést jelent a zenekarnak a járványhelyzet? Hány koncertet kellett eddig lemondani?

Sidi: Nyilván nagy kiesést jelent, hiszen áprilistól augusztusig egyetlen koncertünk sem volt. Egy igen erős koncepció alapján szerettünk volna például a Budapest Parkban három alkalommal is koncertezni, mindhárom koncertre nagyon sok jegyet már elővételben eladtak, az első már teltház volt, mikor jött a koronavírus miatti leállás. A három bulit elhalasztottuk jövőre, a koncepció, hogy a zenekar három évtizede három bulira van szétosztva így jövőre nézhető meg. Közben október 2-án azért a Parkkal közösen szerettünk volna egy nagy koncertet kárpótlásul, de erre jelen helyzetben szintén semmi esély, most dolgozunk a megoldáson, viccesen hangzik, de lehet mégis három buli lesz helyette. Igaz már a jogszabályoknak megfelelő létszámmal.

Tavasszal elhalasztottunk egy teljes európai turnét, szerencsére a koncerthelyszínek rugalmasak voltak és át tudtuk szervezni későbbi időpontra ezeket is. Nyárra összesen 11 nagyszabású fesztivál fellépést vállaltunk, persze egyik sem valósul már meg. Közben újabb és újabb terveket készítettünk a jövőt illetően, végül, most annyi tűnik biztosnak, hogy leszerveztünk 20-25 olyan koncertet, melyek az 500 fő alatti kategóriába esnek.

Nyilván a kieső bevételeket nem pótolhatjuk ezzel, könnyen kiszámolható, hogy egy olyan gépezetnél, ahol minimum 18-20 fős a stáb, 4 járművel, technikával, utazással, helyszínbérléssel, szállással mire lesz elég a befolyó pénz.

De ezzel sincs problémánk, hiszen végre mozoghat a produkció. Ráadásul évről éve voltak olyan Tankcsapda-turnék, amit mi magunknak szerveztünk, klubokba, művelődési házakba, szóval nem újdonság nekünk megszervezni egy ilyen koncertsorozatot, ebben is jól érezzük magunkat. Most alkalmazkodunk a helyzethez és bízunk a jövőben, mást nem tudunk csinálni.Portfolio: Hogyan próbáljátok ezt a negatív hatást tompítani?

Sidi: Agyalunk, sokat dolgozunk a háttérben, időről időre új aktivitásokkal próbáljuk mérsékelni.

Tomi: Mindig alkalmazkodunk a helyzethez, hogy a rajongók ilyenkor is kapjanak valamit tőlünk. Most sok tartalmat gyártottunk. Mi voltunk az elsők, akik bejelentették, hogy online formában adunk koncertet profi minőségben és körülmények között. Szerveztünk a Tankcsapda-rajongóknak virtuális 'tehetségkutatót' a magunk platformján, amit egymilliónál is többen néztek meg. Közben többször is segítettünk a válsághelyzetben kórházaknak, rászorulóknak, új dalokat készítettünk videókat gyártottunk.

Ja, és bármennyire is fájt a sok megkeseredett trollnak a két autósmozis koncertünk, azt gondolom, igenis nagy dolog volt megcsinálni.Portfolio: Részt vesztek az államilag támogatott raktárkoncert-projektben is?

Tomi: Igen az is lesz. Bármennyire is próbálják ebben is ránk húzni a politikát, azért érdemes kiemelni, hogy ez a zeneiparról szól nem a Tankcsapdáról. Szakembereket, szakmabelieket kértek fel a támogatási rendszer kidolgozására, akik 100-150 zenekart, kerestek meg az elmúlt hetekben. A Tankcsapdát is megkeresték, hogy vállaljuk-e, nyilván nem fogjuk azt mondani, hogy nem, hiszen ez a támogatás nem csak rólunk, hanem az embereinkről is szól. Köszönjük szépen!


...
Portfolio: Tényleg haldoklik a rockzene? Üzletileg kevésbé éri meg ezt csinálni, mint mondjuk húsz éve?

Tomi: Harminc éve ezt hallgatjuk, hogy haldoklik. Mi ezt nem érezzük. Szerintem, ha valaki tudatosan dolgozik, előre jól átgondolt stratégiában, akkor üzletileg is lehet jól működtetni. De ezt nem csak a mi példánk mutatja, hanem több más produkcióé is. Összességében inkább a hazai zeneipart említeném, nem csak a rockzene helyzete nehéz Magyarországon, hanem a többi műfajé is. Ráadásul ezt most úgy mondom, hogy az elmúlt hónapok válsághelyzetének még nem lehet tudni a következményeit. Ebben a pillanatban sem lehet fesztiválokat, nagykoncerteket tartani, éppen ezért erre a kérdésre 2021-ben térjünk vissza.

Laci: Én ezt a kérdést nem nagyon tudom értelmezni. Mi nem azért zenélünk, mert ez megéri, hanem azért, mert gyerekkorunk óta arról álmodtunk, hogy gitárt vagy dobverőt vegyünk a kezünkbe. Akkor is ezt csinálnánk, ha nem ebből vagy nem így élnénk.


...
Portfolio: A legújabb, Plasztik József című új dal akkor most egy adott szituációra megfogalmazott vélemény?

Tomi: A Plasztik József képletesen azt mutatja, hogy mennyire műanyag és mennyire giccses a világ. Próbáltuk jelezni az emberek felé, hogy ma már nincs kommunikáció, csak a sárdobálás, acsarkodás megy a médiában, a közösségi oldalakon. Nagyon durva és csúnya az a hangnem, az a hangvétel, ahogy kommunikálnak az emberek egymással. Ezt a helyzetet próbáltuk érzékeltetni.

Jó pár éve, hogy bedurvult a kommunikáció a médiában és mindenki mindenki farkasa lett hirtelen. Odáig fajult ez a történet, hogy nem az számít már manapság, hogy mi a hír, hanem az, hogy milyen portál jelenteti meg, és emiatt sajnos azt vettük észre saját bőrünkön is, hogy karaktergyilkosságok történnek, illetve következmény nélküli hazugságok ragadnak rá emberekre, és ezt büntetlenül lehet manapság megtenni.

Például, ha egy ilyen nótát írsz nagyon sok mindenki félreérti és azt mondja, hogy magyarázkodsz vagy sírsz. Ha kiülsz elmondani a szituációt, akkor megint csak magyarázkodsz, ha hallgatsz, akkor az egyértelmű hazugságok rád égnek, aminek nincs következménye. Olyanokat állítanak rólunk, ami egész egyszerűen nem igaz.

A teljes interjúhoz kattints ide! A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Hammer TV

 
U.D.O. - Új klipes dal az októberi Game Over! lemezről: Prophecy
2021. szeptember 17. (péntek) 18:54

Game Over! címmel október 22-én jelenik majd meg az új U.D.O. album, Udo Dirkschneideréktől pedig már itt is a harmadik előzetes dal, a videoklippel kísért Prophecy. "Game Over! - A kijelentés többféle jelentést is hordoz. Egy dolog azonban biztos: a U.D.O. nem végez félmunkát, mindig beleadnak apait-anyait. A világszerte adott több száz koncert során, Oroszország és Dél-Amerika legeldugottabb helyein is játszva, a U.D.O. egy igazi egységgé, szenvedélyes zenészek és barátok konglomerátumává vált. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata, hogyan illeszkedjen a zenekar hangzásába a lehető legtökéletesebben. A Game Over! lemez összes dala jellegzetes karakterrel bír..."     www.facebook.com/udoonline U.D.O. - Prophecy (a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Kids And Guns (szöveges videó a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Metal Never Dies (a 2021-es Game Over! lemezhez)...

IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem
IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem

Máris itt van két Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta nem is...

HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"
HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"

Hobo, azaz Földes László a Facebook oldalán emlékezett meg egykori zenésztársáról, a pár nappal ezelőtt, 68 éves korában elhunyt Póka Egonról, aki 1978 és 1993 között 12 Hobo...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a második előzetes dal, a szöveges videóval kísért Clickbait. Eredetileg már...

INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer
INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer

Argent Moon címmel megjelent és végig is hallgatható a négy tételes új EP a melodikus death metal egyik kiváló északi képviselőjétől, a finn Insomniumtól. Mi több, a nem éppen...

IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel
IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel

Máris meghallgatható két új Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS