PARADISE LOST - "A Motörhead volt a kivétel, azt még a punkok is szerethették!"

Alapos Paradise Lost interjút is találsz a júniusi HammerWorld magazinban

2020. június 13. (szombat) 10:48

Obsidian címmel jött ki május közepén a Paradise Lost tizenhatodik albuma, a júniusi HammerWorld magazinban pedig egy alapos interjút olvashatsz Greg Mackintosh gitárossal.

Nagyon különbözik az Obsidian anyaga a három évvel ezelőtti Medusától, amit a megjelenésekor a Paradise Lost legextrémebb, legnyersebb anyagának neveztél. Volt valami konkrét oka annak, hogy ezúttal egy másik irányt jelöltetek ki magatoknak?


"A Medusa leginkább hozzám kötődött, akkor egy doom lemezt akartam csinálni. Eleinte a többiek még vonakodtak is, de aztán a dalok minősége őket is meggyőzte. De rendre ez a helyzet, ha az ember egy kicsit el akar térni a megszokott dolgoktól! (nevet) Nicket (Nick Holmes énekes) mondjuk nem nagyon kellett győzködni, de Aaron (Aaron Aedy gitáros) és Steve (Steve Edmondson basszer) kimondottan szkeptikusan fogadta az elképzelésemet...

 


www.facebook.com/paradiselostofficial
 


...Még a stúdióban is felmerültek aggályok a fuzz-pedálos gitárhangzásommal kapcsolatban, de aztán összeállt a hangzáskép és akkor mindenki megnyugodott. A Medusa rendkívül sikeres fogadtatása meg végképp engem igazolt. Annak viszont semmi értelme nem lett volna, ha három év után kiadunk egy újabb Medusát. Ezúttal eleve az volt az elképzelés, hogy egy eklektikusabb, változatosabb lemezt készísünk. Nem egy tiszta doom albumot, hanem sokkal többféle hatást felmutatva. És szerintem ezúttal is jól döntöttünk. Most már elég sok interjút adtam a lemezhez, egy csomó visszajelzést kaptam, köztük olyanokat is, hogy az Obsidian egyenesen az eddigi legjobb lemezünk. És hogy egyes pillanatai a One Second albumot idézik fel, míg mások mondjuk a Gothic lemezét." 


Ebben van is igazság...

"Meglehet, de ez nem szerepelt a terveink között. De tudod, vagyunk, akik vagyunk. Ugyanazok a zenészek, akik azokat a lemezeket megírták és feljátszották. Azért remélem, hogy van néhány újdonság is az új albumon! (nevet) Szerintem egyébként ilyen a nyitódal, a Darker Thoughts és az Ending Days is. Ezek cseppet sem tipikus Paradise Lost témák."

 


PARADISE LOST - Darker Thoughts (a 2020-as Obsidian albumhoz) 


Az egyik interjúban Nick azt mondta, hogy ezúttal kimondottan ösztönzött téged, hogy gótos, darkos dalokat írj, mert hogy az nagyon megy neked. Erről mi a véleményed?


"Az ösztönzés valóban igaz, bár elég fura volt ezt épp tőle hallani, mert régebben mindig Nick volt az, aki azt mondogatta, hogy ne kísérletezzek már annyit! (nevet) Most még én voltam a doomster, ő meg a kísérletezések embere... De ténylegesen igyekeztem most visszahozni valamennyit a 80-as évekbeli gót hatásaimból. Ez különösen igaz az olyan dalokra, mint a Ghosts és a Hope Die Young, de akár a Forsaken is ide sorolható. Érdekes, hogy az évek múlása hogyan hat az emberre. Én inkább egyfajta zenei világra kezdtem összpontosítani, erre a doomosabb vonalra, Nick meg mostanában jobban bírja az eklektikát! (nevet) A Medusával ellentétben ez az új lemez sokkal inkább egy közös munka volt, ezért lett ennyire változatos. Magamtól bizonyosan egy jóval lassabb anyagot írtam volna meg, Nick azonban kipréselte belőlem a fogósabb, fülbemászóbb  dalokat. És ez egy szerencsés párosítás, úgy gondolom. Remekül kiegészítjük egymást. Most már jó hosszú ideje..."


A 80-as években létezett egy nagyon erőteljes gót színtér, de az ma már szinte teljesen eltűnt...

"Németországban és pár más helyen még létezik, de az is igaz, hogy össze sem vethető a 80-as évek színterével. Angliában szerintem már nincsenek is gót klubok vagy kocsmák, igaz, rockklubok is alig vannak. És félő, hogy ez a mostani világjárvány még ezt a keveset is el fogja tünteni. De azért fesztiválok még vannak a gót színtéren is. Remélem, meg is tudnak maradni! Én a punk színtérről érkeztem, de titokban mindig szerettem a darkos zenéket. Azért mondom, hogy titokban, mert a punkok között nem volt menő elismerni, hogy más zenéket is hallgatsz! (nevet) Az egyedüli kivételt a Motörhead jelentette. Azt még a punkok is szerethették! (nevet) Aztán a 80-as évek közepén a punk és a metal elkezdett keveredni, ott volt az Antisect, a Broken Bones, a metal irányából meg jött a Hellhammer, a Celtic Frost, vagy akár a Voivod. Ezek a bandák mind hozzájárultak a korábbi korlátok lebontásához. Akkor már nyíltan is beszélhettem arról, hogy szeretem az olyan zenéket, mint a Christian Death vagy a Sisters Of Mercy!" (nevet) 


Az is nagy különbséget jelent a Medusa anyagához képest, hogy Nick ott nem használta a tiszta hangját, most viszont nagyjából fele-fele arányban énekel és hörög.


"Most már hat éve annak, hogy ott van neki a Bloodbath, ahol kizárólag ezt a death metalos hörgést csinálja, szerintem kívánta már ezt a változatosságot. Amikor a mi dalainkba visszatért ez a hörgés, egyáltalán nem akartuk, hogy kizárólagos legyen, de aztán jött a Medusa... És a dalok valahogy így alakultak. Most viszont másfajta nóták is születtek, és ezekhez egyáltalán nem passzolt volna a morgás. Ahova meg igen, ott Nick hörög. De egyértelműen több változatosságra vágyott az ének terén is."


Pontosan hogyan dől el, hogy a tisztább ének vagy a hörgés passzol az adott dalhoz. Rögtön a kreatív folyamat elején?

"Általában úgy dolgozunk mostanában, hogy ha elkészülök valami zenével, akkor azt Nick megkapja tőlem, majd felveszi hozzá az éneket, több verzióban is. Akár négy-öt változat is születik ilyenkor. Miután ezeket visszakapom tőle, csak az éneket hagyom meg, és azokhoz igazítom a zenei ötleteket. Kicsit olyan ez, mint a puzzle! (nevet) És a legtöbbször nem is komplett dalokról van szó, hanem részekről. Ezeket a részeket rakosgatom, variálom úgy, hogy aztán egy komplett nótává álljanak össze. Elég időigényes meló, de én nagyon élvezem. És egészen érdekes dolgok születnek meg így. Jó példa erre a Fall From Grace, ami egy kimondottan súlyos nóta, viszont a refrénje nagyon finom, nagyon kellemes. Egyben persze szomorú és melankolikus is. Az ilyen kontrasztos megoldások sokkal izgalmasabbak, és az is igaz, hogy sosem akartunk egy színtiszta death metal banda lenni. Mindig is igyekeztünk többféle hatásból táplálkozni, doom, death, gothic..." 


A teljes interjút megtalálod a júniusi HammerWorld magazinban.

 Az interjú első két oldala

 


PARADISE LOST - Obsidian (a 2020-as album)01. Darker Thoughts
02. Fall From Grace
03. Ghosts
04. The Devil Embraced
05. Forsaken
06. Serenity
07. Ending Days
08. Hope Dies Young
09. Ravenghast

 

Nick Holmes a Ghosts dalról:

"Ez a szám amolyan kalapemelés a gótikus rock előtt, amely mindenütt jelen volt tizenéves korunkban. Még ha fiatal death metal rajongók is voltunk, ezek a 80-as évekbeli zenék nagyon is aláfestő zenéi voltak az életünknek. A Ghosts szövege arról szól, ahogy a múlt kísérti az embert, de arról a szegényes hitről is valamiben, amiről azt reméled, hogy elpusztítja majd a démonokat."
 


PARADISE LOST - Ghosts (szöveges videó a 2020-as Obsidian albumhoz)
PARADISE LOST - Fall From Grace (a 2020-as Obsidian albumhoz)
PARADISE LOST - Obsidian
(05/15 - Nuclear Blast)

01. Darker Thoughts
02. Fall From Grace
03. Ghosts
04. The Devil Embraced
05. Forsaken
06. Serenity
07. Ending Days
08. Hope Dies Young
09. Ravenghast


 
 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
2020. november 28. (szombat) 09:16

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos (Megadeth, ex-Soilwork), 16 év után pedig megjelent a negyedik nagylemezük is. A 2004-es Necrosis lemez utódja Edder & Bile címmel jött ki, és végig is hallgatható. Az albumon két vendég is hallható: Jeff Becerra, a legendás Possessed főnöke, valamint Kam Lee, a floridai Massacre énekese, aki az egészen korai Death-ben is dobolt és hörgött.   www.facebook.com/cadavertheband Neddo: "Dirkkel még 2014-ben találkoztam, amikor a 70000 Tons Of Metal fesztiválon a Satyriconban helyettesítette Frostot. Gyorsan kiderült, hogy hatalmas rajongója a Cadavernek, én pedig akkoriban már dolgoztam pár új dalon, amelyeket egy esetleges szólóalbumra szántam. De aztán jött az ötlet, hogy Dirkkel összehozhatnánk a Cadaver harmadik...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon

Aeromantic címmel még február végén jelentkezett egy új albummal a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars)...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS