ANGERTEA - "Látszik szegény kis bohócon, hogy rendesen idegállapotban van"

Uzseka Norbert interjúja a Crocodile Nerves EP kapcsán

2020. június 13. (szombat) 09:07 | utoljára módosítva: 2020. november 24. (kedd) 09:23

Crocodile Nerves címmel nagyjából egy hónap jött ki az Angertea zenekar 7 +1 dalból álló különleges EP-je, Uzseka Norbert ennek apropójából készítette az alábbi interjút Mihály Gergely énekes-gitárossal.

A nagymágocsi Angertea trió utolsó teljes albuma óta már több, mint három év telt el, és még többet kell várnunk az újra, de pár hete kihoztak egy EP-t, amin egy új dal, egy Faith No More feldolgozás, és különféle koncertfelvételek hallhatók.

 


www.facebook.com/angerteahunHa minden a tervek szerint haladt volna, most egy új albumról beszélgetnénk. Mi történt, hogy az még várat magára?

"Mostanában rengeteg változás állt be a magánéletemben, megnősültem, házat vettünk, gyerekem született, de közben olyan új dolgok is bejöttek, hogy lett a zenekarnak egy saját stúdiója. Szóval ezek a dolgok, meg persze az a fránya Angertea-féle túlzott megfontoltság hátráltatta az új lemez létrejöttét. Ez a megfontoltság azt jelenti, hogy ezerszer megrágunk egy-egy dalt, kidobunk témákat, hozunk újakat stb. Szóval azt mondhatom, hogy gőzerővel folyik a munka a következő nagylemezen, de jövő tavasz előtt biztosan nem jelenik meg. A lemez 70%-a kész van, de természetesen finomítgatni kell a témákat."Mit jelent, mire utal az EP címe?


"Nyilván velünk kapcsolatban már a szabad értelmezés is egy megszokott dolog. Már akár a zenekar neve is ilyen… Szóval szeretjük rábízni a hallgatókra egy-egy ilyen cím, vagy téma értelmezését. Számomra egy kép jelenik meg a Crocodile Nerves szóösszetétel hallatán. Egy ökölbe szorított kezű, fogait összeszorító, teljesen befeszült ember képe. Sok ilyennel lehet találkozni manapság a jelenlegi helyzetben."És hogy jön a képbe a bohócos borító?


"Amikor meglett a cím, nézegettem a meglévő festményeimet, mivel hagyomány nálunk, hogy a képeim kerülnek a borítóinkra, és ez valamiért egyből nagyon illett a címhez. Látszik szegény kis bohócon, hogy rendesen idegállapotban van, haha. De a belső borítóban azért bejönnek a krokik is. Szóval róluk is van pár kép azért, ha már krokodilos a cím. Vagyis inkább róla, mert egy darab aligátorról, Tivadarról a kis házi kedvencemről készítettem a képeket hozzá."Egyetlen új dal került az EP-re, a már korábban bemutatott Chris. Mesélj róla, hogy készült, miről szól stb.!


Na ez a dal is rendesen kapcsolódik a Crocodile Nerves címhez. Ez a befeszültség, frusztráltság rendesen jelen van a dalban végig, és a legvégén teljesen kipukkad a lufi, és egyfajta megkönnyebbülés következik a sok-sok üvöltözés után. A dalszöveget leginkább Chris Cornell (Soundgarden) halála ihlette. Illetve az az elkeseredettség, amit akkor éreztem, amikor meghallottam a hírt. Ő volt a legnagyobb kedvenc zenészem-énekesem. Rendesen megviselt a halála. A szövegben csomó utalás van erre, de másra is azért. Zeneileg meg egy nagyon összetett tétel ez. Azt hiszem, hogy tudásunk javát beletettük. Egy teljesen zenekari dalról van szó. Mindhárman írtuk." 

ANGERTEA - Crocodile Nerves EP (a 2020)
Mi volt előbb, a Chuck Mosley tribute album, és amiatt dolgoztátok fel a Death March-ot, vagy fordítva?

"Előbb a felkérés volt erre a tribute albumra. Talán ha ez nincs, akkor nincs Chris sem, vagyis nem ilyen formában, és nincs EP-sem. Talán… Volt egy határidő, amikorra le kellett adni a Death March-ot, de nem akartunk egy dalt felvenni a stúdióban. A dob miatt macerás az ilyen dolog. Be kell mikrofonozni, beállítani stb. Szóval, ha már úgyis elkezdtünk akkorra dolgozni egy hosszabb dalötleten, úgy gondoltuk, hogy vegyünk fel két dalt inkább egy helyett. És ebből a másik dalötletből lett a Chris. Egy hét alatt befejeztük a megkezdett témát. Ugye milyen hasznos egy határidő?!" (nevet)Az Obiat-os Laz is szerepel benne, ő hogy került képbe, és honnan jött az, amit szaval?

"Rajta keresztül jött a kontakt a Tribute lemezhez. Nagyon régi haver Laz, elég durva ismeretségi köre van zenészek között. Bulizott már együtt például a Tool bőgősével, Justinnal. Millió sztorit tud az arc. Először úgy volt, hogy közösen megcsinálunk kettő Faith No More dalt egybegyúrva. De aztán inkább megcsináltuk így, a saját képünkre formálva a Death March-ot. Hogy honnan jött neki ez az ősi magyar siratóének, azt nem tudom, de szövegében teljesen passzol a dal eredeti angol szövegéhez."Mit kell tudni az EP-re került koncertfelvételekről?

Először is azt, hogy egyikhez sem lett utólag hozzányúlva editálás szempontjából. Szóval így játszottuk őket, nem volt utólagos rájátszás, ráéneklés, mint ahogy azt sokan csinálják az élő felvételeken. Nyilván emiatt vannak bennük kisebb hibák, de elég rendesen megmutatják a zenekar kendőzetlen arcát. Amúgy mindegyik élő felvételt más keverte. Jó barátaink, akikre felnézünk, vagy akikkel már régóta szerettünk volna együtt dolgozni. Pont emiatt máshogy is szólnak a felvételek, de azt hiszem, hogy egy ilyen vegyes felvágott Ep-nél ez bőven belefér."

A Tisza akusztikus verziója nem szimpla feldolgozás, inkább átirat. Ez hogy lett?

"A legutóbbi akusztikus lemezünk, a Sidetrack megjelenése után úgy gondoltuk, hogy rendezünk hangsúlyozottan egyetlenegy akusztikus koncertet. Amikor erre készültünk, rájöttünk, hogy nem mindegyik dal működik úgy, hogy eljátszom akusztikus gitárral ugyanazt a témát, amit torzítottal is, meg kb. mindenki játssza ugyanazt… Voltak dalok, amikbe rendesen bele kellett nyúlni, át kellett hangszerelni, hogy működni tudjanak ilyen körülmények közepette. És a Tisza volt az egyik olyan, amibe nagyon radikális módon belenyúltunk. Ha már ennyi energiát belefektettünk, és saját stúdiónk is van, 'miért ne' alapon felvettük. Egyfajta kordokumentumként megállja a helyét, de koncerteken csakis az eredetit fogjuk tolni."Hogy telt az idő a karanténban? Tudtok/tudtatok zenét szerezni?


"Sajnos nem tudunk. Egy művelődési házban próbálunk, és a karantén elején lezárták. Azóta sem nyithatott ki, talán majd pár hét múlva. De ettől függetlenül a meglévő 5-6 új dal fel van demózva, és én például elég sokat agyalok a témákon, és gyakorlom, farigcsálom őket. Rossz ez a kiesés nagyon. Ennyi idő nálunk soha nem telt el közös zenélés nélkül, még a pár évvel ezelőtti kéztörésem alkalmával sem."Nemrégiben apa lettél. Mesélj, milyen?


"Bent voltam a szülésnél, és életem legmeghatározóbb élménye volt. Főleg az, amikor először rám nézett a fiam. Sokszor elképzeltem, hogy milyen lesz apának lenni, de a valóságban sokkal jobb. Nem is lehet ezt szavakkal leírni. Valamiféle apai ösztön, vagy nem is tudom mi felébredt bennem az első találkozás alkalmával, és azóta Ő van a központban. A születése után egy héttel jelentették be a karantént, pont a tejfakasztó bulim közepén, szóval azóta itthon vagyok. Tanárként itthonról dolgozom, és ha mondhatok ilyet, nekünk jól jött ez ki, mert sok időt tudok a feleségemmel és a gyerekkel tölteni. Láthatom minden nap, hogy mennyit változik, hogy reagál dolgokra. A világ legcsodálatosabb érzése apának lenni."És most hogyan tovább?

"Nincs okunk kapkodni az új albummal. A koncertekről meg sajnos nem tudok nyilatkozni ebben a bizonytalan helyzetben. Nagyon fájdalmas dolog, hogy pont most nyáron kaptunk egy olyan lehetőséget, hogy a Rockmaratonon a nagyszínpadon játsszunk a Sepultura előtt. De ez a helyzet miatt kútba eset… Ez számomra különösen fájdalmas, mert az egyik legnagyobb kedvenc bandámról van szó. De a szervezőktől azt az infót kaptuk, hogy jövőre elvileg marad minden magyar banda az ez évi helyén. Viszont a Sepu már kérdéses. Azért reménykedek, hátha. Ezen kívül talán egy-két nyár végi fesztivál még maradhat a helyén, illetve ősszel-télen lenne pár külföldi és belföldi koncertünk. De ezek is egyelőre lógnak a levegőben. Reméljük a legjobbakat."

 


Öt koncertdal is van az EP-n, és mindet más keverte.

"Kíváncsiak voltunk, hogy számunkra fontos-szimpatikus stúdiós arcok mit hoznak ki belőlünk, illetve hogyan látnak minket. Az Interest Songot Kiss Jocó (Nova Prospect gitáros, Area 51 Stúdió), a Demons Surfaced-et Veres Gábor (Watch My Dying), a Damagebirth-öt Gyuró Laci (Cyanide Sound Stúdió) és a Seeds Of Hellt Gődér Csabi (Szimpla Kert) keverte."

Az élő felvételek érdekessége, hogy mindet más-más keverte. Számunkra fontos emberek, barátok. És ezek tényleg élő koncertfelvételek. Nem volt utólagos rájátszás, javítgatás. Emiatt persze kijönnek kisebb hibák, de hát emberek vagyunk, nem gépek. Az EP-t saját kiadásban toljuk ki, és ingyenes. Ha valaki támogatni szeretne minket például a következő nagylemezünk miatt, az a Bandcamp oldalunkon meg is vásárolhatja a lemezt digitális formában, vagy vehet az új pólóinkból."


Lóránt Demeter, a Chris dal klipjének rendezője:

"Gergő rajzaira és festményeire építve, fotókat és videó részletek felhasználva, 2D és 3D digitális animációval megmozgatva készült a klip, amelynek a különlegessége számomra az, hogy sok különböző technika van benne vegyítve, mégis stílusban harmonikus egységet alkot a végeredmény."

A zenekaros videófelvételt Nyári János, és a festmények fotózását Barna Péter készítette.

 

ANGERTEA - Chris (a 2020-as Crocodile Nerves EP előzeteseként)

 

ANGERTEA - Crocodile Nerves EP
(05/18 - Angertea)

1. Chris
2. Death March /feat. Laz Pallagi (Obiat)
3. Damagebirth (live)
4. Seeds of Hell (live)
5. Interest Song (live)
6. Demons Surfaced (live)
7. Tisza (akusztikus verzió)
+
8. Seeds of Hell (akusztikus live)ANGERTEA feat. Laz - Death March (Faith No More, 2019)
www.instagram.com/angerteamusic


 

 


A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BALÁZS FECÓ - Koronavírusban hunyt el a legendás zenész
2020. november 27. (péntek) 10:12

69 éves korában elhunyt Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, a Korál és a Taurus zenekar alapítója, frontembere, a Neoton egykori tagja. Balázs Fecó négy évvel ezelőtt életveszélyes állapotba került a szívritmus-zavara miatt, majd műtétek sora, hosszú ideig tartó lábadozás következett, de felépült a betegségből. November 14-én még a saját lábán ment kórházba, koronavírussal, miután napok óta rosszul érezte magát, másnap már lélegeztetőgépre került, azóta küzdöttek az életéért az orvosok. A tragikus hírt az Apostol együttes osztotta meg a Facebooon: "Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó, nyugodj békében! Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled."   "Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este...

SCOUR - Új EP Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől, hat dallal itt a Black EP
SCOUR - Új EP Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől, hat dallal itt a Black EP

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour a mai napon jelentette meg a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t máris...

EPICA - Február végén érkezik az Omega album, dalpremier: Freedom - The Wolves Within
EPICA - Február végén érkezik az Omega album, dalpremier: Freedom - The Wolves Within

A Simone Simons énekesnő vezette holland Epica új albuma Omega címmel jön majd ki február 26-án, második előzetesként pedig a Freedom - The Wolves Within dallal lehet ismerkedni. Az...

SODOM - Végighallgatható az új album, itt a Genesis XIX
SODOM - Végighallgatható az új album, itt a Genesis XIX

Megjelent és végig is hallgatható a Sodom új stúdióalbuma, a 12 nótás Genesis XIX. Az új Sodom lemez borítóját Joe Petagno (Motörhead, Led Zeppelin, Nazareth stb.) készítette, a...

PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All
PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All

The Watcher Of All címmel egy új EP-vel jelentkezik holnap a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic, és a két számos anyagról most már a klippel kísért címadó dallal is...

SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS