MONSTERS OF ROCK 1980 - Visszaemlékezés az első fesztiválra!

Ma már Download a név

2010. június 10. (csütörtök) 16:31 | utoljára módosítva: 2010. június 10. (csütörtök) 19:26

Holnap veszi kezdetét Angliában a Download fesztivál, amelynek elődje még Donington név alatt futott, még korábban pedig Monsters Of Rock volt a buli elnevezése.
Az első Monsters Of Rock fesztivált kereken 30 éve, 1980. augusztus 16-án rendezték a Castle Donington melletti versenypályán, mégpedig a következő fellépőkkel: Rainbow, Judas Priest, Scorpions, April Wine, Saxon, Riot, Touch. A jubileum és a holnap induló 3 napos Download kapcsán a brit Hammer vendégbloggere, Al King így emlékezett vissza a 30 évvel ezelőtti bulira:
"1980-at írunk. A Brit Heavy Metal Új Hulláma átsöpört a nemzeten, második élethez juttatva jó néhány öregebb bandát. 15 vagyok, egy metal mániákus East Midlands-ből, és nézd csak, kik jönnek fellépni egy közeli új fesztiválra, Nottingham mellé! Rainbow, Priest, Scorpions és Saxon... négyen is az akkori nagy kedvenceim közül! Beszarás! Jegyek megvéve, logisztika megoldva, szülők autókkal felsorakoztatva. Vár az első fesztiválos élményem!
Kattints a folytatásért és fotókért!

Fotó: Stuart Alexander


"Akkor még Monsters Of Rock volt a név, ami aztán Donington lett, mostanság meg Download. Ma már 3 napos a buli, tele tervezéssel, de akkor még csak egy napos súlyos piálásról volt szó, és minden bandát megnézhettél közben. Válaszd ki a helyed, védelmezd meg, onnan el ne moccanj. A klotyó-helyzet gyenge volt, a domb alján a nagy gödör szépen meg is telt vizelettel meg ürülékkel. Nem léteztek még szabályok az italbehozatallal kapcsolatban sem, így a Hell's Angels tagok összezúzták a sörösdobozt, és kiélesített peremmel frizbiként hajigálták a tömegbe. Szép.


(Hivatalos tájékoztatók szerint 30 ezren voltak, bár egyes forások 60-70 ezres tömegről beszéltek, de ez nyilván túlzás. A Down To Earth turnét ezzel a bulival záró Rainbow nem vonzott azért akkora tömegeket, mint mondjuk a Led Zeppelin, akik kedvéért akér 100 ezren is összejöttek. A fesztivált megelőző napokban sokat esett, így a sár adott volt, bár aznap Esőisten megkímélte a rockereket. Az átszerelési szünetekben Neal Kaye nyomatta a zenét, aki abban az évben az Iron Maiden turnén DJ-skedett.) 

A bandák viszont hozták, amit kellett. Az amerikai Touch bőgőse lenyelt egy darazsat. A Riot vakítóan játszott. A kanadai April Wine egy óriási dobszólót is produkált, majd az I Like To Rock végén előkapták a Satisfactiont és a Day Trippert. A Saxon épp a 747 (Strangers In The Night)-ot nyomta, amikor elhúzott az égen egy jet (a helyszín az E Mids reptér mellett van), mi meg közben gajdoltunk. Később Biffék megírták az And The Bands Playd On nótát a fesztivál tiszteletére. A Scorpions összehozta a híres humán piramist és ontotta a sikerdalokat. A Priest Metal Istenekként szaggatott, a British Steel album anyagát is felvillantva, Rob Halford meg a Harley-ján mocizott be a Hell Bent For Leather alatt.


JUDAS PRIEST - Sinner és Beyond The Realms Of Death (csak audió, 1980 Monsters Of Rock)
De azért ez a nap Mr. Blackmore-é volt és társaié. Megvárták, míg leszáll az este, és jól tették. Az Eyes Of The World felvezetője már szólt, de a banda még nem lépett színpadra. A Mars, The Bringer Of War-on alapuló téma épp addig építkezett, amíg el nem kezdődött a nóta és elő nem került a csapat. Cozy Powell (ő itt játszott utoljára a Rainbow-val) négyszer odavert a cinnek, beszámolás gyanánt, és BUMM!, máris jött a leghangosabb, legvakítóbb színpadi robbanás, amit csak volt alkalmam megtapasztalni. Az emberek szó szerint hátrahőköltek, én pedig egy zöld pacára emlékszem, amit aztán még percekig láttam a szemeim előtt... ennyire komoly fényforrást jelentett a magnéziumos fehér villanás.

Az All Night Long és Since You've Been Gone jellegű nagy sikereket természetesen eljátszották, de a hardcore rajongó számára a többi klasszikus nóta volt a lényeg, különösen a Stargazer (aminek Graham Bonnet kissé elrontotta a szövegét). A koncert után hatalmas tűzijáték jött, de olyan, amilyet még sosem láttunk (manapság persze már szokványos ez is), és persze a végtelenségig tartott, mire kijutottunk a helyszínről.

Egy cimbora apja jött értünk. Annyira éhesek és szomjasak voltunk, mivel megettünk, megittunk mindent, és a pénzünk is elfogyott, hogy becsődültünk az első benzinkútra. A cimpora apja fizetett, mi meg annyi kólát megittunk és annyi kaját magunkba tömtünk, amennyi csak emberileg lehetséges volt. Ma is megvan a pólóm és a fesztiválos programfüzetem, valamint az a szuvenír-bakelit, amit nem sokkal később dobtak piacra. Ezt kapjátok ki!"

Fotók: Allan PerryRAINBOW - Kill The King - Long Live Rock'n'Roll és Ritchie Blackmore gitárgyilkolása (Monsters Of Rock, 1980)RAINBOW - Catch The Rainbow - Eyes Of The World - Ritchie szóló (Monsters Of Rock 1980)
Az idei Download-fellépők közt olyanokat találni, mint pl. AC/DC, Aerosmith, Rage Against The Machine, Them Crooked Vultures, Deftones, Stone Temple Pilots, Bullet For My Valentine, Stone Sour, Megadeth, Motorhead, Slash, HIM, Airbourne, Billy Idol, Lamb Of God, Volbeat, Five Finger Death Punch stb. stb.

 
 


 

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS