BODY COUNT - "Ez már rég nem a fekete gettók problémája" (interjú)

Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin áprilisi-májusi számában jelent meg

2020. június 7. (vasárnap) 17:44

Carnivore címmel még márciusban jelent meg az új Body Count album, annak kapcsán jelent meg a legutóbbi HammerWorld magazinban az alábbi interjú Vincent Price basszusgitárossal, fő dalszerzővel, a Body Count zenei világának meghatározó figurájával.

Ice-T: "Amikor a Manslaughter lemezt (2014) készítettük, 20 év után, kívácsi voltam, hogy van-e még táborunk. És volt. A Bloodlusttal aztán felülmúltuk a Manslaughtert, a tábor pedig csak nőtt. Most a Bloodlustot kellett túlszárnyalnunk. Ez volt az egyetlen célunk. Nem az, hogy a történelem leghatalmasabb rockalbumát készítsük el, hanem hogy felülmúljuk a Bloodlustot."

 


www.facebook.com/bodycountofficial
A metal színtéren jó régóta ismerünk téged, hiszen már a prog/power metalos Steel Prophet második demóján is szerepeltél 1988-ban, és azóta is a kaliforniai csapat tagja vagy. De hogy kerültél a Body Countba és hogy lett belőled itt fő dalszerző?


„2006-ban szálltam be a Body Countba, a negyedik albumon (Murder 4 Hire) játszottam először. De a sztori jóval korábban indult, még a 90-es évek második felében, amikor Ernie C összehozott egy kiadót és le akarta szerződtetni az egyik akkori csapatomat. Onnan tudott rólunk, hogy ugyanott próbáltunk, ahol a Body Count. Aztán Ernie kitalálta, hogy csinál egy saját bandát, mert Ice-T egyéb elfoglaltságai miatt a Body Count jégre került, így kezdtünk együtt zenélni. Egyébként Pete Parada volt a dobosunk, aki most az Offspring tagja. A szólóbandából aztán nem lett semmi, de amikor Ice-T kitalálta, hogy legyen újra Body Count, megkérdezték, hogy nincs-e kedvem csatlakozni hozzájuk. Miért is ne? (nevet) Aztán jött a Murder 4 Hire album, amelyhez én is írtam dalokat, de azzal a lemezzel nem sok minden történt. Újabb zenekari szünet... Majd Ice váratlanul felhívott, hogy kéne neki egy új dal egy videójátékhoz, a Gears Of Warhoz, erre megírtam neki a The Gears Of Wart. Szerintem az győzte meg igazán arról, hogy tudok nótákat írni, a többi pedig már történelem..."Azt olvastam egy Steel Prophet interjúban pár éve, hogy gitártechnikusként dolgozol...


„Többek között... (nevet) De dolgoztam az említett próbahelyen is, amikor éppen nem akadt más meló. De a fő munkám valóban a gitártechnikuskodás, az jelenti a megélhetésemet. Több pénzt hoz a konyhára, mint a Body Count, az biztos! (nevet) 11 éven át dolgoztam például Chris Cornell mellett, Isten nyugosztalja, de voltam Richie Sambora és Prince technikusa is. Ő is nyugodjék békében... Ha úgy vesszük, a zenélés inkább csak a hobbim."Hogy lett belőled metalos?

„Eredetileg szaxofonon játszottam, aztán új városba költöztem, ahol megismerkedtem pár sráccal, akik ilyen Black Sabbath, Led Zeppelin stílusú zenét akartak nyomni. Ott a szaxival nem sokra mentem... (nevet) Így váltottam gitárra, majd később basszusgitárra. Gitáron írom a dalokat, de tudok dobolni is."Kik voltak a fő hatásaid?

„Eleinte a 70-es évek nagyjai, Sabbath, Ted Nugent, Zep, Aerosmith, aztán bejött a punk rock, a hardcore, a G.B.H. meg a Discharge, utána pedig az Iron Maiden. Hatalmas Maiden fanatikus vagyok a mai napig. De aztán a Metallica, a Slayer meg a többi hasonló is elkapott. Manapság sem szoktam mást hallgatni, csakis metalt vagy klasszikus hard rockot. Speed metal, doom metal, power metal... Csak metal legyen!"Amikor a Body Count elindult a 90-es évek legelején, a rap-színtérről érkező Ice-T az amerikai gettók, a feketék problémáit akarta megmutatni az inkább fehérekből álló rock/metal tábornak. Mit gondoltál akkoriban a Body Countról?

„Őszintén szólva nem nagyon követtem a dolgaikat, viszont a Copkiller daluk miatt tele volt velük a sajtó, szóval tudtam, hogy vannak, léteznek, de nem igazán érdekelt. Én mindig is a metal színtéren mozogtam és soha nem jelentett semmi gondot, hogy milyen a bőrszínem. Amiről akkor szóltak a BC szövegei, az ma már mindenkit egyformán érint. Rendőri brutalitás, korrupt politikusok, utcai bandák, szegénység, kilátástalanság... Bármelyik amerikai nagyvárosban ez megy. Elég sokat játszom Európában, ott is látom a híreket... Szóval, ez ma már egy globális problémahalmaz.

De én a Body Countot leginkább egy rockbandának tartom, nem valami fekete forradalmat hirdető veszélyes felforgató brigádnak, vagy bármi effélének. A mai szövegek is mások, univerzálisabbak, mint a 90-es évek elején. Ez már rég nem a fekete gettók problémája. De én ezt az bőrszín és származás kérdéskört baromságnak tartom. Olyan helyen nőttem fel, ahol ennek nem volt semmi jelentősége, mindenki egyformán csóró volt és az is maradt. Ez csak a szokásos 'oszd-meg-és-uralkodj' elv. Próbálják szétzilálni, szétcincálni a társadalmat. A fehérek ne rappeljenek, ne legyen rasztájuk, mert az 'kulturális kisajátítás'... Baromság. Ezzel az erővel a feketék meg nem játszhatnának Mozartot! (nevet) Ez egy odafentről mesterségesen szított ellentét, nem szabad bedőlni ennek. Más sem hiányzik a világnak, mint az, hogy a társadalmat egymásra uszítsák. Engem ez az egész baromság hidegen is hagy. Csak a zene érdekel. Az meg vagy jó, vagy rossz. Ennyi."


 

BODY COUNT - Point The Finger (feat. Riley Gale - Power Trip)
(a 2020-as Carnivore albumhoz)
 


Beszéljünk akkor az új lemezről, a Carnivore-ról! Mi volt az előzetes elképzelésed? Mit akartatok másként csinálni, mint a 2017-es Bloodlustnál?

"A Bloodlust rohadt nagy siker volt, a Black Hoodie dalunk még Grammy-jelölést is kapott! Gondolhatod, mit éreztem! A 80-as évek közepe óta nyomom a metalt és végre valami elismerést is kaptam! (nevet) De még Ice-T is megkérdezte tőlem, hogy 'Vince, hogy fogjuk ezt felülmúlni?', én meg: 'Ne aggódj Ice, rajta vagyok a dolgon!' (nevet) Nem dolgoztunk egyébként máshogy most sem, mint legutóbb. Akkor is voltak társszerzőink, mert Ice szereti, ha sok nóta közül válogathatja ki a neki legjobban tetszőket. Most is voltak társszerzők és persze hívtunk vendégeket is.

Amikor nekiláttunk a lemeznek, egyetlen dalunk volt csak, az Another Level, amiben Jamey Jasta a vendég, mert az már korábban megszületett. Amikor már nagyjából megvoltak a dalok, a kiadónk, a Century Media megkérdezte, hogy milyen lesz az anyag, én meg azt mondtam, hogy a Manslaughter volt a mi Beneath The Remainsünk, a Bloodlust az Arise-unk, a Carnivore meg a Chaos A.D.-nk. Ez tetszett nekik! (nevet) De ma már inkább azt mondanám, hogy a Metallica párhuzam jöbben ül, mint a Sepultura. A Manslaughter volt a Kill 'Em All, aztán jött a Ride The Lightning, ez az új meg a mi Master Of Puppets-unk. Vagyis mindhárom lemez rohadt jó, de mindegyik másképp, mástól jó. Érted?"Néhol kimondottan slayeres az új anyag, legalábbis nekem az a kíméletlen düh jutott eszembe róla...


"A düh stimmel, a kíméletlenség is, de a ha a riffeket nézed, azokban szerintem több a Thin Lizzy vagy a Judas Priest, mint a Slayer. Igazság szerint ezt a fajta riffelést nem ők találták ki, inkább csak továbbfejlesztették, a maguk képére formálták. Rohadt zseniálisan, teszem hozzá! (nevet) Még több kétgitáros dolgot akartunk most, és Ernie meg Juan (Juan Garcia – Abattoir, Agent Steel, Evildead stb.) rendesen tele is szólózták a dalokat. Ilyen gitárcsaták korábban nem voltak a BC dalokban. Előbb jön Ernie, majd Juan, aztán közösen is nyomnak valami harmóniaszólót. Ez a klasszikus Priest-recept, nem igaz?" (nevet)Az olyan vendégeket, mint Dave Lombardo, Jamey Jasta vagy Amy Lee az Evanescence-ből, Ice-T hívta meg a lemezre?


"Jamey akár a kilencedik Body Count tagnak is tekinthető, akkora cimboránk. Legutóbb csak azért nem szerepelt a lemezen, mert épp turnézott, talán a Hatebreeddel. De ahogy lett egy kis ideje, azonnal felbukkant. Általában én szervezem a vendégeket, a legtöbb esetben. Amy Lee esetében is így volt ez. De igazság szerint az nem az én ötletem volt, hanem a cimborámé, a technikusomé. Amikor megmutattam neki a When I'm Gone dalt, egyből azt mondta, hogy ehhez Amy Lee passzolna igazán. Volt is kontaktja hozzájuk, úgyhogy írtunk neki egy mailt. Ice akkor még nem is hallotta ezt a számot, és éppen forgatott valami sorozatot New Yorkban, amikor átküldtem neki a demót, de már az Amy Lee-s verziót. A filmes stáb tele volt metalosokkal és teljesen megvadultak a számtól! (nevet) Ice azzal hívott fel, hogy ennek a dalnak mindenképpen a lemezen a helye! De született egy csomó olyan dal is, más vendégekkel, amiket most félretettünk. Scott Vogellel a Terrorból, Howard Jonesszal (Kill The Light, ex-Killswitch Engage), aztán Michael Amottal és Alissával az Arch Enemyből. De van egy nóta Chinóval is a Deftonesból. Szerintem az is baromi jó lesz, ha Chino végre átküldi a kész verziót! (nevet) Szóval, mindig vannak vendégek. Szoktunk is röhögni azon, hogy a Body Count név jelentése rendesen megváltozott a kezdetek óta. Ma már nem a hullákat számoljuk, hanem a vendégeket!" (nevet)BODY COUNT - Bum-Rush (a 2020-as Carnivore albumhoz) 


Ice-T egy kimondottan szöveg­centrikus világból érkezett a metalba. Szerinted mennyire fontos a szöveg egy metal dal esetében?


„Hú, ez egy jó kérdés. Szerintem még életemben nem vettem szöveg alapján lemezt! (nevet) A zene tetszett meg, vagy a borító, és már vittem is. A szöveg értelmezése csak később jött. Ezért is szeretem a Maident, mert ott a zene és a szöveg is zseniális. Nyilván nem árt, ha egy metal dalnak jó szövegei vannak, ha mondani is akar valamit a vérontás, a belezés mellett. Ice egyébként sokkal nagyobb metalos, mint bárki gondolná. Amikor először dumáltam vele, ő már hatalmas sztár volt, de olyan underground metal bandákat emlegetett, hogy csak pislogtam! (nevet) A szövegei meg mindig a jelenről, a valóságról szólnak. A legnagyobb szarságokról. Itt van például ez a koronavírus. Ennél nagyobb, elb...ottabb szarság nincs a világon. Ha most írná meg a szövegeket Ice, biztosan ez is benne lenne. Egyébként imádja a horrortémákat is. Én is, de ő igazi fanatikusa a horrorfilmeknek. Meg mindenféle brutális filmnek. A mai világ meg ma már épp olyan durva, mint a legvéresebb horrorfilmek. Nézd csak meg a híreket, tele van őrült szarságokkal! Emberek megölnek, feldarabolnak másokat, aztán frigóba teszik és megeszegetik... Innen jött a Carnivore szövege. Meg a lemezcím is. De vannak persze politikai, társadalmi témák is. Arról, hogy mind együtt ülünk ebben a gőzölgő foshalmazban."És hogy jött az ötlet, hogy feldolgozzátok a legismertebb Motörhead dalt?


„Ahogy Ice is mondja a lemezen az Ace Of Spades előtt: minden lemezen tisztelgünk a hőseink előtt. Eredetileg egy Black Sabbath számot terveztem erre a lemezre, mert a Bloodlust albumon a Raining Blood / Postmortem feldolgozása előtt Ice úgy fogalmazott, hogy a Body Count három legfontosabb hatása a Suicidal Tendencies, a Black Sabbath és a Slayer. A  Man­slaughter lemezen ott volt a Suicidal feldolgozás, legutóbb a Slayer, tehát most a Sabbath következett volna. De aztán jött a tavalyi Wacken fesztivál, ahol a Slayer is fellépett, és ott nem akartuk egy Slayer dallal indítani a koncertünket. Mert amúgy a Raining Bloodot tettük a programunk legelejére, az azonnal beindít mindenkit. Jó, de akkor mi legyen az első nóta? Melyik az a metal szám, ami azonnal felpörgeti az embereket a Wackenen? Naná, hogy az Ace Of Spades! (nevet)

Tehát ott játszottuk először a Motörhead nótát, és utána már logikus volt, hogy a lemezre is feltettük. A 80-as évek legeleje óta hatalmas Motörhead rajongó vagyok, minden egyes lemezük ott van a polcomon. A basszushangzásomra is óriási hatással volt Lemmy. Hangzás szempontjából nálam a másik fő hatás egyébként Rainy volt a Discharge-ból. A játékom tekintetében pedig Steve Harris volt a fő inspiráció. De az Ace Of Spades nem csupán Lemmy előtti főhajtás, hanem a komplett eredeti trió előtt is. Egyikük sem él már, sajnos. Ezért sem változtattunk semmit a dalon. Meg amúgy is, az Ace Of Spades úgy tökéletes, ahogy van!"


Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin áprilisi-májusi számában jelent meg.
 BODY COUNT - Ace Of Spades (Motörhead, a 2020-as Carnivore albumról)
BODY COUNT - Carnivore (a 2020-as album)
BODY COUNT - Carnivore
(03/06 - Century Media)

01. Carnivore
02. Bum Rush
03. Thee Critical Beatdown
04. Ace Of Spades (Motörhead)
05. Another Level (feat. Jamey Jasta)
06. Colors
07. When I’m Gone (feat. Amy Lee)
08. Point The Finger (feat. Riley Gale)
09. No Remorse
10. The Hate Is Real
BODY COUNT:

Ice T - ének
Ernie C. - gitár/vokál
Juan Garcia - gitár/vokál
Vincent Price - basszusgitár/vokál
Ill Will - dobok
Sean E. Sean - samplerek/vokál
 

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS