KABINLÁZ - Kihajolni veszélyes EP (kritika)

A kritika eredetileg a HammerWorld magazin februári számában jelent meg

2020. április 28. (kedd) 15:47 | utoljára módosítva: 2020. november 24. (kedd) 08:44

KABINLÁZ
Kihajolni veszélyes EP
(KabinLáz)

 

A püspökladányi KabinLáz ez egyik legnagyobb talány számomra azóta, hogy az első lemezükre rendesen rákattantam. Így volt ez a másodikkal is, meg persze a két EP-vel, na de vajon most, amikor a harmadik nagylemeznek kellene jönnie, még mindig csak egy újabb EP jött, megint ráfüggök?

 

 
Túl sokat nem érdemes beszélni arról, hogy milyen zenét is játszik ez a banda, mert bár ők riff-központú modern rock/metal csapatként aposztrofálják magukat, a Tridentben is éneklő Papp Norbi miatt nekem a KabinLáz mindig is post-grunge zenekar lesz.

Bár a Kihajolni veszélyes EP mintha tudatosan próbálna elszakadni az általam felvázolt skatulyától, mégsem sikerül teljes mértékben, ám éppen ez adja meg az anyag erejét, különlegességét. Enélkül kicsit kevésbé lenne talán meggyőző, bár az hozzá tartozik a dologhoz, hogy nem csak Norbi éneke és dalszövegei miatt, hanem Jimmy gitárjátéka és a ritmusszekció miatt is más egy kicsit ez a csapat, mint hasonszőrű kortársaik. Itt ugyanis szó nincs arról, hogy a megszokott és jól ismert Tankcsapda/Depresszió/Road csapásirányon elindulva próbálkoznának csajozós szövegekkel betörni a magyar rockpiacra, hanem a nehezebb utat választva mennek a saját fejük után.

Ez az öt friss dal remekül bemutatja, hol is tart 2020-ban a KabinLáz: érezhetően rockosabb, metalosabb, néhol harapósabb az összkép, ugyanakkor megvillan egy olyan lírai oldala is a csapatnak, amit eddig kicsit mintha rejtegettek volna.

Az EP-t nyitó Húsevő egy igazi lendületes slágertéma, pont olyan, amilyennel nyitni kell egy ilyen dalcsokrot, hogy azonnal megjöjjön az ember kedve és vigye magával a sodrás. Norbi már-már tipikus dallamaival átszőtt refrén sokáig az ember fülébe ragad, mégsem gejl, hanem pont annyira fészkeli be magát, amennyire "vonzó" és nem zavaró.

A másik sarokpont egyértelműen a Nincs végzet,
amely nem egy tétel az új Terminator soundtrackjéből, hanem egy másik sláger, ami kicsit borongós, mégis pozitív kicsengésű szövegével óriási potenciált rejt. Ilyen a Fény is, aminek dob/ütős témái baromi jót húznak, az ember nem tud nem figyelni rájuk.


KABINLÁZ - Kihajolni veszélyes EP (2020)Az EP záródala - Az utolsó - pedig igazi meglepetés a csapattól, ugyanis egy olyan fajta líra ez, ami nem is igazán líra, de valahogy mégis az, de mégsem. Ami biztos, hogy egy normális világban ennek rotációban kellene mennie a rádiókban. Talán a hangzás/keverés is itt sikerült a legjobbra.

Az egész anyag hangzása elég korrekt, néhol kicsit karcos, de az MMP stúdióban tagadhatatlanul jó munkát végeztek a srácok, akárcsak Kecskeméti Ákos a borítóval.

Nem tudom, eljöhet-e valaha az áttörés a srácoknak? Lesz-e valaha vevő a hazai közönség ezekre a giccs- és közhelymentes, édes-bús szövegekre és dallamokra? Azt azonban tudom, hogy nekem határozottan jobban indult az évem ettől az EP-től. Remélem az év vége felé jöhet egy újabb nagylemez is.

Ric$  9


(A kritika eredetileg a HammerWorld magazin februári számában jelent meg.)


www.facebook.com/kabinlazKABINLÁZ - Nincs végzet (a 2020-as EP-hez)
A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 
 

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS