KABINLÁZ - Kihajolni veszélyes EP (kritika)

A kritika eredetileg a HammerWorld magazin februári számában jelent meg

2020. április 28. (kedd) 15:47 | utoljára módosítva: 2020. november 24. (kedd) 08:44

KABINLÁZ
Kihajolni veszélyes EP
(KabinLáz)

 

A püspökladányi KabinLáz ez egyik legnagyobb talány számomra azóta, hogy az első lemezükre rendesen rákattantam. Így volt ez a másodikkal is, meg persze a két EP-vel, na de vajon most, amikor a harmadik nagylemeznek kellene jönnie, még mindig csak egy újabb EP jött, megint ráfüggök?

 

 
Túl sokat nem érdemes beszélni arról, hogy milyen zenét is játszik ez a banda, mert bár ők riff-központú modern rock/metal csapatként aposztrofálják magukat, a Tridentben is éneklő Papp Norbi miatt nekem a KabinLáz mindig is post-grunge zenekar lesz.

Bár a Kihajolni veszélyes EP mintha tudatosan próbálna elszakadni az általam felvázolt skatulyától, mégsem sikerül teljes mértékben, ám éppen ez adja meg az anyag erejét, különlegességét. Enélkül kicsit kevésbé lenne talán meggyőző, bár az hozzá tartozik a dologhoz, hogy nem csak Norbi éneke és dalszövegei miatt, hanem Jimmy gitárjátéka és a ritmusszekció miatt is más egy kicsit ez a csapat, mint hasonszőrű kortársaik. Itt ugyanis szó nincs arról, hogy a megszokott és jól ismert Tankcsapda/Depresszió/Road csapásirányon elindulva próbálkoznának csajozós szövegekkel betörni a magyar rockpiacra, hanem a nehezebb utat választva mennek a saját fejük után.

Ez az öt friss dal remekül bemutatja, hol is tart 2020-ban a KabinLáz: érezhetően rockosabb, metalosabb, néhol harapósabb az összkép, ugyanakkor megvillan egy olyan lírai oldala is a csapatnak, amit eddig kicsit mintha rejtegettek volna.

Az EP-t nyitó Húsevő egy igazi lendületes slágertéma, pont olyan, amilyennel nyitni kell egy ilyen dalcsokrot, hogy azonnal megjöjjön az ember kedve és vigye magával a sodrás. Norbi már-már tipikus dallamaival átszőtt refrén sokáig az ember fülébe ragad, mégsem gejl, hanem pont annyira fészkeli be magát, amennyire "vonzó" és nem zavaró.

A másik sarokpont egyértelműen a Nincs végzet,
amely nem egy tétel az új Terminator soundtrackjéből, hanem egy másik sláger, ami kicsit borongós, mégis pozitív kicsengésű szövegével óriási potenciált rejt. Ilyen a Fény is, aminek dob/ütős témái baromi jót húznak, az ember nem tud nem figyelni rájuk.


KABINLÁZ - Kihajolni veszélyes EP (2020)Az EP záródala - Az utolsó - pedig igazi meglepetés a csapattól, ugyanis egy olyan fajta líra ez, ami nem is igazán líra, de valahogy mégis az, de mégsem. Ami biztos, hogy egy normális világban ennek rotációban kellene mennie a rádiókban. Talán a hangzás/keverés is itt sikerült a legjobbra.

Az egész anyag hangzása elég korrekt, néhol kicsit karcos, de az MMP stúdióban tagadhatatlanul jó munkát végeztek a srácok, akárcsak Kecskeméti Ákos a borítóval.

Nem tudom, eljöhet-e valaha az áttörés a srácoknak? Lesz-e valaha vevő a hazai közönség ezekre a giccs- és közhelymentes, édes-bús szövegekre és dallamokra? Azt azonban tudom, hogy nekem határozottan jobban indult az évem ettől az EP-től. Remélem az év vége felé jöhet egy újabb nagylemez is.

Ric$  9


(A kritika eredetileg a HammerWorld magazin februári számában jelent meg.)


www.facebook.com/kabinlazKABINLÁZ - Nincs végzet (a 2020-as EP-hez)
A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TIMO TOLKKI'S AVALON - Új dal és klip a júniusi albumról: The Fire And The Sinner
2021. május 10. (hétfő) 16:47

The Enigma Birth címmel június 18-án lát majd napvilágot az egykori Stratovarius vezér, a gitáros Timo Tolkki 2012-ben elindított Avalon projektjének negyedik albuma. A 2019-es Return To Eden utódján olyan énekesek szerepelnek majd, mint pl. James LaBrie (Dream Theater), Jake E (ex-Amaranthe, Cyhra), Marina La Torraca (Phantom Elite, Exit Eden), Brittney Slayes (Unleash The Archers) és Fabio Lione (Angra, Turilli/Lione Rhapsody)- Producerként Aldo Lonobile dolgozott a lemezen, Tolkki mellé hangszeresként Andrea Arcangeli basszer, Marco Lazzarini dobos és Antonio Agate billentyűs sorakozott fel, néhány gitártémát pedig Federico Maraucci és Aldo Lonobile is feljátszott az albumra. Második előzetesként a klippel kísért The Fire And The Sinner dallal lehet ismerkedni, amelyben Brittney Slayes és Jake E. énekel.   www.facebook.com/avalonopera   TIMO TOLKKI'S AVALON feat. Jake E, Brittney Slayes - The Fire And The Sinner...

SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow
SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel pár napja egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton, most pedig már a nóta hivatalos klipje is megérkezett. "Május 9-ét Oroszországban a...

LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől
LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől

A Facebook-oldalán jelentette be a Lord zenekar, hogy a továbbiakban már nem Beke Márk a billentyűsük. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a 2015-ben érkezett Márk utódja. "Kedves...

TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták
TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták

Любимый город (Kedvenc város) címmel pár hete bemutattunk egy orosz nyelvű új dalt Till Lindemannról, a Rammstein énekestől. A nótához most egy újabb videoklip született,...

METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus
METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus

A Metallica frontembere, James Hetfield még március végén volt vemdége a The Fierce Life podcastnek, ahol többek között arról is beszélt, hogy miért nem döntött még arról, hogy...

ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér
ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér

Pár napja derült ki, hogyí Tóth Tamás (Mytra, Nomad, ex-Wisdom stb.) lett a Road zenekar új dobosa, a friss stúdióalbum pedig június 11-én jelenik meg Senki kedvéért nem fékezünk...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS