IRON MAIDEN - A Legacy Of The Beast játék és ami mögötte van

Köszönet Polgár Péternek az alábbi írásért

2020. április 12. (vasárnap) 17:47

Május elején startolt volna a Legacy Of The Beast turné Ausztráliában, és az mostanra már mindenkiben tudatosult, hogy az Iron Maiden turnéja összekapcsolódott az azonos nevű játékkal, az viszont már kevésbé nyilvánvaló, hogy a játék és a zenekar körülötti események is szorosan összefonódnak. Nézzük hát, mit is rejt magában a játék!

A cikkem megírásának gondolata még 2018-ban, a soproni Maiden buli közben jutott eszembe, amikor azt láttam, hogy körülöttem az emberek értetlenül nézték az intróként bejátszott Legacy-játék kisfilmet. Nyilván egy számítógépes játék főként a fiatalabb generációkat mozgatja meg, de a játék úgy lett kitalálva, hogy a magamfajta sokat látott Maiden rajongók is megtalálják benne az élvezeti faktort.

 A történetnek előzménye is van, nem is egy. Régóta tudjuk, hogy a Maiden kabalaszörnyével, Eddie-vel gyakorlatilag mindent el lehet adni. Idő kérdése volt csak, hogy a virtuális világban mikor jelenik meg minden idők egyik legismertebb kabala figurája.

Először még 1996-ban jött a hír, hogy Eddie egy számítógépes játékban fog feltűnni. Ez lett volna a MELT, amit aztán az utolsó pillanatban (A Best Of The Beast válogatást beharangozó plakátokon már ott szerepelt, mint kész tény), a zenekar kérésére visszavontak. Az anno kiszivárgott képek alapján nem is lehetett csodálkozni ezen, szint alatti cucc volt. Nem sokkal később jött a korrigálás is az Ed Hunter képében.

Még a Virtual XI album promóciójának idején lengették be a hírt, miszerint egy új és korszerűbb játék főhőseként láthatjuk majd viszont Eddie-t. Az Angel And The Gambler videóklipjében már előzetest is kaptunk arról mi is várható az új játéktól, legalábbis vizuálisan. Maga a játék viszont már az újjáalakult Maiden (Bruce és Adrian ’99-es visszatérése) promóciójaként jelent meg egy kvázi best of kíséretében. A kellemest a hasznossal felkiáltással meg is turnéztatták akkoriban a játékot, és persze az új formációt is…


 

 Így visszagondolva jópofa volt az Ed Hunter, de ahogy több akkori gamer újságban is olvashattuk – már akkor elavult volt a szakértők szerint. Talán az egyetlen igazi hátránya az, hogy ha végigjátszottad akkor már nem okozott többé izgalmat. Ez a legnagyobb különbség az Ed Hunter és a Legacy között, hogy az új játék egy folyamatosan fejlődő és változó élményt nyújt, mindig van hova fejlődni és van mit, vagy kit legyőzni. Az indulásnál 5 pálya volt a játékban és közel 20 Eddie karakter, jelenleg 20 fölött van a pályák száma, Eddie-ből pedig már elhagytuk a 60-as számot… Magyarán aki ma csatlakozik be a játékba, sokkal izgalmasabb közegben találja magát és a karakterek fejlesztése is sokkal gyorsabban megy.


 
Eddie nagy napja végül bő 17 évvel később, 2016 nyarán jött el, amikor is útjára bocsájtották a Legacy Of The Beast online, ingyenes, telefonokon és tableteken játszható verzióját. Már az előzetesekből is látszott, hogy ezúttal nem lesz nagy baj, Rod és csapata végre megtalálta a megfelelő közeget mindannyiunk kedvencének kiteljesedéséhez. Itt jön az a szempont, amit már az elején is említettem, ugyanis a játék túl azon, hogy minden ízében az Vasszűz korábbi történelmének szinte minden mozzanatát megidézi, szerves részét alkotja a jelenkori Maiden körüli eseményeknek. Mondhatni, hogy mindent a játék köré és az alá rendeltek.


 

 Csak pár példa: 2019 szeptemberében, a dél-amerikai turnéval szinte egy időben jelent meg egy új Eddie karakter, egy focis, rögtön 5 verzióban (mexikói, brazil, argentin, chilei és West Ham mezt viselve). Ebben még semmi különös nincs, a játék folyamatosan nyomon követi és reagál a Maiden eseményekre (pl. a The Number Of The Beast megjelenésének 35. évfordulójára jelent meg a játékban a Number Eddie, stb.) azonban csak pár hónappal később, a novemberi új West Ham/Maiden koprodukcióban megjelent focimez kapcsán tűnt fel, hogy a játékban korábban megjelent focis Eddie már akkor az említett mezt viselte. Persze aki még ennél is tovább nyomozott annak az is feltűnhetett, hogy már a Los Angeles-i event pólón is az említett mezben feszít Steve Harris, miközben védhetetlen gólt rúg Eddie-nek.


 A teljes Iron Maiden nagylemez katalógus digipack verziós újrakiadásának dobozverzióiban található Eddie figurák is a játékban szereplő karakterek után készültek. A Walmart kiadású Live After Death megjelenésével szinte egy időben jelent meg a Live After Death Eddie karaktere a játékban. A Trooper sör kupakjain is a játék szereplői köszönnek vissza, ahogy az első hivatalos Maiden flipper is a Legacy Of The Beast világát idézi meg, és akkor a hivatalos merchandise cuccokat már ne is említsük.

A Trooper Halloweed sör címkéjén látható korabeli szerzetesnek öltözött Eddie alakja, karakterként a játékban is megjelent. Korábban többször agyaltam azon, miért nem csinál a Maiden képregényt, Eddie karaktere ordít egy jó kis képregényért. A Legacy kapcsán ez is megvalósult, persze a játékban látható pályák és karakterek felhasználásával.

 
Maga a turné – és a játék látványvilága is egymásból táplálkozik, egymástól alakul. Például a turné egyik látványelemeként használt hatalmas Icarus figura a koncertsorozat kezdete előtt nemsokkal került, mint új karakter a játékban. A Where Eagles Dare alatt látható Bruce öltözetet idéző Eddie karakter felbukkanása, a turnéplakátról ismert Eddie megjelenése a játékban, a turnéstarthoz igazítva, és még egy csomó dolog szervesen kapcsolódik az aktuális koncertsorozathoz. Maga a díszlet leglátványosabb része, a festett üvegablakos katedrális háttér is jelen van a Legacy egyes részein. Amúgy, ha valaki a díszletet inspiráló katedrálist keresné, akkor a St. Mary templomot látogassa meg Rye-ben. Meg fog lepődni, még a csillárokat is onnan "csórták".


 
Számomra az igazi vonzerőt a Legacy Of The Beast-tel kapcsolatban egyértelműen Eddie megelevenedése jelenti. És nemcsak a legendás borítókról Eddie-figurák keltek életre, hanem rengeteg borító is. Hol egy-egy kis animáció, pályarészlet, vagy egy egész pálya képében. A korábban a borítókon elrejtett érdekességek, titkos utalások itt is megjelennek, ahogy korabeli a Maidenhez köthető helyszínek is, mint pl. a Cart & Horses kocsma. De nemcsak borítók, dalok is karaktereket kaptak. Charlotte The Harlot személye egyértelmű, ahogy a Women In Uniform is adta magát. Van még Alexander The Great (Eddie), Wrathchild, Children Of The Damned, Ancient Mariner, Clairvoyant, Wicker Man és a Book Of Souls belső borítóról ismerős Sámán is helyet kapott a Legacy-ben.

 
Az Eddie-k sem mind a lemezborítókról kerültek a játékba, hiszen akkor nem lenne olyan sok. A korabeli kislemezekről, turnéfüzetekről, pólómintákról és plakátokról ismerős Eddie képek mind itt vannak és a sor még közel sem teljes.
Persze rengeteg olyan karakter (köztük Eddie is) van, aminek semmi köze sincs a Maidenhez, de többségük teljesen beleillik a képbe. A játék kedvéért kitalált Eddie figurák mutatják leginkább, hogy a Legacy Of The Beast önálló életet is él, és a turné végeztével fog is. Mint ahogy az is biztos, hogy bármi történjen később a Maiden háza táján, arra reflektálni fog a játék, valószínűleg rejtett formában még előbb is talán (lásd. pl. focimez), mint ahogy azt a rajongókkal tudatná a menedzsment.

 Hosszasan lehetne még sorolni mi mindent rejt a Legacy Of The Beast, de én inkább azt ajánlom mindenkinek, aki kicsit is vonzódik a Maidenhez és egy kicsit is gamer, hogy maga fedezze fel a játékot, Eddie és általa az Iron Maiden történetét. Garantáltan mindenki meg fogja találni benne a magának való vizuális élményt.

Polgár Péter


ironmaidenlegacy.com

 
 

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS