HANGFOGLALÓ - 90%-ban belépős koncerteket kellett lemondani

3 nap alatt közel négyszázan válaszoltak a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda kérdőívére

2020. március 17. (kedd) 07:00 | utoljára módosítva: 2020. március 17. (kedd) 07:03

A könnyűzenével foglalkozó szervezők és a koncerteknek helyet adó klubok többsége még nem tudja megmondani, hogy a koronavírus okozta válságot túléli-e. Az biztos, hogy a többség 2 millió forint alatti veszteséget prognosztizál a március 11-én bejelentett intézkedésekkel összefüggő, eddigi lemondások miatt. Három nap alatt közel négyszázan válaszoltak a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda kérdőívére.

 


hangfoglalo.hu


A március 11-én bejelentett, a COVID-19 vírus okozta járványügyi helyzet erőteljes hatással van az ország gazdasági életre, beleértve a kulturális élet és így a könnyűzenei szféra szereplőit és dolgozóit is. A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) egy olasz minta alapján igyekezett könnyűzenei klubok, szervezők, zenészek és technikai háttéremberek körében felmérni, milyen károkat szenvedtek az első rendezvénylemondási hullámok után, illetve mit prognosztizálnak a következő hetekre.

A március 13-án, pénteken délután közzétett online kérdőív 15 kérdésére 391 válasz érkezett. Talán nem meglepő, hogy a zenészek (54,2%) és a technikai kiszolgálók (37,6%) voltak a legtöbben a kitöltők között, ugyanakkor közel 100 menedzser is megosztotta a tapasztalatait. És bár a klubok vezetői csak 6,1%-ban szerepelnek a válaszadók között, nyilvánvaló, hogy a náluk keletkező károk az egész szakmára hatással vannak. Éppen ezért a könnyűzenei koncerthelyszínekkel kapcsolatban hamarosan külön felmérést indít a KÖSZI.

A számok egyértelműen igazolják, hogy 2020. március 11-e fordulatot jelentett a magyar könnyűzenei életében is. Mert ugyan már előtte is előfordultak programlemondások (a válaszadók 11,3%-nál), múlt szerdát követően szinte mindenki (96,4%) beszámolt ilyenről, és a többségnek (41,9%) tíznél több eseményt kellett törölnie a naptárából. Itt érdemes azt is kiemelni, hogy az érintett események nagy részénél (86,7%) kísérlet történt halasztásra.

A törölt események 90%-a belépőjegyes program lett volna, és bár 51,6%-uk ezer fő alatti rendezvénynek indult, egyértelműen látszik, hogy a könnyűzenei szféra is komoly bevételkieséssel számolhat. A válaszolók kétharmada 100 ezer és 2 millió forintra teszi a már látható, márciusi veszteségeit, miközben többségüknek hasonló mértékű fenntartási, működési költséggel is kell számolnia akkor is, ha egyetlen fillér bevétele sem lesz. Éppen ezért nem adhat optimizmusra okot, hogy a válaszadók 84,7%-ának még nem kellett kollégáktól megválnia, és ahol ez előfordult, ott is öt fő alatt maradt az elbocsájtások száma. Ennek oka inkább az lehet, hogy a válaszadók többségénél KATA-s, illetve alkalmi munkavállalásról beszélhetünk, így a lemondott események nagyobb részén hiába dolgozott 10-50 kolléga, őket a jövőben nem elbocsátják, hanem valószínűsíthetően nem kapnak új megbízást, így nem adhatnak számlát sem.

Az első napok sokkja után a szervezők és a klubok többsége (58,6%) nem tudott arra válaszolni, hogy túlélik-e a válságot, miközben 38,6%-a igennel és csak 2,8%-a válaszolt nemmel. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a válaszadóknak csupán 13,3%-a bízik bármiféle, a szférát segítő állami beavatkozásban, és nagyjából ugyanannyian vannak, akik elvetik ennek a lehetőségét, mint akik bizonytalanok ebben a kérdésben.

Továbbá az is fontos, hogy az összeurópai felmérésekhez Magyarország is adatokkal tudjon hozzájárulni, éppen ezért a kérdéssor ezekhez igazodva azonos formai-tartalmi elemekkel rendelkezik, mint 23 másik ország kárfelmérése.

A KÖSZI a következő hetekben több, hasonló adatgyűjtésben kéri majd a szakma segítségét, hogy minél pontosabb adatok álljanak a könnyűzenei szektor teljes spektrumát illetően rendelkezésre.


 

Annak érdekében, hogy legalább viszonylag objektív információink legyenek a már felmérhető – prognosztizálható – károkról, a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) elektronikus kérdőíves felmérést indít (olasz minta alapján) a szféra szereplői körében. A KÖSZI a felmérés során keletkező adatokat kizárólag tájékoztatási céllal, a döntéshozók informálása érdekében fogja felhasználni. Az NKA Hangfoglaló Program programirodai feladatainak ellátójaként külön rendszerezi a pályázóktól érkező információkat.

Amennyiben a könnyűzenei élet szereplőjeként úgy érzi, fontos, hogy tényszerű adatok alapján lehessen a szakmát ért károkról beszélni, kérjük, a kérdőív kitöltésével és terjesztésével legyen a segítségünkre! 
A kérdőív elérhető és megosztható az alábbi linken: 
https://forms.gle/AmmPEg6QDAjw6UiC8

 


 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TOXIC TWINS PROJECT - A Pityesszel készült első dalukat hallottad már?
2021. március 6. (szombat) 09:23

Megközelíthetetlen címmel, egy videó kíséretében mutatta be első dalát még január végén a tavaly óta létező Toxic Twins Project, március közepén pedig érkezik majd a második nótájuk is. A Toxic Twins Projectben két gitáros fogott össze, Jozzy (The Hellfreaks, Live Life Hard, Ghymes, ex-Leander Rising, ex-Wendigo) és Kozó "Kozy" Tamás (ex-Wendigo, ex-Da Capo), az első dalukban Pityesz (ex-Neck Sprain, ex-FreshFabrik) énekel. "A zenei projektet 2020-ban hívtuk életre, hogy számunkra kedves zenét írjunk, és hogy olyan énekesekkel készítsünk dalokat, akiket nagyra becsülünk. Természetesen lesznek azért instrumentálisan hangszerelt zenéink is. 2004 és 2010 között a Fonogram-díjas Wendigo zenekarban játszottunk együtt, majd útjaink szétváltak. A barátság szerencsére megmaradt, így csak idő kérdése volt, hogy a szálak a zenei pályánkon is újra összefussanak..."   www.facebook.com/toxictwinsproject...

HELO ZEP! - Új dal és klip: Éltünk-e tényleg?
HELO ZEP! - Új dal és klip: Éltünk-e tényleg?

Életünk-e tényleg? címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a Helo Zep! zenekar. A srácok második lemeze, a Mutass valami ujjat 2020 tavaszán jött ki, a friss nótát a világban...

APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room
APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room

A Papa Roach énekesével, Jacoby Shaddix-szel készítette el új felvételét a csellómetalos finn Apocalyptica. Nem saját szerzeményről van szó, hanem a legendás Cream zenekar nem...

SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer
SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer

Azt még tavaly jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók...

WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól
WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól

Curse Of Autumn címmel megjelent és végig is hallgatható a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez...

AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS