KVELERTAK - "Ekkora bandában még sosem énekeltem"

A márciusi HammerWorld magazinban a teljes interjút megtalálod

2020. március 10. (kedd) 10:32 | utoljára módosítva: 2020. március 10. (kedd) 10:39

Legutóbb 2018 tavaszán játszott Budapesten a norvég Kvelertak, akkor a Metallica vendégeként, a mai napon azonban egy új albummal, egy új énekessel és egy új dobossal érkeznek majd a Dürerbe. A február közepén kiadott negyedik nagylemez, a Kurt Ballou producerrel felvett Splid tehát egy alaposan megváltozott bandát mutat, a bagolyfejű Erlend helyén Ivar Nikolaisen énekessel, de vajon tényleg olyan sokat változtak-e?

A márciusi HammerWorld magazinban egy interjút találsz a gitáros Vidarral és az új sráccal, Ivarral. 

A tavaszi turné vendégzenekara a stoneres heavy rocker görög Planet Of Zeus, amelynek friss albuma nemrég jött ki Faith In Physics címmel.

 


www.facebook.com/Kvelertak


A márciusi koncert Facebook oldala


A Hammer Concerts bemutatja:

KVELERTAK (NO)
PLANET OF ZEUS (GR)

2020. március 10.
Dürer Kert


Jegyár:
- 6999 Ft - a koncert napján és a helyszínenA Metallica vendégeként turnéztatok Európában 2017 őszén, majd 2018 első felében is, aztán pár hónappal később az énekesetek, Erlend Hjelvik váratlanul kilépett. Mi történt vele?


Vidar: „Többet vagy mást én sem tudok mondani, mint ami Erlend közleményében állt a személyes motivációk változásáról. Egyszerűen menni akart. Egy ilyen aktív bandában játszani, mint a Kvelertak, azzal is jár, hogy sok mindenre nem marad időd. Más dolgokra vágyott, mi viszont folytatni akartuk a megkezdett utat. Ezért új énekesünk lett. Hozzáteszem azért, hogy Erlend döntése nem lepett meg, mert már egy évvel korábban is emlegette, hogy távozni akar. Valójában már 2018 elején menni akart, még az említett Metallica turné második szakasza előtt, de azt végül is még végigcsinálta. A hivatalos bejelentést megelőző hónapokban mi már az új dalokon dolgoztunk, csak éppen énekes nélkül."Nem is aggódtatok amiatt, hogy ki kerülhetne Erlend helyére?


Vidar:
„Amikor Erlend elkezdte emlegetni ezt a dolgot, azonnal Ivar járt a fejünkben. Valahogy biztosak voltunk abban, hogy ha Erlend valóban távozik, akkor Ivar áll majd a helyére. Csak neki felejtettünk el szólni erről! (nevet) Akkor lettünk volna nagy szarban, ha nemet mond... De szerencsére Ivar azonnal igent mondott és mindössze négy nap alatt össze is próbáltuk vele a koncertprogramot."


Miért pont Ivar volt az az énekes, akivel el tudtátok képzelni a folytatást?

Vidar: „Ivar néhány évvel idősebb nálunk és amikor tizenéves voltam, neki már komoly bandás múltja volt, több nagyszerű norvég punk rock csapatban is énekelt. Amikor a Kvelertak elindult, még játszottunk is a Silver előtt, ahol Ivar volt az énekes. Eredetileg ugyanonnan a vidékről származott, mint mi, Rogaland megyéből, ami Norvégia dél-nyugati részén található. Ivar már a legelső lemezünkön is vendég volt a Blodtørst című dalban. Számunkra valahogy egyértelmű volt, hogy Ivar a megfelelő énekes a Kvelertak számára."
KVELERTAK - Ivar videóüzenete a magyar rajongóknak

Ivar, te hogy fogadtad a Kvelertak ajánlatát?

Ivar: „Emlékeim szerint nem mondtam azonnal igent, a válaszom inkább 'talán' lehetett... (nevet) Először is nagyon hízelgő volt, hogy Norvégia egyik legnagyobb, legismertebb rockbandája velem képzeli el a jövőt, ráadásul szerintem a Kvelertak a legjobb rockbanda Norvégiában. De el kellett gondolkodnom azon, hogy ezzel az egész életem fenekestül fordul majd fel. Állandóan úton leszek például. Azt nem nagyon szeretem, bár a koncertezést, a turnézást szeretem. De akkor már évek óta Osló mellett egy erdőben laktam, eléggé elzárva a világtól, és azt nagyon is élveztem. Másrészt ott volt a felelősség kérdése is.

Ekkora még bandában sosem énekeltem, és ha valamiért befuccsol a dolog, nyilván én leszek a hibás, én leszek az, aki tönkretette a Kvelertakot! (nevet) Én simán visszamegyek melózni, nem gond, de mi lesz ezekkel a srácokkal? 10 éve az egész életük a Kvelertakról szól, én meg jövök és mindent elcseszek nekik... De aztán beszálltam, és hamar kiderült, hogy nem lesz semmi gond. Rendes srácok, nagyszerű zenészek és a közönség is jól fogadta, hogy egy új énekes van a banda élén."Erlenddel szoktatok beszélni? Mi van most vele?


Vidar:
„Miután kiszállt, már nem tartotta velünk a kapcsolatot. Annyit tudunk csak, hogy megnősült, azaz éli az életét. Tudomásom szerint már nem zenél, de ez nem jelenti azt, hogy később sem bukkan fel valami új bandában. Túl sokáig csinálta ezt ahhoz, hogy csak úgy abbahagyja. De ez csak az én személyes véleményem. Az biztos, hogy a Kvelertak már nem érdekelte, nekünk viszont egy olyan énekesre volt szükségünk, akiben éppen olyan szenvedély dolgozik, mint bennünk. Ilyen szempontból nem is bánom, hogy mindez bekövetkezett. Kialakult egyfajta rutin, tudod, album-turné-album... Ivar érkezése viszont felkavarta a dolgokat. Nagyobb élvezet, nagyobb móka most a zenélés. Újra van kihívás, van feladat."
KVELERTAK feat. Troy Sanders - Crack Of Doom (a 2020-as Splid albumhoz)

Ivar, neked van egy másik bandád is a Kvelertak mellett.

Ivar: „Igen, egy punk rock brigád, a The Good, The Bad And The Uglyz, de az jóval kisebb csapat és keveset is koncertezik. 2014-ben egyébként játszottunk a Kvelertak előtt is. A két banda dolgait nem gond összehangolni."És hogy emlékszel vissza az első koncertedre a Kvelertak énekeseként?


Ivar: „Hú, az nagyon stresszes volt, de összességében mégis fantasztikusan sikerült. Tényleg csak pár napunk volt a próbákra, 13 dalt kellett megtanulnom 3-4 alatt, így aztán nem is emlékeztem minden szövegre, de a hangulat páratlan volt. Ráadásul az emberek úgy jöttek oda, úgy vettek belépőt, hogy nem tudták, ki lesz Erlend utódja. És hát azért is különleges volt ez a fesztivál, mert egy kisvárosban tartották, Flekkefjordban, nagyon közel Moi-hoz, ahol felnőttem. Még régi iskolatársaim is voltak a tömegben, akik rendesen ledöbbentek! (nevet) 'A pokolba is! Az ott tényleg Ivar?!' (nevet) De azt hiszem, sikerült megfelelnem az elvárásoknak..."

Vidar:
„Ivar nagyon szerényen fogalmaz, így muszáj hozzátennem, hogy egy óriási frontember és egy nagyon kreatív, intelligens srác. Hozott magával egy nagy adagnyit a punk rock hozzáállásból is. Azért is tudtuk, hogy őt kell elhívnunk, mert nagy rajongói voltunk. Ezért is hívtuk meg annak idején az első lemezünkre. Aztán az évek során többször is előfordult, hogy ha összefutottunk valami fesztiválon, felhívtuk vendégnek. Ő meg mindig szabadkozott, csak üldögélt csendben a sarokban, aztán váratlanul mégis feljött a színpadra és azonnal káoszt teremtett! (nevet) Mi meg csak lestünk, hogy ez mi a franc volt..."

Ivar: „Ó, olyankor csak simán részeg voltam! (nevet) Muszáj volt innom a stressz miatt. Szerintem összevissza énekeltem, ők viszont mindig el voltak ájulva. Szerintem egyébként két személyiségem van, az egyik a színpadi énem, a másik a színpadon kívüli. Ez két külön világ. Odafent úgy érzem magam, mintha megszállt volna egy démon, mintha nem önmagam lennék. Nem önszántamból vagyok ilyen. Ez csak úgy jön..."


A teljes interjút megtalálod a márciusi HammerWorld magazinban.  

 

KVELERTAK - Splid (a 2020-as album)
KVELERTAK - Splid
(02/14 - Rise Records)

01. Rogaland
02. Crack Of Doom (feat. Troy Sanders)
03. Necrosoft
04. Discord
05. Bråtebrann
06. Uglas Hegemoni
07. Fanden Ta Dette Hull!
08. Tevling
09. Stevnemøte Med Satan
10. Delirium Tremens
11. Ved Bredden Av Nihil

 


KVELERTAK - live @ Hellfest Festival 2019

 

"A 2000-ben alakult Planet Of Zeus zenéje erősen ajánlott hallgatnivaló a Clutch, 1000Mods és az Audioslave rajongóinak. A görögök szeptemberben adták ki a legfrissebb nagylemezüket, az athéni stoner metal brigád Faith in Physics című korongja már a hatodik majdnem 20 éves pályafutásuk alatt.

 Dalszövegeikben teljes mértékben a jelenlegi politikai és társadalmi témákban foglalnak állást - egy olyan korban, amikor a politikai szélsőségek, vallásos fanatikusok, laposföld-hívők és oltásellenesek aktívan tesztelik a szólásszabadság határait, a Planet Of Zeus régóta várt új albuma az eddigiek közül a leginkább belevág a fenti témákba, olyanokat részletezve, mint a digitalizáció, vallás, társadalmi hálózatok, függőség, vagy a magány.

Zeneileg is a legmocskosabb hangzást választották, amit csak a műfaj kínálhat, hogy üzenetüket eljuttassák hozzánk; a 46 perc súlyos, groove-os riffkavalkád a Rage Against The Machine legjobb napjait idézi, és nem vesz vissza a pszichedelikusabb, atmoszférikus részekből sem."


 

Hammer TV

 
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
2021. november 28. (vasárnap) 10:23

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a 2014-es Kindly Bent To Free Us volt, 2018-ban pedig Humanoid címmel hoztak ki egy dalt, amelyben Paul Masvidal alapító gitáros/énekes és Sean Malone basszusgitáros mellett Matt Lynch dobolt. Sean Malone 2020. december 7-én elhunyt, de az csak pár hónapja derült ki, hogy öngyilkosságot követett el. Paul Masvidal egy különleges felvételt is közzétett akkor, megemlékezve barátjáról. Az Ascension Codes anyagát a társproducer, Warren Riker keverte, a borító Martina Hoffmann és Robert Venosa munkája. Paul Masvidal:  "Nagyon hálás vagyok, hogy megadatott a lehetőség a közös munkára azokkal a hihetetlen látnokokkal, művészekkel és kollégákkal, akik segítettek életre kelteni ezt az albumot. Kozmikus szeretet mindannyiótoknak, akik...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

IMMOLATION - Új klip az amerikai death metal harcosoktól: Rise The Heretics
IMMOLATION - Új klip az amerikai death metal harcosoktól: Rise The Heretics

Atonement címmel még 2017-ben látott napvilágot az amerikai death metal intézmény, az 1988-ban megalapított Immolation tizedik nagylemeze. Ross Dolanék most egy új klippel jelentkeztek -...

SMITH / KOTZEN - Négy dallal egy új EP Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Better Days
SMITH / KOTZEN - Négy dallal egy új EP Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Better Days

Tavasszal egy közös albummal jelentkezett az Iron Maiden gitárosa, Adrian Smith és Richie Kotzen (The Winery Dogs, ex-Mr. Big, ex-Poison), de most van egy friss EP-jük, a 4 dalos Better Days....

S.O.O.T. - Zahorán Csabával a második EP-előzetes dal: To Leave A Place I Used To Call Home
S.O.O.T. - Zahorán Csabával a második EP-előzetes dal: To Leave A Place I Used To Call Home

To Leave A Place I Used To Call Home címmel megérkezett a második EP-előzetes dal a Kollár Ádám gitáros/dalszerző vezette S.O.O.T. propjekttől, ebben a nótában Zahorán Csaba (Billog,...

HER HIGHNESS - Doom és sludge súly, lemezelőzetes dal a budapesti duótól: Adversaries of Society
HER HIGHNESS - Doom és sludge súly, lemezelőzetes dal a budapesti duótól: Adversaries of Society

Egy demó és három split anyag után az első albumának kiadására készül a doom/sludge/noise vonalas budapesti Her Highness. Az instrumentális súlyosságban utazó duó nagylemeze december...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS