MYRATH - "Hiszek istenben, hiszek magamban és az emberiség jóságában"

Tavasszal hivatalos terjesztést kap a karthagói koncertanyaguk

2020. március 5. (csütörtök) 17:37

Shehili címmel még tavaly májusban jelent meg a prog/power vonalas tunéziai Myrath új stúdióalbuma, amelynek turnéjával pár napja játszottak Budapesten. Dr. Metal a blogjára interjút készített Elyes billentyűssel és Zaher énekessel.

A tunéziai metal élet kiemelkedő képviselői, a Myrath voltak megboldogult újságírói karrierem egyik első interjúalanyai, majdnem tíz évvel ezelőtt. Most, hogy főfellépőként tértek vissza Budapestre kaptam az alkalmon, hogy újra találkozzunk és felvegyük az évekkel ezelőtt elhagyott fonalat és beszélgessünk metalról, vallásról és kultúráról. Március 1-jének esős délutánján töltöttem el egy varázslatos 45 percet Elyes Bouchoucha (billentyűsök) és Zaher Zorgati (vokál) társaságában a Dürer Kert backstage-ében. Ezt kívánom most prezentálni nektek, mindenféle kommentár nélkül, ugyanis mindaz amit mondanak világos és örömteli.

 


www.facebook.com/myrathband
Dr. Metal: A zenekar neve azt jelenti „örökség”. Mi a ti örökségetek?

Elyes:
Tulajdonképpen a teljes tunéziai kulturális örökség. Rengeteg különféle civilizáció létezett Tunézia területén korábban, így mindezek, vagyis a franciák, oszmán törökök, görög, stb. mind hozzátettek valamit Tunéziához, beleértve a művészeteket és a zenét is.Dr. Metal: A Legacy című lemezetek borítóján szerepel a hamza, amit muszlim vallási jelképként is megragadhatunk.

Elyes: Megragadható úgy, de mondok valami mást. Te Magyarországról vagy, ugye? Mondhatjuk, hogy oszmán török vagy, csak azért mert a törökök egy ideig itt éltek? Nem. Ugyanez mondható el a hamzáról is. Nagyon sokan gondolják, hogy muszlim jelkép, de nem az, sokkal korábbi mint maga az iszlám. Ez a helyi berber kultúra egyik jelképe, ugyanúgy mint egy csomó más jelkép, amit a Shehili album borítóján is láthatsz. Ezek többek között a szemmel verés ellen is védenek, jóval régebbiek mint az iszlám értelmezés.
Dr. Metal: Vallásos vagy?

Elyes:
Egyáltalán nem.Dr. Metal: Spirituálisnak tartod magad?

Elyes:
Ez így nagyon homályos, mit értesz 'spirituális' alatt?Dr. Metal: Ez lett volna a következő kérdésem, ha igennel válaszolsz, hogy mit tartasz spirituálisnak. Én a magam részéről úgy fogalmaznám meg, hogy aki spirituális az elfogadja, hogy léteznek olyan erők a világban, amelyeket nem látunk, de mégis van hatásuk az életünkre. Hiszel bármi ilyesmiben?

Elyes: Igen, hiszek olyan erőkben, amelyek nagyobbak nálunk, de leginkább a karmában hiszek. Tudod, ha valami rosszat cselekszel az előbb vagy utóbb, de visszaszáll rád. Lehet, hogy nem azonnal, csak évekkel később, de akkor is visszaszállnak. Azt hiszem mind hiszünk hasonló dolgokban.

(Zaher belép a szobába)


Dr. Metal: Köszönöm, hogy csatlakozol hozzánk. Szóval mondhatjuk, hogy nem vagytok vallásosak.

Elyes:
Nem, nem vagyunk!

Zaher: Igen, azok vagyunk! (nevetés)Dr. Metal: Zaher, tőled is megkérdezem ugyanazt: spirituális vagy?

Zaher: Igen!Dr. Metal: Meg tudnád határozni, mit jelent ez?


Zaher: Hiszek istenben, hiszek magamban és az emberiség jóságában, ami szerintem a legfontosabb. Hiszek a jó lelkekben. Nem tudom pontosan visszaadni neked, de van egy kifejezés a nyelvünkben, ami az emberi jóságba vetett hitet fejezi ki.Dr. Metal: Ez egy igen butus kérdésnek fog tűnni, de melyik istenben hiszel?

Zaher:
A „mindenki istenében” hiszek, az univerzum istenében, legyen az zsidó, muszlim, keresztény vagy akár hindu. Nem tudnám pontosan megnevezni.Dr. Metal: Mondhatjuk, hogy az “isten-ségben” általánosan hiszel, de nem tudjuk pontosan ki is az.

Zaher:
Igen!

Elyes:
Ez attól függ épp melyikünkről van szó.Dr. Metal: Ez a kérdés okoz bármilyen feszültséget köztetek?

Elyes:
Egyáltalán nem!

Zaher:
Természetesen nem, mindenkinek megvan a saját véleménye mind a politikáról mind a vallásról. Nem vagyunk sem politikai sem vallási zenekar ebben az értelemben, ez csak a személyes hit kérdése. Az a te saját dolgod, hogy miben hiszel, és mi van a szívedben. Az én saját személyes vallásom a zene, amire bárki megtéríthető!Dr. Metal: Bár a válaszaitokból világosan érzem mit is gondoltok az intézményesült vallásokról, azért inkább rákérdezek…

Zaher:
Mindenkinek joga van abban hinni, amiben akar. Legyen az muzulmán, keresztény, zsidó, akárki, ha nekik úgy jó, higgyenek benne. Számomra még az ateisták is hívők, hiszen úgy döntenek, hogy abban hisznek, hogy nem hisznek a vallásokban és istenben.Dr. Metal: Ez egy jó meglátás!

Zaher:
Igen, köszönöm! Ha pedig az intézményekről beszélünk, akkor azt tudom mondani, hogy van bennük jó is meg rossz is. De sajnos a rossz dolgok sokkal több bajt okoztak a történelem során, mind a muszlimok, mind a keresztények, mind a zsidók számára. Sajnos a vallási intézmények teljesen másra használják a vallásokat, mint amire azok létrejöttek. Tisztelem az emberek hitét és hiedelmeit, de nem tisztelem az intézményeket. Nincs szükségem egy intézményre, hogy eligazítson. Például, ha hiszek a tűzben akkor nincs szükségem egy intézményre, amely megmondja hogyan tegyem azt. Így ha hiszek istenben, nem kell intézmény hozzá, hogy megmondják hogyan tegyem. Az ilyesminek az eredménye általában háború és konfliktus.


A teljes interjúhoz kattints ide!Live In Carthage címmel jön majd ki a következő kiadványuk április 17-én, egy élő CD és DVD, amit limitált verzióban már decembertől árultak a webshopjukban, tavasszal azonban rendes terjesztéssel is kapható lesz. A különleges felvétel hazai földön készült, a történelmi Karthagóban, annak is az ókori amfiteátrumában - 7000 rajongó előtt.

 

 
MYRATH - Born To Survive (Live)
MYRATH - Live In Carthage CD/DVD
(04/27 - earMUSIC)

01. Believer (feat. Don Airey)*
02. Asl (Live In Carthage)
03. Born To Survive (Live In Carthage)
04. Storm Of Lies (Live In Carthage)
05. Dance (Live In Carthage)
06. Wide Shut (Live In Carthage)
07. Merciless Times (Live In Carthage)
08. Get Your Freedom Back (Live In Carthage)
09. Endure The Silence (Live In Carthage)
10. Nobody’s Lives (Live In Carthage)
11. Duat (Live In Carthage)
12. The Unburnt (Live In Carthage)
13. Sour Sigh (Live In Carthage)
14. Tales Of The Sands (Live In Carthage)
15. Madness (Live In Carthage)**
16. Believer (Live In Carthage)
17. No Holding Back (Live In Carthage)
18. Drum Solo (Live In Carthage)**
19. Beyond The Stars (Live In Carthage)
20. Outro (Live In Carthage)**

Bónusz:
Making-Of**

* - csak a CD-n
** - csak a DVD-n
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TODD LA TORRE - Új videoklip a Queensryche énekesétől: Hellbound And Down
2021. február 25. (csütörtök) 15:10

Rejoice In The Suffering címmel a hónap elején jelent meg a Queensryche énekesének első szólóalbuma, amelynek Hellbound And Down dalához készült el Todd La Torre új videoklipje. Ahogy tavaly tavasszal lehetetlenné vált a turnézás, Todd La Torre Floridában nekilátott befejezni a régóta tervezett szólólemezét, amelyen régi barátjával, Craig Blackwell gitáros/billentyűssel (aki a 2019-es Queensryche albumon, a The Verdict-en is játszott vendégként), az anyag producere Chris "Zeiss" Harris volt.     www.facebook.com/Official.ToddLaTorre TODD LA TORRE - Hellbound And Down (a 2021-es Rejoice In The Suffering albumhoz) TODD LA TORRE - Rejoice In The Suffering (a 2021-es album) 01. Dogmata 02. Pretenders 03. Hellbound And Down 04. Darkened Majesty 05. Crossroads To Insanity 06. Critical Cynic 07. Rejoice In The Suffering 08. Vexed 09. Vanguards Of The Dawn Wall 10. Apology Bónuszdalok (Deluxe...

MOONSPELL - Holnap jelenik meg az új album, dal- és klippremier: The Hermit Saints
MOONSPELL - Holnap jelenik meg az új album, dal- és klippremier: The Hermit Saints

Hermitage címmel holnap jelenik meg az új Moonspell album, a 2017 őszén kiadott 1755 lemezük utódja, utolsó előzetesként pedig már itt is van a videoklippel kísért The Hermit Saints...

CANNIBAL CORPSE - Új gitáros, új album, itt az új videoklip: Inhumane Harvest
CANNIBAL CORPSE - Új gitáros, új album, itt az új videoklip: Inhumane Harvest

Pár hete mutattunk be egy vadonatúj Cannibal Corpse dalt, az idei Violence Unimagined album első előzetesét, akkor egy korhatáros videót is közzétettek az Inhumane Harvest nótához, most...

DEEZ NUTS - 35 éves korában elhunyt Sean Kennedy basszusgitáros
DEEZ NUTS - 35 éves korában elhunyt Sean Kennedy basszusgitáros

35 éves korában elhunyt Sean Kennedy, az I Killed The Prom Queen volt basszusgitárosa, a Deez tagja. A tragikus hírek szerint az ausztrál zenész öngyilkos lett. Sean Kennedy 2003 és 2007...

SMITH / KOTZEN - Videoklipes új dal Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Scars
SMITH / KOTZEN - Videoklipes új dal Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Scars

Ismerkedj meg az Iron Maiden gitáros, Adrian Smith és a The Winery Dogs frontember, Richie Kotzen (ex-Mr. Big, ex-Poison) közös dalához született friss klippel!. Annak már pár hónapja...

EINHERJER - Norvég viking metal, dalpremier animációs videóval: West Coast Groove
EINHERJER - Norvég viking metal, dalpremier animációs videóval: West Coast Groove

North Star címmel február 26-án, pénteken jelenik meg a Napalm kiadóhoz szerződött norvég Einherjer új stúdiólemeze, a 2018-as Norrøne Spor album utódja. Harmadik előzetesként már...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS