MYRATH - "Hiszek istenben, hiszek magamban és az emberiség jóságában"

Tavasszal hivatalos terjesztést kap a karthagói koncertanyaguk

2020. március 5. (csütörtök) 17:37

Shehili címmel még tavaly májusban jelent meg a prog/power vonalas tunéziai Myrath új stúdióalbuma, amelynek turnéjával pár napja játszottak Budapesten. Dr. Metal a blogjára interjút készített Elyes billentyűssel és Zaher énekessel.

A tunéziai metal élet kiemelkedő képviselői, a Myrath voltak megboldogult újságírói karrierem egyik első interjúalanyai, majdnem tíz évvel ezelőtt. Most, hogy főfellépőként tértek vissza Budapestre kaptam az alkalmon, hogy újra találkozzunk és felvegyük az évekkel ezelőtt elhagyott fonalat és beszélgessünk metalról, vallásról és kultúráról. Március 1-jének esős délutánján töltöttem el egy varázslatos 45 percet Elyes Bouchoucha (billentyűsök) és Zaher Zorgati (vokál) társaságában a Dürer Kert backstage-ében. Ezt kívánom most prezentálni nektek, mindenféle kommentár nélkül, ugyanis mindaz amit mondanak világos és örömteli.

 


www.facebook.com/myrathband




Dr. Metal: A zenekar neve azt jelenti „örökség”. Mi a ti örökségetek?

Elyes:
Tulajdonképpen a teljes tunéziai kulturális örökség. Rengeteg különféle civilizáció létezett Tunézia területén korábban, így mindezek, vagyis a franciák, oszmán törökök, görög, stb. mind hozzátettek valamit Tunéziához, beleértve a művészeteket és a zenét is.



Dr. Metal: A Legacy című lemezetek borítóján szerepel a hamza, amit muszlim vallási jelképként is megragadhatunk.

Elyes: Megragadható úgy, de mondok valami mást. Te Magyarországról vagy, ugye? Mondhatjuk, hogy oszmán török vagy, csak azért mert a törökök egy ideig itt éltek? Nem. Ugyanez mondható el a hamzáról is. Nagyon sokan gondolják, hogy muszlim jelkép, de nem az, sokkal korábbi mint maga az iszlám. Ez a helyi berber kultúra egyik jelképe, ugyanúgy mint egy csomó más jelkép, amit a Shehili album borítóján is láthatsz. Ezek többek között a szemmel verés ellen is védenek, jóval régebbiek mint az iszlám értelmezés.




Dr. Metal: Vallásos vagy?

Elyes:
Egyáltalán nem.



Dr. Metal: Spirituálisnak tartod magad?

Elyes:
Ez így nagyon homályos, mit értesz 'spirituális' alatt?



Dr. Metal: Ez lett volna a következő kérdésem, ha igennel válaszolsz, hogy mit tartasz spirituálisnak. Én a magam részéről úgy fogalmaznám meg, hogy aki spirituális az elfogadja, hogy léteznek olyan erők a világban, amelyeket nem látunk, de mégis van hatásuk az életünkre. Hiszel bármi ilyesmiben?

Elyes: Igen, hiszek olyan erőkben, amelyek nagyobbak nálunk, de leginkább a karmában hiszek. Tudod, ha valami rosszat cselekszel az előbb vagy utóbb, de visszaszáll rád. Lehet, hogy nem azonnal, csak évekkel később, de akkor is visszaszállnak. Azt hiszem mind hiszünk hasonló dolgokban.

(Zaher belép a szobába)


Dr. Metal: Köszönöm, hogy csatlakozol hozzánk. Szóval mondhatjuk, hogy nem vagytok vallásosak.

Elyes:
Nem, nem vagyunk!

Zaher: Igen, azok vagyunk! (nevetés)



Dr. Metal: Zaher, tőled is megkérdezem ugyanazt: spirituális vagy?

Zaher: Igen!



Dr. Metal: Meg tudnád határozni, mit jelent ez?


Zaher: Hiszek istenben, hiszek magamban és az emberiség jóságában, ami szerintem a legfontosabb. Hiszek a jó lelkekben. Nem tudom pontosan visszaadni neked, de van egy kifejezés a nyelvünkben, ami az emberi jóságba vetett hitet fejezi ki.



Dr. Metal: Ez egy igen butus kérdésnek fog tűnni, de melyik istenben hiszel?

Zaher:
A „mindenki istenében” hiszek, az univerzum istenében, legyen az zsidó, muszlim, keresztény vagy akár hindu. Nem tudnám pontosan megnevezni.



Dr. Metal: Mondhatjuk, hogy az “isten-ségben” általánosan hiszel, de nem tudjuk pontosan ki is az.

Zaher:
Igen!

Elyes:
Ez attól függ épp melyikünkről van szó.



Dr. Metal: Ez a kérdés okoz bármilyen feszültséget köztetek?

Elyes:
Egyáltalán nem!

Zaher:
Természetesen nem, mindenkinek megvan a saját véleménye mind a politikáról mind a vallásról. Nem vagyunk sem politikai sem vallási zenekar ebben az értelemben, ez csak a személyes hit kérdése. Az a te saját dolgod, hogy miben hiszel, és mi van a szívedben. Az én saját személyes vallásom a zene, amire bárki megtéríthető!



Dr. Metal: Bár a válaszaitokból világosan érzem mit is gondoltok az intézményesült vallásokról, azért inkább rákérdezek…

Zaher:
Mindenkinek joga van abban hinni, amiben akar. Legyen az muzulmán, keresztény, zsidó, akárki, ha nekik úgy jó, higgyenek benne. Számomra még az ateisták is hívők, hiszen úgy döntenek, hogy abban hisznek, hogy nem hisznek a vallásokban és istenben.



Dr. Metal: Ez egy jó meglátás!

Zaher:
Igen, köszönöm! Ha pedig az intézményekről beszélünk, akkor azt tudom mondani, hogy van bennük jó is meg rossz is. De sajnos a rossz dolgok sokkal több bajt okoztak a történelem során, mind a muszlimok, mind a keresztények, mind a zsidók számára. Sajnos a vallási intézmények teljesen másra használják a vallásokat, mint amire azok létrejöttek. Tisztelem az emberek hitét és hiedelmeit, de nem tisztelem az intézményeket. Nincs szükségem egy intézményre, hogy eligazítson. Például, ha hiszek a tűzben akkor nincs szükségem egy intézményre, amely megmondja hogyan tegyem azt. Így ha hiszek istenben, nem kell intézmény hozzá, hogy megmondják hogyan tegyem. Az ilyesminek az eredménye általában háború és konfliktus.


A teljes interjúhoz kattints ide!



Live In Carthage címmel jön majd ki a következő kiadványuk április 17-én, egy élő CD és DVD, amit limitált verzióban már decembertől árultak a webshopjukban, tavasszal azonban rendes terjesztéssel is kapható lesz. A különleges felvétel hazai földön készült, a történelmi Karthagóban, annak is az ókori amfiteátrumában - 7000 rajongó előtt.

 

 
MYRATH - Born To Survive (Live)












MYRATH - Live In Carthage CD/DVD
(04/27 - earMUSIC)

01. Believer (feat. Don Airey)*
02. Asl (Live In Carthage)
03. Born To Survive (Live In Carthage)
04. Storm Of Lies (Live In Carthage)
05. Dance (Live In Carthage)
06. Wide Shut (Live In Carthage)
07. Merciless Times (Live In Carthage)
08. Get Your Freedom Back (Live In Carthage)
09. Endure The Silence (Live In Carthage)
10. Nobody’s Lives (Live In Carthage)
11. Duat (Live In Carthage)
12. The Unburnt (Live In Carthage)
13. Sour Sigh (Live In Carthage)
14. Tales Of The Sands (Live In Carthage)
15. Madness (Live In Carthage)**
16. Believer (Live In Carthage)
17. No Holding Back (Live In Carthage)
18. Drum Solo (Live In Carthage)**
19. Beyond The Stars (Live In Carthage)
20. Outro (Live In Carthage)**

Bónusz:
Making-Of**

* - csak a CD-n
** - csak a DVD-n












 

Hammer TV

 
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
2021. november 28. (vasárnap) 10:23

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a 2014-es Kindly Bent To Free Us volt, 2018-ban pedig Humanoid címmel hoztak ki egy dalt, amelyben Paul Masvidal alapító gitáros/énekes és Sean Malone basszusgitáros mellett Matt Lynch dobolt. Sean Malone 2020. december 7-én elhunyt, de az csak pár hónapja derült ki, hogy öngyilkosságot követett el. Paul Masvidal egy különleges felvételt is közzétett akkor, megemlékezve barátjáról. Az Ascension Codes anyagát a társproducer, Warren Riker keverte, a borító Martina Hoffmann és Robert Venosa munkája. Paul Masvidal:  "Nagyon hálás vagyok, hogy megadatott a lehetőség a közös munkára azokkal a hihetetlen látnokokkal, művészekkel és kollégákkal, akik segítettek életre kelteni ezt az albumot. Kozmikus szeretet mindannyiótoknak, akik...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

IMMOLATION - Új klip az amerikai death metal harcosoktól: Rise The Heretics
IMMOLATION - Új klip az amerikai death metal harcosoktól: Rise The Heretics

Atonement címmel még 2017-ben látott napvilágot az amerikai death metal intézmény, az 1988-ban megalapított Immolation tizedik nagylemeze. Ross Dolanék most egy új klippel jelentkeztek -...

SMITH / KOTZEN - Négy dallal egy új EP Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Better Days
SMITH / KOTZEN - Négy dallal egy új EP Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Better Days

Tavasszal egy közös albummal jelentkezett az Iron Maiden gitárosa, Adrian Smith és Richie Kotzen (The Winery Dogs, ex-Mr. Big, ex-Poison), de most van egy friss EP-jük, a 4 dalos Better Days....

S.O.O.T. - Zahorán Csabával a második EP-előzetes dal: To Leave A Place I Used To Call Home
S.O.O.T. - Zahorán Csabával a második EP-előzetes dal: To Leave A Place I Used To Call Home

To Leave A Place I Used To Call Home címmel megérkezett a második EP-előzetes dal a Kollár Ádám gitáros/dalszerző vezette S.O.O.T. propjekttől, ebben a nótában Zahorán Csaba (Billog,...

HER HIGHNESS - Doom és sludge súly, lemezelőzetes dal a budapesti duótól: Adversaries of Society
HER HIGHNESS - Doom és sludge súly, lemezelőzetes dal a budapesti duótól: Adversaries of Society

Egy demó és három split anyag után az első albumának kiadására készül a doom/sludge/noise vonalas budapesti Her Highness. Az instrumentális súlyosságban utazó duó nagylemeze december...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS