GHOST TOAST - Megjelent és meghallgatható a debreceni progos banda új albuma: Shape Without Form

A finn Inverse kiadó gondozásában jelenik meg a negyedik lemezük is

2020. március 4. (szerda) 12:31 | utoljára módosítva: 2020. november 24. (kedd) 06:53

Shape Without Form címmel megjelent és végig is hallgatható az instrumentális prog rockos, poszt-rockos debreceni Ghost Toast negyedik albuma, amely ugyanúgy a finn Inverse Records gondozásában jött ki, mint elődje, a 2017-es Out Of This World lemez. A Shape Without Form lemez Eclipse dalához egy friss videó is született.

"Bízunk abban, hogy az új lemezünkön hallható zene képes arra, hogy a hallgatóját - ha csak időlegesen is, de - kiragadja a megszokott környezetéből és segít számára abban, hogy - ha csak érintőlegesen is, de - megkérdőjelezze a körülöttünk lévő világot."

A lemezt a Denevér Hangstúdióban keverte és maszterizálta Cserfalvi Zoltán (Töfi) és Boros Béla.

 


www.facebook.com/ghosttoastbandA lemez dalairól röviden:

A Frankenstein's-t zeneileg elsősorban a filmzenék ihlették, a látszólag teljesen eltérő teátrális zongora intro és az azt felváltó, gyorsabb, zakatolós, matekos részek kerülnek a végén összefércelésre, ahol a főmotívumai egyesülnek a dalnak.

Az Eclipse mottójának azt szántuk, hogy 'everything is on the move, until they all stop forever', vagyis minden mozgásban van, amíg végleg meg nem áll.

Az Y13-at (Yankee 1-3) modern és klasszikus filmzenék inspirálták (mint többek között Hans Zimmer vagy John Williams szerzeményei), próbáltuk úgy megírni és hangszerelni, hogy a szimfonikus zenei betétek és a riffek jobban egybe olvadjanak, mint korábban. A hangminták a Space Men című Antony Daisies (Antonio Margherit) által rendezett, kvázi ismeretlen sci-fi-ből származnak.

A Hunt Of Life egy Jón Thoroddsen nevű izlandi zeneszerző művének furcsa psy-dub szerű átdolgozása, a hangminták egy Kelly Jenny nevű Youtube-felhasználó amatőr videójából származnak. A szöveg egy vadászó hollóról szól.

A Follow mottójának azt szántuk, hogy 'follow someone or something you trust, to get through the everyday chaos', vagyis kövess valakit vagy valamit, akiben/amiben bízol, hogy átjuss a mindennapi káoszon. A cím magyarul 'Kövesd', ami egyben az egyik zenekartag gyermekkori otthonát is szimbolizálja, és számunkra a megpróbáltatásokról, akadályok legyőzéséről és a továbblépésről szól.

Before Anything Happens: Mielőtt bármi történik, érdemes elmerülni a jelenben. A dal esetében a rejtett kis témákban/dallamokban.

W. A. N. T. (We Are Not Them): A hangminták az 1984 című George Orwell regény Michael Radford által rendezett filmverziójából, illetve a már említett The Hollow Men című versnek a Francis Ford Coppola által rendezett Apokalipszis most című filmben felbukkanó soraiból származnak és ebben a tételben különösen érdemes rájuk odafigyelni. 


"A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből.

Rengeteg különböző zenét szeretünk (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet stb.), és használjuk is ezeket a hatásokat, hogy valami számunkra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossunk, teljes szívvel.

A főbb hatásaink (csak példálózó jelleggel): Tool, Faith No More, Mastodon, Crippled Black Phoenix, Ulver, A Perfect Circle, Deftones, Oceansize, Jaga Jazzist, Shpongle, Orbital, Ott, Plaid, Future Sound Of London, The Mars Volta, Isten Háta Mögött, valamint sok-sok filmzeneszerző.

A zenekar legutóbbi (sorban a harmadik) lemeze, az Out Of This World a finn Inverse Records kiadónál jelent meg 2017-ben és számos pozitív újságcikk, kritika méltatta a világ minden táján, a magyar zenei portálok pedig HangSúly díjra is jelölték az év albuma kategóriában."


 

GHOST TOAST - Shape Without Form (a 2020-as album)
GHOST TOAST - Eclipse (a 2020-as Shape Without Form albumhoz)


 


"A Frankenstein's dalunkat zeneileg elsősorban a filmzenék ihlették, a látszólag teljesen eltérő teátrális zongora intro és az azt felváltó, gyorsabb, zakatolós, matekos részek kerülnek a végén összefércelésre, ahol a dal főmotívumai egyesülnek. Szerettünk volna ezúttal egy rövidebb szerzeményre is videót készíteni, ezért esett erre a választás.


A videó az általunk teremtett, illetve napjainkat kísér(t)ő szörnyeket hivatott példálózó jelleggel bemutatni, legyen szó akár a fantázia szülte rémekről, akár az igaziakról. A felsorolás nem teljes, órákig tartó videókat is meglehetne tölteni néhány képkockánként változó rémekkel, ami reméljük, hogy nem csak számunkra elgondolkodtató. A videó elkészítéséhez nagyon régi horrorfilmek mellett, régi/új dokumentumfilmeket, tévéhíradásokat használtunk fel.
"
GHOST TOAST - Frankenstein's (a 2020-as Shape Without Form album előzeteseként)A lemez elérhető a streaming szolgáltatóknál és a bandcamp oldalon is:


Youtube

Spotify

Deezer

Tidal

Apple Music

Bandcamp


 
A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 


 

Hammer TV

 
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
2021. november 28. (vasárnap) 10:23

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a 2014-es Kindly Bent To Free Us volt, 2018-ban pedig Humanoid címmel hoztak ki egy dalt, amelyben Paul Masvidal alapító gitáros/énekes és Sean Malone basszusgitáros mellett Matt Lynch dobolt. Sean Malone 2020. december 7-én elhunyt, de az csak pár hónapja derült ki, hogy öngyilkosságot követett el. Paul Masvidal egy különleges felvételt is közzétett akkor, megemlékezve barátjáról. Az Ascension Codes anyagát a társproducer, Warren Riker keverte, a borító Martina Hoffmann és Robert Venosa munkája. Paul Masvidal:  "Nagyon hálás vagyok, hogy megadatott a lehetőség a közös munkára azokkal a hihetetlen látnokokkal, művészekkel és kollégákkal, akik segítettek életre kelteni ezt az albumot. Kozmikus szeretet mindannyiótoknak, akik...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

IMMOLATION - Új klip az amerikai death metal harcosoktól: Rise The Heretics
IMMOLATION - Új klip az amerikai death metal harcosoktól: Rise The Heretics

Atonement címmel még 2017-ben látott napvilágot az amerikai death metal intézmény, az 1988-ban megalapított Immolation tizedik nagylemeze. Ross Dolanék most egy új klippel jelentkeztek -...

SMITH / KOTZEN - Négy dallal egy új EP Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Better Days
SMITH / KOTZEN - Négy dallal egy új EP Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Better Days

Tavasszal egy közös albummal jelentkezett az Iron Maiden gitárosa, Adrian Smith és Richie Kotzen (The Winery Dogs, ex-Mr. Big, ex-Poison), de most van egy friss EP-jük, a 4 dalos Better Days....

S.O.O.T. - Zahorán Csabával a második EP-előzetes dal: To Leave A Place I Used To Call Home
S.O.O.T. - Zahorán Csabával a második EP-előzetes dal: To Leave A Place I Used To Call Home

To Leave A Place I Used To Call Home címmel megérkezett a második EP-előzetes dal a Kollár Ádám gitáros/dalszerző vezette S.O.O.T. propjekttől, ebben a nótában Zahorán Csaba (Billog,...

HER HIGHNESS - Doom és sludge súly, lemezelőzetes dal a budapesti duótól: Adversaries of Society
HER HIGHNESS - Doom és sludge súly, lemezelőzetes dal a budapesti duótól: Adversaries of Society

Egy demó és három split anyag után az első albumának kiadására készül a doom/sludge/noise vonalas budapesti Her Highness. Az instrumentális súlyosságban utazó duó nagylemeze december...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS