RUDÁN JOE - 10 éves az akusztikus formáció, kedden tévéfelvétel az A38 Hajón

Kiss T. Attila készített interjút Rudán Joe-val

2020. március 1. (vasárnap) 11:57 | utoljára módosítva: 2020. november 24. (kedd) 06:46

Március 3-án, azaz kedden az A38 Hajón lép fel Rudán Joe és akusztikus formációja, ugyanis meghívást kaptak az M2 Petőfi TV Akusztik Legendák sorozatába, így tévéfelvétel is készül az eseményről.

"Az idén 10 éves Rudán Joe Akusztik mindkét jubileumi koncertjén több vendégzenész is színpadra áll Joe és Tóth László gitáros mellett. A honi rock/metal színtér egyik legkiválóbb hangú és – nem túlzás – legsokoldalúbb énekesétől egy személyes ajánlót kértünk a rendezvényekhez, de egy rövid évértékelés, az egyéb aktualitások felvázolása, és néhány személyesebb téma megválaszolása sem volt ellenére...


www.facebook.com/rudanjoeofficial


Rudán Joe Akusztik TV-felvétel a Facebookon
Idén 10 éves a Rudán Joe Akusztik, amit Tóth László gitárossal indítottál anno.

"2010. február 26-án, Bólyon adtuk az első koncertünket Lacival, és akkor még nem sejtettük, hogy a tíz év alatt több, mint 500 ilyen lesz!" (nevet)Mivel készülsz, készültök a keddi fellépésre?

"A pályafutásom során sikerre vitt dalokat játsszuk majd el akusztikus hangszerelésben, de lesznek olyan nóták is, amiket most hallhat először élőben a közönség. Mindkét koncerten a Rudán Joe Band zenészeivel lépünk színpadra. A basszusgitáron Gyenes Attila, a billentyűs hangszereken Gyenes Máté, a dobok mögött pedig Matus Péter játszik majd, de további vendégzenészek is bekapcsolódnak a koncert folyamán, ők: Divják László ütőhangszerek, Sára Zsófi hegedű, Makovics Dénes fuvola és szaxofon, illetve Nemes Kölyök Gábor akusztikus gitáron."
Ha picit visszatekintünk, milyen esztendőt tudhatsz a hátad mögött?


"Szerencsére a 2019-es is ugyanolyan mozgalmas volt, mint az azt megelőző. Pedig a Dinamitból is távoztam a nyáron, mert egy fenékkel már nem akarok több lovat megülni, a P. Mobil / Pokolgép párosítás is gyilkos volt tíz éven keresztül. A jubileumi, Vikidálos nagy bulira természetesen örömmel elmentem, de utána közösen megbeszéltük, hogy távozom. Most már én is úgy látom és érzem, hogy furán néz ki, ha egy zenekar frontembere egy másik, vagy egy harmadik banda élén is áll.

Az Atilla Fiai Társulatban való szereplés az egy teljesen más dolog, ott öten vagyunk énekesek, a rockoperás felkérések pedig csak alkalmi jellegűek - úgyhogy most nekem a Rudán Joe Band maradt, és bőven elég is. A zenekar mostanra már oda került, ahová eredetileg is szerettem volna pozicionálni. Összeértünk, és bizonyítottunk annyit az elmúlt négy év során, hogy stabilan tudunk működni. Azt is elértük, hogy már nem csak a nevemhez köthető régebbi (Pokolgép, P. Mobil, Coda) dalokkal lépünk fel, hanem a két Rudán nagylemez nótáival is, mert ezeket is igényli a közönség, megszerették azokat a számokat is. Meg ugye ott vannak az imádott rock örökzöld kötelező darabok. Szóval, egyre nagyobb bajban vagyok egy-egy műsor összeállításakor!" (nevet)Egyetlen kérdés erejéig még a 2018 novemberi Kodály Központos akusztikus koncertedet is felidézném, hiszen kép- és hanganyagként is megjelentek a felvételek tavaly. Ez a rendezvény esetleg dobogós a már négy évtizedes zenei pályafutásod számtalan fellépése közül?


"Egyértelműen! Nyilván erre ráerősített a helyszín, az összeállított program, és az is, hogy kilenc kamerával egy nagyon komoly, színvonalas felvétel is készült az estéről. És remélem, hogy magával az előadással is meg volt elégedve a közönség. (nevet) Az biztos, hogy az ottani visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, és a rendezvényről megjelent kiadványok is elég szépen fogynak. Illetve, a CD verzió jobban megy, úgy látszik, manapság már csak az öreg rockereknek van DVD lejátszója, csak ők igénylik, hogy videóként, képként is meglegyen egy-egy koncertfelvétel otthon. Rohanó világ van, nem ülnek le az emberek a tévé elé. Pedig egy jó hangcuccal, profi minőségben nagy élmény visszanézni egyes bulikat.

Tavaly volt a negyvenedik évfordulója az AC/DC Let There Be Rock koncertfilmjének… Emlékszem, amikor Magyarországon is vetítették, a moziban a négyes, hatos, nyolcas előadásra is bementem. Jegyet nem kellett vennem, mert a nagymamám ott dolgozott, beültem az első sorba, és így egy nap alatt háromszor is megnéztem. Jobb oldalról berohant Bon Scott, bal oldalról Angus Young, és minden jó hangosan dörgött, mert akkoriban még a vászon mögött voltak a hangszórók… hatalmas élmény volt! (nevet)

Én a mai napig gyűjtöm és nézem a klasszikus koncertfelvételeket, rengeteg DVD-m van, és szerencsére ezek a pici lányaimnak is tetszenek."

A tavaly decemberi majdnem "újrázás" hogyan sikerült?

"Az szintén felejthetetlen élmény volt! Más műsorral készültünk mint első alkalommal, és ez nem akusztikus koncert volt. Egy nyolctagú vonószenekar, valamint egy komplett bigband felállás is színpadra lépett a Rudán Joe Band mellett. És erre az estére nem csak a rock/metal vonalról hívtam meg szólóénekeseket, zenészeket vendégnek, hanem barátaimat az opera műfajából is. Valamint vendégem volt a Vivat Bacchus énekegyüttes is, akikkel szintén öröm volt énekelni. Úgy tűnik, lassan hagyománnyá válik ez a rendezvény, idén december 29-én ugyanis – immár harmadjára – egy újabb ilyen jellegű nagykoncertre kerül sor a Kodály Központban. Szerencsére eddig mindkét koncertre már hónapokkal előtte elfogytak a jegyek, és remélem most is ki kell tegyük a megtelt táblát már ősszel!"

 
Kissé más téma – igaz a média nem verte nagydobra, de –, tavaly koncertekkel és személyes felajánlással is segítettél beteg gyerekek gyógyításának elősegítésében.


"Igen, mert nyilván, segít az ember, ahol tud. Amikor ilyen gyermekkel találkozunk, annál szívszomorítóbb látvány nincs. Úgyhogy, ha úgy véljük, hogy jó célt szolgál a felkérés, és valóban el is jut oda a segítség, ahová kell, akkor örömmel állunk ilyen dolgok mellé."Visszatérve a zenéhez. A hangod hogy bírja ezt a rengeteg koncertet? Fiatal énekesek számára van-e esetleg valami praktikád, hogy hogyan lehet karbantartani?


"A legjobb karbantartás, ha folyamatosan énekel az ember, magyarul az a jó, ha edzésben vannak a hangszálak, mint a sportolóknál az izmok. Én próbálok minden nap, vagy minden második nap énekelni valamit, akár otthon, akár próbán, illetve, ezért nem is olyan rossz dolog a sok fellépés. Nálam is előfordult, hogy kihagytam heteket, és utána nehezen állt be a hangom. Mondjuk, én elég gyilkos vagyok magammal, mert még egyik zenekaromnál sem hangoltunk lejjebb egyetlen számot sem, rendes hangnemben vannak a dalok, míg nagyon sok énekesnél nem. Persze, megértem őket, mert ez a korral jár, és ez a természetes, hogy könnyebb legyen énekelni. Nem tagadom, én is elgondolkodtam már rajta, mert a klasszikus rock/metal nóták már elég embert próbáló feladat elé állítanak így 56 évesen, de még tartom magam.

A fiataloknak egyértelműen azt tudom tanácsolni, hogy olyan dalokon gyakoroljanak, amiket szeretnek. Én rengeteg Gillan, Coverdale, Dio, Ozzy, és David Byron számmal edzettem magam, próbáltam leutánozni a kedvenceimet. Feltettem otthon a lemezeket, és nagy erőkkel végigénekeltem azokat. Az udvaron kint lévő szomszéd srácok ezt mind hallották, és röhögtek rajta. Ők fociztak, én meg nyomtam a szobában!" (nevet)

Van olyan dolog, amivel ki lehet téged zökkenteni egy produkcióból, netán felidegesíteni előadás közben?


"Most már nincs! (nevet) Régebben azt is felvettem és visszaszóltam, ha felkiabáltak a színpadra. De én is sokszor láttam hisztiző énekeseket, és azt kell mondjam, nem elegáns semmilyen 'visszavágás'. A közönség befizeti a pénzét, azért jön, mert szeret, és szórakozni akar. Nyilván, ez az ingyenes rendezvényekre nem vonatkozik, mert ott, mivel nincs belépő, olyanokat is odafúj a szél elénk, akiknek semmi keresnivalója nem lenne… nem is szeretem ezeket a bulikat."A zárszó mi más is lehetne? Készül-e esetleg újabb rock/metal albumod a közeljövőben, illetve a Rudán könyv projekt hol tart?


"Mindkettőre azt tudom mondani, hogy úgy néz ki, idén kijönnek. A lemeznek már nekiálltunk, és szerintem karácsony környékén lehet is belőle megjelenés, a könyv esetében akár hamarabb is. A kézirat már nálam van, még személyes sztorikkal, adatokkal kell kibővítenem, illetve várok még néhány kollégától egy pár visszaemlékezést. Sőt – és ezzel remélem nem árulok el titoknak minősülő dolgot –, tervbe van még véve egy Rudán/Kalapács közös metal album, de mivel nem hajt a tatár, ezt nem kapkodjuk el!" (nevet)

K. T. A.

A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
WOLFHEART - Gyilkos új dal a márciusi EP-ről: Hereditary
2021. március 2. (kedd) 18:27

Skull Soldiers címmel egy 4 tételes és 2 új dalt tartalmazó EP-vel jelentkezik március 5-én a melodikus death metalt különlegesen fagyos hangulattal kísérő finn Wolfheart. A címadó dalt, amelyben egy vendégénekes is hallható, Petro az ukrán Wolfanger zenekarból, már korábban bemutattuk, most pedig a Hereditary nótával is lehet ismerkedni. Tuomas Saukkonen, a Wolfheart frontembere: "Zeneileg a Hereditary egész másmilyen, mint a Skull Soldiers. Az az egyik leginkább death metal-orientált nóta, amit valaha írtam, a Hereditary viszont egy jóval dallamosabb, akár heroikusnak is mondható nóta. Itt is a háború sötét, komor tematikája jelenik meg, mégpedig az a tény, hogy egy válságos vagy szorult helyzetben bárkiből lehet gyilkos, az a gyűlölet mindnyájunkban ott szunnyad." Az új EP két friss dala is a Téli Háborúhoz kapcsolódik, amely a csapat tavalyi Wolves Of Karelia lemezének fő témáját adta. A Skull Soldiers dal arról a...

HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall
HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall

Még pont egy hónap van hátra, mire megismerhetjük a Skyfall című új Helloween dalt, de a beharangozóját már most közzétették. Egy epikus Kai Hansen-szerzeménnyel, egy Skyfall...

HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang
HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang

Lélekharang címmel egy új dallal jelentkezett a Healin' Scars, egy 2017-ben alakult budapesti modern hard rock zenekar "A bandánk 2017-ben alakult és rá egy évre készítettük el a...

PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues
PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues

Play With My Blues címmel még január végén mutattunk be egy klippel kísért EP-előzetes dalt egy új hazai blues-rock bandától, a tavaly alakult Pablo and the Escobars-tól. Most már a...

SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon
SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon

Nyárra várható Szijártó Zsolt második szólóalbuma, a 2019-es Stoppos a galaxisban lemez utódjáról már itt is van az első dal. Hallgasd meg Túl ezer halálon nótát! "Sziasztok!...

A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield
A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield

Tegnap este A Dal 2021 első elődöntőjéből a közönségszavazatoknak köszönhetően a döntőbe jutott a szeghalmi Mudfield. Ezúttal akusztikus verzióban hangzottak el a A Dalba nevezett...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS