PROSECTURA - "Nem mi vagyunk a zeneipar Napóleonjai"

30 éves a csapat, teltház lesz a jubileumi bulin

2019. november 6. (szerda) 08:45 | utoljára módosítva: 2019. december 14. (szombat) 23:15

1989-ben alakult a Prosectura és ebből könnyedén kiszámolható, hogy az ország egyetlen önkéntes tűzoltó- és lendületzenekara éppen 30 éves. A csapat fennállásának eddigi legfontosabb koncertje, azaz a születésnapi bál a Dürer Kertben lesz, november 9-én, és nem csoda, hogy már rég elkelt minden jegy a bulira.

Az októberi HammerWorld magazinban megjelent egy interjú Imre Norbival, a Prosectura frontemberével. Ezt most itt, a honlapon is elolvashatod.


 


www.facebook.com/prosectura


A koncert Facebook oldala
PROSECTURA 30 éves jubileumi koncert - TELTHÁZ!
vendég: Macskanadrág "25"
nyitóbanda: Francesco és a Haverok

2019. november 9., szombat
Budapest - Dürer Kert

19.00 - kapunyitás
20.00 -
Francesco és a Haverok
21.00 -
Macskanadrág - 25 éves születésnapi koncert
22.30 - Prosectura - 30 éves jubileumi koncertNevezik őket/magukat az ország vezető pisi-kaki punk zenekarának, de akár a magyar Ramonesnak is, a lényeg, hogy a Prosectura idén már 30 éves! Lesz is szülinapi nagybál, november 9-én a Dürerben, Szénégető Richárd pedig a frontembert, Imre Norbi énekest kapta el egy interjúra, hogy kiszedjen belőle ezt-azt a kerek jubileum kapcsán. Hát, sikerült is, meg nem is…


Kicsit mellbevágott az infó, hogy már 30 éves a zenekar.
Végeztél valamiféle számvetést ennek kapcsán mostanában?

"Nem igazán. Úgy eltelt, hogy az ember olyan nagyon észre sem vette. Egy dolog volt mindig biztos az életemben, a zenekar. Minden változott, de valahogy ez megmaradt. És ez jó. A saját identitásomat már nem is tudom a Prosectura nélkül értelmezni."

 
Gondolom, azt ne is kérdezzem, hogy miért nem készül jubileumi új lemez...


"Ó, az nagyon gáz lenne! Hogy egyszer végre csináljunk egy olyan húzást, ami jól van időzítve, logikus lenne és normálisan építhetné a zenekart?! Azok nem mi lennénk! (nagy nevetés) Ez a kib...ott tervszerűség, helyesebben tervszerűtlenség egyébként végigkísérte a 30 évet. Nem mi vagyunk a zeneipar Napóleonjai, már ami a stratégiát illeti."Idén nyáron már a jubileum jegyében turnéztatok, és azt láttam, hogy annyira azért nem görcsöltetek rá a 30 évre, viszont mindig elég vidámak voltatok a színpadon mindig. Lehetséges ennyi év után is így élvezni a pisi-kaki punkot?


"Ez a nyár tényleg nagyon jó volt! Igazából erre rágörcsölni minek?! A 30 év nem érdem, vagy valami olyan dolog, amit az egekig kell magasztalni, vagy ami különösebb súlyt pakolna az emberre. A mi 30 évünk nem arról szólt, hogy voltunk olyan kitartóak, céltudatosak, szabadságharcosok, örök lázadók meg 'forevöryángok', hogy visszük a fáklyát és harcolunk a 'frídomért'... Persze, ez nagyon jól hangzana, meg hallottam már ilyeneket zenekaroktól, de nem így van. Legalábbis nálunk nem.

Egyszerűen szeretjük ezt a dolgot, jól elvagyunk a saját hülyeségeinkkel, nem mellesleg tényleg olyan figurákból áll ez a mikrobusznyi ember, akikkel szívesen töltök időt. Általában 7-8 ember utazik együtt és tényleg jó az egész! Nem fényezem magam, hogy örökbarik stb., de sokkal jobb ez, mint a kápmegyeri magányosok klubja szombatonként. Sokszor abbahagyhattuk volna, mint ahogy sokan abba is hagyták. Normális emberek ezt 30 évig nem csinálják ezen a szinten, ami ugye abszolút nem nevezhető mainstreamnek! (nevet) Aztán ki tudja, mi lesz? Lehet, hogy jövőre megtérek, aztán csak hallelujah lesz napestig, nem ám Ádzseszkó!" (nevet)

 


 A novemberi Düreres nagykoncert programja mennyire lesz retro? Van valami tematika, ami mentén gondolkodtok?

"10 évvel ezelőtt a 20 éves évfordulót úgy ünnepeltük, hogy kétnapos bulit csináltunk. Az első nap az első 10 évé volt, második nap meg a második tizes került sorra. Ez jó koncepció volt. A 25 éves buli egynapos volt és baromi sok dalt játszottunk egy kurva meleg helyen – full házzal. Az tragédia volt, majdnem meghaltunk! (nevet) Most az találtuk ki, hogy egy nap lesz, de két részből áll majd a műsor. Tehát két etapot is játszunk, a kettő között pedig lesz egy igazán nagy meglepetés, viszont előzetesen erről tényleg nem szeretnék beszélni. De igazán meglepő dolog lesz! (nagy mosolygás) Amúgy vegyesen lesz dal minden albumról."Ezt is rögzítiteni fogjátok, mint a 25 éves bulit?

"Úgy nem. Kiadványt tehát nem tervezünk belőle. Amúgy rögzítésre kerül, de konkrét terveink még nincsenek vele. Mik vagyunk mi, tervezőmérnökök?" (nevet)A kétezres években eleve visszavettetek a lemezkészítés terén. Ez tudatos volt, vagy szimplán így alakult?


"Az tudatos volt. Mint a zenekar összes döntése, amit meghoztunk... A kétezres években új gyógyszereket kaptam, kicsit alábbhagyott a tourette-szindrómám, így nehezebb volt olyan dalokat írni, amelyeknek értelme is van. Ez a kevesebb lemez oka."

 


 


Most, hogy újra dübörög a vinyl-őrület, nem terveztek felülni erre a hullámra, legalább egy Best Of erejéig? Bár szerintem lennénk páran, akik akár az összes sorlemeznek is örülnének...


"Nem, pedig többen is mondták, hogy megcsinálnák. Ez nem azt jelenti, hogy egyszer nem lesz ilyen. De visszatérek oda, amiről már beszéltem. Pont most, amikor 30 évesek vagyunk? Minek?!" (nevet)Sőt, titeket ismerve, lenne miről olvasni egy Prosectura – 30 év könyvben is. Ilyesmiben sem gondolkodtatok?


"Na, a könyvről igen határozott véleményem van. Olvastam nagyon jó zenekari könyveket és hihetetlenül szarokat. Az egyik legszarabb, amit olvastam, az Johnny Cash könyve volt. Mert ő akarta megírni. El sem tudtam olvasni végig, pedig érdekel a faszi. Aztán ott van Nikki Sixxtől A heroin-naplók, vagy a Mike Tyson könyv, a Kendőzetlen igazság – mindkettő zseniális. De azért, mert mindenkit érdekel a két pasi, profik írták a könyveket és embertelen munka van bennük. Lényeg a lényeg, szart nem akartunk, és úgy gondolom, nagyon könnyű szart csinálni. Lemezből is, nem csak könyvből…" (mosolygás)A nagykoncert egyik vendége a 25 éves jubileumát ünneplő Macskanadrág lesz, akikkel idén együtt turnéztatok. Honnan jött ennek a kombónak az ötlete?

"2005-ben már szaladoztunk velük egy kört és az jó volt. Ahogy a mostani is az. Ők a laptopos-pánkok – 2005-ben így hívtuk őket. Ugye mindig elegánsak, mindig nagyon trendik, kosármezek, apámf...a… (nevet) Vidám srácok, szeretjük őket!"


További turnédátumok:

12. 07. Pécsi Est, Pécs
12. 14. Tripla Music Club, Kiskunfélegyháza
12. 21. Dürer Kert, Budapest (Nagy Karácsonyi Punkünnep)
12. 28. Szekszárdi Est, Szekszárd   A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SUB-ZERO - Megjelent és meghallgatható a második album: A rozsda lelke
2020. július 5. (vasárnap) 10:04

A rozsda lelke címmel megjelent és végig is hallgatható a budapesti Sub-Zero zenekar második albuma. "Az új anyagunk tíz számot tartalmaz, amelyek között vannak lazább, AC/DC-sebb és harapósabb, Black Sabbath/Megadeth/Dream Theater-hangulatú tételek is. A szövegek továbbra is elgondolkodtatóak, a mindennapok problémáival foglalkoznak, a zene pedig az első albumhoz képest direktebb lett, de a hangzásunk is sokat fejlődött."   www.facebook.com/SubZeroZenekar   SUB-ZERO - A rozsda lelke (a 2020-as album) 01. Nincs fék 02. Titkos rajongód 03. Mindig magas a tét 04. Túl mélyen jártam 05. Gépvilág 06. Mosolyogva 07. Csak az másnak szólt 08. Hányszor kell égni? 09. Nyögsz, mint a gép 10. Játszmák A rozsda lelke - a Spotify-on SUB-ZERO - Gépvilág (szöveges videó a 2020-as albumhoz)  

KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow
KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow

Miközben javában készül az új Megadeth album, Kiko Loureiro gitáros egy újabb szólólemez kiadására készül. A brazil Angrából 2015-ben igazolt át Kiko a Megadethbe, és korábban...

IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine
IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine

Alphaville címmel július 31-én jelenik meg az avant-garde metalos New York-i Imperial Triumphant negyedik albuma, amelynek már a második előzetes dalával, a videóval kísért City...

PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator
PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta...

ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában
ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában

A Black Sabbath debütáló albuma 1970. február 13-án jelent meg, azaz már több mint 50 éve, a Zakk Wylde vezette Black Sabbath tribute csapat, a Zakk Sabbath pedig ünnepelte meg ezt a...

U.D.O. - Közös album jön a Bundeswehr zenekarával, új klipes dal: Neon Diamond
U.D.O. - Közös album jön a Bundeswehr zenekarával, új klipes dal: Neon Diamond

Eredetileg úgy volt, hogy Udo Dirkschneider és csapata, a U.D.O. két különleges koncertet is ad az idei Wacken fesztiválon: az egyiken megünnepli az Accept idén 35 éves Metal Heart...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS