PROSECTURA - "Nem mi vagyunk a zeneipar Napóleonjai"

30 éves a csapat, teltház lesz a jubileumi bulin

2019. november 6. (szerda) 08:45

1989-ben alakult a Prosectura és ebből könnyedén kiszámolható, hogy az ország egyetlen önkéntes tűzoltó- és lendületzenekara éppen 30 éves. A csapat fennállásának eddigi legfontosabb koncertje, azaz a születésnapi bál a Dürer Kertben lesz, november 9-én, és nem csoda, hogy már rég elkelt minden jegy a bulira.

Az októberi HammerWorld magazinban megjelent egy interjú Imre Norbival, a Prosectura frontemberével. Ezt most itt, a honlapon is elolvashatod.


 


www.facebook.com/prosectura


A koncert Facebook oldala
PROSECTURA 30 éves jubileumi koncert - TELTHÁZ!
vendég: Macskanadrág "25"
nyitóbanda: Francesco és a Haverok

2019. november 9., szombat
Budapest - Dürer Kert

19.00 - kapunyitás
20.00 -
Francesco és a Haverok
21.00 -
Macskanadrág - 25 éves születésnapi koncert
22.30 - Prosectura - 30 éves jubileumi koncertNevezik őket/magukat az ország vezető pisi-kaki punk zenekarának, de akár a magyar Ramonesnak is, a lényeg, hogy a Prosectura idén már 30 éves! Lesz is szülinapi nagybál, november 9-én a Dürerben, Szénégető Richárd pedig a frontembert, Imre Norbi énekest kapta el egy interjúra, hogy kiszedjen belőle ezt-azt a kerek jubileum kapcsán. Hát, sikerült is, meg nem is…


Kicsit mellbevágott az infó, hogy már 30 éves a zenekar.
Végeztél valamiféle számvetést ennek kapcsán mostanában?

"Nem igazán. Úgy eltelt, hogy az ember olyan nagyon észre sem vette. Egy dolog volt mindig biztos az életemben, a zenekar. Minden változott, de valahogy ez megmaradt. És ez jó. A saját identitásomat már nem is tudom a Prosectura nélkül értelmezni."

 
Gondolom, azt ne is kérdezzem, hogy miért nem készül jubileumi új lemez...


"Ó, az nagyon gáz lenne! Hogy egyszer végre csináljunk egy olyan húzást, ami jól van időzítve, logikus lenne és normálisan építhetné a zenekart?! Azok nem mi lennénk! (nagy nevetés) Ez a kib...ott tervszerűség, helyesebben tervszerűtlenség egyébként végigkísérte a 30 évet. Nem mi vagyunk a zeneipar Napóleonjai, már ami a stratégiát illeti."Idén nyáron már a jubileum jegyében turnéztatok, és azt láttam, hogy annyira azért nem görcsöltetek rá a 30 évre, viszont mindig elég vidámak voltatok a színpadon mindig. Lehetséges ennyi év után is így élvezni a pisi-kaki punkot?


"Ez a nyár tényleg nagyon jó volt! Igazából erre rágörcsölni minek?! A 30 év nem érdem, vagy valami olyan dolog, amit az egekig kell magasztalni, vagy ami különösebb súlyt pakolna az emberre. A mi 30 évünk nem arról szólt, hogy voltunk olyan kitartóak, céltudatosak, szabadságharcosok, örök lázadók meg 'forevöryángok', hogy visszük a fáklyát és harcolunk a 'frídomért'... Persze, ez nagyon jól hangzana, meg hallottam már ilyeneket zenekaroktól, de nem így van. Legalábbis nálunk nem.

Egyszerűen szeretjük ezt a dolgot, jól elvagyunk a saját hülyeségeinkkel, nem mellesleg tényleg olyan figurákból áll ez a mikrobusznyi ember, akikkel szívesen töltök időt. Általában 7-8 ember utazik együtt és tényleg jó az egész! Nem fényezem magam, hogy örökbarik stb., de sokkal jobb ez, mint a kápmegyeri magányosok klubja szombatonként. Sokszor abbahagyhattuk volna, mint ahogy sokan abba is hagyták. Normális emberek ezt 30 évig nem csinálják ezen a szinten, ami ugye abszolút nem nevezhető mainstreamnek! (nevet) Aztán ki tudja, mi lesz? Lehet, hogy jövőre megtérek, aztán csak hallelujah lesz napestig, nem ám Ádzseszkó!" (nevet)

 


 A novemberi Düreres nagykoncert programja mennyire lesz retro? Van valami tematika, ami mentén gondolkodtok?

"10 évvel ezelőtt a 20 éves évfordulót úgy ünnepeltük, hogy kétnapos bulit csináltunk. Az első nap az első 10 évé volt, második nap meg a második tizes került sorra. Ez jó koncepció volt. A 25 éves buli egynapos volt és baromi sok dalt játszottunk egy kurva meleg helyen – full házzal. Az tragédia volt, majdnem meghaltunk! (nevet) Most az találtuk ki, hogy egy nap lesz, de két részből áll majd a műsor. Tehát két etapot is játszunk, a kettő között pedig lesz egy igazán nagy meglepetés, viszont előzetesen erről tényleg nem szeretnék beszélni. De igazán meglepő dolog lesz! (nagy mosolygás) Amúgy vegyesen lesz dal minden albumról."Ezt is rögzítiteni fogjátok, mint a 25 éves bulit?

"Úgy nem. Kiadványt tehát nem tervezünk belőle. Amúgy rögzítésre kerül, de konkrét terveink még nincsenek vele. Mik vagyunk mi, tervezőmérnökök?" (nevet)A kétezres években eleve visszavettetek a lemezkészítés terén. Ez tudatos volt, vagy szimplán így alakult?


"Az tudatos volt. Mint a zenekar összes döntése, amit meghoztunk... A kétezres években új gyógyszereket kaptam, kicsit alábbhagyott a tourette-szindrómám, így nehezebb volt olyan dalokat írni, amelyeknek értelme is van. Ez a kevesebb lemez oka."

 


 


Most, hogy újra dübörög a vinyl-őrület, nem terveztek felülni erre a hullámra, legalább egy Best Of erejéig? Bár szerintem lennénk páran, akik akár az összes sorlemeznek is örülnének...


"Nem, pedig többen is mondták, hogy megcsinálnák. Ez nem azt jelenti, hogy egyszer nem lesz ilyen. De visszatérek oda, amiről már beszéltem. Pont most, amikor 30 évesek vagyunk? Minek?!" (nevet)Sőt, titeket ismerve, lenne miről olvasni egy Prosectura – 30 év könyvben is. Ilyesmiben sem gondolkodtatok?


"Na, a könyvről igen határozott véleményem van. Olvastam nagyon jó zenekari könyveket és hihetetlenül szarokat. Az egyik legszarabb, amit olvastam, az Johnny Cash könyve volt. Mert ő akarta megírni. El sem tudtam olvasni végig, pedig érdekel a faszi. Aztán ott van Nikki Sixxtől A heroin-naplók, vagy a Mike Tyson könyv, a Kendőzetlen igazság – mindkettő zseniális. De azért, mert mindenkit érdekel a két pasi, profik írták a könyveket és embertelen munka van bennük. Lényeg a lényeg, szart nem akartunk, és úgy gondolom, nagyon könnyű szart csinálni. Lemezből is, nem csak könyvből…" (mosolygás)A nagykoncert egyik vendége a 25 éves jubileumát ünneplő Macskanadrág lesz, akikkel idén együtt turnéztatok. Honnan jött ennek a kombónak az ötlete?

"2005-ben már szaladoztunk velük egy kört és az jó volt. Ahogy a mostani is az. Ők a laptopos-pánkok – 2005-ben így hívtuk őket. Ugye mindig elegánsak, mindig nagyon trendik, kosármezek, apámf...a… (nevet) Vidám srácok, szeretjük őket!"


További turnédátumok:

12. 07. Pécsi Est, Pécs
12. 14. Tripla Music Club, Kiskunfélegyháza
12. 21. Dürer Kert, Budapest (Nagy Karácsonyi Punkünnep)
12. 28. Szekszárdi Est, Szekszárd   

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AWS - Előrendelhető a Park koncert CD és DVD, videópremier: Fuss
2019. december 11. (szerda) 16:50

Park címmel jelenik meg az AWS új koncert CD-je, DVD-je, amelynek anyagát még májusban rögzítették a Budapest Parkban. Máris megnézheted a Fuss dal felvételét a DVD-ről, amelyben Bodor Máté (Alestorm, All But One) a vendég. A CD és a DVD különféle támogatói csomagok formájában már előrendelhető az AWS honlapján: www.awszenekar.hu/shop www.facebook.com/awszenekar   AWS feat. Bodor Máté - Fuss (a 2019-es Park DVD-ről) AWS - Park CD+DVD (12/13 - Edge) CD 01. Lakatlan ember 02. X/0 03. Te is félsz 04. Budapest 05. Hol voltál 06. Éjjeli tánc 07. Sorsforgató 08. Lelket vennék 09. Köddé válsz 10. Fuss 11. Szívhang 12. Vigyázz rám 13. Fekete részem 14. Temetetlen halott 15. Mindent a semmiért 16. Viszlát nyár DVD 01. Lakatlan ember 02. X/0 03. Te is félsz 04. Budapest 05. Hol voltál 06. Éjjeli tánc 07. Takard el 08. Sorsforgató 09. Lelket vennék...

SAQQARA - Új szöveges videó született: Fáraó átka
SAQQARA - Új szöveges videó született: Fáraó átka

A HammerWorld magazin novemberi számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Rebel és a Crossholder zenekarok éléről is ismert Szaládi "Devil" Károly énekes vezette Saqqara zenekar...

SERIOUS BLACK - Január végén új album, klippel az első dal: When The Stars Are Right
SERIOUS BLACK - Január végén új album, klippel az első dal: When The Stars Are Right

Suite 226 címmel január 31-én jelenik meg az Urban Breed énekes vezette power metalos Serious Black ötödik albuma, amelynek első előzetese a videoklippel kísért When The Stars Are Right...

BRING ME THE HORIZON - Hivatalos koncertvideó az új dalhoz: Ludens
BRING ME THE HORIZON - Hivatalos koncertvideó az új dalhoz: Ludens

Ludens címmel egy hónapja egy új dallal jelentkezett az Oli Sykes vezette Bring Me The Horizon, amelyhez hivatalos klip is született, most pedig itt a dal hivatalos koncertklipje, amit...

CONTINOOM - Klippremier: Scream My Name
CONTINOOM - Klippremier: Scream My Name

Scream My Name címmel egy új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter vezette Continoom zenekar. Természetesen ez a nóta is elhangzik majd december 14-én a Robotban, ahol a divideD-dal lesz...

GOST - Februárban már headlinerként érkezik Budapestre
GOST - Februárban már headlinerként érkezik Budapestre

Jelenleg a Mayhemmel turnézik, februárban pedig harmadik alkalommal, ezúttal headlinerként érkezik Budapestre az A38 Hajó szervezésében GosT. A Baalberith karakterét megtestesítő dark...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS