ØRDØG - Szombaton az Instantban az év egyetlen önálló klubbulija

Az Asphalt Horsemennel és a Clue-val

2019. október 2. (szerda) 15:01

Egyetlen 2019-es budapesti önálló klubkoncertjét adja az Ørdøg most szombaton, október 5-én az Instantban. A szombati koncert két vendégzenekara a nemrégiben első magyar nyelvű anyagával jelentkező southern rock-alapvetés Asphalt Horsemen és a pszchedelikus grunge-doom vonalas Clue, amelynek három tagjából kettő, Nedoluha György basszusgitáros és Erdei Attila dobos a Superbutt utolsó felállásában játszott - az Ørdøggel való barátságuk tehát hosszú évekre nyúlik vissza.

"Az Ørdøg zenekar épp öt évvel ezelőtt jött ki legelső dalával, a Melankóliával, amit aztán hamarosan követett a teljes debütáló nagylemez, a Tíz fekete dal, majd 2017-ben a Fonogram díjat is kapott Sötétanyag, és bár ez nem születésnapi koncert, mert az majd jövő tavasszal lesz, azért előkerül több olyan szám is, ami hosszú ideje nem volt az élő programban, sőt, olyan is, ami még soha. Az Ørdøg idén a VHK-val turnézik, a tavaszi kör után öt közös fellépés még jön ősszel is, de a zenekart több vidéki városban egyedül is el lehet csípni az év hátralévő részében. Mindeközben íródik a harmadik nagylemez. ennek megjelenése a jelenlegi állás szerint 2020 őszén várható, és legalább egy új dal már az év első felében napvilágot lát."

 


www.facebook.com/ordogmusic


A koncert Facebook oldala 


 


Az Asphalt Horsemen frontembere, Lőricz Károly a Lángolónak a koncertről:

"Az Ørdøg tagjaival régóta ismerjük egymást, nálunk különösen Balázs volt az, aki a Stereochrist és a Mood-korszakban nagyon sokfelé járt a világban, itthon és külföldön is. Természetesen voltak közös bulik akkoriban, de nem olyan régen mi is egy színpadra keveredtünk Andrással egy ilyen össznépi megmozduláson, akkor vetődött fel a mostani koncert ötlete, amit a Cudi Purci Booking segítségével sikerült is összehozni, és amit december 20-án meg is ismétlünk majd Gödöllőn, a Trafóban.

"Május elején jelentettük meg első magyar nyelvű lemezünket Halld, amit mondok címmel, ami valójában a harmadik Asphalt Horsemen album. Úgy gondoltuk, ezzel válaszolunk arra a sokszor feltett kérdésre, hogy mikor írunk már magyar szövegeket. Szóval csináltunk egy olyan anyagot, amint öt vadonatúj dal van és négy régebbi angol nyelvű szám magyar átirata. Már eltelt néhány hónap, mióta megjelent, valamikor csinálunk hozzá klipet, meg szöveges videókat is, de lassan már védjegyünk lesz, hogy kicsit ráérősek vagyunk.

Ezzel az anyaggal koncerteztünk a nyár folyamán, és bízunk abban, hogy a magyar szövegek miatt egy új közönségréteget is elérünk majd. Persze az angol nyelvű dolgokról sem mondtunk le, hiszen van egy külföldi kiadónk, akik egy ideje már ostromolnak minket, hogy mikor jön a következő angol anyag. Az a terv, hogy ebből az öt magyar nyelvű dalból lesz a következő lemez első fele, amelyekhez még írunk 5-6 teljesen új számot."
 

 

A Clue basszusgitárosa, Nedoluha György a Lángolónak a koncertről:

"Mostanában egész sok koncertünk volt és lesz, teljesen véletlenül, mert ez amúgy abszolút nem jellemző ránk. Időközben készül az új lemez, az anyag már megvan, még csiszolgatjuk egy kicsit a dalokat, de várhatóan télen elkezdjük a felvételeket, és valamikor jövő év elején-közepén várható a megjelenése.

Ezzel párhuzamosan tervezünk egy unplugged, vagy félakusztikus EP-t is, mivel szoktunk ilyen koncerteket adni, bár mostanában nem túl gyakran. Van viszont olyan dalunk, amit csak ott játszunk, mert olyan a hangszerelés és a hangulat, és az újak közül is van, ami inkább oda illik majd. Az új lemez ugyanis sokkal keményebb lesz, mint amit talán a közönség megszokhatott tőlünk, így valószínűleg arról ki is lógna egy-egy ilyen akusztikusabb, tiszta gitárra írt dal.

Már attól, hogy trióvá váltunk, sokkal direktebb lett a zene. Korábban mindig volt két gitár, amelyek közül az egyik még egy torzított, rendes metal dalban is játszhatott valami akkordbontást, pszichedelikusabb, tiszta szólamot, az ilyesmi pedig hozza magával, hogy jobban kinyílnak a dalok. Ezek most a három hangszerre írt zene miatt nyilván elmaradtak, és én is egyre többször megnyomom a basszustorzítót, De nem volt ebben semmi tudatosság, hogy akkor most egy keményebb lemezt csinálunk, sokkal gyorsabbak, sokkal keményebbek leszünk, meg persze sokkal dallamosabbak is, ami ma már annyira unalmas klisészöveg persze, hogy már azt is unjuk, ha valaki poénból mondja.

Egyszerűen ilyen dalok jöttek. Sőt, írtunk egy abszolút thrash metal számot is, ami félig viccnek indult, aztán megmaradt, mert megszerettük, és rájöttünk, hogy beleillik a képbe. Szóval valószínűleg tényleg ez lesz a legsúlyosabb Clue anyag. Inkább a Triptychon folytatása várható, mint az előző sorlemezé, azzal együtt, hogy a saját bőrünkből nem tudunk, vagy akarunk kibújni."

 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
2020. november 24. (kedd) 07:48

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot Invisible Fire címmel, azóta egy EP-jük készült, a Final Entropy. Az új albumuk Archaic Faces Of Ecstasy címmel jön majd ki, a borítót Andkill készítette. "Közel a cél. 2017-ben úgy döntöttünk, hogy egy teljesen szabad felfogású lemezt készítünk. Rengeteg nehézség után hamarosan kezdetét veheti az ősi rituálé azoknak, akik átadják magukat az élménynek."   www.facebook.com/amoritehun   AMORITE - Metamorphosis (a 2020-as Archaic Faces Of Ecstasy album előzeteseként)        

FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket
FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket

Az új Foo Fighters album Medicine At Midnight címmel február 5-én lát majd napvilágot, a lemez felvezetéseként pedig egy 26 perces kisfilmben foglalták össze az eddigi pályájukat. Az...

GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops
GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops

Sea Savage címmel december 4-én jelenik meg az ír old school thrasher Gama Bomb hetedik albuma. A 2018-as Speed Between The Lines lemez utódjáról már a harmadik előzetessel, a szöveges...

KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence
KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence

The Absence Of Presence címmel még a nyáron jelent meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerek friss videója pedig a lemez címadó dalához készült el. A legutóbbi,...

ORIANTHI - Sajnálom
ORIANTHI - Sajnálom

Nemrég jelent meg az Alice Cooper csapatában is megfordult szőke ausztrál gitároslány, Orianthi negyedik szólólemeze, a legfrissebb klipje pedig a Sorry című dalhoz készült el. "Az...

JUDAS PRIEST - "Bárcsak úgy tudnám elénekelni a Painkillert, mint 1991-ben"
JUDAS PRIEST - "Bárcsak úgy tudnám elénekelni a Painkillert, mint 1991-ben"

A Let There Be Talk podcast vendégeként a Judas Priest frontembere, Rob Halford a hangjának változásáról is szót ejtett, valamint arról, hogy bármennyire is szeretné, a klasszikus...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS