HEILUNG - Futha (lemezkritika)

Milán Péter kritikája a júniusi HammerWorld Magazinban jelent meg

2019. június 30. (vasárnap) 18:14

HEILUNG
FUTHA
(SEASON OF MIST/HMP)


 Egyfajta reakcióként, vagy inkább a normalitás restaurációjaként világszerte sok művészi csoport, zenei társulat fordul tiszta források felé; olyan csatornákat keresnek, amelyeket ma már sokan elfeledtek, bizonyos erők pedig kimondottan azon munkálkodnak, hogy lehetőleg ezek a tiszta vizek, a tiszta levegő, a tiszta szellemiség mindörökre a feledés homályába merüljön, ám szerencsére ez nem lehetséges. Búvópatakok ezek, vékony fénypászmák a sűrű homályban, de minél több van belőlük, az ember annál többet hódít vissza egykori eredetéből, lényegéből.

A dán Heilung triójáról is elmondható mindez. Ugyan manapság – főleg egyes zenei szubkultúrákban – szokás a kereszténységet ostorozni, aki egy kicsit is képes a látásra, tudja, hogy még véletlenül sem ez a bajok gyökere. Mint oly sok folk/neo-folk és hasonló zenekar, a Heilung is a pre-keresztény időkbe tér vissza szellemi táplálékért, amivel nincs is gond, amennyiben nem zenei régészkedés folyik, hanem valóban sikerül rálelni, és belül kapcsolódni valamihez, ami eleven.

Mostanában több olyan lemez is megjelent e zenei közegben, melyek hallatán bizonyos, hogy a zenészek élik is, amit előadnak. Elég a csodás Wardrunára, vagy Ivar Bjørnson és Einar Selvik tavalyi gyönyörűséges albumára (Hugsjá) gondolni. Úgy tűnik, most Dánia is felzárkózik a norvégokhoz. A Heilung első albuma, az Ofnir 2015-ben jelent meg saját kiadásban, s akkor még kevesen ismerték őket. Időközben felléptek a Roadburn fesztiválon, a Season Of Mist pedig még korábban meglátta a lehetőséget a zenekarban. Először újra megjelentették a bemutatkozó lemezt, majd ezzel párhuzamosan egy élő anyagot (Lifa) is kiadtak. 2019 pedig a második albumról szól.

Míg az Ofnir egy férfiközpontú album volt, addig a Futha a feminin jelleget domborítja ki. Érdekesek is a lemez olykor egészen nyílt szexuális vonatkozásai. Az albumhoz kapcsolódó meglehetősen informatív promó-anyagból kiderül, hogy a „Futh” kifejezés női nemi szervet jelent, ezzel összefüggésben egyúttal a női mágikus és gyógyító erőre is utal. Emellett a „Futha” a „Futhark”-kal, vagyis a rúna-ábécévél is kapcsolatban van.

Olyan erők megidézését tűzte ki célul az album, amelyek ugyan léteznek, de a ma modern embere sokszor vagy nem tud ezekről, vagy csupán öntudatlanul folynak át rajta.

A Heilung albuma egyrészről nagyon szép zene, másrészt olyan részeket tartalmaz, amelyek sokszor túlmutatni látszanak sok hasonló lemezen, amelyek ilyen területen mozognak. Úgy értem, pl. a Wardruna, vagy éppen a Waldteufel is alkalmaz nem konkrétan zenei részeket, viszont a Heilung egyes darabjai mintha konkrét rítusok kísérő hangjai lennének. Ilyen vonatkozásban a Heilung műve a leginkább rituális karakterű ezen a zenei vonalon.

A hosszú album keretét adó Galgadr és Hamrer Hippyer aláhúzzák az elmondottakat. A szavalatok, megidézések, rituális kántálások minden bizonnyal az említett erőkkel való kapcsolatfelvételt, az azokkal való összefonódást hivatottak megteremteni. Ilyen jellegű a Svanrand című szertartásos tétel is.

A Futha anyagán több a női ének, mint a férfi, már a tematikából kiindulva is, és mondhatni, a zenésebb részeknél nagyon szép dallamokat hallunk. Példának okáért a Norupo és az Othan darabokat emelném ki. Amikor dallamok formájában veszi fel a kapcsolatot a zenekar az ősökkel, ott hasonlóan nagy atmoszféra kerekedik, mint amilyen jellegűt a Wardruna lemezein hallhatunk, ám összességében a Heilung albuma még elvarázsoltabb, ritualisztikusabb. Einar csapatához hasonlóan a Heilung tagjai is sok eszközt használnak hangkeltésre: emberi koponyán átfolyó vizet, kardokat, pajzsokat, bronzgyűrűket, régi dobokat. Ezzel párhuzamosan ősi északi szövegeket használt fel a zenekar, hogy a mű egészen hű legyen a mondanivalóhoz.

Egy ilyen lemez nem szól mindenkihez, ez nem is vitás, de aki kedveli a népzenei forrásból táplálkozó mai formációkat, nem rabja stílushatároknak, és az e cikkben említett többi zenekarral is bensőséges viszonyt ápol, az a Heilung zenei mágiájához is tud majd kapcsolódni.

M. P.  9
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE DEAD DAISIES - Új dal és klip Glenn Hughes-éktól: Holy Ground (Shake The Memory)
2020. december 4. (péntek) 15:19

Az még tavaly nyár végén lett hivatalos, hogy a The Dead Daisies-ből távozott John Corabi énekes (ex-Mötley Crüe, ex-The Scream) és a basszusgitáros Marco Mendoza, a helyüket pedig a legendás énekes/basszer, Glenn Hughes (Trapeze, Deep Purple, Black Sabbath stb.) vette át. A Glenn Hughes-zal elkészült új album, a Holy Ground január 22-én jön majd ki a Spinefarmnál, és ha minden igaz, februárban nálunk is bemutatják az új anyagot. A koncert a Barba Negrában lesz február 16-án. A Holy Ground album legfrissebb előzetes dala a Holy Ground (Shake The Memory), amelyhez egy klip is született.   www.facebook.com/TheDeadDaisies A koncert Facebook oldala "A Rock Hangjával az élen koncertezik jövőre a Dead Daises Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér. Az Ausztráliából indult rockzenekar ugyanis felfrissült tagsággal, egy új lemezzel és vadiúj...

IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is
IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is

Skycrest címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett a power metalos hamburgi Iron Savior, Kai Hansen egykori csapata. A Piet Sielck énekes/gitáros vezette banda legutóbbi lemeze a...

GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm
GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm

A Clawfinger gitárosa, Bård Torstensen egy új projektet hozott létre Harald Dose énekessel, a GrowN első dala a Stay Calm címet viseli, és egy klip is született hozzá. Ismerkedj meg vele!...

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise
ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise

The Darkest Skies Are The Brightest címmel egy személyes hangulatú szólólemezzel jelentkezik 2021. február 26-án az egykori The Gathering énekesnő, Anneke Van Giersbergen. A 11 dalos album...

ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android
ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, nemrég azonban egy még újabb kiadási...

HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS