DALRIADA - Exkluzív Eu-turnénapló - a negyedik rész

Április 21-én a Barba Negrában volt a turné magyar állomása

2019. május 18. (szombat) 10:38

Közös Európa-turnéra indult a soproni Dalriada, a Feröer-szigeteki Tyr (Rieckmann Tadeusszal és Vörös Attilával), valamint a holland Heidevolk

A Dalriada főnöke, Ficzek András beszámolót készített a turné negyedik szakaszáról is, és persze egy rakás fotókat is küldött mellé.

Az első szakaszról Ficzek Andris számolt be a HammerWorldnek - kattints ide!
A második szakaszról Szög számolt be a HammerWorldnek - kattints ide!
A harmadik szakaszról Szög számolt be a HammerWorldnek - kattints ide!

 


www.facebook.com/DalriadahuDalriada EU-turnénapló 2019 (IV. rész: április 22-27.)
2019.04.22. - Bécs, Viper Room

"Az előző napi hazai feltöltődés után ismét irány Nyugat-Európa, ezúttal nyugati szomszédunk, Ausztria fővárosa felé. A helyszín eléggé bent van a városban, és ha jól számoltam, két emelet mélyre kell leereszkedni, hogy a koncertteremig eljuss. Maga a terem egy hosszában félbevágott csőre hasonlít, zsebkendőnyi színpaddal és minimális színpadi technikával, ami persze nem akadályoz meg minket abban, hogy a szokásos módon elővezessük, amit szoktunk.

Ez a buli az első Kovács Geri barátunkkal, aki a turné hátralevő részén Matyit helyettesíti majd, gitárosunknak családi okokból 2 hét után haza kellett térnie – Geri hiba nélkül hozza le a koncertet, és még színpadi mozgásra is futja az erejéből. Kalapemelés!

A buli jól sikerül, a közönség – már persze osztrák viszonylatban – lelkes, veszi a lapot, így ismét elégedetten zárjuk részünkről az estét. Az egyetlen negatívum a zuhanyzónak kinevezett 'ojjektum', amit egy gore-horror díszleteként jó szívvel vetnék fel bármilyen alacsony költségvetésű rémfilmhez, de mindenesetre tisztálkodásra alkalmatlan, így a buszunk amúgy is színes szagkészletét aznap éjjel újabb árnyalatokkal gazdagítjuk..." (nevet)2019.04.23. - München, Backstage

"Ebben a létesítményben visszajáró fellépők vagyunk. 3 vagy 4 alkalommal is játszottunk már itt, és mindig nagy örömmel térünk vissza. Hatalmas színpad, szuper fények, atomjó hang, kaja és normális, tiszta zuhanyzó – mi kellhet még?

Ezen való felbuzdulásunkban a turné egyik legjobb buliját rittyentjük össze a közönséggel karöltve, akik az első pillanattól veszik a lapot, hangosak, lelkesek, szeretjük, na. München, Backstage, ismét köszönjük! Éjszakai indulással irány Hollandia, turnépartnereink, Heidevolkék egyik hazai fellegvára…" 
2019.04.24. - Nijmegen, Doornrosje

"…Nijmegen. Laza 750 km utazás után érkezés Nijmegen-be, ahol konkrétan űrtechnológia fogad minket, emelős buszfordítóval, hangszigetelt backstage-szinttel, kiváló kajával, elképesztő körülményekkel…

A buli jól sikerül, de az azért erősen látszik, hogy ezen az állomáson a holland közönség legnagyobb része a helyi hőseire, a Heidevolkra kíváncsi leginkább. Hátborzongató figyelni, ahogy teljesen megőrül a tömeg a holland nyelvű dalok legelső hangjai hallatán. Zuhanyzás, kaja, bepakolás és némi titokzatos gyomorproblémák pálinkával való kezelése után irány az egyik – ha nem A – legelképesztőbb koncerthelyszín, amely nem más, mint…"


 2019.04.25. - Hamburg, Indra Club

"…Az Indra Club. Ez a legendás és nagy múltú klub konkrétan a hamburgi vigalmi negyed közepén helyezkedik el, lépésnyi távolságban a legősibb mesterséget aktívan űző különféle nemű és korú helyi vállalkozásoktól. Az utcákon nagy a forgatag, jövés-menés már a délelőtti órákban is, az éjszaka beköszöntével pedig az állapotok teljesen szürreálisba váltanak…

Maga a klub egy viszonylag kis alapterületű létesítmény, amelynek falai között játszott pl. a Beatles is. Nagy elődök nyomaiban járunk tehát! (nevet)

A fentebb említett tegnapi fertőtlenítő célzatú pálinkázás egynémely utóhatásaitól még nem teljesen vonatkoztat el a tagság, így az aznapi mulatság némileg szolidabbra sikerül, a színpad felszántását a totális levegőtlenség sem segíti, de azért itt is sikerül jó sok új barátot szereznünk. Este kalandos vándorút egy hostelbe – éjjeli Reeperbahn rules – zuhanyzás céljából, kaja, majd a szokásos pálinkadózis méltóságteljes elutasítása után utazás a turné utolsó klubhelyszínére…"

 2019.04.26. - Lipcse, Hellraiser

"...A Hellraiserbe. A volt NDK területen fekvő város egy azóta bezárt, óriási alapterületű járműjavító telepének egyik épülete a klub, kívülről totális posztkommunista hangulattal, nyerstégla épületek, nyárfák. Rögtön deja-vu érzés fogja el a zenekar korosodó tagjait (engem ugyebár - nevet).

Ehhez képest a klub atomjó, nagy színpad, komoly felszereltség, rámpa a pakoláshoz, barátságos, segítőkész helyi arcok, abszolút profi, jó hely.
A turné utolsó klubbuliján egy kicsivel több szabadosságot engedünk meg magunknak a színpadon, ezzel együtt (vagy ennek ellenére - nevet) baromi jó a koncert, közönség, és a zenekar is nagyon jól érzi magát és egymást, és ez így van rendjén. Buli után kis koccintás, majd irány az a fesztivál, amin utoljára 2011-ben játszottunk, a méltán nagy nevű, és nagy múltú…" 2019.04.27. - Lichtenfels, Ragnarök
"… Ragnarök fesztivál. Ezen a folk/pagan stb. tematikus fesztiválon nagyon célirányos közönség gyűlik össze, akik ennél fogva nagy számban ismernek már minket, így konkrétan a turné egyik leghatalmasabb bulija kerekedik a kora délutáni időpontunk ellenére.

Elképesztő, hatalmas energia és szeretet árad a nézőtérről felénk, az ilyen pillanatok miatt érdemes ezt az egész zenekarosdit csinálni...Köszönjük Ragnarök! Buli után gyors búcsúzkodás a turnépartnerektől, stábtól, és átszállás a zenekari kisbuszba, majd egy laza 6 órás száguldás után érkezés haza... Haza!Összefoglalva: 10 országban, 22 koncerten adtuk elő a dalainkat, magyar nyelven, a magyar népzene, irodalom és kultúra általunk feldolgozott kis szeletkéinek felvillantásával, és mindenhol rendkívül pozitív fogadtatásban volt részünk – ezt az élményt már senki nem veheti el tőlünk, bekerült a legszebb emlékeink közé.

Hálánk és köszönetünk mindenkinek, aki szerepet vállalt ebben az óriási kalandban: kiemelten az NKA döntéshozóinak a támogatásért, Dr. Hartmann Kristóf turnémenedzsernek, aki mint egy osztályfőnök, mindig ott volt, ahol kellett, és tette, amit kellett, észt barátunknak, Ringo-nak, aki fantasztikus fényeket produkált nekünk, az Arkonából ismert Sergeinek, aki hangmérnökünkként estéről estére odaadóan dolgozott a minél jobb hangzásért, és akit a turné végére gyakorlatilag tiszteletbeli magyarrá avattunk, már csak a közösen bevitt pálinkamennyiséget tekintve is…

A legnagyobb köszönet, tisztelet és hála pedig Téged illet, amiért támogattad / támogatod a zenekart, és ezzel lehetővé teszed, hogy elképesztő helyeken mutassuk meg zenénket, gyökereinket, kultúránkat!"
 


 

Angol verzió (english version)


Dalriada – EU Tour Journal 2019 (Part IV: April 22 – 26)


2019.04.22. - Viper Room, Vienna (AT)
After the previous day's physical and mental recharge in our homeland, we headed to our western neighbour’s beautiful capital, Vienna. The location called Viper Room is deep inside the city and – if I we counted properly – two floors below ground. The room itself is like a tube cut in half with a stage sized as a handkerchief and minimal technical support. This, of course, did not prevent us from delivering the show the way we usually do.

It was the first time that our friend Geri Kovács have replaced our guitarist, Matyi on stage, as Matyi had to return home after two weeks due to family reasons. Geri pulled out the concert without error and presented himself actively on stage – hats off to him! The concert was all right, the audience was enthusiastic so we concluded the evening as a success. The only negative thing was a so called chamber appointed for showers. The little object would serve a better purpose in any low-budget gore-horror movie so the end result was just some extra scent added for the night ont he bus... :)


 2019.04.23. - Backstage, Munich (DE)
It was our 3rd or 4th time already in this venue and we are always happy to return. Grand stage, brilliant lights, freakin good sounds, perfect food and a neat and clean shower place. What else do you need? All this motivated us so well that actually pulled out one of our best shows of the tour hand-in-hand with our audience. The crowd was amazing from the first moment: loud and lively – just the way we like it :) Munich, Backstage: Thank you once again very much! 2019.04.24. - Doornroosje, Nijmegen (NL)
After circa 750 kilometres we arrived to Nijmegen (The Netherlands) where literally space technology awaited us with a turning bus crane, soundproof backstage floor, outstanding food and marvellous circumstances in general. The gig was great but it was obvious that the Dutch audience was mostly interested about their local heroes: Heidevolk. It was astonishing to see how the crowd went totally crazy hearing the first notes and words of their songs – sang in Dutch of course. Shower, lunch, tending to some mysterious stomach problems with pálinka, packing, and our next stop is the craziest place so far… 


2019.04.25. - Indra Club, Hamburg (DE)
…Club Indra! This legendary place is located literally in the middle of the „district of sin”, just a few steps from the diverse (in age and gender) entrepreneurs of the oldest profession. The streets were active during the morning hours as well, let alone during the night when the scenery actually just turned surreal :) The club itself is quite small but it hosted such legends as the Beatles among others. We are in the footsteps of the great pioneers :) Yesterday’s pálinka cure still had its effects on the group so the gig was a little more modest than usual. The lack of oxygen on stage did not help the harvest but we still managed to make some new friends there as well. After the show an adventurous journey to the hostel room awaited us, where we had a chance for a quick shower. Lunch, dignified refusal of the regular dose of pálinka and on the road again for our last club concert of the tour…

 2019.04.26. - Hellraiser, Leipzig (DE)
…to Hellraiser. The venue is located in one of the largest cities of East Germany with a strong postcommunistic atmosphere: industrial environment, warehouses, raw brick buildings, poplar trees… it immediately makes the older bands members (me, of course ) feel nostalgic. Otherwise the place is amazing: huge stage, serious technical background, friendly crew, absolutely professional venue. As it was the last club concert we let ourselves some extra freedom on stage, thanking our brilliant crew for their efforts. To conclude: wonderful evening, awesome crowd and the band was lively and happy too – just how it should be. A few drinks following the gig and we found ourselves already heading to the legendary festival where we last played in 2011…
2019.04.27. - Ragnarök Festival, Lichtenfels (DE)
… to Ragnarök Festival. Fortunately – due to the thematic folk/pagan event – a larger number of people were familiar with Dalriada which resulted in one of the greatest gigs of the tour regardless the early afternoon stage time. Gigantic energies and a lot of love flooded towards us from the audience. These are the moments the whole band thing is worth all the efforts. Thank you so much Ragnarök! After the show we said swift goodbyes to our fellow musicians and the crew and we embarked our microbus and after 6 hours of speeding we arrive to our destination: Home!


To summarize: we performed 22 shows in 10 countries in our mother language including pieces of our folklore, literature and culture, receiving very warm welcome and positive feedback everywhere. Nobody can take this adventure away from us, it is stored among our most precious memories. We would like to express our gratitude and respect to everybody who participated in this gigantic adventure: especially the jury of NKA for the support. our tour manager Kristóf Hartmann PhD., who, like a head teacher, was always there for us and did what he needed to do; Ringo our brilliant Estonian light technician; Sergei from Arkona, our sound technician who worked passionately every evening for our sound and who actually became an honorary Hungarian after the amount of pálinka we consumed together. The greatest thanks goes out to You for your support making it possible for us to present our roots, music and culture in wonderful places.


 


 

 

 

 

Hammer TV

 
CULT OF LUNA - Videóval az első eposz a februári albumról: Cold Burn
2021. december 2. (csütörtök) 07:36

The Long Road North címmel február 11-én egy új albummal jelentkezik a post-metal vonal egyik ász csapata, a svéd Cult Of Luna, első előzetesként pedig már lehet ismerkedni a videóval kísért Cold Burn eposszal. A Cult Of Luna legutóbbi albuma a 2019-es A Dawn To Fear volt, 2020 elején pedig öttételes EP-t adtak ki The Raging River címmel. Úgy volt, hogy 2021 őszén Európa-turnéra indulnak, mégpedig két amerikai banda, a Caspian és a Holy Fawn társaságában, de a körutat, és így a magyar állomást is, 2022 őszére szervezték át. Johannes Persson énekes/gitáros a februárban érkező kilencedik lemez kapcsán: "A hosszú északi út egyben hosszú út hazafelé is. Amikor útra kell kelned, mert jön a jelzés, hallod a hívást, amely visszhangzik az erdőben. Átszáll minden tó felett, a szél által felerősítve. Amikor elér hozzád, tudod, hogy itt az idő. Ideje továbblépni. Nem tudod, hová vezet az út, de bízol benne. Az út...

BILLYBIO - Új videoklip a Biohazardból ismert Billy Graziadeitől: One Life To Live
BILLYBIO - Új videoklip a Biohazardból ismert Billy Graziadeitől: One Life To Live

BillyBio néven pár éve indított egy szólóprojektet a Biohazard gitáros/énekese, Billy Graziadei (Powerflo), a debütáló szólólemez pedig Feed The Fire címmel jött ki 2018-ban. A...

CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS