PIRKAN - Pirkan

Milán Péter kritikája a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. április 8. (hétfő) 13:41 | utoljára módosítva: 2019. december 10. (kedd) 05:08

PIRKAN
PIRKAN
(MASK OF THE SLAVE)


 A Pirkan egy 2009-ben alakult igazán különleges zenekar, s a zenészeknek – legalábbis akiket van szerencsém személyesen is ismerni – jóval korábbra visszanyúló zenei múltja van. A Pirkan tagjai közül ketten – Kőszegi Zsolt és Kollár Wágner László – régebben a méltán legendás, kivételes zenekar, a Scivias tagjai voltak, zenei tehetségük, elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen.

A Pirkan már régóta koncertezik mindenfelé – egy másik zenekarral, a Szelindekkel is vannak tagságbeli átfedések –, s az utóbbi években már készült a formáció az első lemezre (Sütő Gábor furulyás/kobzás interjúja megtekinthető a youtube-on).

Az album végül kazettán jelent meg az erdélyi Sun & Moon Records-hoz kötődő Mask Of The Slave kiadónál. Nem tudom, lesz-e egyéb formátum, mert ugyan a kazetta manapság unikumnak számít, elég kevesen hallgatnak már ilyen hanghordozót, márpedig kár lenne, ha ez gátolná meg, hogy az album eljusson az érintettekhez.

A 'pirkan' szó jelentése annyi tesz, hogy pirkad, vagyis a napfelkelte régies változatáról van szó. A zenekar a magyar népzene ápolását tűzte ki célul, mely területen e zenészek már sokat és sokszor bizonyítottak. Mint Sütő Gábor elmondta, egy baráti társaságról van szó, az évek során mindannyian megtanultak játszani a maguk hangszerén; zenei érésükben valószínűleg a koncerteknek is fontos szerepe volt.

Pirkan néven jelent meg az első album, amely hét dalt tartalmaz. Jó párszor meghallgattam a felvételt, és érdekes módon kb. a harmadik alkalommal gyúlt ki a fény, és ismertem fel, hogy amit hallok, az nagyon-nagyon jó.

A zenekar ars poeticája az, hogy játsszák a magyar népdalkincs örök darabjait, és ezek mintegy az ő 'szűrőjükön' áthaladván válnak újra élővé, elevenné, át – és megélhetővé. Manapság töménytelen sok formáció nyúl népzenéhez, s ezek között bizony akadnak, amelyekről azt mondhatjuk, hogy legjobb esetben is visszaélnek ezzel a nagy értékkel. A Pirkan azonban nem csupán él a népdalkinccsel, hanem tovább gazdagítja azt.

Nemrég olvastam egy tanulmányt arról, hogy az ún. világzene hogyan rombolja a népzenét mint ősforrást, mi a világzenei jelenség negatívuma, s ez azért jutott eszembe, mert a Pirkan élő példája annak, hogy egy mai zenekar, amely a modern eszközök használatát sem utasítja el, hogy tudja ezeket beépíteni, ízléssel, mértékkel alkalmazni, hogy azok mintegy plusz ruhával lássák el a népzene eredeti anyagát. Ennek megfelelően a Pirkan hangszerparkja akusztikus, de Wágner – aki a szintetizátorok, samplerek, az elektronika szakértője – szintetizátortémái olyan simán és szépen illeszkednek a népdal-interpretációkba, hogy szinte észre sem lehet venni őket az akusztikus hangszerek között, jelenlétük mégis hozzátesz a dalokhoz.

Igazából mindegyik darabot kiemelhetném, ezek között nincs fokozatiság színvonal tekintetében; leginkább sokszínűségük, gazdagságuk az, ami lenyűgözi az embert, ideértve a Pirkan értő tálalását. Ennek megfelelően az olykor megjelenő pszichedelikus hangulatok a legnagyobb természetességgel kúsznak be a népzene tiszta égboltjára, hogy ott megtermékenyítő csapadékká válva öntözzék meg az anyaföldet.

A zenészek mindegyike kitűnően játszik, Gábor furulyajátéka csodás, ahogyan Kőszegi Zsolt érzéssel teli éneke is, amely számomra különösen nagy élmény volt. De ugyanezt mondhatom el a Pirkan mongol származású tagja, Qingele hangjáról, torokénekéről is. És természetesen a többiekről is.

És, hogy miről szólnak a Pirkan szövegei? Az emberi lét örök témáiról. Ahogyan a zenekar fogalmaz: „Szerelem és halál, ami körüllengi a magyar népdalkincs legmélyebb pillanatait, s ezeket a pillanatokat ragadja meg a Pirkan a lehető legerőteljesebb feldolgozásaival. A közelmúlt megzenésített verseinek saját képére formálásával és saját dalaival sincs ez másként, az ember megtört szíve zeng az elmúlás visszhangzó mezején.”
Gyönyörű album a Pirkan.


M. P.  9Kapcsolat: pirkan.hu pirkan.bandcamp.com maskoftheslave.ro


(Milán Péter kritikája a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.)
 


A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room
2021. március 5. (péntek) 18:47

A Papa Roach énekesével, Jacoby Shaddix-szel készítette el új felvételét a csellómetalos finn Apocalyptica. Nem saját szerzeményről van szó, hanem a legendás Cream zenekar nem kevésbé legendás White Room daláról. Eicca Toppinen: "Már nagyon vártuk, hogy ezt megoszthassuk veletek! Rendkívül szórakoztató volt elkészíteni egy ilyen legendás nóta átiratát, az pedig külön megtisztelő, hogy Jacoby Shaddix is csatlakozott hozzánk. Remélhetőleg nektek is annyira bejön majd, amennyire mi szeretjük!"       APOCALYPTICA feat. Jacoby Shaddix - White Room (Cream, 2021)  

SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer
SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer

Azt még tavaly jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók...

WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól
WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól

Curse Of Autumn címmel megjelent és végig is hallgatható a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez...

AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me...

EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You
EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey
NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey

At Night We Prey címmel holnap jelenik meg, de már végighallgatható a görög dark metal legenda, az idén éppen 30 éve aktív Nightfall új stúdióalbuma, a 2013-as Cassiopeia lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS