PIRKAN - Pirkan

Milán Péter kritikája a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. április 8. (hétfő) 13:41 | utoljára módosítva: 2019. december 10. (kedd) 05:08

PIRKAN
PIRKAN
(MASK OF THE SLAVE)


 A Pirkan egy 2009-ben alakult igazán különleges zenekar, s a zenészeknek – legalábbis akiket van szerencsém személyesen is ismerni – jóval korábbra visszanyúló zenei múltja van. A Pirkan tagjai közül ketten – Kőszegi Zsolt és Kollár Wágner László – régebben a méltán legendás, kivételes zenekar, a Scivias tagjai voltak, zenei tehetségük, elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen.

A Pirkan már régóta koncertezik mindenfelé – egy másik zenekarral, a Szelindekkel is vannak tagságbeli átfedések –, s az utóbbi években már készült a formáció az első lemezre (Sütő Gábor furulyás/kobzás interjúja megtekinthető a youtube-on).

Az album végül kazettán jelent meg az erdélyi Sun & Moon Records-hoz kötődő Mask Of The Slave kiadónál. Nem tudom, lesz-e egyéb formátum, mert ugyan a kazetta manapság unikumnak számít, elég kevesen hallgatnak már ilyen hanghordozót, márpedig kár lenne, ha ez gátolná meg, hogy az album eljusson az érintettekhez.

A 'pirkan' szó jelentése annyi tesz, hogy pirkad, vagyis a napfelkelte régies változatáról van szó. A zenekar a magyar népzene ápolását tűzte ki célul, mely területen e zenészek már sokat és sokszor bizonyítottak. Mint Sütő Gábor elmondta, egy baráti társaságról van szó, az évek során mindannyian megtanultak játszani a maguk hangszerén; zenei érésükben valószínűleg a koncerteknek is fontos szerepe volt.

Pirkan néven jelent meg az első album, amely hét dalt tartalmaz. Jó párszor meghallgattam a felvételt, és érdekes módon kb. a harmadik alkalommal gyúlt ki a fény, és ismertem fel, hogy amit hallok, az nagyon-nagyon jó.

A zenekar ars poeticája az, hogy játsszák a magyar népdalkincs örök darabjait, és ezek mintegy az ő 'szűrőjükön' áthaladván válnak újra élővé, elevenné, át – és megélhetővé. Manapság töménytelen sok formáció nyúl népzenéhez, s ezek között bizony akadnak, amelyekről azt mondhatjuk, hogy legjobb esetben is visszaélnek ezzel a nagy értékkel. A Pirkan azonban nem csupán él a népdalkinccsel, hanem tovább gazdagítja azt.

Nemrég olvastam egy tanulmányt arról, hogy az ún. világzene hogyan rombolja a népzenét mint ősforrást, mi a világzenei jelenség negatívuma, s ez azért jutott eszembe, mert a Pirkan élő példája annak, hogy egy mai zenekar, amely a modern eszközök használatát sem utasítja el, hogy tudja ezeket beépíteni, ízléssel, mértékkel alkalmazni, hogy azok mintegy plusz ruhával lássák el a népzene eredeti anyagát. Ennek megfelelően a Pirkan hangszerparkja akusztikus, de Wágner – aki a szintetizátorok, samplerek, az elektronika szakértője – szintetizátortémái olyan simán és szépen illeszkednek a népdal-interpretációkba, hogy szinte észre sem lehet venni őket az akusztikus hangszerek között, jelenlétük mégis hozzátesz a dalokhoz.

Igazából mindegyik darabot kiemelhetném, ezek között nincs fokozatiság színvonal tekintetében; leginkább sokszínűségük, gazdagságuk az, ami lenyűgözi az embert, ideértve a Pirkan értő tálalását. Ennek megfelelően az olykor megjelenő pszichedelikus hangulatok a legnagyobb természetességgel kúsznak be a népzene tiszta égboltjára, hogy ott megtermékenyítő csapadékká válva öntözzék meg az anyaföldet.

A zenészek mindegyike kitűnően játszik, Gábor furulyajátéka csodás, ahogyan Kőszegi Zsolt érzéssel teli éneke is, amely számomra különösen nagy élmény volt. De ugyanezt mondhatom el a Pirkan mongol származású tagja, Qingele hangjáról, torokénekéről is. És természetesen a többiekről is.

És, hogy miről szólnak a Pirkan szövegei? Az emberi lét örök témáiról. Ahogyan a zenekar fogalmaz: „Szerelem és halál, ami körüllengi a magyar népdalkincs legmélyebb pillanatait, s ezeket a pillanatokat ragadja meg a Pirkan a lehető legerőteljesebb feldolgozásaival. A közelmúlt megzenésített verseinek saját képére formálásával és saját dalaival sincs ez másként, az ember megtört szíve zeng az elmúlás visszhangzó mezején.”
Gyönyörű album a Pirkan.


M. P.  9Kapcsolat: pirkan.hu pirkan.bandcamp.com maskoftheslave.ro


(Milán Péter kritikája a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.)
 


A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Hammer TV

 
TRIVIUM - Matt Heafy és Mike Shinoda közös dalt készített: In Defiance
2021. június 19. (szombat) 09:07

Tavaly januárban a Trivium frontembere Matt Heafy és Mike Shinoda a Linkin Parkból közösen dolgozott egy új számon a Twitchen. Az In Defiance címet viselő nóta már meg is hallgatható. Matt Heafy: "Végre itt van az In Defiance dal, amelynek Mike Shinoda volt a producere. Ismétlőn nyomassátok! Arigato Shinoda-san, hogy ez a nóta úgy szól, mint semmi más, amit valaha készítettem!"   Produkció, programozás: Mike Shinoda Ének, gitár: Matthew K Heafy Artwork: Half Sumo      

TIMO TOLKKI'S AVALON - Hallottad már az új dalt James LaBrie-vel?
TIMO TOLKKI'S AVALON - Hallottad már az új dalt James LaBrie-vel?

The Enigma Birth címmel megjelent és végig is hallgatható az egykori Stratovarius vezér, a gitáros Timo Tolkki 2012-ben elindított Avalon projektjének negyedik albuma. A 2019-es Return To...

BUCKCHERRY - Marti Frederiksennel készült az új album, már három dal meghallgatható
BUCKCHERRY - Marti Frederiksennel készült az új album, már három dal meghallgatható

Hellbound címmel június 25-én jelenik meg a Josh Todd énekes vezette Buckcherry új albuma, a 2019-es Warpaint lemez utódja, harmadik előzetesként pedig a 54321 című nyitódallal lehet...

SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, új dal és klip: Revolution
SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, új dal és klip: Revolution

Ha olvastad a májusi HammerWorld magazinban a Saxon frontemberével készült interjút, akkor nem ér meglepetésként, hogy Biff Byford egy komplett nagylemezt készített el a fiával, Sebbel....

FEAR FACTORY - Friss klip az új album mellé: Recode
FEAR FACTORY - Friss klip az új album mellé: Recode

Megjelent és végig is hallgatható az Aggression Continuum című új Fear Factory album lemez, a Recode című dalhoz pedig egy klip is érkezett Noha a lemezen Burton C. Bell énekes...

AT THE GATES - Dalpremier a júliusi albumról: The Fall Into Time
AT THE GATES - Dalpremier a júliusi albumról: The Fall Into Time

The Nightmare Of Being címmel július 2-án jelenik meg az új At The Gates album, a göteborgi death metal alapbandától pedig már a The Fall Into Time című harmadik előzetes dallal is...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS