HIINAAR - XIX (lemezkritika)

Uzseka Norbert kritikája eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. április 8. (hétfő) 14:35

HIINAAR
XIX
(HIINAAR)


 A Hiinaar Veres Gábornak, a Watch My Dying énekes-szövegírójának a projektje, melyben ő pont azt nem csinálja, amit a WMD-ben, de nagyon sok minden mást igen.

Erre a 8 tételes anyagra a magyar underground számos kiválóságát hívta meg, s míg ő írta a dalokat és játszotta fel a hangszeres részek zömét, a szöveget az adott számot éneklő énekes írta. Így pedig egy rendkívül változatos és izgalmas anyag született, melyen jobbára minden vendégszereplő azt hozza, amilyennek eddig megismertük, épp csak többé vagy kevésbé más zenei közegben – ahogy Gaobr szerzeményei is alakulnak ahhoz, aki énekli őket. És úgy tűnik, a WMD-ben megszokott rideg, tördelt ütemű riffelés és borult dalszerkezetek mellett még nagyon-nagyon sok minden belefér Veres úr világába.

Ahogy azt már az egy perc sincs, Karom a szíveken című intro jelzi, ami egy későbbi dalra utal. Itt Pál Zoltán, a Sear Bliss harsonása szerepel. Filmzenés, részben emelkedett, hangulatos darab. Az A Fairy Tale of Candy Pachyderm Mihály Gergő (Angertea énekes-gitáros) dala, melyet Tölcséry Gergely furulya és kaval játéka színesít elképesztő módon. Amúgy távolról WMD-sen, vagy akár Crowbar-osan zúzós, de nagyon erős dallamot is hozó dal. A Lassan a világ-ban is szerepel Tölcséry a két fúvós népi hangszerrel, na meg az Aebsence énekese, Budai Petur. Simán elmenne a saját bandájába is a nóta, amilyen bánatos és fájdalmas, mégis egyértelmű, hogy másvalaki zenéje.

A Black Clockwork sem feltétlenül Wackor vagy Ørdøg, noha Nagy-Miklós Péter énekel és szólózik benne (némileg Psychotic Waltz-ot idézőn). Agyas, elvarázsolt, progba hajló tétel, talán még Devin Townsend is nevére venné. A Mind Palace-ben Bencze Márton (Absent Distance) énekel és csellózik, a gitárszólót Kurtács András (Sublime pickups) tolta fel, a perka pedig Vince Ádám kezének munkája. Keleties-varázsosan indul, szálló ének és gyorsabb zúzda megy benne akár egyszerre, meg jazzbe hajló szóló, és amilyen eklektikus, annyira veszettül jó.

A Judge The Earth az anyag legslágeresebb darabja, köszönhetően Ritzel Ani (Dharma) gyönyörű dallamainak, melyekről persze, hogy a Gathering ugrik be, de a zene kb. VoiVod/King Crimson/PW keverék, Bori Sanyi (WMD) kozmikus szólójával. Ez volt az első, ami kitörölhetetlenül beleragadt az agyamba, a többinek azért több hallgatás kellett. De mindnél nyomban megvolt az asztakurvaeget élmény, így a Vörös András (Ørdøg) által énekelt Lakat a szájon esetében is. Az Adyra is utaló sorok, a kínkeserves, vonszolós zenei alap és John Novak szólója hátborzongató dalt adnak ki.

S végül jön a Sear Blissből Nagy András és Kovács Attila, hogy Tölcséryvel együtt egy újabb különlegességgel gazdagítsák a XIX albumot: a Like Fire Only Colder-ben van Arcturus/Borknagar-vonalas nordikus dallam, de hörgés-suttogás félelmetes párosa, Crimson/jazz-vonalas gitárszóló, s még népdal részlet is, plusz a végén némi prózai hőbörgés Delcsik Balázs Cadaveres basszer részéről.

Pusztán a szereplők névsora és Veres Gábor eddigi munkássága alapján is színes és egyedi anyagra lehetett számítani, de ez itt sokkal több annál, hogy pár földalatti jóarc összedob pár ötletet, aztán úgyis leborul mind a negyvenkettő ember, aki ismeri őket. Ez egy párját ritkítóan kreatív és üdítően izgalmas cucc, melynek minden egyes szerzeménye hozza az alkotóktól megszokott színvonalat, de összességében mégis a meglepetés erejével hat.

Gábor ugyan azt nyilatkozta, hogy minimális költségekkel vették fel és örömzenélés, de nyilvánvaló, hogy iszonyat sok munkát, szívet meg lelket tettek bele ebbe a bő félórába.

U. N.  9
.

Uzseka Norbert kritikája eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.


www.facebook.com/hiinaar
 


HIINAAR - XIX (2019)


 


"Az életem felét a WMD által kabalaként használt 42-es szám fétisében éltem le. A negyvenkettedik betöltött évemet szerettem volna emlékezetessel tölteni. Úgy voltam, ezzel, mint Glen Benton a harminchárommal: lemez, vagy esetleg a halál, hahaha! Ehhez a tervhez a Hiinaar látszott a legalkalmasabbnak. Elkészítettem egy albumnyi dalt, és megkerestem azokat a barátaimat, akiknek inspirált a zenéje, hogy vegyenek részt ebben a kalandban.


A végeredmény egy izgalmasan változatos és kísérletező anyag lett amiben végül részt vett:
- Pál Zoltán (harsona) - Sear Bliss
- Mihály Gergely (ének, szöveg) - Angertea
- Tölcséry Gergő (furulya, kaval, hegedű, ének), ex-Franzkafka
- Budai Petur (ének, szöveg) Aebsence
- Nagy-Miklós Péter (gitár, ének, szöveg) - Ordog, Wackor, Necropolo
- Ritzel Ani (ének, szöveg) - Dharma
- Bori Sándor (gitárszóló) - Watch My Dying
- Bencze Márton (ének, szöveg, cselló) - Absent Distance
- Kurtács András (gitárszóló) - Sublime Pickups
- Vincze Ádám (ceglédi kanna) - Redneck Zombies
- Vörös András (ének, szöveg) - Ordog
- John Novak (gitárszóló)
- Nagy András (ének, szöveg) - Sear Bliss
- Kovács Attila (gitárszólók) - Sear Bliss, Kill With Hate
- Delcsik Balázs (Cadaveres, Bloodiest, Emberhalal) - próza, irodalmi percek." 

Hammer TV

 
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
2021. május 15. (szombat) 09:57

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo" Andersson volt a Mardukból. A 2008-ban elindított King Of Asgard frontembere, Karl Beckmann a 90-es évek végén feloszlott Mithotyn oszlopos tagja, gitárosa, egyik fő zeneszerzője volt, a csapattal pedig egy alapos interjút is találsz a májusi HammerWorld magazinban. A két hét múlva érkező friss lemez harmadik előzetes dala a klippel kísért Ammobiærg - ismerkedj meg vele!   www.facebook.com/kingofasgard   Részlet a májusi HammerWorld magazinban olvasható interjúból:   A Sartrviðr alapján azt kell mondanom, hogy a zene jóval keményebb éllel rendelkezik az átlagos ’viking’ metalnál, s közben egy monumentális, epikus vonulata is tapasztalható. Mit gondolsz erről? "Úgy vélem, tökéletesen igazad van, ez egészen...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj
KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj

Csatazaj címmel megjelent és vlgig is hallgatható a Kárpátia zenekar új albuma. "A Csatazaj lemezt szerettük volna úgy időzíteni, hogy akkor már elindulhatnak a koncertek is. Bíztunk...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, legfrissebb előzetesként pedig itt a klippel kísért Ny Lucky Card dal. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben...

PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul
PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul

A Hypocrisy-vezér Peter Tägtgren másik csapata, a Pain még 2016-ban adta ki a legutóbbi albumát, a Coming Home-ot, de a banda nagyon is aktív, lesz majd új lemez is a hírek szerint, a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS