HIINAAR - XIX (lemezkritika)

Uzseka Norbert kritikája eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. április 8. (hétfő) 14:35

HIINAAR
XIX
(HIINAAR)


 A Hiinaar Veres Gábornak, a Watch My Dying énekes-szövegírójának a projektje, melyben ő pont azt nem csinálja, amit a WMD-ben, de nagyon sok minden mást igen.

Erre a 8 tételes anyagra a magyar underground számos kiválóságát hívta meg, s míg ő írta a dalokat és játszotta fel a hangszeres részek zömét, a szöveget az adott számot éneklő énekes írta. Így pedig egy rendkívül változatos és izgalmas anyag született, melyen jobbára minden vendégszereplő azt hozza, amilyennek eddig megismertük, épp csak többé vagy kevésbé más zenei közegben – ahogy Gaobr szerzeményei is alakulnak ahhoz, aki énekli őket. És úgy tűnik, a WMD-ben megszokott rideg, tördelt ütemű riffelés és borult dalszerkezetek mellett még nagyon-nagyon sok minden belefér Veres úr világába.

Ahogy azt már az egy perc sincs, Karom a szíveken című intro jelzi, ami egy későbbi dalra utal. Itt Pál Zoltán, a Sear Bliss harsonása szerepel. Filmzenés, részben emelkedett, hangulatos darab. Az A Fairy Tale of Candy Pachyderm Mihály Gergő (Angertea énekes-gitáros) dala, melyet Tölcséry Gergely furulya és kaval játéka színesít elképesztő módon. Amúgy távolról WMD-sen, vagy akár Crowbar-osan zúzós, de nagyon erős dallamot is hozó dal. A Lassan a világ-ban is szerepel Tölcséry a két fúvós népi hangszerrel, na meg az Aebsence énekese, Budai Petur. Simán elmenne a saját bandájába is a nóta, amilyen bánatos és fájdalmas, mégis egyértelmű, hogy másvalaki zenéje.

A Black Clockwork sem feltétlenül Wackor vagy Ørdøg, noha Nagy-Miklós Péter énekel és szólózik benne (némileg Psychotic Waltz-ot idézőn). Agyas, elvarázsolt, progba hajló tétel, talán még Devin Townsend is nevére venné. A Mind Palace-ben Bencze Márton (Absent Distance) énekel és csellózik, a gitárszólót Kurtács András (Sublime pickups) tolta fel, a perka pedig Vince Ádám kezének munkája. Keleties-varázsosan indul, szálló ének és gyorsabb zúzda megy benne akár egyszerre, meg jazzbe hajló szóló, és amilyen eklektikus, annyira veszettül jó.

A Judge The Earth az anyag legslágeresebb darabja, köszönhetően Ritzel Ani (Dharma) gyönyörű dallamainak, melyekről persze, hogy a Gathering ugrik be, de a zene kb. VoiVod/King Crimson/PW keverék, Bori Sanyi (WMD) kozmikus szólójával. Ez volt az első, ami kitörölhetetlenül beleragadt az agyamba, a többinek azért több hallgatás kellett. De mindnél nyomban megvolt az asztakurvaeget élmény, így a Vörös András (Ørdøg) által énekelt Lakat a szájon esetében is. Az Adyra is utaló sorok, a kínkeserves, vonszolós zenei alap és John Novak szólója hátborzongató dalt adnak ki.

S végül jön a Sear Blissből Nagy András és Kovács Attila, hogy Tölcséryvel együtt egy újabb különlegességgel gazdagítsák a XIX albumot: a Like Fire Only Colder-ben van Arcturus/Borknagar-vonalas nordikus dallam, de hörgés-suttogás félelmetes párosa, Crimson/jazz-vonalas gitárszóló, s még népdal részlet is, plusz a végén némi prózai hőbörgés Delcsik Balázs Cadaveres basszer részéről.

Pusztán a szereplők névsora és Veres Gábor eddigi munkássága alapján is színes és egyedi anyagra lehetett számítani, de ez itt sokkal több annál, hogy pár földalatti jóarc összedob pár ötletet, aztán úgyis leborul mind a negyvenkettő ember, aki ismeri őket. Ez egy párját ritkítóan kreatív és üdítően izgalmas cucc, melynek minden egyes szerzeménye hozza az alkotóktól megszokott színvonalat, de összességében mégis a meglepetés erejével hat.

Gábor ugyan azt nyilatkozta, hogy minimális költségekkel vették fel és örömzenélés, de nyilvánvaló, hogy iszonyat sok munkát, szívet meg lelket tettek bele ebbe a bő félórába.

U. N.  9
.

Uzseka Norbert kritikája eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.


www.facebook.com/hiinaar
 


HIINAAR - XIX (2019)


 


"Az életem felét a WMD által kabalaként használt 42-es szám fétisében éltem le. A negyvenkettedik betöltött évemet szerettem volna emlékezetessel tölteni. Úgy voltam, ezzel, mint Glen Benton a harminchárommal: lemez, vagy esetleg a halál, hahaha! Ehhez a tervhez a Hiinaar látszott a legalkalmasabbnak. Elkészítettem egy albumnyi dalt, és megkerestem azokat a barátaimat, akiknek inspirált a zenéje, hogy vegyenek részt ebben a kalandban.


A végeredmény egy izgalmasan változatos és kísérletező anyag lett amiben végül részt vett:
- Pál Zoltán (harsona) - Sear Bliss
- Mihály Gergely (ének, szöveg) - Angertea
- Tölcséry Gergő (furulya, kaval, hegedű, ének), ex-Franzkafka
- Budai Petur (ének, szöveg) Aebsence
- Nagy-Miklós Péter (gitár, ének, szöveg) - Ordog, Wackor, Necropolo
- Ritzel Ani (ének, szöveg) - Dharma
- Bori Sándor (gitárszóló) - Watch My Dying
- Bencze Márton (ének, szöveg, cselló) - Absent Distance
- Kurtács András (gitárszóló) - Sublime Pickups
- Vincze Ádám (ceglédi kanna) - Redneck Zombies
- Vörös András (ének, szöveg) - Ordog
- John Novak (gitárszóló)
- Nagy András (ének, szöveg) - Sear Bliss
- Kovács Attila (gitárszólók) - Sear Bliss, Kill With Hate
- Delcsik Balázs (Cadaveres, Bloodiest, Emberhalal) - próza, irodalmi percek." 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CANNIBAL CORPSE - Új gitáros, új album, itt az új videoklip: Inhumane Harvest
2021. február 24. (szerda) 18:10

Pár hete mutattunk be egy vadonatúj Cannibal Corpse dalt, az idei Violence Unimagined album első előzetesét, akkor egy korhatáros videót is közzétettek az Inhumane Harvest nótához, most pedig itt a friss videoklip. A Cannibal Corpse új albuma, a 2017-es Red Before Black utódja április 16-án lát majd napvilágot. A producer/hangmérnök ezúttal is Erik Rutan volt (Hate Eternal, ex-Morbid Angel), aki azonban át is vette Pat O'Brien gitáros helyét. Alex Webster basszer: "Erik három komplett dalt is írt a lemezhez, zenével és szöveggel együtt. Szerintem a stílusa, a gitárjátéka nagyon is passzol a Cannibal Corpse-hoz. És hát nagyon régi barátunk is. Az egyik legkeményebben melózó fickó, akit csak ismerek. A dalok ezúttal is úgy születtek, mint eddig, hosszú évek óta járjuk már ezt az utat. Igyekszünk a legsúlyosabb és legemlékezetesebb témákat megírni. Azt szeretjük, ha minden nótánknak megvan a maga karaktere."...

DEEZ NUTS - 35 éves korában elhunyt Sean Kennedy basszusgitáros
DEEZ NUTS - 35 éves korában elhunyt Sean Kennedy basszusgitáros

35 éves korában elhunyt Sean Kennedy, az I Killed The Prom Queen volt basszusgitárosa, a Deez tagja. A tragikus hírek szerint az ausztrál zenész öngyilkos lett. Sean Kennedy 2003 és 2007...

SMITH / KOTZEN - Videoklipes új dal Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Scars
SMITH / KOTZEN - Videoklipes új dal Adrian Smith-től és Richie Kotzentől: Scars

Ismerkedj meg az Iron Maiden gitáros, Adrian Smith és a The Winery Dogs frontember, Richie Kotzen (ex-Mr. Big, ex-Poison) közös dalához született friss klippel!. Annak már pár hónapja...

EINHERJER - Norvég viking metal, dalpremier animációs videóval: West Coast Groove
EINHERJER - Norvég viking metal, dalpremier animációs videóval: West Coast Groove

North Star címmel február 26-án, pénteken jelenik meg a Napalm kiadóhoz szerződött norvég Einherjer új stúdiólemeze, a 2018-as Norrøne Spor album utódja. Harmadik előzetesként már...

HÆNESY - Atmoszférikus black metal, jön a Garabontzia album, dalpremier
HÆNESY - Atmoszférikus black metal, jön a Garabontzia album, dalpremier

A komor hangulatú atmoszférikus black metalt játszó hazai Hænesy második nagylemeze február 28-án lát majd napvilágot Garabontzia címmel, friss előzetesként pedig a Fate Of The Depth...

THE OFFSPRING - Kilenc év után végre új album jön, itt a címadó dal: Let The Bad Times Roll
THE OFFSPRING - Kilenc év után végre új album jön, itt a címadó dal: Let The Bad Times Roll

Kilenc év után végre egy új stúdióalbummal jelentkezik a kaliforniai pop-punk hullám egykori éllovasa, a The Offspring, az április 16-án megjelenő Let The Bad Times Roll című lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS