WASTE OF SPACE ORCHESTRA - Syntheosis

Milán Péter kritikája a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. március 31. (vasárnap) 19:16

WASTE OF SPACE ORCHESTRA
Syntheosis
(SVART RECORDS)


 Amikor valaki sok tucatlemezen rágja át magát, hajlamos elveszteni a hitét az egész műfajban, de ilyenkor sorsszerűen érkezik egy album, amely egy csapásra visszahelyezi a bizalmat a zenébe, és az emberben meglévő teremtő erőbe. Még ha ezek kivételes esetek is, ezekért érdemes ezzel az egésszel foglalkozni.

A Waste Of Space Orchestra egy új társulás, amely az Oranssi Pazuzu és a Dark Buddha Rising tagjaiból verbuválódott. E két zenekar önmagában is egyedi és értékes dolgokat alkot, távol a bágyadt, érdektelen, szétkoptatott fővonalaktól, de amit a finnek Syntheosis cím alatt közösen összehoztak, az több mint bámulatos.

A Syntheosis története a 2018-as Roadburn fesztiválon kezdődött, amelyre a Waste Of Space Orchestra tíz tagja már hónapok óta próbálta a zeneanyagot – biztos nagy élmény lehetett ezt ott látni, hallani. Ez az album nem a koncert dokumentációja, hanem egy stúdiófelvétel – a zenekar stúdióban vette fel az anyagot, amelyre szintén alaposan felkészültek. Igazából minden szépet és jót elmondhatnék erről a bő egyórás albumról, amelyben minden benne van ahhoz, hogy ma egy gitáralapú zenét kimagasló nívójúnak nevezzünk. Természetesen kellő zenei nyitottsággal és igényességgel felszerelve.

A Syntheosis anyagát nem könnyű kategorizálni – ha az lenne, tán nem is lenne kiemelkedő –, leginkább pszichedelikus, atmoszferikus metalnak hívnám, de mindegyik jelző félreviheti az embert annak alapján, amit ezekhez társít, így nem marad más megoldás, mint a meghallgatás.

A Syntheosis vonatkozásában is elmondhatom a fúziók meglétét, a műfajok keveredését, de ez leírva rosszabbul hangzik, mint amilyen sokat a zene meghallgatása és megtapasztalása nyújt. Az utóbbi években még a Wolvennest olyan csapat, amely hasonló elképzelések mentén dolgozik, e zenekar két lemeze mutat fel ilyen páratlan nívót. Ha leírom, hogy nyersek a gitártémák, gyönyörűen kondul a basszusgitár, a dobok pulzálása szinte vizuális élményt nyújt, a billentyűs hangszínek, effektek milyen színesek (a The Universal Eye-ban mintha Jean-Michel Jarre szelleme is ott lebegne), vagy éppen blackes az ének, akkor megadtam a hozzávalókat, de mivel az egész mindig több, mint a részek összege, itt is ez érvényes, sőt, hatványozottan érvényes.

 Egészen döbbenetes, amit ez a formáció összehozott; ahogyan a két fent említett zenekar tagjai szinte eggyé váltak, hogy közösen valami egészen különlegeset hozzanak létre. Már a Void Monolith című első dalban olyan dallamok érkeznek, kígyóznak, bontakoznak ki a lassan görgő, súlyos alapokra, hogy éreztem: az év egyik csúcsteljesítménye lesz ez a lemez. A további szerzemények pedig csak megerősítettek ebben.

A black metalos nyers jelleg olyan magától értetődő természetességgel fonódik össze, azonosul a szállós, éteri könnyedségű pszichedelikus dallamfelhőkkel, hogy határvonalakat már nem lehetne megállapítani – mivel nincsenek is. Ez olyan album, amelyről oldalakon keresztül tudnék írni, kiemelve minden egyes kompozíció nagyszerűségét, azt a túlcsorduló, izzó zeneiséget, kreativitást, amely ezeket a zenészeket feszítette, miközben megírták, összepróbálták, előadták és felvették ezt a pazar lemezt.

Minden egyes váltás organikus; ahogyan be-bekúszik egy újabb dallam, egy réteget még hozzáadva a zene addigi áramához, felbúg a sejtelmes női ének – pl. a Wake Up The Possessor-ban –, alakul, formálódik a kompozíció, az a már sok minden hallott „recenzort” is újabb és újabb ámulatba ejti. Nem kérdés, hogy ilyen művet nem csupán ihletett pillanatokban alkot a zenész, hanem mintha égi erők szállták volna meg őket, úgy komponáltak.

Zenei csúcskreativitás, teljes összhang a tagok között, változatosság az egységben, éteri hangulatok a jól értett és értelmezett súlyosság kebelén belül, nagyon érdekes tudáskereső koncepció a szövegekben: ez egy remekmű, efelől szemernyi kétség sincs. Nem dobálódzom a maximális pontszámokkal, ahogy furcsa lenne egyelőre az év lemezéről beszélni, de a Syntheosis-nál jobb zenét jelenleg nehezen tudnék megnevezni. Csodálatos album.

M. P. 10
 

(A kritika eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg, az album pedig április 5-én jön majd ki.)


 

WASTE OF SPACE ORCHESTRA - Wake Up The Possessor (a 2019-es Syntheosis albumhoz)
WASTE OF SPACE ORCHESTRA - Seeker's Reflection (a 2019-es Syntheosis albumhoz)

www.facebook.com/wasteofspaceorchestra
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NEMZETI HANG - Új dal és videó az Encsi Városi SC felkérésére: Bajnok leszel
2021. május 8. (szombat) 09:39

Bajnok leszel címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Nemzeti Hang zenekar. "Az Encsi Városi Sport Club vezetőitől felkérést kaptunk a klub hivatalos indulójának elkészítésére. A különleges dalhoz klip is született, amelyben a város sportélete is főszerepet kap." Szalóczi Ádám énekes: "2019 végén az egész zenekar kicserélődött. A 10 éves jubileumra végre elértük, hogy igazán jó hangszeres zenészek és zenei munkásságukban is elhivatott emberek kerüljenek a csapatba. Két gitáros érkezett, Szűcs Máté és Piros Pozdora Bálint, az új dobos pedig Oláh Norbert József lett."   www.facebook.com/nemzetihangzenekar     NEMZETI HANG - Bajnok leszel - EVSC induló (2021) "Tavaly márciusban az élet morbid játékot kezdett el játszani az egész világgal. Sajnos mi sem voltunk kivételek, a járványhelyzet súlyosan átírta a zenekar 10 éves jubileumi terveit. Nemcsak a tavalyi...

SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal
SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal

Ha olvastad már a májusi HammerWorld magazinban a Saxon frontemberével készült interjút, akkor nem ér meglepetésként, hogy Biff Byford egy komplett nagylemezt készített el a fiával,...

ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind
ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind

X címmel tegnap megjelent a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma, az In Your Mind dalhoz pedig egy friss videó is született. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették...

RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers
RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers

Az még tavaly szeptemberben történt, hogy három év után egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Rise Against. Azóta kiderült, hogy a Broken Dream, Inc. nóta is felkerül az...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új dal és klip a a Soilwork énekesének dallamrock csapatától: White Jeans
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új dal és klip a a Soilwork énekesének dallamrock csapatától: White Jeans

White Jeans címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home
LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home

Azt már november óta tudjuk, hogy két album után befejeződött a Rammstein énekes Till Lindemann, valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren együttműködése, viszont...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS