MAYHEM - Csihar Attila a De Mysteriis... albumról és az extrém metalról

A Mayhem korai sztoriját feldolgozó Lords Of Chaos film május 9-én kerül a magyar mozikba

2019. március 12. (kedd) 15:08 | utoljára módosítva: 2019. március 12. (kedd) 15:12

Május 9-én a magyar mozikban is bemutatják azt A sötétség gyermekei című filmet, amely a norvég black metal színtér leghírhedtebb korszakát feldolgozó - és joggal kritizált - Lords Of Chaos könyvre épül. A játékfilm a Mayhem korai sztoriját dolgozza fel ("igazságra és hazugságokra alapul"), Euronymous gitáros meggyilkolásáig, és jó részét Magyarországon forgatták. Sokan hiszik azt, hogy a norvég zenekar elhatárolta magát a filmtől, ezzel szemben a valóság az, hogy a zenéjük felhasználását is engedélyezték Jonas Åkerlund rendező számára, mi több, a norvég Mayhem magyar énekesét, Csihar Attilát, a saját fia, Csihar Arion alakítja a moziban.

Euronymous gyilkosa, a Burzumból ismert Varg Vikernes basszusgitárosként játszott a Mayhem első nagylemezén, a Euronymous halála után 8-9 hónappal, 1994-ben kiadott De Mysteriis Dom Sathanas albumon, amely a black metal színtér egyik alapműve lett. A brit Hammer erről a lemezről beszélgetett Attilával, aki a Mayhem mellett az eredeti magyar csapatával, a Tormentorral is aktív.

Dead öngyilkossága után kért fel arra a norvég Mayhem, hogy énekeld fel a De Mysteriis Dom Sathanas albumot. A demókról mi volt az első benyomásod?


"Nagyon lenyűgözők voltak, mert egy új megközelítést mutattak fel, egy új struktúrát, egy új típusú hozzáállást a zenéhez. Volt bennük egyfajta lassított felvétel jelleg, akár egy ingánál, ugyanakkor voltak igazán gyors blastbeatek is, igazán technikás játékkal kísérve."A lemez különleges atmoszférájához sokat hozzátesz a hangod is, amely az akkori black metal világban valami egészen újat képviselt. Honnan jöttek ezek az énektámák?

"Először úgy gondoltam, hogy üvölteni fogok, de aztán jött egy másfajta vízió, mégpedig a különleges dallamok miatt. A feléneklő helyiség köré függönyöket raktunk fel és gyertyákat is kértem, hogy senki ne láthasson. Azt kellett éreznem, hogy amolyan csatornaként vagyok jelen, éreznem kellett azt a sötét energiát. Az atmoszféra pedig megnyilvánult. Ez egy olyan mágikus valami, amire nem lehet számítani, előre megtervezni. Egyszerűen csak megjelent."
Miután Varg Vikernes (Burzum, a Mayhemben akkor basszusgitározott) 1993 augusztusában meggyilkolta a gitárost, Euronymoust, a lemez megjelenését elhalasztotta a zenekar. Milyen emlékeid vannak arról az időszakról?


"Hozzám mindketten nagyon kedvesek voltak, de hogy őszinte legyek, néha odajöttek hozzám azzal, külön-külön, hogy 'Figyelj, szerinted az a fickó nem fura?' De a stúdiózás után már senki sem hívott fel, és még agyaltam is azon, hogy 'Mi a franc történik itt?' Azt is hittem, hogy talán nyaralni mentek. Aztán amikor értesültem a történtekről, az kib...ottul megrázott. Komolyan depressziós lettem, aztán lassan összeállt a kép, hogy miért nem tudom elérni egyiküket sem."Végül 1994 májusában jött ki a De Mysteriis... lemez. Mikor kezdett leesni neked, hogy az album mérföldkő lett a black metalban?

"Eleve tudtam, hogy egy kib...ott mestermű. Tudtam, hogy a zene nagyon-nagyon előremutató, és hogy számos tekintetben művészi értékekkel rendelkezik. De azt persze elképzelni sem tudtam, hogy milyen fontos lesz az album. Ebben természetesen a hozzá kapcsolódó történet is szerepet játszott, de a De Mysteriis... egyike minden idők legmisztikusabb albumainak. Lehetetlenség megismételni. Ilyesmi csak egyszer adódik az életben. Transzcendentális, természetfeletti. Rendkívül büszke vagyok, hogy részese vagyok, de ez egyben komoly teher is."
 

 
A De Mysteriis... mérföldkő volt. A 90-es évek metal színterét milyennek tartottad? 

"A 80-as évek végén valami történt az extrém metal színtéren. Ha megnézed a Sodom, a Destruction, a Possessed, a Celtic Frost lemezeit, ezek változásról tanúskodtak - a Slayert leszámítva. Mindenki elhagyta a sátánista megközelítést, a szélsőséges megközelítést. De egyben ez volt a kezdet kezdete a black metal második hulláma számára. A De Mysteriis... lemezzel pedig végre megszületett egy jó hangzású album. Nem is igazán hasonlíthatod a korabeli lemezekhez, ezért is volt annyira fontos. A templomok leégtek, és azokkal együtt a Mayhem is odaveszett akkor, de ez teret engedett az összes többi bandának: Emperor, Enslaved, Immortal. Ott volt egy hullám, ami a hátára vette őket."
 

 

A sötétség gyermekei – Lords Of Chaos
angol-svéd dráma, thriller, 120 perc, 2018
Bemutató – május 9.

2019. május 9-én kerül bemutatásra A sötétség gyermekei – Lords of Chaos, mely minden idők valószínűleg leghírhedtebb zenekara, a norvég Mayhem történetét dolgozza fel.

Az erőszakos jelenetek miatt csak felnőtt nézők számára ajánlott film nemcsak a black metal műfaj egyik legismertebb bandájának megalakulásával foglalkozik, de bemutatja a botrányokhoz, sőt olyan bűncselekményekhez, mint templomgyújtogatáshoz és gyilkossághoz is köthető, mindmáig aktív, magyar taggal is rendelkező formáció akkori mindennapjait.

Az elhangzó Mayhem dalokon túl, a számos fesztivált megjárt, Magyarországon forgatott alkotás zenéjét a világhírű izlandi csapat, a Sigur Rós jegyzi.Rendezője pedig az a Jonas Åkerlund, aki videokliprendezőként olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint többek közt a The Smashing Pumpkins, a U2, a Metallica, a The Prodigy vagy épp a Rammstein.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NEMZETI HANG - Új dal és videó az Encsi Városi SC felkérésére: Bajnok leszel
2021. május 8. (szombat) 09:39

Bajnok leszel címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Nemzeti Hang zenekar. "Az Encsi Városi Sport Club vezetőitől felkérést kaptunk a klub hivatalos indulójának elkészítésére. A különleges dalhoz klip is született, amelyben a város sportélete is főszerepet kap." Szalóczi Ádám énekes: "2019 végén az egész zenekar kicserélődött. A 10 éves jubileumra végre elértük, hogy igazán jó hangszeres zenészek és zenei munkásságukban is elhivatott emberek kerüljenek a csapatba. Két gitáros érkezett, Szűcs Máté és Piros Pozdora Bálint, az új dobos pedig Oláh Norbert József lett."   www.facebook.com/nemzetihangzenekar     NEMZETI HANG - Bajnok leszel - EVSC induló (2021) "Tavaly márciusban az élet morbid játékot kezdett el játszani az egész világgal. Sajnos mi sem voltunk kivételek, a járványhelyzet súlyosan átírta a zenekar 10 éves jubileumi terveit. Nemcsak a tavalyi...

SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal
SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal

Ha olvastad már a májusi HammerWorld magazinban a Saxon frontemberével készült interjút, akkor nem ér meglepetésként, hogy Biff Byford egy komplett nagylemezt készített el a fiával,...

ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind
ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind

X címmel tegnap megjelent a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma, az In Your Mind dalhoz pedig egy friss videó is született. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették...

RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers
RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers

Az még tavaly szeptemberben történt, hogy három év után egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Rise Against. Azóta kiderült, hogy a Broken Dream, Inc. nóta is felkerül az...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új dal és klip a a Soilwork énekesének dallamrock csapatától: White Jeans
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új dal és klip a a Soilwork énekesének dallamrock csapatától: White Jeans

White Jeans címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home
LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home

Azt már november óta tudjuk, hogy két album után befejeződött a Rammstein énekes Till Lindemann, valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren együttműködése, viszont...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS