BARBA NEGRA - "Magyarországnak is lehetne egy Nova Rock- vagy Graspop-szintű rendezvénye egyszer"

A Szűcs Misivel készült interjú a decemberi-januári Hammerben jelent meg

2019. január 3. (csütörtök) 11:39

Az elmúlt több mint fél évtizedben a Barba Negra a semmiből indulva a budapesti klubszíntér meghatározó szereplője lett. Szűcs Mihály, az intézmény vezetője és tulajdonosa teljesen más területről érkezve, friss, zenekarbarát szemlélettel az alapoktól építette fel a klub működését. Ma már nemcsak egy klub, hanem egy nagyszabású szabadtéri koncerthelyszín, sőt, önálló jegyrendszer és koncertszervező ügynökség is a portfóliójába tartozik.

A Barba Negra 2018-ban egy kiemelkedően sikeres évet zárt. Szűcs Misit Cselő kérdezte az elmúlt időszak történéseiről, az új tevékenységekről és tervekről.


www.facebook.com/BARBA.NEGRA.HUNGARYMisit nem könnyű interjúra bírni. A szakmabeliekkel szívesen telefonál, e-mailezik egész nap, akár éjjel is, de nem sztárolja magát, inkább a háttérből irányítja az eseményeket. Az emberekkel mindig barátságos, szeret beszélgetni, de a munkájában kőkemény. Talán ez segítette abban, hogy viszonylag rövid idő alatt nevet szerezzen a szakmában. Misinek a zenészek és a zeneipari szakemberek egyaránt adnak a véleményére. Az elmúlt egy évben a klub és a szabadtér is jelentősen megújult, ráadásul 2018-ban mindkét helyszínen talán még az előző esztendőknél is több rendezvényt bonyolítottatok le. Rengeteg teltházas esemény zajlott nálatok. Tudjátok még fokozni a tempót?

 "Az idei év rekord esztendő volt számunkra. Remélhetőleg mindkét helyen átjön az, hogy mi a családias, emberléptékű hangulatra törekszünk, ahol a zenekarokat minden értelemben megbecsüljük és tiszteljük. A törekvéseinket jól igazolja, hogy egyre több teltházas rendezvényünk van mindkét helyszínen. Ennek ellenére azt gondolom, bőven van mit fokozni. 2019-ben szeretnénk folytatni a megkezdett utat, ebbe beletartozik a jó és egyedi programok mellett, hogy erősítsük a közönség bizalmát a klub és a szabadtéri helyszín iránt egyaránt. Ezúton is szeretném megköszönni a zenekaroknak és a közönségének, hogy ezt elérhettük."A Barba Negra helyszínek jelenleg kétségtelenül piacvezetők a 600 főnél nagyobb rendezvényeket illetően. Erős verseny van a piacon a koncerthelyszínek között. Jóban vagytok-e a többi klubbal, van-e együttműködés közöttetek?

"Mi nem versenyzünk. Minden helyszínt tisztelünk. Biztosan sok embernek meglepő lesz, amit mondok, de az Akváriummal és az A38-cal kifejezetten jó a viszonyunk. Nem rivalizálunk és ha szükséges, egyeztetünk is egymással."
Melyik volt számodra a legemlékezetesebb klub- és szabadtéri rendezvény 2018-ban és miért?

"Tudtam, hogy lesz egy olyan kérdés, amire nem lehet válaszolni. A Stone Sour az egyik, amit kiemelnék, mert ennek van személyes jelentősége is. Az Airbourne pedig életem egyik legnagyobb koncertje volt. Túlzás nélkül állíthatom, hogy az összes hazai koncertet is ide sorolhatnám, egyrészt azért, mert a fellépő zenekarok közül jó pár a szabadtéri és a klubszezonban is kiugróan jó formában jött hozzánk, másrészt az emberi kapcsolatok miatt is lehet emlékezetes nekem egy-egy buli. Sokukkal igen kitűnő a viszonyunk, kölcsönösen tiszteljük egymás munkáját. Közben azért két hazai bulit mégis csak megneveznék: Ezek a Hobo és az Ossian koncertek."Mind a klubnak, mint a szabadtéri helyszínnek nagyon jó neve van a közönség körében, az emberek szeretnek hozzátok járni. Mi a titok?


"Szerintem egyszerű ez, nem titok. Elsősorban a zenekaroknak köszönhetjük a sikereinket, miattuk jön a közönség. A közönség pedig lojális, folyamatosan követi az eseményeinket, amit jól mutat, hogy egy-egy koncert pár nap alatt akár a teltházat is elérheti. A másik dolog pedig, hogy van mellettem egy fantasztikus csapat. Nekik köszönhető, hogy a Barba Negra név ide eljutott és még tovább fog jutni."Milyen vezetőnek tartod magad?

"Remélem jó! (mosolyog) Itt is mondhatnám, hogy kérdezd meg a dolgozókat, zenekarokat, menedzsereket. Én a barátaimnak tekintem a dolgozókat, nem alkalmazottaknak. Nekik is köszönhetem a sikert. Mindenkihez ragaszkodom az utolsó személyig, de szigorú vagyok. Bizalmat kaptam a barátaimtól, zenekaroktól, közönségtől, akik egyrészt mint Barba Negra klubot, másrészt mint Misit személyesen ismernek engem. Ezt szeretném, ahogy eddig is a legjobb tudásommal, becsületemmel meghálálni. Én ilyen vezetőnek tartom magam."

Önálló online jegyárusító rendszert is létrehoztál
rock1.hu néven. Miért érdemes saját rendszer kiépítésével fáradozni, amikor több nagy, erre specializálódott cég is működik itthon? A rock1 csupán egy hasonló szisztéma vagy több is annál?

„Ahogy nőtt a Barba Negra, úgy kellett a jegyrendszer gondolatával foglalkozni. Egy kellően 'őrült', brutálisan értékes ember, aki ezt megvalósította nekem és üzemelteti a rendszert, ami kezdetben kizárólag a Barba Negra klub eseményeire épült, de ma már rengeteg program jegyértékesítését végzi. Itt aztán tényleg csak tulajdonosként vagyok jelen, magát a működést nem én koordinálom. A saját rendszer egyébként rengeteg előnnyel jár és nem csak nekünk, hanem a jegyvásárlóknak is.

Folyamatosan fejlesztünk egyébként, mivel az online jegyvásárlás ma már sokszorosan lekörözi a klasszikus, papíralapú jegyterjesztést. Figyeljük nemcsak a jegyvásárlói szokásokat, hanem a zenekarok igényeit, elvárásait is. Talán mi vagyunk az egyetlenek, akik a jegyterjesztés mellett marketing szolgáltatásokat, kampányokat is nyújtanak a megrendelőknek."Nemrégen létrejött a kon­cert­szervezo.hu ügynökség. Ez milyen megfontolásból, hogyan jött létre?


"Több éve már, hogy megfordult a fejemben, milyen jó lenne, ha foglalkoznánk szervezéssel is, ami komplexen működne. Aztán egy évvel ezelőtt az egyik alapító, Maszler Laci barátom, a Hooligans és más neves csapatok menedzsere felhívott, hogy mit szólok, ha nekikezdünk? Másik vezető kollégám Szabó Attila. Sok munkával, szervezéssel ma már elég komoly céggé nőttük ki magunkat, és még nincs vége…"

 Milyen zenekarokkal dolgoztok együtt?

„A teljesség igénye nélkül néhány név: Ganxsta Zolee és a Kartel, Hooligans, Road, Magna Cum Laude, Lord, Ismerős Arcok stb., stb. A koncertszervezo.hu oldalán megtalálható az összes zenekar egyébként."Mit kaptál eddig a szakmától, mint szakmabeli vezető?


„Szeretem a zenekarokat. Hihetetlen jó érzés volt például, hogy amikor nyáron bárkivel találkoztam egy rendezvényen, örültek nekem. Az, hogy a Lord zenekarnál egy Pohl Misi vagy egy Erős Attila minden javaslatomat örömmel fogadja és ha kell, vigyáznak rám. Az, hogy mondjuk Nyerges Attila is rendszeresen felhív és kikéri a véleményem, nekem olyan érzés, amiért elmondhatom, hogy érdemes csinálni ezt. Elnézést, hogy csak pár nevet említettem, mert úgy igazságos, hogy szinte mindenkitől támogatást és barátságot kapok."

A Road zenekar menedzselését is elvállaltad a sok egyéb teendőd mellett. Mi motivált abban, hogy velük menedzserként is együtt dolgozz?

"2015-ben megkeresett a zenekar, hogy legyek a menedzserük. Mivel a barátaimnak tartottam és tartom őket, akkor még nemleges döntést hoztam, mert úgy éreztem, hogy nem vagyok még elég tapasztalt ahhoz, hogy merjem felelősséggel felvállalni ezt a munkát. 2018-ban úgy alakult, hogy újra felmerült a kérdés és akkor már igent mondtam. A zenekartól és a stábtól is rengeteget kapok, segítséget, hogy jó döntéseket hozzak, hogy sikeres legyek ezen a területen."Milyen módon tudod segíteni a zenekar munkáját és milyen eredményei vannak a közösen eltöltött időszaknak?

"Erről őket kellene megkérdezni! (nevet) A Barba Negrában komoly nemzetközi produkciókat látok. Figyelem, hogyan gondolkodnak a külföldi menedzserek és produkciós vezetők. Szervezetten, profi szinten mennek ezek a dolgok a nemzetközi turnékon. Azokat az elemeket, amelyeket jónak tartok a zenekarral egyeztetve bevezetem náluk is és mindezt rendszerbe építve irányítom. Azt mindenki tudja, hogy előttem is sikeres volt a Road. Remélem, elégedettek és idővel sokat tudok nekik adni, ami hozzásegíti őket a további sikerekhez. 2019-ben 15 éves lesz a csapat. Biztos vagyok benne, hogy minden állomáson felejthetetlen lesz a show!"
Tervezed-e, hogy más zenekarokat is a szárnyaid alá vegyél?


"A Roaddal szinte minden helyszínre elmegyek. Én azt gondolom, hogy koncertszervezőként, produkciós feladatokkal kapcsolatban lehet több zenekarral foglalkozni. Viszont menedzserként csak egy helyen tudsz jelen lenni. Én a barátaimmal maradok: a Road zenekarral és a stábbal."Jelenleg nagyon dübörög az élő zenei piac. Szerinted minek köszönhető ez?


"Szerintem nem dübörög, de tény, hogy évről évre erősebb. A vidék egye­lőre még nagyon le van maradva a budapesti helyzethez képest. Szerintem sok lehetőség van még azon a területen. Az emberek igénylik a koncerteket és a szórakozást, a zene nagyon fontos az életükben. Szeretnének kikapcsolódni, jól akarják érezni magukat. A média pedig még mindig gyengén támogatja a rockzenét. Ha ez is változna pozitív irányba, akkor lehet, hogy dübörögne."

Elbír-e még Magyarország több koncertet, eseményt?

"Én azt gondolom, hogy a jóból soha sem elég. Csehországban, Ausztriában gigaerős a zenei ágazat. Utol kell érni őket és Magyarország alkalmas erre."Koncerthelyszín tulajdonosként és koncertszervezőként mi a véleményed a mostanában nagy port kavart TAO pénzek felhasználásáról, bizonyos események ebből történő finanszírozásáról?

"Mi soha semmilyen támogatást nem kaptunk, se TAO-t, se mást. Mindent önerőből értünk el. Biztosan könnyebb lenne nekünk, ha lett volna ilyen hátterünk. Ha megengeded, röviden ennyi a véleményem. Nem tartottam igazságosnak, de senkitől nem irigyeltem, aki kapott és élt a lehetőséggel. Biztosan lehetne ezt is jól működtetni, de a finanszírozási koncepciót, szabályokat több szakembernek kellene összeállítania, teljes egyetértés mellett, a zenei produkciókat támogatva."

Régóta tervezed egy nagy, külső helyszínen megrendezett, igényes rockfesztivál megvalósítását. Milyen saját fesztiválról álmodsz, miben lenne ez más, mint a jelenleg futó események?

"Nagyon sok fesztivált tanulmányoztam és rengeteg elemzést csináltam hazai és nemzetközi környezetben. Több éve 'biztatom' magam (nevet) és jó pár barátomat, hogy egyszer csináljunk egy fesztivált. Magyarországnak is lehetne egy Nova Rock- vagy Graspop-szintű rendezvénye egyszer. Az emberek szerintem nagyon igénylik és szükségük lenne rá. Azért ne felejtsük el, hogy nagyon sok jó rendezvényünk van Magyarországon, Sziget, Volt, Campus, Efott, SZIN, Fezen, Rockmaraton stb. De talán megtalálom egyszer a megfelelő időpontot, helyet és tartalmat! (nevet) Végül ezúton is szeretnék mindenkinek Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánni!"


Az interjú eredetileg a HammerWorld decemberi-januári számában jelent meg.
A lapot január végéig megtalálod az újságosoknál.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
2020. november 28. (szombat) 09:16

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos (Megadeth, ex-Soilwork), 16 év után pedig megjelent a negyedik nagylemezük is. A 2004-es Necrosis lemez utódja Edder & Bile címmel jött ki, és végig is hallgatható. Az albumon két vendég is hallható: Jeff Becerra, a legendás Possessed főnöke, valamint Kam Lee, a floridai Massacre énekese, aki az egészen korai Death-ben is dobolt és hörgött.   www.facebook.com/cadavertheband Neddo: "Dirkkel még 2014-ben találkoztam, amikor a 70000 Tons Of Metal fesztiválon a Satyriconban helyettesítette Frostot. Gyorsan kiderült, hogy hatalmas rajongója a Cadavernek, én pedig akkoriban már dolgoztam pár új dalon, amelyeket egy esetleges szólóalbumra szántam. De aztán jött az ötlet, hogy Dirkkel összehozhatnánk a Cadaver harmadik...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon

Aeromantic címmel még február végén jelentkezett egy új albummal a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars)...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS