MOOD - "Tizenhét éve nem álltunk így együtt színpadon..."

2019. január 4-én a Barba Negra klubban - újra együtt a doom ötös

2018. december 28. (péntek) 09:56 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 11:56

17 év szünet után újra színpadra áll az idén decemberben 25 éves kultikus doom metal banda, a Mood. A koncert 2019. január 4-én lesz a Barba Negra klubban. Nemrég az esemény kapcsán újra felvették a Wombocosmic dalukat, amely eredetileg az 1999-ben kiadott harmadik Mood lemez címadó dala volt, a koncert kapcsán pedig egy interjú is készült a shockmagazin.hu számára.

 


www.facebook.com/moodtheband


A koncert Facebook oldala


Január 4-én, tizenhét év szünet után, egyetlen önálló koncert erejéig újra színpadra áll az idén decemberben huszonöt éves, kultikus doombanda, a Mood. A hazai színtér alapvető és nemzetközileg is (el)ismert zenekara nyolc évig tartó pályafutása alatt négy nagylemezt jelentetett meg, a legutóbbi, a The Fourth Ride Of Doomanoids 2001-ben látott napvilágot. A sort az utolsó koncertről kiadott hivatalos bootleg DVD, a The Last Ride Of Doomanoids zárta, ezután pedig a tagok a Wall Of Sleep, a Stereochrist, majd a Magma Rise zenekarokban vitték tovább a banda szellemiségét. A Mood a mostani fellépéssel sem tervezi magát tartósan aktivizálni, de méltó módon akarják lezárni a történetet. A csapat két gitárosával, Füleki Sándorral és Hegyi Kolossal, illetve Holdampf Gábor énekessel beszélgettünk a koncert kapcsán.


Bécsben volt már egy amolyan bejátszó bulitok novemberben. Hogy sikerült ez a fesztiválfellépés?

Füleki Sándor: "Arra gondoltunk, hogy jó lenne egy ilyen buli a januári koncert előtt. Négyen a zenekarból azóta is aktívan zenélünk, hogy felbomlott a Mood, Tominak viszont kimaradt az utóbbi tizenpár év, talán dobverőt sem fogott a kezében, és a színpadi rutinja is megkopott. Arról nem is beszélve, hogy a zenekar sem játszott együtt nagyon régóta, és egy kis rozsdátlanítás a próbákon túl sem árt a daloknak. Szóval tényleg egyfajta bemelegítő buli volt ez a bécsi, és szerintem nagyon jól le is ment. Sőt, a próbák is meglepően olajozottan haladnak.

Úgy érzem, nem nagyon kellett dolgozni azon, hogy előjöjjenek a dalok, a riffek. Jól játszottunk, érezni lehetett hogy alaposan felkészült a banda, de a körülmények miatt kicsit odafigyelős, kevésbé eleresztett is volt a koncert. Persze az is lehet, hogy csak elszoktam attól, hogy ezekkel a srácokkal zenéljek. A Wall Of Sleepben, az AMD-ben szerintem kicsit szabadabban, odab...ósabban játszunk, másképp működnek bizonyos energiák, összekacsintások. A Mood ehhez képest talán egy fokkal visszafogottabb."


Hegyi Kolos: Bécs egy laza történet volt: nem éreztük, hogy tétje van, és elég jól sült el. Jól játszottunk, a fogadtatás is jó volt, ráadásul egy volt a Mood a fesztivál fellépői között. Szóval nem is vették visszatérésnek a koncertet, és persze a nótákat sem énekelték velünk. Személyes szempontból rettenetesen furcsa, kettős érzést jelentett számomra ez az egész: egyrészről nagyon jót, másrészről furát. A nóták visszatértek, hiszen a legtöbbet azért annak idején elég sokat játszottuk, régi ismerősökről beszélünk. Inkább az volt nekem különös, hogy relatíve új a zenekar, és mégis tök olajozottan ment minden, egyszerűen csak jó volt ezeket a számokat játszani.

Őszintén szólva a feloszlás óta nem nagyon hallgattam a Mood lemezeket, szóval most kellett leporolni őket, és azzal szembesültem, hogy az emlékeim eltérnek attól, amit hallok! (nevet) A The Fourth Ride Of Doomanoids lemezről például rettenetes emlékeket őriztem: szarok a számok, nem túl jó az album, satöbbi... Most meg rádöbbentem, hogy a világon semmi gond azzal a lemezzel. Ráadásul az évek során mindenkire rakódott valamennyi, szóval kicsit jobban is játszunk, mint azelőtt."


Holdampf Gábor:
"Érdekes volt a koncert. Tizenhét éve nem álltunk így együtt színpadon, szóval én is kíváncsian vártam, mi történik majd, hogy lesz, mint lesz. És a végén jó volt, jól éreztem magam a zenekarral. Budapesten persze mindenképpen más lesz: más helyszín, hosszabb műsor, és az a koncert csak a Moodról szól. Szerintem osztálytalálkozó lesz!" (nevet)Létszám tekintetében is?


Gábor: "Számszakilag nem mennék bele komolyabb fejtegetésbe, és nem is gondolnám, hogy különösebb jelentősége lenne ennek. Szerintem azok lesznek ott, akik ott voltak húsz éve is, vagy legalábbis azok közülük, akik el tudnak jönni. Újonnan beszippantott emberekre biztosan nem számítok."Évek óta kérdezgetnek/tünk titeket, hogy mikor lesz már végre Mood, de eddig mindig, következetesen nemet mondtatok ezekre a felvetésekre. Rendben, hogy most van egy jubileum, de ezen túlmenően mi változott meg?


Sanyi:
"Már egy-két évvel ezelőtt is terítéken volt ez a kérdés, azt meg tényleg állandóan, mindenki kérdezgette, hogy miért nem állunk össze. Sőt, egyszer, a csillagok együttállása miatt én segítettem ki a Magma Rise-ban, szóval az már szinte majdnem Mood volt, hiszen Kolossal meg Gáborral közösen játszottunk. De valamiért mindannyiunkban volt ezzel az egésszel szemben egyfajta elutasítás. Különösen Kolosban meg bennem. Gáborról már régebben is úgy éreztem, hogy bármikor begyújtaná a rakétákat, de Kolos meg én óvatosabban álltunk a dologhoz. Aztán ahogy említettem, pár éve beszélgettünk erről komolyabban először, és akkor miattam akadt meg az ügy."

 

MOOD - Wombocosmic (2018, szöveges videó)

 

Miért?

Sanyi: "Mert túl magas összeget mondtam! (nevet) Viccet félretéve: engem akkor kevéssé vezéreltek az érzelmek, sokkal higgadtabban, földhözragadtabban közelítettem meg ezt az egészet. Lehet, hogy most lejáratom magam azzal, amit mondok, de ha nagyon tárgyilagosan nézed a dolgot, vagyis azt veszed, hány órát vesz el a mindennapokból, családtól, munkából a felkészülés, közben hány liter benzint pöfékelsz el rá, amíg próbára jársz, satöbbi, akkor úgy éreztem, egyszerűen nem éri meg a dolog. Most ehhez képest annyi történt, hogy a megalakulást tekintve adott egy kerek évforduló, és én is azt mondtam magamban: ha valamikor, akkor most kell megcsinálni, vagy majd újabb huszonöt év múlva.

Szóval én is megláttam ebben egy szentimentális megközelítést. Másrészt azért is vágtam bele könnyebben, vagy vettek rá könnyebben a többiek, mert az anyazenekarom, a Wall Of Sleep mellett közben elvállaltam az AMD-t is, pedig korábban minden porcikám tiltakozott az ellen, hogy megosszam magam. Tudod, én sosem akartam többfelé játszani, klizárólag a saját bandámmal, és azzal is csak azt az évi néhány koncertet, amit néha még így is soknak éreztem! (nevet) Aztán ahogy elkezdtem az AMD-vel próbálni, láttam, hogy valójában nem vesz el olyan sokat az ember életéből ez az egész, és azzal is szembesültem, hogy milyen jó újra rendszeresen próbálni. Vagyis ez is benne lehetett a döntésben, hogy még egy nyűgöt a nyakamba vegyek!" (nevet)


Kolos: "Nagyon sokszor felmerült a kérdés valóban, és már feloszlás után egy-két évvel is beszélgettünk a témáról. Szóval őrült harag sosem volt senkiben... Igazából szerintem Sanyi meg én voltunk ennek a nagy kerékkötői korábban, Gábor benne lett volna azelőtt is, szerintem Balázs is. Sanyiban pedig az AMD újjáalakítása után átszakadt valamilyen gát, és már a Moodról sem nyilatkozott olyan negatívan. Ezek után azt mondtam, én sem baszok ki a többiekkel, de őszintén szólva a mai napig nem tartom ezt annyira jó ötletnek! (nevet) Tulajdonképpen Balázs győzött meg, amikor elmentünk szórakozni. Rávett a hülyegyerek, én meg az ital hatására belementem ebbe az őrültségbe!" (nevet)

Gábor: "Valójában tényleg úgy álltunk hozzá, hogy ha most nem csináljuk meg, akkor nem lesz már olyan alkalom, aminek kapcsán sikerülhet átvinni a zenekart azon a holtponton, amin eddig sosem jutott túl. Korábban is beszéltünk már ilyesmiről, de mindig elakadt a dolog, most viszont van komolyabb apropója is. Bár apropót persze mindig lehet találni, például amikor a tagok 41 és fél meg 39 és háromnegyed évesek, de hát ez a komikum kategória! (nevet) Viccet félretéve, tényleg a jubileum lökte át a dolgot: úgy voltunk vele, hogy ha most lesz huszonöt éves a Mood, akkor csináljuk, és ha most sem sikerül, akkor többször már nem is próbálkozunk vele."


A teljes interjúhoz kattints ide!Az újra felvett dal az alábbi linken keresztül elérhető a digitális zeneáruházak felületein is:

songwhip.com/album/mood/wombocosmic

A koncert alkalmából újra elérhetőek lesznek a Mood albumok, a Barba Negrás buliról pedig koncertfelvétel is készül.


"Az elmúlt 16 évben már jó néhányszor felmerült annak az ötlete, hogy jöjjünk össze, leginkább mások szorgalmazták. Volt, hogy egészen közel jutottunk a megvalósításhoz, de aztán mégsem realizálódott. Most viszont, azzal, hogy december 18-án lesz 25 éve annak, hogy a Mood megalakult, úgy gondoltuk, hogy ez megfelelő alkalom arra, hogy tisztelettel emlékezzünk meg az elhunytról, és legalább a tetszhalál állapotába hozzuk vissza, egy időre.

Így aztán 17 év után, jövő év elején színpadra áll a Mood. Egyetlen önálló hazai koncertről van szó, amennyiben viszont olyan lehetőség adódna, elsősorban külföldön, amely annak idején, mivel nem léteztek még tematikus fesztiválok, nem is merülhetett fel még lehetőségként sem a zenekar számára, azzal természetesen élni szeretnénk.

Néhány hónapot szánunk erre, azután lezárul a történet, ez a terv. Nagy örömmel térünk vissza... egy időre."


A január 4-i koncertre az alábbi linkeken keresztül még elérhetőek jegyek.

MOOD reunion színes, nyomdai koncertjegy a metalshop-on:
bit.ly/2G58jsP

MOOD reunion koncertjegy a Rock1 hálózatában:
jegy.rock1.hu/mood_20190104

Rock FM - Mood interjú:
www.facebook.com/moodtheband/videos/304734733711220


MOOD
Barba Negra Klub

2019. január 4.

Jegyek:
- elővétel 1: 2499 Ft (október 31-ig)
- elővétel 2: 2999 Ft (január 3-ig)
- a koncert napján és a helyszínen: 3999 Ft 

A hazai doom metal alapvető és nemzetközileg is (el)ismert zenekara a 8 éves pályafutása alatt négy nagylemezt jelentetett meg.

A The Fourth Ride of Doomanoids című legutóbbi lemez még 2001-ben látott napvilágot a Hammer Records gondozásában. A pályafutásuk az utolsó koncertről kiadott hivatalos bootleg DVD, a The Last Ride Of Doomanoids zárta, a tagok pedig a Stereochrist, a Wall Of Sleep és a Magma Rise zenekarokban vitték tovább a Mood szellemiségét.


 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops
2020. november 23. (hétfő) 19:08

Sea Savage címmel december 4-én jelenik meg az ír old school thrasher Gama Bomb hetedik albuma. A 2018-as Speed Between The Lines lemez utódjáról már a harmadik előzetessel, a szöveges videóval kísért Miami Supercops dallal is lehet barátkozni. A Sea Savage borítóját Graham Humphrey készítette, az anyag producere Domo Dixon volt, a keverés és a maszter pedig Zack Ohren munkája.     www.facebook.com/gamabomb     GAMA BOMB - Miami Supercops (a 2020-as Sea Savage albumhoz) GAMA BOMB - Sheer Khan (a 2020-as Sea Savage albumhoz) GAMA BOMB - Sea Savage (a 2020-as Sea Savage albumhoz) GAMA BOMB - Sea Savage (12/04 - Prosthetic Records) 01. Judo Killer 02. Sea Savage 03. Miami Supercops 04. She’s Not My Mother, Todd 05. Ironblood 06. Lords Of The Hellfire Club 07. Sheer Khan 08. Rusty Jaw 09. Monsterizer 10. Ready, Steady, Goat! 11. Electric Pentacle 12. Gone Haywire...

KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence
KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence

The Absence Of Presence címmel még a nyáron jelent meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerek friss videója pedig a lemez címadó dalához készült el. A legutóbbi,...

ORIANTHI - Sajnálom
ORIANTHI - Sajnálom

Nemrég jelent meg az Alice Cooper csapatában is megfordult szőke ausztrál gitároslány, Orianthi negyedik szólólemeze, a legfrissebb klipje pedig a Sorry című dalhoz készült el. "Az...

JUDAS PRIEST - "Bárcsak úgy tudnám elénekelni a Painkillert, mint 1991-ben"
JUDAS PRIEST - "Bárcsak úgy tudnám elénekelni a Painkillert, mint 1991-ben"

A Let There Be Talk podcast vendégeként a Judas Priest frontembere, Rob Halford a hangjának változásáról is szót ejtett, valamint arról, hogy bármennyire is szeretné, a klasszikus...

SLOWMESH - Videoklippel a decemberi album első dala, a címadó szám: Isolate
SLOWMESH - Videoklippel a decemberi album első dala, a címadó szám: Isolate

Isolate címmel egy klippel kísért új dal érkezett a Slowmesh zenekartól. A budapesti csapat második albuma Isolate címmel jelenik meg december 15-én, elsőként a decemberi-januári...

BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék karácsonyi EP-jéről
BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék karácsonyi EP-jéről

Here We Come A-Caroling címmel egy karácsonyi EP-t ad ki Ritchie Blackmore (Rainbow, ex-Deep Purple) és Candice Night közös zenekara, a Blackmore's Night. A 4 dalos EP-ről már két...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS