HOBO - "Nem szabad felejteni, de megbocsátani is tudni kell"

December 29-én Hobo Karácsony a Barba Negra Klubban

2018. december 28. (péntek) 08:54 | utoljára módosítva: 2018. december 28. (péntek) 08:58

Holnap, azaz december 29-én a Barba Negra klubban lesz a Hobo Karácsony, azaz Földes László karácsonyi koncertje. Hobo új dupla albuma, a 29 dalt rejtő Hé, Magyar Joe! nemrég jelent meg, a lemez kapcsán pedig Poós Zoltán készített vele egy interjút a nullahategy oldal számára.
(Fotó: Horváth Péter Gyula - nullahategy)

A napokban jelent meg Földes László Hobo Hé, Magyar Joe! című dupla albuma, ami a Vadászathoz vagy a Circus Hungaricushoz hasonlóan összefüggő mű. A történet Magyar József, azaz Joe életét követi végig születésétől a féltékenységi gyilkosságon és a börtönéveken át a szabadulásáig.

 


www.facebook.com/hobo.official


A Barbás Hobo Karácsony Facebook oldalaRégen talán nem írtál volna görnyedt anyókáról és a gyerekekről, akik felismerik az angyalokat, ha kilépnek az óvodából, szóval, az album keserű hangütése mellett van egy vállalt érzelmessége is…


"A történet egy szeretetre méltó kisember, egy villamosvezető tragédiája, aki megöli a nőt, akit szeret. Már ez az ismertető mondat is feltételez egyfajta hozzáállást. Azzal a spontaneitással írtam meg a harminc szöveget – amiből 27-et tettünk a lemezre – ahogy jött. Elkényeztetett ember vagyok, akinek vagy felülről diktálnak, vagy magától jön, amit ír. Gyerekkoromban a Városmajor utcai iskolába jártam, sok önéletrajzi elem van a dalokban, és vannak analógiák, hiszen a bankár fiát is könnyen be lehet azonosítani… Számos dologba kellett mélyen belemenni, hiszen a történet hősét gyerekkorában verte az apja.

De beszélek a gyerekkori barátságokról, az első szerelemről is. Szóval, nem igazán találtam én ezt ki, egyszerűen kisuttyant. Az Átkozott vasárnap című dalból kiderül, hogy még a börtönben is lehet élni. Ott is lehet örülni bizonyos dolgoknak, az elkeseredettséget néha felválthatja a gúnyos humor."

Részint a lelkiismeret-furdalásról és a bűnről szól az album. Vannak olyan dolgok az életedben, amelyek még hetven fölött is lelkiismeret-furdalást okoznak?

"Sok mindent nem ismertem fel, és utólag jöttem rá, hogy hülyeséget csináltam, vagy megbántottam valakit, és vannak olyan dolgok is, amiket szégyellek. Mert ha az adott pillanatban normálisan gondolkodtam volna, és nem ragadnak el az indulatok, nem tettem volna meg. Ugyanakkor nem szabad felejteni, de megbocsátani is tudni kell. Olyanoknak is, akik vétettek ellenem, vagy a társaim ellen. Sokszor kihasználtak, megloptak, becsaptak.

Ha visszagondolok arra, hogy hány zenész milyen szinten verte le az ember minimum korlátait, felmerül bennem a kérdés: azzal foglalkozzam, ami elválaszt bennünket, vagy azzal, ami összeköt? A barátságok csak addig tartottak, amíg velem játszottak és ebből meg tudtak élni. Abban a pillanatban, amikor ez a kapcsolat megszűnt, ezek a viszonyok véget értek…. Sokszor megkérdeztem a zenésztársaimtól, mi van a gyerekükkel, feleségükkel, családjukkal. Visszafelé ez sosem működött. Az emberi része a kapcsolatoknak, kevés kivétellel, de mindig egyoldalú volt. Most is játszom olyan emberekkel, akikkel kapcsolatom többször megszakadt, aztán valamennyire helyreállt. De 78-ban, vagy később, amikor a bluest elkezdtem, mellém álltak, és nekem ez az igazán fontos." Nemcsak haragudni lehet, látom, hogy milyenek és ezzel együtt szeretni is tudom őket. Nemcsak a szövegek telítettek érzelmekkel, de sokszor a zene is. Vehetted volna karcosabbra, piszkosabbra is. Mennyire folysz bele abba, hogy milyen legyen az album hangképe?

"Amikor 1978-ban kifogytunk a rock klasszikusainak magyarításaiból, Pókával elkezdtünk saját számokat írni, de nem gondoltuk, hogy valaha is lesznek lemezeink. Az első dalaink (Gazember, az Othello Blues és a Rolling Stones Blues…) jól illeszkedtek a Doors-Rolling Stones-Hendrix -Cream-néger blues vonalba… Egon zongorán vagy akusztikus gitáron eljátszotta a vázlatot, mutatott hozzá dallamot és a koncerteken kipróbáltuk őket. Mire stúdióba kerültünk, a közönség kívülről tudta a dalainkat. A Vadászat volt az első album, amelyik igazi stúdiómunka volt, aztán – már a kilencvenes években – előfordult az is, hogy a szerzők előzetesen nem mutatták a zenét, felvették az alapokat és a stúdióban kellett változtatni a már rögzített anyagon, ami nem mindig sikerült. Többek között ezért sem szoktam hallgatni a lemezeimet, mert volt, hogy a zene és a szöveg nem ért össze.

Viszont a Hé, Magyar Joe! esetében a zenész kollégák megírták a vázlatokat és a próbákon elkezdtünk velük szöszölni a prozódiával, az énekdallamokkal, konzultáltunk a hangnemről, tempóról, díszítésekről is. Úgy mentünk stúdióba, hogy tudtuk az összes számot, amit a zenekar egyszerre játszott fel, én meg két nap alatt felénekeltem 29 dalt és egy délután kijavítottam. Persze, ennek nincs művészi szempontból jelentősége, nem valamiféle bravúr. Ám az, hogy a zenekar együtt játszott, hallható a felvételeken, hogy együtt lélegzik a produkció."
 

A teljes interjúhoz kattints ide!

  

 

"Az új dupla lemez a Vadászathoz vagy a Circus Hungaricushoz hasonlóan összefüggő mű, zeneszerzői Igali Csanád, Kiss Zoltán és Pengő Csaba, akikkel mostanában játszom. Rajtuk kívül még Gál István dobos is dolgozik az albumon. A történet Magyar József, azaz Joe életét követi végig születésétől a féltékenységi gyilkosságon és a börtönéveken át a szabadulásig."
 

"Hé, Magyar Joe!"

"Az ötlet magától és váratlanul jött, könyvírás közben. Jimi Hendrix 'Hey Joe'-ját hallgattam, amit évtizedekkel ezelőtt lefordítottam, kicsit tovább írtam és azóta is játszom. Felötlött, hogyha nekem lehet amerikai nevem, a 'Hobo', akkor 'Joe' miért ne lehetne magyar? Aztán pillanatok alatt felvázoltam egy 21 címből álló számötlet sorozatot. Ez később, az „érzékeny” zeneszerzők legnagyobb fájdalmára harmincra bővült.

A szomorú történet Joeról, azaz Magyar Józsefról, egy kedves kisemberről szól. Családjáról, felnövekedéséről, a zenével való találkozásáról, szerelméről, házasságáról, megcsalatásáról, a gyilkosságról, börtönéveiről, szabadulásáról, de leginkább sosem múló lelkiismeretfurdalásáról, hogy megölte feleségét, akit nagyon szeretett.

Megpróbáltam belevinni korunkat is, de a fő irány a bűntudat és a felelősségvállalás.

Ma is dolgozunk az albumon, nem biztos, hogy minden dal kiadásra kerül, ugyanis a Barba Negra Music Clubban, az október 14.-i lemezbemutató koncert után alig egy hónappal, november 17.-én a Nemzeti Színházban kétszereplős darabként kerül színre az anyag, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás dramaturgiája is összefügg az rögzített anyag szerkesztésével.

A műsor nem csak a 'Hé, Magyar Joe!' vadonatúj dalaiból áll, hanem sok idekapcsolható régi dalom is elhangzik majd.

A lemezt a Bob Dylan előtt tisztelgő albumom zenészeivel készítem és ők a zeneszerzők is. Gál istván, Igali Csanád, Kiss Zoltan és Pengő Csaba, valamint Besenyei Csaba játszanak velem. Műfaját tekintve az elbeszélő blues dominál, de a szövegek okán nem rockos, hanem inkább akusztikus formában. (A hagyományos hangszerek mellett nagybőgő, zongora, orgona, dobró, szájharmonika, stb…)

Ma már az emberek alig vásárolnak CD-t, ám ismerve az engem évtizedek óta követő közönséget, akiknek polcán ott sorakoznak a dolgaim, mi a Grund Records révén, dupla lemezen is megjelentetjük a legalább 90 perces anyagot. Meghallgatása nem lesz felhőtlen szórakozás. De, mivel ezt már megszokták tőlem, szíves figyelmükbe ajánlom legújabb művemet.

Tisztelettel - Hobo
Piliscsaba, 2018.10.01."

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops
2020. november 23. (hétfő) 19:08

Sea Savage címmel december 4-én jelenik meg az ír old school thrasher Gama Bomb hetedik albuma. A 2018-as Speed Between The Lines lemez utódjáról már a harmadik előzetessel, a szöveges videóval kísért Miami Supercops dallal is lehet barátkozni. A Sea Savage borítóját Graham Humphrey készítette, az anyag producere Domo Dixon volt, a keverés és a maszter pedig Zack Ohren munkája.     www.facebook.com/gamabomb     GAMA BOMB - Miami Supercops (a 2020-as Sea Savage albumhoz) GAMA BOMB - Sheer Khan (a 2020-as Sea Savage albumhoz) GAMA BOMB - Sea Savage (a 2020-as Sea Savage albumhoz) GAMA BOMB - Sea Savage (12/04 - Prosthetic Records) 01. Judo Killer 02. Sea Savage 03. Miami Supercops 04. She’s Not My Mother, Todd 05. Ironblood 06. Lords Of The Hellfire Club 07. Sheer Khan 08. Rusty Jaw 09. Monsterizer 10. Ready, Steady, Goat! 11. Electric Pentacle 12. Gone Haywire...

KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence
KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence

The Absence Of Presence címmel még a nyáron jelent meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerek friss videója pedig a lemez címadó dalához készült el. A legutóbbi,...

ORIANTHI - Sajnálom
ORIANTHI - Sajnálom

Nemrég jelent meg az Alice Cooper csapatában is megfordult szőke ausztrál gitároslány, Orianthi negyedik szólólemeze, a legfrissebb klipje pedig a Sorry című dalhoz készült el. "Az...

JUDAS PRIEST - "Bárcsak úgy tudnám elénekelni a Painkillert, mint 1991-ben"
JUDAS PRIEST - "Bárcsak úgy tudnám elénekelni a Painkillert, mint 1991-ben"

A Let There Be Talk podcast vendégeként a Judas Priest frontembere, Rob Halford a hangjának változásáról is szót ejtett, valamint arról, hogy bármennyire is szeretné, a klasszikus...

SLOWMESH - Videoklippel a decemberi album első dala, a címadó szám: Isolate
SLOWMESH - Videoklippel a decemberi album első dala, a címadó szám: Isolate

Isolate címmel egy klippel kísért új dal érkezett a Slowmesh zenekartól. A budapesti csapat második albuma Isolate címmel jelenik meg december 15-én, elsőként a decemberi-januári...

BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék karácsonyi EP-jéről
BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék karácsonyi EP-jéről

Here We Come A-Caroling címmel egy karácsonyi EP-t ad ki Ritchie Blackmore (Rainbow, ex-Deep Purple) és Candice Night közös zenekara, a Blackmore's Night. A 4 dalos EP-ről már két...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS