HOBO - "Nem szabad felejteni, de megbocsátani is tudni kell"

December 29-én Hobo Karácsony a Barba Negra Klubban

2018. december 28. (péntek) 08:54 | utoljára módosítva: 2018. december 28. (péntek) 08:58

Holnap, azaz december 29-én a Barba Negra klubban lesz a Hobo Karácsony, azaz Földes László karácsonyi koncertje. Hobo új dupla albuma, a 29 dalt rejtő Hé, Magyar Joe! nemrég jelent meg, a lemez kapcsán pedig Poós Zoltán készített vele egy interjút a nullahategy oldal számára.
(Fotó: Horváth Péter Gyula - nullahategy)

A napokban jelent meg Földes László Hobo Hé, Magyar Joe! című dupla albuma, ami a Vadászathoz vagy a Circus Hungaricushoz hasonlóan összefüggő mű. A történet Magyar József, azaz Joe életét követi végig születésétől a féltékenységi gyilkosságon és a börtönéveken át a szabadulásáig.

 


www.facebook.com/hobo.official


A Barbás Hobo Karácsony Facebook oldalaRégen talán nem írtál volna görnyedt anyókáról és a gyerekekről, akik felismerik az angyalokat, ha kilépnek az óvodából, szóval, az album keserű hangütése mellett van egy vállalt érzelmessége is…


"A történet egy szeretetre méltó kisember, egy villamosvezető tragédiája, aki megöli a nőt, akit szeret. Már ez az ismertető mondat is feltételez egyfajta hozzáállást. Azzal a spontaneitással írtam meg a harminc szöveget – amiből 27-et tettünk a lemezre – ahogy jött. Elkényeztetett ember vagyok, akinek vagy felülről diktálnak, vagy magától jön, amit ír. Gyerekkoromban a Városmajor utcai iskolába jártam, sok önéletrajzi elem van a dalokban, és vannak analógiák, hiszen a bankár fiát is könnyen be lehet azonosítani… Számos dologba kellett mélyen belemenni, hiszen a történet hősét gyerekkorában verte az apja.

De beszélek a gyerekkori barátságokról, az első szerelemről is. Szóval, nem igazán találtam én ezt ki, egyszerűen kisuttyant. Az Átkozott vasárnap című dalból kiderül, hogy még a börtönben is lehet élni. Ott is lehet örülni bizonyos dolgoknak, az elkeseredettséget néha felválthatja a gúnyos humor."

Részint a lelkiismeret-furdalásról és a bűnről szól az album. Vannak olyan dolgok az életedben, amelyek még hetven fölött is lelkiismeret-furdalást okoznak?

"Sok mindent nem ismertem fel, és utólag jöttem rá, hogy hülyeséget csináltam, vagy megbántottam valakit, és vannak olyan dolgok is, amiket szégyellek. Mert ha az adott pillanatban normálisan gondolkodtam volna, és nem ragadnak el az indulatok, nem tettem volna meg. Ugyanakkor nem szabad felejteni, de megbocsátani is tudni kell. Olyanoknak is, akik vétettek ellenem, vagy a társaim ellen. Sokszor kihasználtak, megloptak, becsaptak.

Ha visszagondolok arra, hogy hány zenész milyen szinten verte le az ember minimum korlátait, felmerül bennem a kérdés: azzal foglalkozzam, ami elválaszt bennünket, vagy azzal, ami összeköt? A barátságok csak addig tartottak, amíg velem játszottak és ebből meg tudtak élni. Abban a pillanatban, amikor ez a kapcsolat megszűnt, ezek a viszonyok véget értek…. Sokszor megkérdeztem a zenésztársaimtól, mi van a gyerekükkel, feleségükkel, családjukkal. Visszafelé ez sosem működött. Az emberi része a kapcsolatoknak, kevés kivétellel, de mindig egyoldalú volt. Most is játszom olyan emberekkel, akikkel kapcsolatom többször megszakadt, aztán valamennyire helyreállt. De 78-ban, vagy később, amikor a bluest elkezdtem, mellém álltak, és nekem ez az igazán fontos." Nemcsak haragudni lehet, látom, hogy milyenek és ezzel együtt szeretni is tudom őket. Nemcsak a szövegek telítettek érzelmekkel, de sokszor a zene is. Vehetted volna karcosabbra, piszkosabbra is. Mennyire folysz bele abba, hogy milyen legyen az album hangképe?

"Amikor 1978-ban kifogytunk a rock klasszikusainak magyarításaiból, Pókával elkezdtünk saját számokat írni, de nem gondoltuk, hogy valaha is lesznek lemezeink. Az első dalaink (Gazember, az Othello Blues és a Rolling Stones Blues…) jól illeszkedtek a Doors-Rolling Stones-Hendrix -Cream-néger blues vonalba… Egon zongorán vagy akusztikus gitáron eljátszotta a vázlatot, mutatott hozzá dallamot és a koncerteken kipróbáltuk őket. Mire stúdióba kerültünk, a közönség kívülről tudta a dalainkat. A Vadászat volt az első album, amelyik igazi stúdiómunka volt, aztán – már a kilencvenes években – előfordult az is, hogy a szerzők előzetesen nem mutatták a zenét, felvették az alapokat és a stúdióban kellett változtatni a már rögzített anyagon, ami nem mindig sikerült. Többek között ezért sem szoktam hallgatni a lemezeimet, mert volt, hogy a zene és a szöveg nem ért össze.

Viszont a Hé, Magyar Joe! esetében a zenész kollégák megírták a vázlatokat és a próbákon elkezdtünk velük szöszölni a prozódiával, az énekdallamokkal, konzultáltunk a hangnemről, tempóról, díszítésekről is. Úgy mentünk stúdióba, hogy tudtuk az összes számot, amit a zenekar egyszerre játszott fel, én meg két nap alatt felénekeltem 29 dalt és egy délután kijavítottam. Persze, ennek nincs művészi szempontból jelentősége, nem valamiféle bravúr. Ám az, hogy a zenekar együtt játszott, hallható a felvételeken, hogy együtt lélegzik a produkció."
 

A teljes interjúhoz kattints ide!

  

 

"Az új dupla lemez a Vadászathoz vagy a Circus Hungaricushoz hasonlóan összefüggő mű, zeneszerzői Igali Csanád, Kiss Zoltán és Pengő Csaba, akikkel mostanában játszom. Rajtuk kívül még Gál István dobos is dolgozik az albumon. A történet Magyar József, azaz Joe életét követi végig születésétől a féltékenységi gyilkosságon és a börtönéveken át a szabadulásig."
 

"Hé, Magyar Joe!"

"Az ötlet magától és váratlanul jött, könyvírás közben. Jimi Hendrix 'Hey Joe'-ját hallgattam, amit évtizedekkel ezelőtt lefordítottam, kicsit tovább írtam és azóta is játszom. Felötlött, hogyha nekem lehet amerikai nevem, a 'Hobo', akkor 'Joe' miért ne lehetne magyar? Aztán pillanatok alatt felvázoltam egy 21 címből álló számötlet sorozatot. Ez később, az „érzékeny” zeneszerzők legnagyobb fájdalmára harmincra bővült.

A szomorú történet Joeról, azaz Magyar Józsefról, egy kedves kisemberről szól. Családjáról, felnövekedéséről, a zenével való találkozásáról, szerelméről, házasságáról, megcsalatásáról, a gyilkosságról, börtönéveiről, szabadulásáról, de leginkább sosem múló lelkiismeretfurdalásáról, hogy megölte feleségét, akit nagyon szeretett.

Megpróbáltam belevinni korunkat is, de a fő irány a bűntudat és a felelősségvállalás.

Ma is dolgozunk az albumon, nem biztos, hogy minden dal kiadásra kerül, ugyanis a Barba Negra Music Clubban, az október 14.-i lemezbemutató koncert után alig egy hónappal, november 17.-én a Nemzeti Színházban kétszereplős darabként kerül színre az anyag, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás dramaturgiája is összefügg az rögzített anyag szerkesztésével.

A műsor nem csak a 'Hé, Magyar Joe!' vadonatúj dalaiból áll, hanem sok idekapcsolható régi dalom is elhangzik majd.

A lemezt a Bob Dylan előtt tisztelgő albumom zenészeivel készítem és ők a zeneszerzők is. Gál istván, Igali Csanád, Kiss Zoltan és Pengő Csaba, valamint Besenyei Csaba játszanak velem. Műfaját tekintve az elbeszélő blues dominál, de a szövegek okán nem rockos, hanem inkább akusztikus formában. (A hagyományos hangszerek mellett nagybőgő, zongora, orgona, dobró, szájharmonika, stb…)

Ma már az emberek alig vásárolnak CD-t, ám ismerve az engem évtizedek óta követő közönséget, akiknek polcán ott sorakoznak a dolgaim, mi a Grund Records révén, dupla lemezen is megjelentetjük a legalább 90 perces anyagot. Meghallgatása nem lesz felhőtlen szórakozás. De, mivel ezt már megszokták tőlem, szíves figyelmükbe ajánlom legújabb művemet.

Tisztelettel - Hobo
Piliscsaba, 2018.10.01."

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS