THE DEVIL'S TRADE - Új klip Makó Dávidtól: Hulljatok levelek

November 2-án az Instantban lemezbemutató koncert

2018. október 31. (szerda) 11:21 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 10:55

What Happened To The Little Blind Crow címmel szeptember 28-án jelent meg az új The Devil's Trade nagylemez, most azonban egy olyan dal kapott klipet - Hulljatok levelek -, amely nem szerepel a lemezen. A The Devil's Trade Makó Dávid (HAW, ex-Stereochrist)  akusztikus folk/blues szólóprodukciója, az első album címe Those Miles We’ve Walked Alone volt.

Dávid nemrég jött haza a Crippled Black Phoenix-szel közös 6 állomásos turnéról, jelenleg Jonathan Hultén (Tribulation gitáros) társaságában co-headlinerként járja Európát. November 2-án érkezik a hármas Budapestre, az Instant-beli koncert lesz a What Happened To The Little Blind Crow hazai lemezbemutatója.

"A Hulljatok levelek Dávid előadában először 2016 telén került fel a YouTube-ra - az amatőr videófelvétel 1800 méter magasan, az Alpokban készült egy fogadóban. A klipet jegyző készítő Magyar Dániel első hallásra beleszeretett, de csak két évvel később került sor a közös munkára."

 


www.facebook.com/TheDevilsTrade"A rendező és a készítő Dani közel 20 éve dolgozik a 3D/VFX iparban, ez idő alatt számos nemzetközi produkcióban vett részt - többek között a Toy Story 1 egyik írójával, a Jégkorszak látványtervezőjével és Sir David Attenborough-val is dolgozott együtt. Attenborough első 3D-s dokumentumfilmje, a Flying Monsters 3D 2011-ben BAFTA díjat nyert technikai kategóriában (Specialist Factual BAFTA in 2011). Magyarország első 3D animációs rajzfilmjén, az Egon és Döncin is közreműködött – a film megnyerte a teheráni XXII. Nemzetközi Ifjúsági és Gyermek Filmfesztivál Arany Pillangó díját, több mint 70 országban értékesítették.


Dani rock/metal rajongóként rengeteg zenekar klipjén dolgozott már, többek között: Hiperkarma, Polly is Dead, Shapat Terror, Tisztán a Cél Felé. A Dáviddal közös munkáról így nyilatkozott:

'Most is kiráz a hideg, ha erre gondolok! Ahogy indul a felvétel, látni Dávid sziluettjét és a hegyeket az ablakon keresztül. Ha így maradt volna a klip végig azt sem bántam volna! Ömlik be a fény, érzed a meleget, de pontosan tudod, hogy kint borotvaéles a fagy. Ez a kettősség egyből arcon vág! Hatalmas kontraszt. Aztán Dávid csodálatos hangjával elvarázsolja a nézőt! Tisztán emlékszem, hogy napokra a hatása alá kerültem és nem eresztett ez az érzés! Akkor sajnos (szerencsére) úgy alakult, hogy a munkám miatt csak vágyálom maradt ez az animációs klip, ami most megszületett. De ez a verzió ültette el az agyamban azt a picike magot, ami most szerencsére kiburjánzott és egy brutális monstrummá nőtte ki magát!'4 hónapon keresztül készült a videó, teljes egészében 3D-s technológiával, Dávid jeleneteit egy greenbox stúdióban rögzítették, Dani azt követően illesztette bele az általa megálmodott virtuális világba. A végeredmény egy igazi 3D - CG - videomontázs.


Makó Dávid személyes kommentárja:


'Még mindig nehéz elhinnem, hogy Danival dolgozhattam. Régi ismerősök vagyunk, de annyira más ligában játszik, hogy bennem fel sem merült soha, hogy akár csak meg merjem kérdezni, készítene-e klipet nekem. Aztán egyszer csak rám írt, hogy elindított benne valamit ez a dal. A víziója pedig tökéletesen rímelt az én világomra. Ritka az ilyen alkotói folyamat, ha egynél több ember van jelen benne, de ezért tartom fontosnak, hogy az alkotás célja, motivációja valamilyen belülről feszítő, felemésztő energia legyen. Egyre kevesebb ilyen alkalom adatik meg az irgalmatlan káoszban és egyre nehezebben élünk ezekkel a lehetőségekkel. Pedig az ilyen egymásra találások az élet értelme.'THE DEVIL'S TRADE - Hulljatok levelek (2018)
Makó Dávid, a Stereochrist és a HAW frontembere 2014-ben jelentette meg első szólólemezét, a Those Miles We Walked Alone-t The Devil's Trade néven. A Townes Van Zandt-féle, Appalache környéki folk-bluest és a magyar népzenei elemeket közös nevezőre hozó debütálás az év egyik legkomolyabb énekes-dalszerzői bemutatkozása volt - szeptember 28-án pedig érkezik a folytatás, immár a Golden Antenna Records gondozásában. A közelgő Európa-turnéról, a tervben lévő kollaborációkról pedig maga Dávid mesélt Kollár Bálintnak.


Több mint tíz évig független zenészként működtél, idén azonban leszerződtél a Golden Antenna Recordshoz. Miért most és éppen hozzájuk?

"A függetlenség nagyon romantikus állapot, de ahhoz, hogy a zeném a megfelelő minőségben jusson el az emberekhez, és hogy tovább tudjak haladni előre és felfelé a 2016-os Európa-turnéval megkezdett úton, ez volt a következő lépcsőfok. Szóba jöttek más, esetleg nagyobb kiadók is, de a természetes és logikus lépés a Golden Antenna volt. Magáért beszél az, amilyen előadókkal foglalkoznak, és, hogy mennyire nyitottak a zenémre. Az első lemezem, és a turnéim ismeretében még előzetes demókat sem kellett küldenem az új dalokról, pedig szóltam, hogy az új lemez más lesz. Még az sem zavarta őket, hogy nem egy stúdióban akartam felvenni, hanem Szabó 'Nagyúr' Márton barátommal, kísérletezve, négy különböző helyszínen dolgoztunk."

 

 Talán korai még erről kérdezni, de hogy érzed: változtatott valamit a zenéléshez való viszonyodon az, hogy leszerződtél hozzájuk?

"Elég szigorú dátumot tűztek ki a lemez leadásához, ez nagyon inspirált, de önmagában az, hogy egy profi PR csapattal dolgoznak, hogy pontosan tudják minek mikor, és hogyan kell történnie, nekem óriási könnyebbség. Jakab Zoltán, a menedzserem és jó barátom is csodálatos munkát végez, így nekem nem kell feltétlenül mindenben részt vennem, így tudok csak a zenére koncentrálni."


Még júliusban azt ígérted a Facebookon, hogy 2018-ban két albumot fogsz megjelentetni, plusz egyet a zenekaroddal, és négynél is több kollaborációd lesz különböző művészekkel. Azóta megjelent a Happy Music Is Shit Sessions EP, valamint hamarosan a What Happened To The Little Blind Crow lemez is, mi a helyzet a többi téren?


"A HAW lemez annyira halad, amennyire komoly zenekar vagyunk, de igyekszünk még idén befejezni a felvételeket. Igazán ez csak rajtam múlik. A TDT miatt nehezen találok plusz kreatív energiákat. A kollaborációkból kettő már megtörtént, A Crippled Black Phoenix új lemezére készült egy VHK-feldolgozás, amiben Zolival éneklünk, illetve az Orient Fall Weaving Spiders című dalában működtem közre. A maradék két közös munkából egy sajnos meghiúsult, ami még hátra van, arról pedig nem tudom, beszélhetek-e, de annyit talán elárulhatok, hogy a magyar underground egy legendás zenésze dolgozik egy igen váratlan lemezen."THE DEVIL'S TRADE - No One Here (a 2018-as albumról)
A What Happened To The Little Blind Crowról elsőként megjelent szám, a No One Here az 1988-ban, a romániai falurombolások keretében elárasztott Bözödújfaluról szól. Miért volt fontos számodra, hogy elmeséld a falu történetét? Illetve, miért pont ezzel a dallal akartad felvezetni a lemezt?

"Mert jártam ott, és megszakadt a szívem. Amikor a kilencvenes években a Pesty Fekete Dobozban hallottam a falu történetét, tudtam, hogy el kell mennem, meg kell néznem magamnak a templom tornyát. Amikor ez több mint tíz évvel később sikerült, olyan letaglózó volt, hogy azóta minden nap magammal cipelem a súlyát. A minket ért politikai és kultúrális hatások még jobban elmélyítették bennem a történetet, és úgy gondolom, nekünk, akik a peremvidéken alkotunk, feladatunk az ilyen történetek továbbadása, és életben tartása. Hogy ez legyen az első dal, kiadói döntés volt."


Amikor két éve interjúztunk, azt mondtad, hogy már tudod is, mi lesz a címe az új lemeznek - de nem árultad el. Kitartottál az elképzelésed mellett? Ha igen, mit szimbolizál számodra a cím?

"Azóta nagyon sok minden történt velem, és változott a lemez címe, koncepciója is. A vak varjúcska története egyelőre csak a fejemben létezik, és konkrétan a dalokban nem is jelenik meg, csak a fojtogatóan szép borítón – ami Borbás Róbert (Grindesign) barátom munkája - látható egy részlet belőle. Ebben a történetben a megvakított varjú felcseperedik, és bosszújaként elhozza a világ végét. A lemez pedig a világ végéről szól, globális, és perszonális értelemben, és arról, ahogy a miket körülvevő egyetemes káoszban miként sikerült apránként megtalálnom a szabadságot, és egyfajta békét, ami meg tud élni a bennem dolgozó éktelen haraggal."


A teljes interjúhoz kattints ide!

 

THE DEVIL'S TRADE - Your Own Hell (a 2018-as albumhoz)
THE DEVIL'S TRADE - Beharangozó a 2018-as albumhoz)
 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home
2021. május 7. (péntek) 18:25

Azt már november óta tudjuk, hogy két album után befejeződött a Rammstein énekes Till Lindemann, valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren együttműködése, viszont kijön még egy koncertanyaguk május 21-én, a 2020. március 15-én Moszkvában rögzített Live In Moscow DVD, Blu-ray, 2CD. A bulit 30 HD kamerával rögzítették, a kiadvány friss előzetese pedig a Home Sweet Home nóta felvétele. Till és Peter 2015-ben adta ki a Skills In Pills lemezt, 2019 őszén pedig megjelent az utódja is, az F & M (Frau & Mann). Till Lindemann továbbviszi a Lindemann nevet, de más társakkal.   www.facebook.com/Lindemann LINDEMANN - Home Sweet Home (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Blut (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Praise Abort (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Allesfresser (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről)...

YNGWIE MALMSTEEN - Nyáron jön az új album, Paganinit idéz az első dal: Wolves At The Door
YNGWIE MALMSTEEN - Nyáron jön az új album, Paganinit idéz az első dal: Wolves At The Door

Parabellum címmel július 23-án jelenik meg az új Yngwie Malmsteen album, első előzetesként pedig már itt is van a szöveges videóval kísért Wolves At The Door dal. Yngwie legutóbbi...

MYLES KENNEDY - Egy hét múlva jön az új szólóalbum, dalpremier: Love Rain Down
MYLES KENNEDY - Egy hét múlva jön az új szólóalbum, dalpremier: Love Rain Down

2018-ban jelent meg Myles Kennedy első szólólemeze, a Year Of The Tiger, de a folytatás sem várat magára sokáig, a The Ides Of March című album május 14-én lát majd napvilágot. Friss...

HERMAN FRANK - Jön az ex-Accept gitáros új szólóalbuma, dal- és klippremier: Teutonic Order
HERMAN FRANK - Jön az ex-Accept gitáros új szólóalbuma, dal- és klippremier: Teutonic Order

Two For A Lie címmel május 21-én jelenik meg az ex-Accept, Victory gitáros, Herman Frank ötödik szólólemeze, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Teutonic Order dallal lehet...

SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow
SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton - ismerkedj meg vele! "Május 9-ét Oroszországban a győzelem napjaként ünneplik, a nácik felett a...

LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming
LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS