IHSAHN - Hamarosan koncert Budapesten, új videoklip: Lend Me The Eyes Of Millennia

November 11-én Budapesten koncertezik az Emperor főnöke

2018. október 28. (vasárnap) 04:00

Ámr címmel április végén jelent meg az Emperor főnök Ihsahn hetedik szólóalbuma, a 2016-os Arktis. lemez folytatása, amelyet november 11-én Budapesten is bemutat majd. A koncert az A38 Hajón lesz, most pedig megnézheted Ihsahn új videoklipjét, amely az idei lemez Lend Me The Eyes Of Millennia dalához készült. A videó mellé elolvashatod azt az interjút is, amely a HammerWorld magazinban jelent meg az idei Ihsahn lemez kapcsán.

"Hetedik nagylemezével végre Budapestre is eljut a norvég black metal színtér egyik legikonikusabb frontembere és dalszerzője, Ihsahn! November 11-én az első magyarországi koncertjén a Ne Obliviscaris-szal és az Astrosaurral lép majd fel az A38 Hajón, a koncertprogram javát pedig a nemrég megjelent Ámr album dalai teszik ki a pályafutás nagy szerzeményei mellett."
 


www.facebook.com/ihsahnmusic


A koncert Facebook oldalaIHSAHN - Lend Me The Eyes Of Millennia (a 2018-as Ámr albumhoz)

A két éve kiadott Arktis. lemeznél bevallottan egy fogósabb, könnyebben emészthető anyag volt a célod. És ezúttal?

„Azt talán sosem gondoltam, hogy könnyen emészthető dalokat kéne írnom, de a 80-as évek gyermeke vagyok, így aztán vonzódom a hagyományosabb, verze-bridge-refrén dalszerkezetekhez. Ezt akartam jobban kidomborítani legutóbb, és ezen az új albumon is. Annak idején a klasszikus metal bandák is így dolgoztak, azok a csapatok, akik nagyban hatottak rám, mint a Judas Priest vagy az Iron Maiden. És ma is így dolgoznak persze... (nevet) Az új Judas Priest lemez például fenomenális lett! Ez a fajta dalszerzés kihívást jelentett számomra, és noha nem szeretem önmagamat ismételgetni, ez a vonal még mindig nagyon izgalmas számomra. Ebben a zenei világban elég fura, ha valaki a fogós témákra koncentrál, de épp ez az érdekes benne. Az extrém metalban gyakori, hogy 10-15 különféle riff is felbukkan egy dalban, és ezt úgy kombinálni valami fogós dallammal, hogy az mégse legyen unalmas, nos, az igazi kihívás!" (nevet)Most több a tiszta ének is, mint legutóbb.


„Igen, ez így alakult, ezt hozta magával a zene. A black metalos ének számomra nagyon természetes, a tiszta, dallamosabb éneken viszont agyalnom, dolgoznom kell. Ez számomra érdekesebb, izgalmasabb. De a legnagyobb különbség a legutóbbi lemezhez képest, hogy más hangzásokkal akartam dolgozni, mert egy intimebb atmoszférát igyekeztem megteremteni. Nincsenek most vonósok, fúvósok, inkább az analóg szintetizátorokra koncentráltam, és végre mono dobokat is használhattam. Alapvetően nagy kontrasztokat akartam ezen a lemezen. Így aztán a blastbeatektől a csaknem tiszta popdalokig minden megtalálható az Ámr lemezen. Produkciós szempontból is igyekszem kilépni a komfortzónámból.

Egy rakás mai mainstream anyag is inspirál ilyen szempontból, James Blake, Kanye West, The Weeknd... Persze nem sok közöm van Los Angeles drogos, dekadens világához, de The Weekndben például nagyon tetszik az őszinteség és az a baljós hangulat. A videói is teljesen elszálltak. Azok a TR-808-as mélyek is őszinték, egyben beleszarósak is. Ez egy olyan attitűd, amit sok mai metalból hiányolok.

Valahogy a metal ma nem veszélyes, sok esetben meg kimondottan politikailag korrekt. Ez a veszély-faktor számos urbánus vagy hip hop előadónál sokkal inkább jelen van, mint a metal színtéren. De nem csak ilyesmiket hallgattam az utóbbi pár évben, hanem rengeteg ABBA-t is... (nevet) És nagy rajongója vagyok Scott Walkernek is, aki egy amerikai énekes/dalszerző, producer, aki még a 60-as években indult, popzenével, de a 80-as évek közepétől inkább az avantgárd, kísérletezős vonalhoz sorolnám. Pár éve a Sunn O))) zenekarral is készített egy érdekes lemezt."És a saját zenédet hová sorolnád?


„Én továbbra is black metalként definiálom a zenémet, mert az alapja ugyanaz a kompromisszumoktól mentes megközelítés. Persze, elfogadom azt is, ha valaki ezt nem így gondolja! (nevet) Közismert, hogy a black metal színtér egy része meglehetősen könnyen ítélkezik... 'Ilyet nem szabad csinálni', mármint a black metalban! (nevet) Pedig ha van olyan zenei világ, amelyik önző, ahol tényleg az a jellemző, hogy 'teszem-amit-akarok', akkor az a black metal. Egy igazi black metal anyag semmilyen elvárásnak nem akar megfelelni. Éppen ez a lényege, a veleje. Ezért aztán nem is érdekel, ha a szólóanyagaim megosztóak."


 
Nem is foglalkozol mások véleményével?

„A hallgatókéval? Ezt nem mondtam. Szerintem aki ilyesfajta zenét hallgat, tudatosan vagy sem, de valami hiteles, valódi, tartalmas zenét akar. Ezért nem hallgat listás, rádiós vagy mainstream dolgokat, inkább az undergroundban keresgél, az experimentális vagy extrémebb vonalon, mert ott valódi dolgokra lelhet. És az eredeti black metal vonalról sokan csinálnak nagyon kísérletezős dolgokat, ez nem csupán rám jellemző. Ott van például az Ulver is.

Amikor annak idején, tizenévesen black metalt kezdtünk játszani, még nem volt semmiféle színtér, mi pedig igyekeztünk átlépni minden határt. És ez az ambíció nem tűnik el, tíz vagy húsz év után sem. Közben persze kialakult egy színtér, mindenféle hülye szabályok születtek, hogy mi az igazi black metal, meg mi nem az, de nevetséges lenne, ha a régiek közül bármelyikünk is az ilyen ostoba szabályok szerint alkotna. Szánalmas is lenne. Mintha nem lenne semmiféle fejlődés, sem zenei, sem személyes téren. Mintha megrekedtünk volna a 18-19 éves szintünkön. Túl azon, hogy ez lehetetlen, ez nagyon-nagyon szomorú lenne."Az Ámr már a hetedik szólóalbumod. Nyilván egyre kevesebbet kell magyaráznod, hogy mit is csinálsz pontosan és miért.

„Azért ma sem olyan egyszerű ez. Például amikor valami progosabb fesztiválon kerül szóba egy fellépés, ma is gyakran az a reakció, hogy ez a zene túl extrém oda. 'Ez az Emperor-srác, black metalt játszik, nem? Az nekünk nem kell...' Aztán meghallgatják a zenémet, és máris más a helyzet. Sokan gondolják, hogy a múltam csak segítség lehet, csakis előnyt jelent, de sok esetben éppen ellenem dolgozik."Mit jelent az új album címe?

„Valójában az Ámr cím szoros összefüggésben van a borítóval, az artworkkel. A jelentése komor, sötét, borongós, de azt is jelenti, hogy rozsdavörös. Óészaki kifejezés, és nagyon passzol a lemez hangulatához is. A feleségem, Heidi ötlete volt, ahogy a borítókép is. Az a karosszék az otthoni székem, szeretek benne pihenni."A dalokat is otthon, egyedül írtad, igaz?

„Igen, a házi stúdiómban. Heidin kívül csak Tobias Ørnes Andersen dobos (Shining, ex-Leprous) vett részt a kreatív munkában. Ez már a sokadik lemezen Tobias-szal."IHSAHN - Arcana Imperii (a 2018-as Ámr albumhoz)
Az Arcana Imperii dalhoz klip is született, és abban a számban az Opeth gitárosa, Fredrik Åkesson is szólózik. Miért éppen ő?

„A legelső szólókoncertem az Opeth előtt volt Oslóban, és azóta is nagyon jóban vagyunk. Amikor az Emperorral legutóbb Japánban koncerteztünk, az Opeth is fellépett a fesztiválon, és egy csomót szakmáztunk Fredrikkel, főként gitárokról, hangzásokról. Az egyik legjobb gitárosnak tartom őt a mai színtéren, és ezt neki is megmondtam. Meg azt is, hogy szeretném, ha valamikor játszana az egyik dalomban. Amikor megszületett ez a nóta, azonnal Fredrik jutott eszembe, ő pedig egy zseniális szólót játszott fel hozzá. Nagyon rendes srác, ahogy a többiek is azok az Opeth-ben. Kedvelem őket."Említetted az Emperort, és látom, hogy rendszeresen koncerteztek, már idén is volt három fellépésetek. Arról továbbra sincs szó, hogy lemezt is készítsetek?

„Az Emperor esetében elsődlegesen nosztalgiáról van szó. A közönség esetében, de a miénkben is. Az Anthems... album 20 éves jubileuma jó alkalom volt arra, hogy színpadra álljunk, és most már talán nem is keverik össze az emberek az Emperort a szólópályámmal. De Samoth és én zeneileg meg emberileg is túl távol vagyunk egymástól ahhoz, hogy úgy együtt tudjunk alkotni, mint annak idején. Akik egy új Emperor lemezre vágynak, valójában újra át akarják élni azt az élményt, amit annak idején éreztek, amikor az Emperor új és friss volt. Az meg lehetetlen. Én pedig túlságosan is élvezem azt a kreatív szabadságot, amit az Ihsahn nyújt. Bármit megtehetek, anélkül, hogy aggódnom kéne, mit szól hozzá bármelyik zenésztársam. Egy Emperor lemezt aligha lehetne elkészíteni 8-húros gitárokkal meg szaxofonnal. Egy új Emperor album számomra csak kompromisszumokat jelentene.

Az első Emperor EP megírása idején 16 voltam, jószerivel tapasztalatok nélkül dolgoztunk, zsigerből, érzésből. És mindketten beleadtunk apait-anyait. Aztán ahogy teltek az évek, egyre több és több feladat hárult rám. A második lemeznél már minden szöveget én írtam, de a hangszerelés mellett tőlem jött a billentyűzés, a basszusozás is. Egyszerűen nem lehet visszaforgatni az idő kerekét. Amit ma metalként meg akarok írni, amit ma el akarok mondani, az ott van az Ihsahn albumokon. Mindenféle korlát és kompromisszum nélkül. Ugyanakkor az is nagyon jó érzés, hogy az Emperorra is kíváncsiak az emberek, ennyi év után is. Hiszen 2001-ben jelent meg az utolsó albumunk, és olyan fesztiválokon lépünk fel, ahol a nevünk a Deep Purple meg a Europe mellett szerepel a plakátokon. Néha én sem értem, hogy mit keresünk ott, ahol azok a bandák játszanak, akikért kisgyerekként rajongtam! (nevet)

 De az Emperor koncerteket nem visszük túlzásba. Amikor azt látod, hogy van évi 6-7 bulink, az egyben azt is jelenti, hogy száz felkérést visszautasítottunk. Meg bármilyen ajánlatot arra, hogy rendes turnéra menjünk. De amíg jól esik színpadra állni, és amíg az is épp olyan természetes, mint egy-egy Ihsahn koncert, addig elvállalunk évente pár koncertet. Ami idén újdonság, hogy néhány fesztiválon az Emperor és az Ihsahn is színpadra lép, illetve lépett, hiszen már le is zajlott pár ilyen esemény. Ez így praktikus is.

Ősszel pedig tervben van egy komolyabb Ihsahn Európa-turné, de ha össze is jön, az sem lesz hosszabb pár hétnél. De az Emperor koncertekkel csakis a zenét akarjuk ünnepelni, jelezni, hogy mi magunk is mennyire megbecsüljük mindazt, amit nyújtott nekünk a zenekar. Az Emperor nélkül nem lennék ma itt, nem lenne semmiféle pályafutásom. Azt, hogy ma gitárokat készítenek nekem a saját elképzeléseim szerint, hogy beutazhatom az egész világot, és abból élhetek, amit szeretek csinálni, mind az Emperornak köszönhetem. 15-16 évesen sosem gondoltam volna, hogy minden álmom többszörösen valóra válik..."IHSAHN - Wake (a 2018-as Ámr albumról)  

Hammer TV

 
TANKCSAPDA - Véres és brutális, új Tankcsapda klip: Megölni engem
2021. május 18. (kedd) 07:59

Már napok óta hallani arról, hogy jön egy véres/brutális új klip a Tankcsapdától. Most itt is van, íme a Megölni engem. Ez a nóta eredetileg a 2019 őszén kiadott Liliput Hollywood albumon jelent meg. Az új kisfilmet Görög Attila (DeadLens Kult), a főszereplője pedig Csáki Benedek, akit már ismerhetsz az Ülj le mellém klipjéből.   Az indexnek a videó kapcsán: Érdemes egy lemez megjelenése után másfél évvel klipet készíteni egy dalhoz? Fejes Tamás: Miután ez a rohadt Covid-vírus mindent felülírt, mindenképp. A Liliput Hollywood című albumot, illetve a rajta szereplő számokat még meg sem turnéztattuk, a járvány miatt konkrétan egy lemezbemutató koncertsorozatot halasztottunk el, amit most már lassan két éve nem tudunk pótolni. Lukács László: Ez azért még nem olyan rettentően hosszú idő. Mivel ebből egy évet nyugodtan vehetünk teljesen koncertmentesnek, ennek a lemeznek a dalait még...

FIVE FINGER DEATH PUNCH - Nem is egy, hanem két albumot rögzítenek a következő hónapokban
FIVE FINGER DEATH PUNCH - Nem is egy, hanem két albumot rögzítenek a következő hónapokban

Nem is egy, hanem két albumot rögzít a nyár folyamán a Five Finger Death Punch. A csapat terveit Bathory Zoli gitáros vezette elő egy Facebook-videóban. A tavalyi F8 album utódja lesz...

PRETTY MAIDS - Új klip Ronnie Atkins énekestől: Frequency Of Love
PRETTY MAIDS - Új klip Ronnie Atkins énekestől: Frequency Of Love

Az még ősszel derült ki, hogy a dán Pretty Maids énekese, Ronnie Atkins gyógyíthatatlan, négyes stádiumú rákkal harcol, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy egy szólóalbumot...

KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo"...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS