ISKALD - Új klip a norvég melodikus black csapattól: Lysene Som Forsvant

2011-ben láthattad őket a csillebérci MetalFesten

2018. október 26. (péntek) 18:27

Innhøstinga (aratás, betakarítás) címmel augusztus végén jelent a négy év szünet után visszatért norvég melodikus blacker Iskald ötödik nagylemeze. A 2005-ben alakult Iskald (nevük jelentése: jéghideg) a norvég fekete fém vonal újabb generációjához tartozik, 2011-ben láthattad őket a csillebérci MetalFesten, most pedig megismerkedhetsz az új klipjükkel.

 


www.facebook.com/iskaldofficial
 

ISKALD - Lysene Som Forsvant (a 2018-as Innhøstinga albumhoz)Továbbá elolvashatod Milán Péter interjúját, amely eredetileg a szeptemberi HammerWorld magazinban jelent meg.


A norvég Iskald (a szó jelentése: jéghideg) 2005-ben alakult, s eleinte hárman voltak, azonban a basszusgitáros, Arne Aalstad szerencsétlenül járt egy autóbalesetben. A zenekar lassanként, lemezről lemezre formálja stílusát, amely a black metal hol komplexebb, hol epikusabb ágát domborítja ki, de a skandináv jelleg mindvégig domináns. Milán Péter Simon Larsen gitáros/énekes/dalszerzőnek tette fel kérdéseit az Innhøstinga című új album kapcsán.
2005-ben, amikor megalakult az Iskald, milyen elképzelésekkel, tervekkel hívtátok életre a zenekart?


„Szerettük ezt a zenét, és mint fiatal, bátor zenészek, elhatároztuk, hogy megalakítjuk az Iskaldot, hogy bemutassuk Norvégia északi részét a black metalon keresztül. Nos, talán nem ez volt az első dolog, amire gondoltunk, de kétségtelen, hogy voltak ambícióink. Egy black metal zenekart akartam létrehozni, sok riffem, anyagom volt, a barátom, Arne Aalstad pedig ismert egy fickót (Aage André Krekling) az iskolából, aki mindig black metal pólókat hordott; tudtuk róla, hogy dobol és felkértük, hogy csatlakozzon a black metal zenekarunkhoz. Belépett és az Iskald megszületett. Azóta élvezzük a zenélést, turnézást, koncertezést."Tudomásom szerint az Iskald eddig túlnyomórészt két tagból állt. A legtöbb régebbi black metal zenekarnak két törzstagja volt – Emperor, Satyricon, Darkthrone... –, de nem kíséreltétek meg kiegészíteni a felállást? Esetleg kényelmesebb a két tag, amikor kreatív munkáról van szó, és csak a koncertekre kell zenészeket hívni?


„Trióként kezdtük, és az volt a terv, hogy így is maradunk. De Arne Aalstad basszusgitárosnak költöznie kellett az iskola miatt, a terv pedig az volt, hogy egy évvel később újra csatlakozik hozzánk, de a dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak. Arne aztán balesetben meghalt, így én és Aage eldöntöttük, hogy duó formában folytatjuk. Közösek az Iskalddal kapcsolatos vízióink, így könnyebb a dalszerzés, mivel csak kettőnknek kell elégedettnek lennie. Nincs kompromisszum."

Az Innhøstinga című ötödik album miben különbözik elődeitől? Mely pontokra fektettetek ezúttal nagyobb hangsúlyt?

„Mielőtt hozzáfogunk a dalszerzéshez, mindig kitaláljuk, hogy milyen hangulatú, jellegű legyen a következő album. Mivel az előző lemez (Nedom og Nord) nagyon dallamos volt, hosszú, epikus számokkal, így ezúttal arcba mászóbb szerzeményeket akartunk. Agresszívebb riffeket és komplexebb, progresszívabb dalszerkezeteket. Elégedettebbek már nem is lehetnénk az eredménnyel, megvan benne a komplexitás és mélység, élvezet hallgatni a témákat és játszani is az lesz még jó sokáig."Az Iskald az összetett gitártémákat, néha komplikált dalszerkezeteket, váltásokat szereti. Gondolom, beletelik némi időbe, amíg megszületik egy-egy új dal. Hogy zajlik a dalszerzés?

„Első lépésként támad egy ötletem, ami lehet egy hangzás vagy egy érzés. Inspirációt bármi hozhat. Ha belemegyek a részletekbe, legtöbbször így zajlik a folyamat, vagy az Iskald-recept; sok riffet veszek fel, amelyek illenek ehhez a hangzáshoz, egy bizonyos dalszerkezet mentén összeállítom őket, minden részt meghangszerelek, aztán elkezdődik a munka. Napokig hallgatom ezt a 'dalt'. Azokat a részeket, amelyeket fárasztónak tartok, átírom, vagy átformálom, amíg az egész dal olyan nem lesz, amilyennek elképzeltem. Aage a dobokat tervezi meg a maga kedve szerint, és innentől kezdve a dal oda-vissza halad kettőnk között; újraformáljuk, hangszereljük, „optimalizáljuk” heteken, vagy akár hónapokon át. Tehát így igaz, sok felfedeznivalót találsz, ha elég mélyre ásol, és időt szánsz a dalokra."

 

ISKALD - Innhøstinga (szöveges videó a 2018-as Innhøstinga albumhoz)


Az Iskald sok tekintetben a 90-es évek black metaljának a folytatása. Hogy látod ezt a kérdést? Az eredeti norvég black metal mely aspektusait akarjátok megtartani és milyen téren szeretnétek továbbfejlődni?


„Amikor elkezdtük az Iskaldot, olyan stílusban akartunk játszani, mint az Immortal, a Windir stb., de hamar rájöttünk, hogy nekünk megvan a magunk útja, mivel a black metal mellett sok egyéb zenét is hallgattunk. Nem úgy tekintünk erre az egészre, hogy a hagyomány nyomait kell követnünk - csak azt játsszuk, ami belőlünk jön; előre nézünk, nem hátra."Mit jelent az Innhøstinga szó, és mire utaltok a címmel?

„Azt jelenti, hogy 'aratás', 'innhøstingen-ként kell leírni, ám Norvégia északi részein 'innhøstinga'-ként mondjuk, tehát van benne egy kis 'egzotikus' csavar. A kifejezés az északi mitológián alapul, és arról szól, hogy a valkűrök aratják a lelkeket a harcmezőn. Mivel a lemez legtöbb dala a halál különféle aspektusairól szól, úgy gondoltuk, ez egy megfelelő cím lesz."Az előző lemez némelyik szövege elég apokaliptikus színezetű volt. Miről szólnak az új album szövegei?


„Ezúttal nem olyan apokaliptikus jellegűek a szövegek, de tény, hogy sok szó esik a halálról különböző módokon. A Lysene Som Forsvant nagyon személyes téma, és azokról a barátainkról szól, akiket elvesztettünk az utóbbi években. A The Atrocious Horror pedig arról, hogy a halál mindig itt ólálkodik körülöttünk, és hogy milyen hirtelen tud lecsapni."Készítettetek egy videót a The Atrocious Horror dalra. Mit tudnál elmondani a forgatásról és a klip mondanivalójáról?

„A videó hangsúlyozottan a dal szövegi tartalmán alapul, azon, hogy a halál milyen hirtelen tud lesújtani. A halál mindig itt leselkedik, ezt próbáltuk érzékeltetni; ahogyan követi a pánikba esett lányt, aki érzi, hogy közeleg a halál. Egy igazán hideg, a szó szoros értelmében véve igen hideg téli nap volt az, amikor felvettük a természeti jeleneteket, Stine Tranås számára (a lány) ez egy különösen hideg nap volt, de a fantasztikus eredmény kárpótolt."ISKALD - The Atrocious Horror (a 2018-as Innhøstinga albumhoz)Érdekes az Innhøstinga borítója. Ki készítette az illusztrációt és mit érdemes tudni róla?

„Ezen a lemezen grafikust váltottunk, de amint rátaláltunk a stílusunkra, megpróbáltuk követni ezt az utat. Felvettük a kapcsolatot Marcelo Vasco-val (P2R design – Slayer, Machine Head, Soulfly, Dimmu Borgir, Obituary...), és még ha ez a műve egy kicsit el is tér attól, amit általában készít, pontosan úgy sikerült, ahogyan akartuk. Vázoltuk az elképzelésünket, és azt hogy milyen színpalettát szeretnénk, az eredmény pedig tökéletes lett."Az Iskald, ahogyan a név is sugallja, teljes egészében északi jelenség: a borítók, a vizualitás, a hófödte tájképek és természetesen a zene okán. Nem kérdés, hogy fontos a zenekar számára az északi miliő erőteljes megjelenítése...

„Az Iskald név kifogástalanul leír bennünket, ahogyan te is fogalmaztál, a természet, a zenei stílus stb. révén. Számunkra inspiráló olyan környezetben élni, ahol hegyek és erdők vesznek körül bennünket. Télvíz idején a brutális, mégis szépséges hideg és sötétség."Kétségtelen, hogy a 90-es években a norvég zenekarok voltak a black metal színtér vezetői, de azóta elég sok minden történt. Új régiók vették át a vezető szerepet a műfajban és mintha a norvég bandák nem találnák a helyüket. A harmadik évezredben új hangzások jelentek meg. Hogy vélekedsz minderről, beleértve az Iskald helyzetét is?


„Már évek óta nem figyelem a black metal színteret, vagyis nem tudom, nem érdekel. Magunknak zenélünk, így ez az egész nem fontos számunkra."

(Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin szeptemberi számában jelent meg.)
 

 

Hammer TV

 
TANKCSAPDA - Véres és brutális, új Tankcsapda klip: Megölni engem
2021. május 18. (kedd) 07:59

Már napok óta hallani arról, hogy jön egy véres/brutális új klip a Tankcsapdától. Most itt is van, íme a Megölni engem. Ez a nóta eredetileg a 2019 őszén kiadott Liliput Hollywood albumon jelent meg. Az új kisfilmet Görög Attila (DeadLens Kult), a főszereplője pedig Csáki Benedek, akit már ismerhetsz az Ülj le mellém klipjéből.   Az indexnek a videó kapcsán: Érdemes egy lemez megjelenése után másfél évvel klipet készíteni egy dalhoz? Fejes Tamás: Miután ez a rohadt Covid-vírus mindent felülírt, mindenképp. A Liliput Hollywood című albumot, illetve a rajta szereplő számokat még meg sem turnéztattuk, a járvány miatt konkrétan egy lemezbemutató koncertsorozatot halasztottunk el, amit most már lassan két éve nem tudunk pótolni. Lukács László: Ez azért még nem olyan rettentően hosszú idő. Mivel ebből egy évet nyugodtan vehetünk teljesen koncertmentesnek, ennek a lemeznek a dalait még...

FIVE FINGER DEATH PUNCH - Nem is egy, hanem két albumot rögzítenek a következő hónapokban
FIVE FINGER DEATH PUNCH - Nem is egy, hanem két albumot rögzítenek a következő hónapokban

Nem is egy, hanem két albumot rögzít a nyár folyamán a Five Finger Death Punch. A csapat terveit Bathory Zoli gitáros vezette elő egy Facebook-videóban. A tavalyi F8 album utódja lesz...

PRETTY MAIDS - Új klip Ronnie Atkins énekestől: Frequency Of Love
PRETTY MAIDS - Új klip Ronnie Atkins énekestől: Frequency Of Love

Az még ősszel derült ki, hogy a dán Pretty Maids énekese, Ronnie Atkins gyógyíthatatlan, négyes stádiumú rákkal harcol, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy egy szólóalbumot...

KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo"...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS