YOB - "Nem volt garancia arra, hogy még élni fogok..."

November 7-én budapesti koncert a Wiegedood társaságában

2018. október 14. (vasárnap) 18:14

Our Raw Heart címmel még a nyáron jelent meg az oregoni doomster YOB új albuma, az első lemezük azóta, hogy a frontember/dalszerző Mike Scheidt akut vastagbél-divertikulummal kórházba került és több műtéten is átesett. Többek között ez a súlyos időszak is inspirálta a 2014-es Clearing The Path To Ascend lemez folytatását, amelynek turnéjával november 7-én érkeznek majd Budapestre. A koncert a Kvlt (Blue Hell) klubban lesz, vendégként pedig a szintén idei albumos belga black metal brigád, a Wiegedood játszik majd.

A YOB frontemberével Milán Péter készített interjút, akárcsak a Wiegedooddal, utóbbit ide kattintva olvashatod el.


www.facebook.com/quantumyob


A novemberi koncert Facebook oldalaAz 1996-ban az Oregon-állambeli Eugene-ban alakult YOB nem csupán a doom metal, de a teljes underground színtér egyik legegyénibb hangzású zenekara. A triót egy rendkívül kreatív alkotó/zenész, Mike Scheidt vezeti, akinek a legutóbbi lemez óta a tartós depressziója mellett egy csaknem halálos vastagbél-gyulladással is meg kellett küzdenie. A YOB eddig is nagyon gazdag életművel rendelkezett, de a napokban megjelenő nyolcadik album, az Our Raw Heart ékesen bizonyítja, hogy bőven van még mit mondaniuk. Mike Scheidt gitáros/énekessel Milán Péter készített interjút.Mike, olvastam, hogy a tavalyi év során komoly műtéteken estél át. Most hogy vagy? Remélem, azóta teljesen meggyógyultál.


„Már jobban vagyok! Még nem gyógyultam meg teljesen, de amíg az egészséges szokások rabja vagyok, tovább élvezem a javulást."A friss albumra biztosan hatással voltak a veled történtek. Kérlek, némiképp rendhagyó módon, először beszélj az új album szövegeiről! Az Our Raw Heart cím amilyen érdekes, olyan rejtélyes is. Mit jelent ez a cím?

„Általában ódzkodom attól, hogy a szövegeink 'jelentését' kifejtsem. Ha elmagyaráznám ezeket, megnehezíteném a hallgatók számára, hogy a lemezt, a szövegeket a magukénak tekintsék. Ezenkívül a jelentések számomra idővel változnak is. Egyébként személyesen bárkivel elbeszélgetek ezekről a témákról is. Ez esetben ugyanis az ötletek és reakciók kicserélése történik, oda-vissza. De némi rejtélyesség jót is tesz, úgy gondolom."
 


Az Our Raw Heart a nyolcadik YOB album, egyben egy nagyon ambiciózus mű. Kérlek, beszélj a dalszerzés folyamatáról! Miben akartatok eltérni a korábbi lemezektől?

„Minden albumnál az a cél, hogy az egyik lábunk a múltban gyökeredzen, a másik pedig az újdonságok területén, ahol valami jelenlegi dolog zajlik, azaz hogy számunkra új terep felé mozduljunk el. Atmoszférának kell lennie, íznek az új zenében, ami más, mint ami eddig volt, de egyfajta tiszteletadás is a korábbi munkák felé. Innen merülünk bele abba, ami épp történik velünk, majd alkotunk.

Amikor a dalokat írtam, még beteg voltam, a hangszerelést pedig már a gyógyulás során, teljes zenekarként végeztük el. Miközben egyedül dolgoztam, nem volt garancia arra, hogy a felvételeket is meg tudjuk majd oldani. Nem volt garancia arra, hogy még élni fogok, hogy együtt tudok dolgozni az ötleteken a társaimmal, vagy hogy egyáltalán meg tudom majd mutatni nekik, hogy min dolgozom.

Tehát ez azt jelenti, hogy minden írós időszak, az izgalommal és az inspirációval együtt, egy remény nélküli új érkezésnek felelt meg. Ez negatívan hangzik, de valójában megnyugtató és felszabadító volt. Gyorsan kellett haladni, hogy aztán az új zenén együtt dolgozhassunk; hogy visszanyerjem az énekhangomat, és végül egy olyan lemezt adhassunk ki, amely mindnyájunk számára csakis csodaszámba mehet."
A zene most is komplex, egyúttal mintha egyes dalszerkezetek tisztábbak lennének...


„Úgy gondolom, egyre jobbak vagyunk abban, hogy önmagunk legyünk. Tisztábban érzékeljük az irányt, amerre a közös áramlásunk vezet. Az elmúlt évtizedben persze turnéztunk is, és általánosságban ez is segített abban, hogy jobbak legyünk."Ami a produkciót illeti, mintha most tisztább lenne a hangzás. Nem mondom, hogy polírozottabb, de áttetszőbb, mint a korábbi lemezeké. Mintha kevesebb fuzz-torzítás lenne a gitáron. Hangzás terén milyen céljaitok voltak most?


„Ami engem illet, én az alacsonyabb kimeneti jelű pick-up mellett döntöttem. Black Dog a neve, a gyártója pedig a Bare Knuckle Pickups. Nagyon tiszták, a hangerőt meg nagy élességgel kezelik. Mindhárman sok időt töltöttünk azzal, hogy a végére járjunk, milyen felszerelést is akarunk használni ezen az új albumon; hogy megtaláljuk a megfelelő hangspektrumot a súly és a zúzósság mellett. Hi-Tone HT-100 fejeket is használtam, amelyek a Hiwatt DR-103 erősítők felsőkategóriás másolatai. Hibátlan a tisztaságuk, tökéletes hangerőpedál-platformok. Ami a produkciót illeti, egy világos és tiszta felvétel volt a célunk, de közben valamelyest azért húsos, tömény és komplex is legyen. Ezenkívül azt szerettük volna még, hogy minél élőbb legyen a hangzás."YOB - Our Raw Heart (a 2018-as Our Raw Heart albumról)
Nekem úgy tűnik, hogy az Our Raw Heart másképpen monumentális, mint az előző lemezek. Mintha több dal is egyfajta új kezdetet jelentene. Mintha valamelyest más hangulattal is bírna a lemez...

„Örülök, hogy így érzed. Tudod, nehéz objektívnek lennem ezzel kapcsolatban, mivel a dalok túl közel állnak hozzám. Tudom, hogy nagyon keményen toltuk kijjebb a határainkat, hogy az új dalok potenciáljának kibontása érdekében még jobb zenekarrá váljunk."Az éneken is nagyobb hangsúlyt vélek felfedezni, mintha most több dallamos énektémát adnál elő.


„Minden alkalommal, minden dalnál, akár a YOB-ról, akár együttműködésről,vendégeskedésről van szó, mindig valami különlegességgel próbálok előrukkolni, és figyelek arra is, hogy mit kíván meg az adott szám. Szeretem, sőt szükségem van rá, hogy új területek felé vezéreljem magam. Többet is gyakorlom az éneklést, mint a gitározást, valószínűleg úgy 6:1 arányban. Nagyszerű énekes akarok lenni - a magam mércéje szerint. Még nem tartok ott, de nagyon inspirált vagyok, folyamatosan gyakorlok."Nem ez az első alkalom, hogy különféle hatásokat hallok a YOB zenéjében. Például az epikus zárótételben metalon kívüli befolyások is érzékelhetők. Ezek inkább benyomások, de változatos ízlésre utalnak.

„A hatásaink ugyanolyan mértékben jönnek a metalon túlról, mint a metalból. Személy szerint nálam a hatások közé tartozik a Van Morrison, a The Cure, a Poison Idea, Joni Mit­chell, Roberta Flack, a Pink Floyd, ugyanúgy, ahogy a Burning Witch, a High On Fire, a Cathedral, a Sleep, az Immolation stb. A metal egyik legnagyobb ereje szerintem abban rejlik, hogy folyamatosan újradefiniálja önmagát, és valahol a határain belül minden más műfajt képes magába olvasztani."
A Clearing The Path To Ascend albumhoz kapcsolódó előző interjúban beszéltél a különleges gitárhangzásodról. Továbbra is kísérletezel ezzel? Nem nehéz élőben egyetlen gitárral létrehozni ezt a vaskos soundot?


„A gitármentorom, Dick Gunn (nyugodjék békében...) megtanított a Travis-pengetésre, amely egy country/blues játékstílus - Merle Travis tette híressé. Itt a basszus és a dallam egyszerre szólal meg a jobb és a bal kéz együttes technikájával. Sokszor mondták már, sokan is gondolják azt, hogy nálunk a gitártémák rétegről rétegre kerülnek egymásra a stúdióban, pedig valójában mindent egyszerre játszom. Mindössze megduplázom őket, hogy az album vastagabban szóljon. Élőben a 90 %-át el is játszom annak, amit a lemezen hallasz. Esetenként választanom kell, hogy szólót játszom-e, vagy a ritmusnál, egy konkrét témánál maradok, de legtöbbször egyszerre meg tudok oldani mindent."Számomra egyértelmű, hogy a metalon belül a doom az egyik legváltozatosabb, leggazdagabb irányzat, mely kijelentést a YOB egymagában alá tudja támasztani. Más szavakkal: a doom metal túl is tud lépni azon, amit általában metalnak hívunk. Mit gondolsz erről?

„A metal sok fajtájában hallom a kalandos szellemiséget. Mindig lesznek old school jellegű zenekarok, amelyek kitartanak a hagyományok mellett, míg más bandák azon dolgoznak, hogy megtalálják a saját megközelítésüket. Ha a zene ihletett és hű azokhoz, akik játsszák, valamint meg is felel annak, amit játszani akarnak, túl mások elvárásain, akkor az számomra már méltányolandó. Bizonyos esetekben ez akár az én hozzáállásomat is megváltoztathatja az alkotáshoz. Én ezekért a pillanatokért élek."YOB - The Screen (a 2018-as Our Raw Heart albumról)
A szép borító illusztráció Orion Landau műve, akit az egyik legjobb grafikusnak tartok a metal színtéren. Kifejező műveiben sokszor érdekes vizuális elemek, szimbólumok találhatók. Milyen borítót képzeltetek el az új albumhoz?

„Olyan művet akartunk, amely ezoterikus és misztikus érzetet kelt, vibráló és eleven, de anélkül, hogy a nyilvánvaló 'spirituális' ikonográfiát vagy szimbolikát használnánk. Esetleg olyan, ami majdnem úgy fest, mint a misztikus tapasztalatok. A felhasznált színek, a kék, a narancssárga, a bíbor és a zöld árnyalatok hasonlóak azokhoz a színekhez, amelyeket a halálközeli élményemben láttam a sürgősségi osztályon, amikor először kerültem kórházba."Travis Foster dobossal és Aaron Rieseberg bőgőssel a YOB évek óta erős egységet alkot. Hogyan írnád le zenésztársaid szerepét és hozzájárulását a YOB-hoz?


„Nélkülük nincs YOB. Minden döntést együtt hozunk meg, legyen az zenei, üzleti, vagy bármi más. 100 %-os egyetértés nélkül nem csinálunk semmit. Egymásért kompromisszumokat is kötünk, de ezek jó szívvel történnek. És a barátságunk mindennél előrébb való. A barátságban, a családként megnyilvánuló kötődésünkben lévő erő az, amire számíthatunk, amikor ezt a zenét játsszuk.

Már egy évtizede van együtt ez a felállás, és már olyan szinten kényelmes számunkra egymás stílusa a színpadon és a próbahelyen, hogy minden magától értetődő, kivéve, ha dalszerzéskor meghajtjuk magunkat. Figyelünk egymásra, és arra is, hogy az egészségünk mind személyes, mind zenekari szinten a középpontban legyen. Mivel én vagyok a fő dalszerző/szövegíró/énekes, sok figyelmet kapok. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a YOB három emberből áll, akik egyenlő formában, integráns részei ennek a zenének." 
Az Our Raw Heart albummal a Relapse-hez szerződtetek. Mennyiben más náluk lenni, mint a Profound Lore-nál vagy a Neurot Recordings-nál? A The Great Cessation lemezt tavaly újra kiadta a Relapse.

„A The Great Cessation elfogyott, a licenszünk a Profound Lore-ral pedig lejárt. A Profound Lore fantasztikus volt számunkra. Ahogy a Neurot is. Ők a mi hőseink, és a Neurosis kiadójánál lenni nagyszerű volt. De mindig hajlunk a változás, az új dolgok kipróbálása felé. Mivel a Relapse a Catharsis vinyl-újrakiadása és a Clearing... vinyl-kiadása terén nagyszerű munkát végzett, könnyű döntés volt, hogy a Great Cessationt is ők hozzák ki újra. A Relapse egy nagyobb kiadó, de ma is olyan zenéket adnak ki, amiket maguk is szeretnek, és a koncerteken is megtalálod őket a tömegben. Ez sokat jelent nekünk."Az említett interjúban beszéltél a depressziódról is. Ez olyasvalami, amitől meg lehet szabadulni idővel, vagy meg kell tanulnod együtt élni vele?


„Még mindig együtt élek ezzel. Kétlem, hogy valaha teljesen meg tudok szabadulni tőle. Idővel megtanulom, hogy éljek jobban együtt vele, elválasztva magát a depressziót a depressziós szokásokkal, amelyek megnövelik az időtartamát. Mint inspirációs forrás, ez nem a legjobb dolog. Ihletet nyerhetek az írásra, amikor mély depresszióban vagyok, de ez egyfajta gyógymód, hogy kimásszak a gödörből. Ugyanakkor teljesen el is hatalmasodhat rajtam a depresszió, amikor hónapokig semmit nem tudok csinálni. Sokkal jobb, ha felelősséget vállalok a betegségemért, és az egészséges szokásoknak hódolok, főleg, amikor épp depressziós vagyok. Kemény ügy, de meg lehet oldani."Mi a helyzet a többi projekteddel: Vhol, Lumbar? Vannak esetleg más zenei terveid is?


„Leginkább egy új szólóanyagra koncentrálok, amely akusztikus és elektromos lesz. De más projekteket is tervezek. Korai ezekről bármit mondani, de nagy potenciál van bennük. A Vhol esetében mindenképpen van bennünk egy lemez."Idén lesznek YOB koncertek Európában?


„Abszolút. Októbert, novembert céloztuk meg, és már alig várjuk, hogy Európában játszhassunk."


Az interjú eredetileg a HammerWorld júniusi számában jelent meg.
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet
2021. május 5. (szerda) 17:28

Művirágok karneválja címmel júniusban jelenik meg a Fatal Error negyedik nagylemeze, pontosabban az első fele, ugyanis egy dupla lemezanyaguk készült el. Friss előzetesként a klippel kísért Veled más a helyzet dallal lehet ismerkedni. "Íme, a legújabb klipünk és dalunk, a Veled más a helyzet! Az egyik különlegessége, hogy énekfronton Mirtse Kori közreműködik benne a Kontraszt zenekarból." (Fotó: Bikali Sándor)   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   "A 2021-es év tartalmasnak ígérkezik a Fatal Error számára, ugyanis egy dupla lemezzel készülnek Művirágok Karneválja címmel. A lemez első fele júniusban lát napvilágot, most ennek egy előfutárát hozták el Veled más a helyzet címmel;n megszületett az első duett a zenekar történetében. Rimóczi Zsola frontember: 'Amikor megírtuk a dalt, a témája és a dinamikája miatt eleve női énekkel képzeltük el, Korit évek óta ismerjük, a tavalyi...

HAVARIA HONKAKKA - Új dal és videó Hajdú-Biharból: Idealizálj
HAVARIA HONKAKKA - Új dal és videó Hajdú-Biharból: Idealizálj

Idealizálj címmel tette közzé videóval kísért legújabb dalát a Havaria Honkakka zenekar. "Zenekarunk 2009-ben alakult Hajdú-Bihar megyében, azon belül Berettyóújfaluban, ami...

LANTLÔS - Hét év után új album érkezik, klippel az első dal: Lake Fantasy
LANTLÔS - Hét év után új album érkezik, klippel az első dal: Lake Fantasy

Wildhund címmel július 30-án jelenik meg a Lantlős post rock/metal vonalas német Lantlős ötödik albuma, a 2014-es Melting Sun lemez utódja, első előzetesként pedig a videoklippel...

LEPONEXX - Új lemezelőzetes dal és klip a köröstarcsai csapattól: Nem adom
LEPONEXX - Új lemezelőzetes dal és klip a köröstarcsai csapattól: Nem adom

Nagylemezre gyúr a köröstarcsai Leponexx zenekar, friss előzetesük a Nem adom című tétel "Mi vagyunk a Leponexx zenekar Köröstarcsáról. A zenénk leginkább amolyan dallamos groove...

DAMNATION - Új dal a tavaly alakult hazai old school death metal csapattól: The Colossal Dread
DAMNATION - Új dal a tavaly alakult hazai old school death metal csapattól: The Colossal Dread

A banda új, 2020 nyarán állt össze a brigád Makón, mégpedig az ex-Thy Catafalque gitáros, Juhász János irányításával. A zene régisulis death metal, a bemutatkozó EP pedig május...

ALESTORM - Jön a koncert DVD, friss előzetes: Drink
ALESTORM - Jön a koncert DVD, friss előzetes: Drink

Live In Tilburg címmel egy koncertanyaggal jelentkezik május 28-án a kalózmetalos Alestorm, Bodor Máté csapata. A CD/DVD/BluRay kiadvány legfrissebb előzetese a Drink nóta felvétele....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS