HÉT JEL - "Szeretném azt gondolni és mondani, hogy ez leginkább intelligens rockzene"

Az októberi HammerWorld extra CD-mellékleteként jön ki a Tiszta lap című album

2018. október 8. (hétfő) 06:16 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 10:39

Mi történik akkor, ha egy fanatikus zenerajongót, akit gyerekkorától vonzott a színpadok világa, és aki el is indult a zenészi pályán, de végül háttéremberként találta meg önmagát, folyamatosan feszíti az alkotás vágya? Rászán egy évet az életéből, meghívja 36 zenész barátját és összehozza a Hét Jel projektet. Pócsi István, aki énekesként indult Nyíregyházán, majd rádiós újságíróként vált ismertté és jelenleg a Barba Negra program szervezője, összegyűjtötte a legfontosabb dalokat, melyek írásában részt vett vagy az elmúlt évtizedekben a legnagyobb hatással voltak rá, és elkészítette a megjelenés előtt álló, Tiszta lap című albumot. Cselő ült le Pistivel, hogy az anyag születéséről beszélgessenek.

Az album az októberi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként jelenik meg, de ezzel egyidejűleg beszerezhető lesz különleges digipak formátumban is.


 


www.facebook.com/hetjelSokan talán nem is tudják, de jól ismerik Istvánt. Ő az, aki a 90-es években az F.O.T.B. zenekar énekeseként tűnt fel, majd Nyíregyházán, később pedig Budapesten a Rock Rádióban riporterként tartalmas interjúkat készített zenész kollégáival, jelenleg pedig a Barba Negra Klubban és a Trackben keresztül-kasul szeli a helyszíneket, hogy a programokkal minden rendben legyen. Szabadidejében pedig folyamatosan alkot, szövegeket ír, zenét szerez, stúdiózik, videoklipet és album borítót gyárt. A Hét Jel projekt Tiszta lap című albuma, - amely a Hammerworld magazin 2018 októberi számának extra CD-mellékleteként jelenik meg - ennek a folyamatnak az eredménye.Hol kell keresnünk a Hét Jel projekt gyökereit?


„Aki a 90-es évek végén olvasta vagy most fellapozza a 1997-98 körüli Metal Hammer Hungarica számokat, az a Demonstráció rovatban viszonylag sokat olvashat az F.O.T.B. zenekarról. Nyíregyházán 1997 és 2001 között folyt a zenélősdi. Abból a bandából még Bánfalvi Zolira emlékezhetnek többen, aki később, hosszabb időn át az Alvin és a Mókusokban dobolt. Vagy Bodnár Peti basszusgitárosra, aki a Hollywoodooban és a Blind Myselfben tűnt fel, most pedig elismert hangmérnök."Ennek a zenekaros időszaknak te voltál a motorja?

„Szervezésileg mindenképpen. Intenzív időszak volt az, amikor igyekeztünk meghívni általunk kedvelt bandákat Nyíregyházára, akik aztán visszahívtak minket Budapestre. Akkoriban még működött ez a fajta betyárbecsület, ami nekünk sok jó ismeretséget és lehetőséget hozott. Így alakult ki közeli barátság a Warpigs, a Black-Out, vagy a FreshFabrik zenekarokkal."A zene és a színpad iránti rajongásod azonban még korábbra datálódik, ugye?


„Igen, gyerekkorom óta vonzott ez a világ. Bár a zenéléssel sosem foglalkoztam igazán komolyan, de a tíz évvel idősebb bátyámnak köszönhetően már 3-4 éves koromtól Skorpiót hallgattam, az István a Királyt meg váltott szereposztásban énekeltük otthon. Igazából lehetőségem sem volt mást hallgatni! (nevet) Emlékszem, a rádióban ment a Poptarisznya B. Tóth Lászlóval. Este jött haza a bátyám, mondtam neki, hogy ott hallottam egy jó dalt. Kérdezte, milyen bandáról van szó? Mondtam neki: Bros. Puff, már kaptam is a taslit. Ilyen zenét nem hallgatunk, nem szeretünk, mondta szigorú tekintettel! (nevet) 13-14 évesen még nem engedett édesanyám a koncertekre, de délutánonként már kint voltam az Ifjúsági Parkban, ahová érkeztek az olyan bandák, mint az Omen vagy a Moby Dick. Én pedig ott sertepertéltem körülöttük. Elfogadták a jelenlétem, segítettem nekik, pakolni, felszerelést összerakni. Nem egy kis hülyegyereket láttak bennem, hanem egy szakma felé érdeklődő emberkét."HÉT JEL - Mi vagyok (2018)

Hogyan kerültél mikrofon elé?

„Amikor leérettségiztem, már létezett az F.O.T.B. – trió formában. Szóltak a srácok, hogy vannak új dalok, a szövegek még hiányoztak. Lejártam a próbaterembe dolgozni velük. Egyszer aztán eljátszották a Fekete-Kék című dalt a Black-Outtól. Mondtam, hogy én ezt el tudom énekelni. El is énekeltem. Aztán néztünk újabb nótát, majd később hat-hét saját témát is, és nemsokára azon vettem észre magam, hogy én vagyok a banda énekese."Két évtizeddel később összehoztad a Hét Jel projektet. Ezek a régi dalok is szerepelnek az albumon?


„A Hét Jel tényleg húsz év összefoglalása. Igen, van két régi F.O.T.B. nóta, amelyeket persze teljesen újraértelmeztünk. Annak idején 9 dal született, de sosem lett belőle album. Szerettem volna, ha ezek közül legalább néhányat rendesen újra felveszünk és albumra kerülnek. Beszélgettem zenész barátaimmal már korábban is erről a tervemről és mindegyikük azt mondta, gyerünk, csináljuk meg. Tavaly volt egy meglehetősen depressziós időszakom az év elején, amikor rádöbbentem, hogy nemsokára 40 éves leszek. Akkor fogant meg a gondolat, hogy kellene készíteni egy lemezt, amely rólam szól, hogy mit is csináltam eddig.

Az évek során a modern technikának köszönhetően a zeneszerzésbe is belekóstoltam, születtek saját szerzemények, valamint Tóth Andris barátommal és Domokos Tibivel, aki jelenleg a Korai Öröm zenekarban analóg szintiket tekerget, írtunk együtt. Ezeket a demókat poroltam most le. Két feldolgozás is rákerül az albumra. Az egyik a korai Black-Out érából származó dalokból egy medley, tehát egyveleg. Nekem a Black-Out őrületes hatás volt annak idején és szerettem volna a Csányi testvérekkel együtt dolgozni. De Fehérvári Attis, sőt Andrics Laca is felbukkan az albumon."És mi a másik feldolgozás nóta?


„Nagyon szeretem a zenés színházat, a musicaleket, rockoperákat. 2001-ben mutatták be Nyíregyházán a Jekyll és Hyde című darabot. A mondanivalója és a színpadra állítás módja is óriási hatással volt rám. Két dalt volt is lehetőségem elénekelni egy kis előadóesten, és tudtam, hogy a kettő közül a Párbaj című nótát még szeretném egyszer a saját képemre formálni. Ez volt talán az albumon a legnehezebb szülés a musical sajátosságai miatt: szabad tempó, nincsenek igazán visszatérő elemek, refrének és nehéz mibe kapaszkodni egy átiratnál. Kiszin Mikinek sikerült újragondolni a hangszerelést és egy igazi ipari sújtás lett belőle."Rajongóból lettél szakmabeli. Voltak félelmeid, hogy a gyerekkori ikonjaiddal dolgozol majd együtt?

„A legtöbbjükkel baráti viszonyt ápolok. Persze vannak árnyalatok, hogy miképpen érzek velük kapcsolatban. Éppen ezért volt olyan, akit meg sem mertem kérni a közös munkára. Jamie Winchesterről beszélek. Nekem ő annyira komoly ikon volt, hogy ott a barátság és a tisztelet mellé egy nagy fokú áhítat is társul. Fel sem merült bennem, hogy felkérjem közreműködőnek, amit aztán persze megbeszéltünk és jó leszúrt miatta!" (nevet)A dalok milyen sorrendben követik egymást? A kronológiát vetted alapul?


„Nem. Sokat gondolkodtam a nóták sorrendjén és végül is lett egy erős hangulati meg üzeneti íve is."Ezek szerint egy koncept­album született?

„Nem annak szántam, de végül az lett. A vezértéma az emberben rejlő jó és rossz. Ezért sem akartam a Jekyll és Hyde dalt elengedni."
Műfajilag mennyire lett egységes az anyag? Hová sorolnád be: alternatív rock, metal stb?


„Szeretném azt gondolni és mondani, hogy leginkább intelligens rockzene, ami ezen a lemezen hallható. Zeneileg nagyon változatos lett. A hardcore elemektől az indie rockon át a grunge megidézésig sok hatás felfedezhető. Az összképet jelentősen befolyásolta a közreműködők stílusa is. Senkin sem tettem erőszakot, hogy mit és hogyan játsszon. Egy érdekes vetélkedőt lehetne abból csinálni, hogy ki ismeri fel az egyes zenészek által feljátszott részleteket? Mert egyértelműen fel lehet fedezni a meghívott vendégek stílus jegyeit, legyen szó Madarász Gábor vagy Maróthy Zoli gitározásáról, netán Anga Kis Miki basszusozásáról."Célod volt, hogy minél több közreműködőt összegyűjts az albumra?

„Az alapvető cél a zenélés volt barátokkal. Azt tudtam, hogy ahány dal, annyi projektként szeretném éltetni a dolgot. Menet közben formálódott, hogy egy adott nótához, témához kit tudok elképzelni. Én igazából hangulatokat tettem le az asztalra és igyekeztem olyanokra bízni a dalok egyéniségének véglegesítését, akik értik a zenét, értik a stílusokat, és persze értik a hangszerüket. Szerintem minden zenész hozzá maximálisan közel álló dalban tette le névjegyét."Elégedett vagy az eredményekkel?

„Abszolút. Amikor például ­Ma­ró­thy Zoli elküldte a szólóját, éppen a Trackből jöttem el és a villa­moson ültem. Szerintem mindenki hülyének nézett, mert a Népligettől az Árpád hídig folyamatosan vigyorogtam, mint a vadalma!" (nevet)Egy ilyen projektet technikailag is nagy kihívás lehetett összehozni. Mindent egyedül logisztikáztál össze, vagy volt ebben segítséged?

„A Nova Prospectes Kiss Joci volt még a 'stáb' tagja. Őt kértem fel az album összerakására, keverésére. Szeretek egy csomó stílust, de a hangzásukat nem igazán. És Jociban éreztem azt, hogy bele tudja tenni azt az egyéni ízt, friss soundot, amit elképzeltem. Szerintem csodálatos munkát végzett, de gondolom, várta már a végét, mert az biztos, hogy óriási munka volt a sok különböző helyről érkező hangsávot egybegyúrni és egységes egészet alkotni belőle."
Miért lett Hét Jel a projekt neve és Tiszta lap az album címe?

„Eredetileg hét dalt válogattam össze. Aztán tovább gondoltam a 7-es számhoz fűződő egyéb kapcsolódásokat: 77-es születésű vagyok, A 7-es szám amúgy is olyan misztikus, mesei. Aztán eszembe jutottak a világban felbukkanó pozitív és negatív jelek, és hogy ezek a dalok is ilyen jelek. A lemezcím eredetileg Párbaj lett volna, utalva a jó és rossz állandó küzdelmére, a Jekyll és Hyde kettősségre és magára a dalra. A JH nóta felkerülése a legutolsó pillanatig kérdéses volt, ezért változtattam meg a címet. A Tiszta lap számomra azt jelenti, hogy lezárok egy korszakot, így tiszta lappal indulhatok tovább. Ez a pillanat valaminek a vége, de egyben lehet, hogy valami újnak a kezdete is. Lehet, hogy valamit megnyit számomra, amiről még nem tudom biztosan, hogy micsoda és hogy valóban megnyílik-e..."Milyen közönséget céloztál meg az anyaggal?


„Szeretném, ha jó értelemben értené mindenki, amit mondok: ez a lemez nekem készült. Mondhatnám, egy egoista album, amely azért született, mert nekem volt szükségem rá. Nem reagál semmilyen piaci igényre, nem cél, hogy platinalemez legyen, hogy a rádió majd ezerrel játssza, vagy hogy ezzel az anyaggal két év múlva fesztivál headliner lehessek. Egyszerűen szerettem volna ezeket a dalokat újraértelmezve megőrizni saját magamnak és az utókornak, de szerettem volna közkinccsé is tenni őket. Nagyon hálás vagyok minden résztvevőnek, többek között, nektek, a kiadónak is, hogy nem volt semmiféle presszió, szabadon alkothattam. Ez rendkívül boldoggá tett."

(Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin szeptemberi számában jelent meg.)

 
Az Itt hagyom című új dal (zene: Jamie Winchester / Kozma Norbert, szöveg: Pócsi István) meghallgatható az online felületeken:
songwhip.com/album/het-jel/itt-hagyom


Közel egy éve lehet a közösségi médiában és számos online fórumon olvasni arról, hogy Pócsi István, akit az elmúlt években rádiós műsorvezetőként és koncertszervezőként lehet ismerni, összehívta zenész barátait, hogy Hét Jel név alatt egy - talán - egyszeri és megismételhetetlen lemezt tegyen le az asztalra Tiszta lap címmel. A produkcióban közel harminc, magyar zenész működik közre, így biztosan állítható, hogy mindenki fog kedvére való zenei hangulatot találni az októberben megjelenő hanganyagon."1997 és 2001 között a nyíregyházi F.O.T.B. frontembereként számos sikert és remek felvételt bemutató énekes az aktív zenei életet a háttérmunkára cserélte, hiszen rengeteg - előbb - vidéki, majd budapesti koncert köthető munkálkodásához. Az eltelt időszakban közel kilenc éven keresztül különböző rádióállomásokon készített immáron megszámlálhatatlan mennyiségű zenei témájú interjút (Campus Rádió Nyíregyháza // Rock Rádió), zenei írásai olvashatók voltak, többek között a Zöld Pardon programfüzeteiben.

A háttérmunkában eltöltött idő talán el is feledtette a közönséggel és a szakmával hogy a valódi zenei élet mégis a színpadhoz, dalszerzéshez, szövegíráshoz köti igazán. Pisti azonban a gyökereket sosem feledte, 2017-ben pedig egy dupla jubileumot magáénak tudva ( az F.O.T.B. húsz éves évfordulója, illetve a negyvenedik születésnap) úgy döntött, hogy nívós társaság kíséretében egyfajta "életmű" lemezt készít Hét Jel név alatt. A zenésztársak nem session zenészek, hiszen mindenkihez emberi, baráti szálak kötik, így garantált az örömzenélés.

Az októberben megjelenő lemez gerincét a régmúlt szerzeményeinek, zenei gondolatainak újraértelmezett, modernizált és persze újra rögzített felvételei alkotják, de a korongon vadonat új, 2018-ban született dalok is helyet kapnak éppen úgy mint egy Black-Out medley, illetve egy musical átirat is.


A zenei ízekről, sokszínűségről így írt Pócsi István:

'Mivel senkinek nem tartozom elszámolni a lemez zeneiségét illetően, és az se nagyon foglalkoztat, hogy a média, vagy épp a koncertszervezők kedvence legyen a Hét Jel, csak is azt csináltuk barátaimmal, amihez kedvünk volt. Minden ízbe belekóstoltunk, amit a zene kapcsán valaha magamének tudtam, így a sokszólamos grunge vonulattól kezdve bátran nyúltunk akár a Deftones-os súlyosságokig.

A zenés színház pedig örök szerelem számomra így őrületesen jó érzés volt a Jekyll és Hyde Musical egyik - talán legnehezebb - dalát is feldolgozni. A közreműködő zenészekhez mindhez emberi, érzelmi szálak kötnek, így bizton állíthatom, hogy igazi öröm- és őszinte zenéléssel töltjük meg a készülő felvételt.'


A sokszínűségre garancia a közreműködők névsora, akik valóban a magyar hangszeres zenei élet legjobbjai, így talán a 'supergroup' címke sem túlzás.

A lemezen hallható zenészek: Andrics László, Anga Kis Miklós, Bodnár Péter, Czifra Miklós, Csányi Szabolcs, Csányi Zoltán, Diószegi Kiki, Fehérvári Attila, Ferenczi Tibor, Giret Gábor, Hámori Dávid,, Haumann Péter, Hrutka Róbert, Jamie Winchester, Jankai Sebastian, Kékkői Zalán, Kiss Dániel, Kiss Endi, Kiss József, Kiszin Miklós, Kottler Ákos, Kozma Norbert, Kővágó Zsolt, Lukács Peta, Madarász Gábor, Makai László, Maróthy Zoltán, Megyaszay István, Pócsi István, Rábold Ákos, Rásó Péter, Szappanos György, Szegedi Károly, Szekeres András, Temesi Bertalan, Zana Zoltán, Zombor Szabolcs.
 


  A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus
2021. május 9. (vasárnap) 19:49

A Metallica frontembere, James Hetfield még március végén volt vemdége a The Fierce Life podcastnek, ahol többek között arról is beszélt, hogy miért nem döntött még arról, hogy beoltatja-e magát. Az oltás témája akkor merült fel, amikor az idei turnézás lehetősége került szóba: "Fogalmam sincs. Ez nem rajtam múlik. Ez a biztonság kérdése, mindenki bizonságáé, nemcsak a rajongóké, hanem a stábunké és a miénk is. Nem vagyok biztos abban, hogy ez mit is jelent a jövőben, már ami a vakcinákat illeti. Egy kicsit szkeptikus vagyok az oltakozással kapcsolatban, de látszólag ez rendben halad, az emberek megkapják az oltásokat és van egy csomó barátom, aki már meg is kapta. Én magam nem vagyok még biztos a dologban...   ....De azt remélem, hogy nem jön el a pillanat, amikor szükséges lesz, hogy legyen egy Covid-pecsét vagy ilyesmi az útleveledben, hogy bárhova elutazhass. De ha ez mégis bekövetkezik, akkor...

ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér
ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér

Pár napja derült ki, hogyí Tóth Tamás (Mytra, Nomad, ex-Wisdom stb.) lett a Road zenekar új dobosa, a friss stúdióalbum pedig június 11-én jelenik meg Senki kedvéért nem fékezünk...

NEMZETI HANG - Új dal és videó az Encsi Városi SC felkérésére: Bajnok leszel
NEMZETI HANG - Új dal és videó az Encsi Városi SC felkérésére: Bajnok leszel

Bajnok leszel címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Nemzeti Hang zenekar. "Az Encsi Városi Sport Club vezetőitől felkérést kaptunk a klub hivatalos indulójának...

SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal
SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal

Ha olvastad már a májusi HammerWorld magazinban a Saxon frontemberével készült interjút, akkor nem ér meglepetésként, hogy Biff Byford egy komplett nagylemezt készített el a fiával,...

ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind
ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind

X címmel tegnap megjelent a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma, az In Your Mind dalhoz pedig egy friss videó is született. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették...

RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers
RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers

Az még tavaly szeptemberben történt, hogy három év után egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Rise Against. Azóta kiderült, hogy a Broken Dream, Inc. nóta is felkerül az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS