ISKALD - Ahogy vetsz, úgy aratsz

2011-ben láthattad őket a csillebérci MetalFesten

2018. október 6. (szombat) 06:26

Innhøstinga (aratás, betakarítás) címmel augusztus 31-én jelent a négy év szünet után visszatért norvég melodikus blacker Iskald ötödik nagylemeze. A 2005-ben alakult Iskald (nevük jelentése: jéghideg) a norvég fekete fém vonal újabb generációjához tartozik, 2011-ben láthattad őket a csillebérci MetalFesten, most pedig elolvashatod Milán Péter interjúját, amely eredetileg a szeptemberi HammerWorld magazinban jelent meg.

 


www.facebook.com/iskaldofficialA norvég Iskald (a szó jelentése: jéghideg) 2005-ben alakult, s eleinte hárman voltak, azonban a basszusgitáros, Arne Aalstad szerencsétlenül járt egy autóbalesetben. A zenekar lassanként, lemezről lemezre formálja stílusát, amely a black metal hol komplexebb, hol epikusabb ágát domborítja ki, de a skandináv jelleg mindvégig domináns. Milán Péter Simon Larsen gitáros/énekes/dalszerzőnek tette fel kérdéseit az Innhøstinga című új album kapcsán.2005-ben, amikor megalakult az Iskald, milyen elképzelésekkel, tervekkel hívtátok életre a zenekart?


„Szerettük ezt a zenét, és mint fiatal, bátor zenészek, elhatároztuk, hogy megalakítjuk az Iskaldot, hogy bemutassuk Norvégia északi részét a black metalon keresztül. Nos, talán nem ez volt az első dolog, amire gondoltunk, de kétségtelen, hogy voltak ambícióink. Egy black metal zenekart akartam létrehozni, sok riffem, anyagom volt, a barátom, Arne Aalstad pedig ismert egy fickót (Aage André Krekling) az iskolából, aki mindig black metal pólókat hordott; tudtuk róla, hogy dobol és felkértük, hogy csatlakozzon a black metal zenekarunkhoz. Belépett és az Iskald megszületett. Azóta élvezzük a zenélést, turnézást, koncertezést."Tudomásom szerint az Iskald eddig túlnyomórészt két tagból állt. A legtöbb régebbi black metal zenekarnak két törzstagja volt – Emperor, Satyricon, Darkthrone... –, de nem kíséreltétek meg kiegészíteni a felállást? Esetleg kényelmesebb a két tag, amikor kreatív munkáról van szó, és csak a koncertekre kell zenészeket hívni?


„Trióként kezdtük, és az volt a terv, hogy így is maradunk. De Arne Aalstad basszusgitárosnak költöznie kellett az iskola miatt, a terv pedig az volt, hogy egy évvel később újra csatlakozik hozzánk, de a dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak. Arne aztán balesetben meghalt, így én és Aage eldöntöttük, hogy duó formában folytatjuk. Közösek az Iskalddal kapcsolatos vízióink, így könnyebb a dalszerzés, mivel csak kettőnknek kell elégedettnek lennie. Nincs kompromisszum."
Az Innhøstinga című ötödik album miben különbözik elődeitől? Mely pontokra fektettetek ezúttal nagyobb hangsúlyt?

„Mielőtt hozzáfogunk a dalszerzéshez, mindig kitaláljuk, hogy milyen hangulatú, jellegű legyen a következő album. Mivel az előző lemez (Nedom og Nord) nagyon dallamos volt, hosszú, epikus számokkal, így ezúttal arcba mászóbb szerzeményeket akartunk. Agresszívebb riffeket és komplexebb, progresszívabb dalszerkezeteket. Elégedettebbek már nem is lehetnénk az eredménnyel, megvan benne a komplexitás és mélység, élvezet hallgatni a témákat és játszani is az lesz még jó sokáig."Az Iskald az összetett gitártémákat, néha komplikált dalszerkezeteket, váltásokat szereti. Gondolom, beletelik némi időbe, amíg megszületik egy-egy új dal. Hogy zajlik a dalszerzés?

„Első lépésként támad egy ötletem, ami lehet egy hangzás vagy egy érzés. Inspirációt bármi hozhat. Ha belemegyek a részletekbe, legtöbbször így zajlik a folyamat, vagy az Iskald-recept; sok riffet veszek fel, amelyek illenek ehhez a hangzáshoz, egy bizonyos dalszerkezet mentén összeállítom őket, minden részt meghangszerelek, aztán elkezdődik a munka. Napokig hallgatom ezt a 'dalt'. Azokat a részeket, amelyeket fárasztónak tartok, átírom, vagy átformálom, amíg az egész dal olyan nem lesz, amilyennek elképzeltem. Aage a dobokat tervezi meg a maga kedve szerint, és innentől kezdve a dal oda-vissza halad kettőnk között; újraformáljuk, hangszereljük, „optimalizáljuk” heteken, vagy akár hónapokon át. Tehát így igaz, sok felfedeznivalót találsz, ha elég mélyre ásol, és időt szánsz a dalokra."

 

ISKALD - Innhøstinga (szöveges videó a 2018-as Innhøstinga albumhoz)Az Iskald sok tekintetben a 90-es évek black metaljának a folytatása. Hogy látod ezt a kérdést? Az eredeti norvég black metal mely aspektusait akarjátok megtartani és milyen téren szeretnétek továbbfejlődni?


„Amikor elkezdtük az Iskaldot, olyan stílusban akartunk játszani, mint az Immortal, a Windir stb., de hamar rájöttünk, hogy nekünk megvan a magunk útja, mivel a black metal mellett sok egyéb zenét is hallgattunk. Nem úgy tekintünk erre az egészre, hogy a hagyomány nyomait kell követnünk - csak azt játsszuk, ami belőlünk jön; előre nézünk, nem hátra."Mit jelent az Innhøstinga szó, és mire utaltok a címmel?

„Azt jelenti, hogy 'aratás', 'innhøstingen-ként kell leírni, ám Norvégia északi részein 'innhøstinga'-ként mondjuk, tehát van benne egy kis 'egzotikus' csavar. A kifejezés az északi mitológián alapul, és arról szól, hogy a valkűrök aratják a lelkeket a harcmezőn. Mivel a lemez legtöbb dala a halál különféle aspektusairól szól, úgy gondoltuk, ez egy megfelelő cím lesz."Az előző lemez némelyik szövege elég apokaliptikus színezetű volt. Miről szólnak az új album szövegei?


„Ezúttal nem olyan apokaliptikus jellegűek a szövegek, de tény, hogy sok szó esik a halálról különböző módokon. A Lysene Som Forsvant nagyon személyes téma, és azokról a barátainkról szól, akiket elvesztettünk az utóbbi években. A The Atrocious Horror pedig arról, hogy a halál mindig itt ólálkodik körülöttünk, és hogy milyen hirtelen tud lecsapni."Készítettetek egy videót a The Atrocious Horror dalra. Mit tudnál elmondani a forgatásról és a klip mondanivalójáról?

„A videó hangsúlyozottan a dal szövegi tartalmán alapul, azon, hogy a halál milyen hirtelen tud lesújtani. A halál mindig itt leselkedik, ezt próbáltuk érzékeltetni; ahogyan követi a pánikba esett lányt, aki érzi, hogy közeleg a halál. Egy igazán hideg, a szó szoros értelmében véve igen hideg téli nap volt az, amikor felvettük a természeti jeleneteket, Stine Tranås számára (a lány) ez egy különösen hideg nap volt, de a fantasztikus eredmény kárpótolt."ISKALD - The Atrocious Horror (a 2018-as Innhøstinga albumhoz)Érdekes az Innhøstinga borítója. Ki készítette az illusztrációt és mit érdemes tudni róla?

„Ezen a lemezen grafikust váltottunk, de amint rátaláltunk a stílusunkra, megpróbáltuk követni ezt az utat. Felvettük a kapcsolatot Marcelo Vasco-val (P2R design – Slayer, Machine Head, Soulfly, Dimmu Borgir, Obituary...), és még ha ez a műve egy kicsit el is tér attól, amit általában készít, pontosan úgy sikerült, ahogyan akartuk. Vázoltuk az elképzelésünket, és azt hogy milyen színpalettát szeretnénk, az eredmény pedig tökéletes lett."Az Iskald, ahogyan a név is sugallja, teljes egészében északi jelenség: a borítók, a vizualitás, a hófödte tájképek és természetesen a zene okán. Nem kérdés, hogy fontos a zenekar számára az északi miliő erőteljes megjelenítése...

„Az Iskald név kifogástalanul leír bennünket, ahogyan te is fogalmaztál, a természet, a zenei stílus stb. révén. Számunkra inspiráló olyan környezetben élni, ahol hegyek és erdők vesznek körül bennünket. Télvíz idején a brutális, mégis szépséges hideg és sötétség."Kétségtelen, hogy a 90-es években a norvég zenekarok voltak a black metal színtér vezetői, de azóta elég sok minden történt. Új régiók vették át a vezető szerepet a műfajban és mintha a norvég bandák nem találnák a helyüket. A harmadik évezredben új hangzások jelentek meg. Hogy vélekedsz minderről, beleértve az Iskald helyzetét is?


„Már évek óta nem figyelem a black metal színteret, vagyis nem tudom, nem érdekel. Magunknak zenélünk, így ez az egész nem fontos számunkra."

(Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin szeptemberi számában jelent meg.) 

 ISKALD - Innhøstinga
(08/31 - Indie Recordings)

01. The Atrocious Horror
02. No Amen
03. Offer Av Livet
04. Even Dawn Drew Twilight
05. Resting… Not In Peace
06. De Siste Vintre
07. From Traitor To Beast
08. Lysene Som Forsvant
09. Innhøstinga

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus
2021. május 9. (vasárnap) 19:49

A Metallica frontembere, James Hetfield még március végén volt vemdége a The Fierce Life podcastnek, ahol többek között arról is beszélt, hogy miért nem döntött még arról, hogy beoltatja-e magát. Az oltás témája akkor merült fel, amikor az idei turnézás lehetősége került szóba: "Fogalmam sincs. Ez nem rajtam múlik. Ez a biztonság kérdése, mindenki bizonságáé, nemcsak a rajongóké, hanem a stábunké és a miénk is. Nem vagyok biztos abban, hogy ez mit is jelent a jövőben, már ami a vakcinákat illeti. Egy kicsit szkeptikus vagyok az oltakozással kapcsolatban, de látszólag ez rendben halad, az emberek megkapják az oltásokat és van egy csomó barátom, aki már meg is kapta. Én magam nem vagyok még biztos a dologban...   ....De azt remélem, hogy nem jön el a pillanat, amikor szükséges lesz, hogy legyen egy Covid-pecsét vagy ilyesmi az útleveledben, hogy bárhova elutazhass. De ha ez mégis bekövetkezik, akkor...

ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér
ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér

Pár napja derült ki, hogyí Tóth Tamás (Mytra, Nomad, ex-Wisdom stb.) lett a Road zenekar új dobosa, a friss stúdióalbum pedig június 11-én jelenik meg Senki kedvéért nem fékezünk...

NEMZETI HANG - Új dal és videó az Encsi Városi SC felkérésére: Bajnok leszel
NEMZETI HANG - Új dal és videó az Encsi Városi SC felkérésére: Bajnok leszel

Bajnok leszel címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Nemzeti Hang zenekar. "Az Encsi Városi Sport Club vezetőitől felkérést kaptunk a klub hivatalos indulójának...

SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal
SAXON - Biff projektje és lemeze a fiával, jön a Heavy Water albuma, videóval a címadó dal

Ha olvastad már a májusi HammerWorld magazinban a Saxon frontemberével készült interjút, akkor nem ér meglepetésként, hogy Biff Byford egy komplett nagylemezt készített el a fiával,...

ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind
ARTILLERY - Új klip a friss album mellé: In Your Mind

X címmel tegnap megjelent a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma, az In Your Mind dalhoz pedig egy friss videó is született. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették...

RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers
RISE AGAINST - Új dal és klip a június elején érkező lemezről: The Numbers

Az még tavaly szeptemberben történt, hogy három év után egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Rise Against. Azóta kiderült, hogy a Broken Dream, Inc. nóta is felkerül az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS