ALONE IN THE MOON - "Szeretem az irodalmat, de a költészet nem elég hangos"

Éjszaka Budapesten - csütörtökön koncert a Robotban

2018. október 1. (hétfő) 17:30 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 10:28

Az Alone In The Moon trió második albuma tavasszal jelent meg Ruin Pop címmel. Az anyag sajátos egyvelege a grunge-nak, punknak, stoner/hard rocknak és sok egyébnek, és leginkább az éjszakai Budapestről szól. Uzseka Norbert az énekes-gitáros Várhidi Adriánnal készített interjút.

Várhidi Adrián énekes, Simon Zoltán basszer és Menyhárth Balázs dobos, azaz az Alone In The Moon október 4-én, csütörtökön a Robotban koncertezik.
(Fotók: Buttinger Gergely)

 


www.facebook.com/aitmband
Hogyan született meg az Alone In The Moon zenekar?


"Több szülinap is lehetséges. Egyrészt a zenekart eredetileg réges-régen, még gimis koromban alapítottuk egy másik tagsággal, de a hosszúra nyúlt demózgatós, évi négy-öt koncertes éveket nem szívesen számolom bele a jelenlegi történetbe, még akkor sem, ha az életem szempontjából persze nagyon fontos időszak volt. A jelenlegi felállás 2012-ben koncertezett először, pár hónappal azután, hogy a dobosunk, Menyhárth Balázs jelentkezett a dobos keresős hirdetésünkre, így ez lett a hivatalos alakulás éve.

Ugyanakkor, őszintén szólva én szívesebben számolom a dolgot 2015-től, az első lemezünk megjelenésétől, mivel előtte nem igazán funkcionáltunk határozott elképzelésekkel rendelkező, előre tervező zenekarként, és nem is hallott rólunk senki. Mellesleg szerettem volna megváltoztatni a nevünket a lemez megjelenése előtt, de leszavaztak a többiek, plusz nem is sikerült normális nevet kitalálnom, ezért jobb híján maradtunk az AITM-nél."

De ez a név is jött valahonnan – honnan?

"Sajnos ez egy kicsit lehangoló válasz lesz, de nem teljesen emlékszem… A nevet még ugye gimiben találtam ki, de az is lehet, hogy együtt találtuk ki az akkori dobosunkkal. Azt tudom, hogy önsajnáltató, 'depressziós' tinédzserként szerettem volna, ha szerepel benne az „Alone” kifejezés… de hogy a Hold hogyan jött a képbe, arról fogalmam sincs. De ez így legalább számomra is állandóan újabb és újabb interpretációkra ad lehetőséget."És mi vitt erre az útra?

"Talán valahogy úgy indult nálam, hogy szeretem az irodalmat, de a költészet nem elég hangos, a zene viszont lehetővé teszi, hogy folyamatosan az emberek arcába üvöltsd a gondolataid..."
Hogyan íródnak a dalaitok?

"Általában otthon megírom a dal alapjait (a gitártémákat), és utána ezeket alakítjuk véglegessé a többiekkel, majd a kész zenére rádúdolgatok otthon halandzsa angollal és ha így sikerül kitalálni az énektémákat, megírom a szövegeket… szóval a tipikusnak mondható módon."És milyen, amikor az AITM stúdiózik?

"Hát, ha tényleg érdekel, ajánlom az első lemezünk felvételekor készített kis werkfilmet a Youtube-on, elég részletes és kimerítő lett, szándékosan benne hagytunk ilyen veszekedéseket, mikor egy gitársávon hisztizünk órákig.
De egyébként a stúdiózásban az a vicces, hogy meglepően nem spirituális élmény, hacsak nem törekszel rá, hogy az legyen. Meg persze nem szabad túlgondolni felvétel közben, hogy amit csinálsz, az örökre megmarad és az lesz a dal “definitív” verziója. Én mondjuk imádom ezt az egészet, mikor a leghülyébb apróságokról egyeztetsz akár órákon keresztül a hangmérnökkel/producerrel, és egy kívülálló teljesen hülyének nézne, de mindketten pontosan tudjátok, néha egy legkisebb hangszínváltás halott dalból élő dalt tud csinálni."Az első albumotok címe magyarul kb. "Nagyszerű generációs himnuszok gyűjteménye", míg a másodiké Rom Pop. Igencsak különböző hangulatot sugall a két cím, de valójában mi a különbség a két anyag között?

"A 'Collection' egy nagyon tömény anyag lett, mindannyiunk első lemeze, a lehető legtöbb tartalmat igyekeztünk belezsúfolni: zeneileg az összes minket ért hatást (leginkább a 90-es évektől a kora 2000-es évekig tartó időszakhoz kapcsolódó bandák), szövegileg pedig kb. mindent, a saját érzéseimtől kezdve, az egyetemen tanult társadalomtudományi összefüggésekig.

A Ruin Pop tudatosan a tökéletes ellentéte akart lenni ennek: nagyon egyszerű, szellős hangszerelés, rövid dalok, egyszerű, könnyen érthető szövegek - minden le lett csupaszítva, és érdekes módon azt tapasztalom, hogy az embereknek sokkal jobban tetszik, pedig ez - tudatosan - egy kisujjból kirázott anyag lett, míg a debütalbumot évekig csinosítgattuk. Nem is nagyon tudom jelenleg hova tenni ezt a dolgot."
Magyarul eddig csak a két számos Budapest Nihil kazettán énekeltél. Miért?

"Ehhez a zenéhez nehezen passzol a magyar szöveg szerintem, legalábbis én olyan dalszövegeket szeretek írni, amik ilyen reklámszlogen szerű sorokból állnak össze. Persze nagyon sok szövegíró van, akik tök jó magyar szövegeket írnak, de akárhányszor próbáltam a nagyívűnek szánt zenénkre magyar szöveget írni, szinte mindig lett tőle egy klausztrofób érzésem… Persze folyamatosan próbálkozom, pláne most, hogy elkezdtem komolyabban foglalkozni a szóló akusztikus koncertek gondolatával. Csak ugye szorongó, megfelelni vágyó értelmiségiként én is rettegek attól, hogy nevetségessé válok..."Nem tudom, a Ruin Pop címnek van-e köze a ruin pubokhoz, vagyis a manapság annyira sikeres romkocsmákhoz, de az jut eszembe, hogy ahogy azok is eléggé mást jelentenek a turistáknak, akik miatt annyira mennek, mint a helyieknek, úgy felmerül bennem a kérdés: szerinted egy külföldi, aki persze érti az angol szövegeket, át is tudja érezni, amiről énekelsz?


"Nagyon-nagyon szeretném tudni ezt, és megígérem, hogy egy év múlva szívesen beszámolok erről, ha a külföldi dolgok a terveknek megfelelően alakulnak. De lehet, hogy ahhoz, hogy valaki értse a Budapest képet, ami bennem él, ha nem is magyarnak, de legalábbis kelet-európainak kell lenni, ezzel az önpusztításos-depressziós hajlammal. Nekem a budapesti éjszaka egy zuhanás a semmibe, egyszerre szabad és félelmetes."A szövegeidben elég gyakran kerülnek elő a netes megfejtők, az életük jóságát a like-ok számában mérők meg a többi. Ők is isten bárányai, vagy valami más megoldásra lenne szükség, mint a puszta együttérző megbocsátás?

"Azért kritizálom ezt az egész social media világot, mert szerintem egy nagyon rossz tanulsággal szolgált az emberiséggel kapcsolatban. Korábban mindenki azt várta az internettől, hogy eljött a totális demokrácia, végre nem lehet elnyomni az embereket, mert minden információ szabadon fog áramlani, és kapcsolatokat kötünk majd egymással, leleplezzük az elnyomó kormányok hazugságait stb. Ezzel szemben pont az ellenkezője történt: mindenki bezárkózik a saját kis falujába, és az olyan tartalmak lettek népszerűek, amik senkit sem sértenek: szép emberek szép helyeken szép ételeket esznek."
Mi az, ami neked segít?

"Alapvetően az mindig visszahoz az életbe, ha találkozom valakivel, aki lelkes egy ügy iránt és teljes erőbedobással csinálja azt, legyen az egy vállalkozás vagy éppen a zenélés. Szeretem a motivált embereket."És mi van a nihilen túl?

"Semmi eredetit nem tudok mondani: szerintem az, hogy kitűzöl magadnak egy célt és megküzdesz érte, miközben mások f...ságait türelmesen viseled. Ja, igen, és ami szerintem a legnagyobb kihívás: ha minden nap nagyon figyelsz arra, hogy a negatív energiákat ne passzold vissza. Ha bunkó az eladó, akkor rámosolyogsz, ilyenek. Ha a démonaidat kedd reggel 10-kor egy közértben is le tudod győzni, szerintem az elég király."A Ruin Pop ugye utazás a budapesti éjszaka mélyére. Túlélési tippek és trükkök gyűjteménye volna, sztorik füzére, vagy csak látlelet és kész?

"A szándékaim szerint inkább gyűjteménye különféle dolgoknak, amiket a tapasztalatom szerint csinálni szoktak az emberek a magyar éjszakában: pár sör mellett megdumálják az élet nagy dolgait és hogy hova tart a világ (Apocalypse Party, Western Promises stb.), sodródnak klubról klubra, remélve, hogy hazaviszi őket valaki (Slut, Ruin Pop), vagy éppen a az egésztől undorova még mindig részegen várják az éjszakai buszt, hogy elmenekülhessenek a saját vágyaik és csalódásaik elől (Nightbus)."Az jutott eszembe, ha végig fotóznánk mindazt, amiről szól az album, akkor megkapnánk a Budapest Katalógus éjszakai kiadását. Ilyen ötlet volt már? Vagy mondjuk lesz klip, amiben felbukkannak helyek és arcok, amik/akik a lemezt ihlették?

"Igen, már elkészült az első klip, de még sok másikat tervezünk, csak ugye pénz és szervezés kérdése, de mindenképp szeretném vizuálisan is megjeleníteni a dolgokat amikről énekelek a lemezen… Ez a katalógus… hát igen, most elmondhatom, hogy a booklet eredetileg egy programfüzet lett volna, egyfajta alternatív 'éjszaka Budapesten' guide, de sajnos nem volt rá időm megcsinálni normálisan. Majd egyszer, ha lesz egy deluxe verzió a lemezből…"

Mi olyan van a városban, amit szeretsz? Kedvenc helyek, pillanatok, bármi érdekel.

"Alapvetően szeretem ezt a várost, csak mivel már 10 éve élek itt, néha nyomasztó tud lenni az utcákhoz, helyekhez kötődő millió emlék, ami úgy rakódik rá a városra a szememben, mint egy egyre vastagabb porréteg, ami miatt már semmit nem látok olyan frissnek, mint amikor felérkeztem éhes egyetemistaként (Erről az időszakról szól a lemez első dala amúgy)."

"Ugyanezt a kérdést amúgy az élettel, a világmindenséggel meg mindennel kapcsolatban is feltenném. Szeretem a zenét, szeretem az őszinteséget, az igényességet, a nagyívű dolgokat, a filmeket, a sorozatokat, a videojátékokat, szeretem az önbizalommal teli és motivált embereket és szeretek vonaton ülni és elhúzni messzire."Mostanában múltál harminc, hogy állsz az efféle dolgokkal, hogy házasság, gyerekek, nyolc óra munka satöbbi?


"Hát, azt hiszem, úgy mondanám, hogy a húszas éveimet egyfajta tudatos sodródásban töltöttem és megtapasztaltam egy csomó dolgot, amit szerettem volna. A következő évtizedben szeretnék tudatosabban élni, felhasználva ezt a sok tapasztalatot, mivel már kb. tudom, mi az, amire nem is érdemes időt pazarolni."
És hogyhogy nem mentetek külföldre, mármint ott élni és dolgozni?

"Sokat gondolkodtam ezen, és még nincs kizárva, de az az igazság, hogy annyira szeszélyes tudok lenni, és annyira ki tudom - tudtam készíteni magam, hogy nem mertem meglépni, hogy kiköltözzek egy teljesen idegen helye, ahol semmi biztonságérzetem nem lenne, ha jön egy roham…" (nevet)Februárban volt egy csúf kórházi köröd, és a Grungery-interjúban elég alaposan meséltél is róla. Jól gondolom, hogy a Ruin Pop albumon ez az élmény még nincs jelen?

"Igen, de az élménynek köszönhetően félretettem az eredeti koncepcióm a következő lemezt illetően, és elég személyes hangvételű dolgot tervezek csinálni, amiben nem másokról, hanem saját történeteinkről fogok énekelni."

És milyen lesz eztán a zenétek? Mert gondolom, ez életre szóló élmény volt…

"Igazából csak annyi változik, amire mindig is törekedtem, hogy minél őszintébb legyen, amit csinálunk… Most kaptam egy kis ízelítőt olyan dolgokból, amikkel eddig csak játszottam, és ez segíteni fog szerintem, de zeneileg maradni fog a stílus azt hiszem, kellenek a riffek!" (nevet)Nemrég olvastam egy Eckhart Tolle nevű némileg ezoterikus guru könyvét, A most hatalmát, abban írja, hogy az ilyesmi élmények azok közé tartoznak, amikor az ember spontán megtapasztalja a most-ot, azt, hogy se múlt, se jövő nincs igazából, csak a jelen pillanat. Aztán mondod, hogy két hónap az irodában elhomályosította az élményt. Tudsz tenni bármit, hogy újra megéld?

"Nos, semmi eredetit nem tudok mondani: ez így van :D Sok felismerés jön, mikor egyszer csak ki vagy kapva a rutinszerű kényelmes életedből, és itt fekszel a kórházban, húgy és vér szagban, nem ehetsz, nem ihatsz, nem tudod, másnap műtenek-e vagy sem. És igen, rájöttem, hogy mit tudok tenni: korábban mindig hónapos meg éves távlatokban gondolkodtam, meg abban, hogy 'majd akkor engedélyezem magamnak, hogy boldog legyek, ha elértem ezt meg azt'. És a kórházban pl. elkezdtem ezt nyomatni, hogy mivel nem tudom, mi lesz másnap, ezért élvezzem ki az adott napot, örüljek annak, aki meglátogat, örüljek neki, hogy van kezem, van lábam stb.

És ezt azóta is tartom, folyamatosan emlékeztetem magam arra, hogy kurva szerencsés vagyok. És tudom, hogy közhelyes, de tényleg működik, viszont arra is rá kellett jönnöm, hogy hiába tudja ezt az ember, mert ezek a Tesco gazdaságos igazságok állandóan szembejönnek veled, de amíg nem üt be valami szar, addig nem tudod az életet úgy élni. Hiába olvasod el ezerszer az 'ezt bánták meg az emberek a halálos ágyukon' szintű dolgokat, amíg nem szembesülsz a halandóságoddal, addig szerintem ezek csak felesleges stresszt okoznak, mert állandóan azt vizslatod, hogy elég boldog vagy-e."Zenélni, koncertezni nem ugyanilyen vagy hasonló?

"Jó esetben ilyennek kéne lennie, de sajnos, ha a technikai feltételek nem adottak és nem hallod, hogy mit csinálsz, akkor lőttek az élménynek… De igen, arról kell szólnia, hogy feloldódsz a jelenben, persze én őszintén szólva közel sem tartom magam elég jónak jelenleg ahhoz, hogy ezt úgy illő módon át tudjam adni a közönségnek, de rohadtul dolgozom rajta!"Milyenek a koncertkilátások? Netán külföld?

"Jövő tavasszal mindenképp szeretnénk külföldön is több helyen játszani, már szerveződik is egy-két dolog… Ősszel pedig a budapesti koncertjeink és néhány vidéki dátum van lekötve eddig, de folyamatosan szervezkedünk! Legközelebb október 4-én a budapesti Robotban találkozhattok velünk!"


 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hammer TV

 
TANKCSAPDA - Véres és brutális, új Tankcsapda klip: Megölni engem
2021. május 18. (kedd) 07:59

Már napok óta hallani arról, hogy jön egy véres/brutális új klip a Tankcsapdától. Most itt is van, íme a Megölni engem. Ez a nóta eredetileg a 2019 őszén kiadott Liliput Hollywood albumon jelent meg. Az új kisfilmet Görög Attila (DeadLens Kult), a főszereplője pedig Csáki Benedek, akit már ismerhetsz az Ülj le mellém klipjéből.   Az indexnek a videó kapcsán: Érdemes egy lemez megjelenése után másfél évvel klipet készíteni egy dalhoz? Fejes Tamás: Miután ez a rohadt Covid-vírus mindent felülírt, mindenképp. A Liliput Hollywood című albumot, illetve a rajta szereplő számokat még meg sem turnéztattuk, a járvány miatt konkrétan egy lemezbemutató koncertsorozatot halasztottunk el, amit most már lassan két éve nem tudunk pótolni. Lukács László: Ez azért még nem olyan rettentően hosszú idő. Mivel ebből egy évet nyugodtan vehetünk teljesen koncertmentesnek, ennek a lemeznek a dalait még...

FIVE FINGER DEATH PUNCH - Nem is egy, hanem két albumot rögzítenek a következő hónapokban
FIVE FINGER DEATH PUNCH - Nem is egy, hanem két albumot rögzítenek a következő hónapokban

Nem is egy, hanem két albumot rögzít a nyár folyamán a Five Finger Death Punch. A csapat terveit Bathory Zoli gitáros vezette elő egy Facebook-videóban. A tavalyi F8 album utódja lesz...

PRETTY MAIDS - Új klip Ronnie Atkins énekestől: Frequency Of Love
PRETTY MAIDS - Új klip Ronnie Atkins énekestől: Frequency Of Love

Az még ősszel derült ki, hogy a dán Pretty Maids énekese, Ronnie Atkins gyógyíthatatlan, négyes stádiumú rákkal harcol, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy egy szólóalbumot...

KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo"...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS