HAMMERWORLD - "Feltettük magunknak a kérdést, hogy miért nem csinálunk mi is egy fanzine-t"

Magyar metal a fókuszban - a Recorder magazin friss számában

2018. szeptember 17. (hétfő) 14:34

A Recorder magazin nemrég megjelent 65. számának címlapján az Apey & The Pea szerepel, a lap fókusztémája pedig ezúttal a metalzene hazai története nagyinterjúkkal, történeti idővonallal, alstílusok bemutatásával, legklasszikusabb lemezekkel Magyar metal címen.

"A Magyar metal fókusz ezúttal mélyen behatol egy műfajba, melynek magyarországi történetét több cikk alattt végigfutó idővonalon vázoljuk, beszélgetünk a téma két legavatottabb honi ismerőjével, a több mint három évtizedes múltra visszatekintő HammerWorld-birodalom két alapítójával, Cselőtei Lászlóval és Lénárd Lászlóval."

 A metal alapvetően nem tartozik a Recorder fő profiljai közé, főképp mert a hazai nyomtatott és online zenei sajtóban ez a műfaj a leginkább képviselt, de ettől persze még szeretjük a magyar metalt és van is véleményünk róla. Így a napokban megjelent 65. Recorder magazinban Magyar metal címmel helyeztük a témát fókuszba és először egy idővonalon mutattuk be a zsáner hazai történetét, alább pedig a fókusz nyitóinterjúja a honi metal két legavatottabb ismerőjével, Cselőtei Lászlóval és Lénárd Lászlóval, a Hammerworld magazin-koncertszervező-lemezkiadó alapító-vezetőivel.Ha a magyar metalról akarunk beszélni, a HammerWorld megkerülhetetlen – nemcsak mint színtérformáló magazin, hanem mint koncertszervező és lemezterjesztő cég is (utóbbi tevékenységben Hartmann Kristóf a társuk). A két alapító, Cselőtei László és Lénárd László a kezdetektől végigkövette a műfaj itthoni térhódítását, hogy rajongóból (nem) újságíróvá válva aktívan is részt vegyen benne. A Magyar metal fókuszunk nyitócikkében tehát csakis őket kérdezhettük: a kezdetekről, arról, hogy miben más a magyarok ízlése, a stílussal kapcsolatos stigmákról és nagyon sok másról.Meséljetek a kezdetekről – hogyan jött az életetekbe a metal, azon belül a magyar metal? Milyen volt akkoriban a színtér?


Cselőtei László:
"Gyűjtőkként ismerkedtünk meg. Mindketten egy környékbeli gimnáziumba jártunk Budán – én akkoriban kerültem oda, Laci meg oda járt – és egy közös ismerősünk révén kezdtünk el beszélgetni. Hamar közös nevezőre jutottunk." (nevet)

Lénárd László: "Amikor Cselő megérkezett, én már fel voltam készítve, hogy lesz egy hozzám hasonló figura. (nevet) Biztos, hogy találkoztunk előtte, a parkban vagy gyerekként a közeli játszótéren, de igazából a gimnáziumban kezdtünk beszélgetni. Pont a minap gondolkodtam el rajta amúgy, hogy akkoriban és ott úgy ezer diák között jó, ha volt egy tucat rocker, akik jó, ha hallottak mondjuk az Iron Maidenről vagy a Motörheadről. Szóval törvényszerű volt, hogy össze kell találkoznunk."

Cselőtei László: "Még az általános iskolában öcsémmel elkezdtünk egy zenekart, mellette én grafikus akartam lenni, rajzolgattam és írogattam a suliújságba, volt egy affinitásom ehhez az egész médiadologhoz. Aztán kiderült, hogy Laci is hasonló hozzám, elkezdtünk együtt koncertekre járni, és 1984 körül jött a nagy ötlet. Addigra már voltak külföldi fanzine-ek, amiket ismertünk, egy svédnek még rajzoltam is grafikákat. Aztán mikor lapozgattunk egyet, feltettük magunknak a kérdést, hogy miért nem csinálunk mi is egy ilyet."

Lénárd László:
"Csak aztán a katonaság közbeszólt és mire mindkettőnknél lezárult ez az időszak, már 1986 volt. De akkor tényleg nekiláttunk és november-december táján megjelent az első Metallica Hungarica (balra). De egyébként, itt jegyezném meg a második kérdésedre válaszolva, hogy egyikünk sem a metallal kezdte, mert akkoriban még nem volt olyan! (nevet) Nálam például a Fekete Bárány-zenekarok voltak a kedvencek, de jártunk mindenfélére és amikor felbukkantak az első fecskék, a Stress vagy a Pokolgép, akkor úgy éreztük, hogy végre valami itthon is történik! Én elég nagy lemezgyűjtő voltam már a 80-as évek elején, mindenkit ismertem – de ez csak pár tucatnyi embert jelentett. Nem voltunk sokan."

Cselőtei László: "Igen. A nyolcvanas évek elején kezdett mozgolódni a Stress, majd a Pokolgép, ők voltak az elsők, inkább csak a dallamos hard rock ment, például a Ninive vagy Senator."

Lénárd László: "De kevesen is művelték amúgy a stílust. Még az évtized közepén is alig egy maroknyi ember volt Pesten, akik színpadképesen metalt nyomtak. Úgyhogy tényleg egy nagyon kicsi dologból fejlődött ki minden."László, a Pokolgép ötödik, Adj új erőt című lemezének te írtad szövegeit. Ez hogy jött? Mit gondoltok, miért pont a Pokolgép lett a műfaj hazai origója, egy állandó hivatkozási pont?

Cselőtei László: "Ők voltak az elsők, akik ezt a modern heavy metal imidzset és hangzást, ezt a Judas Priest/Accept-vonalat képviselték Magyarországon profi módon. Aki meg elsőként jól csinál valamit, az meghatározóvá válik, így nekik is sikerült hagyományt teremteni. Mi pedig az öcsémmel közös zenekarunkkal (Naxor – a szerk.) többször felléptünk előttük, aztán amikor elkezdődött az újság, átkerültem a másik oldalra is. (nevet) Eközben jóban lettem Kukovecz Gáborral (a zenekar alapító-gitárosa – a szerk.) és amikor kivált Kalapács József, akkorra már a fő szövegíró Józsa Béla sem igazán írogatott, így gondban voltak ilyen téren. Én viszont tinédzserkoromban írogattam szövegeket és amikor lementem egy próbára és hallottam, hogy milyen jó riffek hangzanak el, mondtam nekik, hogy próbáljunk már összehozni valamit. Ők rábólintottak, elkezdődött a közös munka, amiből végül egy egész lemeznyi anyag kerekedett ki. De ugye egyikük sem könnyű ember, szóval olyan alkotói nehézségek merültek fel, hogy úgy voltam vele, hogy ha ilyen nehéz valakinek szöveget írni, akkor ezt soha a büdös életben nem szeretném többé csinálni! (nevet) Szóval utána már csak egy-két Sing Sing dalt vállaltam, de amúgy is annyi munkát adott az újság, hogy időm se lett volna rá."A HammerWorld az egyetlen magyar zenei magazin, ami évtizedeken keresztül nem csak fent tudott maradni, ráadásul tette mindezt úgy, hogy közben megőrizte a fontosságát, mondhatni színtérformáló erejét is. Mit gondoltok, miért?

Lénárd László: "Az egyik legfontosabb a megszállottság, a másik pedig a tény, hogy egyikünk sem készült újságírónak. Cselő is mást tanult, én is, de amikor adódott a lehetőség, hogy rendesen, újságos standoknál terjesszék a magazint, megragadtuk. De például a kilencvenes évek közepén, amikor a hazai rockszíntér a tuc-tuc miatt szinte teljesen megfulladt, plusz a grunge és az alternatív zenék miatt az iparág is átalakult – nem csak itthon, de külföldön is –, na, az szinte teljesen ellehetetlenítette a hátterünket. De kint is jöttek-mentek a tulajdonosok, a stábtagok (Lénárdék 1986-ban adták ki először a Metallica Hungarica fanzine-t, ami 1989-ben lett a német-angol Metal Hammer testvérlapja Metal Hammer Hungarica-ként (balra az első szám címlapja), 2002 óta teljesen önálló, HammerWorld néven – a szerk.). Ennek a következménye egyébként, hogy azóta teljesen magánkiadásban jelenik meg a lap; nem akartuk, hogy ki legyünk szolgáltatva a trendeknek, mások döntéseinek. De persze nem lehetett csak a lapkiadásra támaszkodni, ezért Hartmann Kristóf kollégánkkal, barátunkkal közösen elkezdtünk lemezeket is terjeszteni, ami a gazdasági válság és az internetes letöltések előretörésének idején megint csak krízishelyzetet eredményezett. De hát, ezt szeretjük! (nevetnek) Soha nem akartunk szélesíteni, mainstreamebb rockmagazin lenni és amióta a kilencvenes évek végére letisztázódtak a szerepek a globális szereplők között, azóta meg pláne nem érdemes. Ennyien vagyunk, ezt szeretjük."

Cselőtei László: "Szerintem fontos kiemelni azt is, hogy mi voltunk az elsők, sikerült kialakítanunk egyfajta hagyományt. Velünk együtt pedig felnőtt egy olyan generáció, akik nem tudtak máshonnan információt szerezni, pedig éhesek voltak rá. Ők nagyon lojálisak voltak az újsághoz."


A Kollár Bálint által készített interjút teljes egészében ide kattintva olvashatod el.


Információ a Recorder friss számáról - katt ide!

  


 

Hammer TV

 
U.D.O. - Új klipes dal az októberi Game Over! lemezről: Prophecy
2021. szeptember 17. (péntek) 18:54

Game Over! címmel október 22-én jelenik majd meg az új U.D.O. album, Udo Dirkschneideréktől pedig már itt is a harmadik előzetes dal, a videoklippel kísért Prophecy. "Game Over! - A kijelentés többféle jelentést is hordoz. Egy dolog azonban biztos: a U.D.O. nem végez félmunkát, mindig beleadnak apait-anyait. A világszerte adott több száz koncert során, Oroszország és Dél-Amerika legeldugottabb helyein is játszva, a U.D.O. egy igazi egységgé, szenvedélyes zenészek és barátok konglomerátumává vált. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata, hogyan illeszkedjen a zenekar hangzásába a lehető legtökéletesebben. A Game Over! lemez összes dala jellegzetes karakterrel bír..."     www.facebook.com/udoonline U.D.O. - Prophecy (a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Kids And Guns (szöveges videó a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Metal Never Dies (a 2021-es Game Over! lemezhez)...

IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem
IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem

Máris itt van két Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta nem is...

HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"
HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"

Hobo, azaz Földes László a Facebook oldalán emlékezett meg egykori zenésztársáról, a pár nappal ezelőtt, 68 éves korában elhunyt Póka Egonról, aki 1978 és 1993 között 12 Hobo...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a második előzetes dal, a szöveges videóval kísért Clickbait. Eredetileg már...

INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer
INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer

Argent Moon címmel megjelent és végig is hallgatható a négy tételes új EP a melodikus death metal egyik kiváló északi képviselőjétől, a finn Insomniumtól. Mi több, a nem éppen...

IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel
IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel

Máris meghallgatható két új Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS