VIII. TATTOO THE SUN - "a magyar underground most is tele van szuper bandákkal"

Uzseka Norbert beszámolója és fotói a Dürer Kertből

2018. szeptember 9. (vasárnap) 09:16 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 10:20

Csak néhány órára tudtam beszabadulni a Dürerbe az immáron nyolcadszor megrendezett Tattoo The Sun fesztiválra, de így is sűrű volt a program, és a kisteremben lévő tetováló stúdiókat alaposan meg sem tudtam nézni, nem szólva Kovács "Nihil AK" Attila (Sear Bliss/Varso/ex-WMD gitáros) remek kiállításáról.

 A Stabbed volt az első fellépő a nagyteremben, és hozták az - úgy látszik - szokott szintet: iszonyat megtekert témák és mégiszonyatabb őrlés (nem szólva a groove-okról), s dalok között, néha közben is a jó értelemben fárasztó humorú idétlenkedéseik. Az énekes Alex megfelelő szögből nézve szinte Elvis-jellegű új frizurája alól kedélyesen ordította le az egybegyűlt egyelőre kevesek arcát, s a többiek is random váltogatták a mosolygást a vicsorgással. Várom már az új albumot, ami készül, mégsem játszottak róla semmit, de így is kerek műsor volt ez. Szeretem ebben a csapatban, hogy szinte vásott kölykös pimaszsággal tudják előadni a legkomplexebb és legsúlyosabb témákat is - ettől baromi szórakoztatóak is, miközben a dalaik egyik-másika mérhetetlenül félelmetes és sötét.

 

 

Eztán belenéztem a "tetovált falú" 041-es teremben a Hatvan City Hard Core műsorába. A két énekessel felálló csapat, amennyire én értek hozzá, a New York HC legszebb hagyományait ülteti át magyar közegbe, bár a gitáros Hatebreed pólója sem az ő bandán belüli különcségét jelölte. Elég frankón tolták az ugrálásra, együtt üvöltésre késztető témákat, és az sem zavart igazán, hogy mikor eljátszották az Ignite-tól a Falut, akkor azért Zoli eredeti magasai hiányoztak.

 Velük párhuzamban játszott a nagyteremben a Vendetta Inc., ott az énekesen volt árulkodó póló, Pantera felirattal, de szó sincs arról, hogy merő kópiája lenne ez a négyes annak. Van a zenéjükben thrash, death, de dallamos heavy metal témák is, meg kellő erő, amivel úgy megdörrentek, hogy odakinn az ég sem különbül (pedig amúgy irdatlan felhőszakadás és vihar volt aznap éjjel). Olyan téma nem volt, ami azonnal, elsőre megfogott volna, de nem láttam a teljes műsort, és azért így is tetszett a dolog.

 A 041-ben jött aztán a Dystopia koncertje. Vári Gáborék az év egyik legjobb lemezét tették le az asztalra, ezért is sajnáltam, hogy a csúszás miatt egy számot ki kellett húzniuk a programból. Kellett egy kis idő, mire bemelegedett Gábor torka, de aztán sem az énekbe, sem a zenébe nem lehetett belekötni, sőt, a hangzás is rendben volt. Legalábbis engem magával ragadott a koncert, melynek három csúcspontja is volt: a What Does the Beast Say? azzal az AIC-es verzével és ütős refrénnel, meg a két klipnóta (Purge Yourself, The Remedy Engine).

 Számtalan különféle hatás érvényesül a zenéjükben, de így egyben egészen sajátos valami, szuper elegye a fogós dallamoknak, az óriási riffeknek és groove-oknak, a kiváló, mégis alázatos zenészi játéknak, s mindehhez jön az a plusz is, ami nélkül ez is kevés lenne, és amit én a hangulatban, s ezzel összefüggően a szövegek mondanivalójában találok meg. Ahogy Kovács Bedlam barátom mondta, hasonlítanak az Alter Bridge-re, s tényleg, az ő zenéjükben is megvannak ezek.

 Időm elfogytán már csak két számot tudtam megnézni a Room Of The Mad Robots-ból, a hangulatos és vicces intrót követően (azt a Froggy Went A-Courting c. folknótát játszották be az Eraserhead képei elé, amit Crambone címmel én a Tom és Jerry rajzfilmek egyik legkiválóbbikából ismerek). A Lynch film az intro után is maradt, a színpadot kevéske kék fény világította meg csupán, s aztán rájöttem, hogy a füstszagot, amit érzek, a pofám égése okozza. Mert szégyen, hogy én ezt a bandát csak most szerettem meg. OK, élőben most láttam először, de akkor sincs magyarázatom arra, hogy hogy tudott elmenni mellettem az eddigi x különféle anyaguk. Ez van, tán jobb későn, mint soha.

 Mindenesetre az öt lynch-i figura (mert azért ez a koncert Eraserhead nélkül is befért volna egy filmbe, amit ő rendez) elképesztően ízes, hangulatos, hátborzongató zenét tolt - legalábbis az a két daluk ilyen volt. Van itt minden, a Tooltól a Faith No More-on át a Mastodonig és Gojiráig, s még megannyi más, de ahogy ezek kiálltak és zenéltek, hát, az elképesztő volt.

A többi fellépőtől bocs, nekem most csak ennyi fért bele, de így is azzal a semmivel össze nem hasonlítható jó érzéssel eveztem haza az özönvízben, hogy a magyar underground most is tele van szuper bandákkal.

U.N.


További UN fotók -
katt ide!

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hammer TV

 
CONVERGE - Chelsea Wolfe-fal egy közös dal, videoklippel együtt: Blood Moon
2021. szeptember 28. (kedd) 16:59

Az még 2016-ban volt, amikor a legendás bostoni hardcore/metal banda, a Converge a holland Roadburn Fesztiválon néhány extra vendéggel lépett fel. A Bloodmoon projekthez az énekes-dalszerző Chelsea Wolfe és társa, Ben Chisholm is csatlakozott, valamint a Cave-In/Mutoid Man vezetője, Stephen Brodsky és a Neurosisból Steve Von Till. Azóta is többször szóba került egy Bloodmoon lemez, és most végre kiderült, hogy az album november 19-én jön majd ki Bloodmoon: 1 címmel. Első előzetesként máris itt a Blood Moon dal, többek között Chelsea Wolfe-fal. Klip is született hozzá, a rendező Emily Birds volt. A Converge legutóbbi lemeze a 2017-es The Dusk In Us volt.   CONVERGE - Blood Moon (a 2021-es Bloodmoon: I albumhoz) Jacob Bannon | Kurt Ballou | Nate Newton | Ben Koller Stephen Brodsky | Chelsea Wolfe | Ben Chisholm CONVERGE - Bloodmoon: I (11/19 - Epitaph) 01. Blood Moon 02....

BILLY TALENT - Videó is született a Weezer frontemberével közös dalukhoz: End Of Me
BILLY TALENT - Videó is született a Weezer frontemberével közös dalukhoz: End Of Me

Eredetileg 2020 nyarán tért volna vissza Budapestre a kanadai Billy Talent, a világjárvány miatt azonban a koncertre csak 2022. június 8-án kerül majd sor, a vendégbanda pedig az Of Mice...

BE'LAKOR - Progos, melodikus death metal Ausztráliából, új dal és klip: Foothold
BE'LAKOR - Progos, melodikus death metal Ausztráliából, új dal és klip: Foothold

Coherence címmel október 29-én jelenik meg a melodikus, progos death metalt játszó ausztrál Be'lakor ötödik albuma, a 2016-os Vessels lemez utódja, második előzetesként pedig a...

BASTARÐUR - Dalpremier a Sólstafir frontemberének crusty projektjétől: The Whispering Beast
BASTARÐUR - Dalpremier a Sólstafir frontemberének crusty projektjétől: The Whispering Beast

Aðalbjörn Tryggvason, a Sólstafir énekes/gitárosa egy új szólóprojektet hozott össze Bastarður néven, a bemutatkozó album pedig október 29-én jön majd ki Satan's Loss Of Son címmel....

NYTT LAND - Ahol Szibéria világa és az északi folk találkozik, új videoklip: Blood Of The North
NYTT LAND - Ahol Szibéria világa és az északi folk találkozik, új videoklip: Blood Of The North

Ritual címmel a nyár végén jelent meg az északi folkot ambient hatásokkal játszó orosz Nytt Land hetedik albuma, ezúttal már a Napalm gondozásában. Az új klipjük a lemezt záró Blood...

GENERATION KILL - Új klipes dal az ex-Exodus énekes csapatától: Into The Black
GENERATION KILL - Új klipes dal az ex-Exodus énekes csapatától: Into The Black

Május végén egy klipes új dallal jelentkezett az egykori Exodus frontember, Rob Dukes zenekara, a Generation Kill, a Never Relent nótában pedig vendégük is volt, Gary Holt gitáros. Azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS