ABBATH - "Nem akartam szólóbandát indítani, de végül nem maradt más választásom"

Hétfőn Abbath koncert az A38 Hajón, vendég a dán Baest

2018. szeptember 9. (vasárnap) 12:55 | utoljára módosítva: 2018. szeptember 9. (vasárnap) 13:28

Hétfőn az A38 Hajón adja első magyarországi koncertjét az Abbath, az Immortal vezér Abbath csapatának vendégzenekara pedig a Century Mediához szerződött dán death metal csapat, a Baest lesz.

"Első alkalommal érkezik Budapestre az Immortalból való távozása után Abbath Doom Occulta szólózenekara, az Abbath. A 2016-os bemutatkozó lemezének folytatásán dolgozó legendás black metal frontember csapata szeptember 10-én áll az A38 Hajó színpadára. Bár a zenekar rövid története alatt a tagok ki-be járkáltak a bandában – a közelmúltban a korábbi Gorgoroth és God Seed bőgős, és az Abbath megalakulása óta zenekartag King ov Hell távozott a második album szövegvilágával adódó problémái miatt -, az Immortal dalokkal is vegyített koncert igazi kuriózum lesz, ugyanis minden viszontagság ellenére méregerős bulikat ad a zenekar."
 


www.facebook.com/abbathband


A koncert Facebook oldalaAz első Abbath album megjelenése idején a HammerWorldben megjelent interjú:

A norvég black metal színtéren mindig is egy külön kategóriát képviselt az 1990-ben alakított bergeni Immortal, ők ugyanis sem sátánisták, sem templomgyújtogatók nem voltak soha, zenéjükben pedig mindig érezhető volt egy klasszikus metalos jelleg. A 2003 és 2007 között a belső problémáik miatt szünetet tartó csapat 2014 decemberében robbantotta a hírbombát, akkor derült ki, hogy az ellentétek ismét kiéleződtek, megindult a jogi csatározás az Immortal név használatáért. Mostanra letisztult a kép, Demonaz és Horgh viszi tovább az Immortalt, a frontember Abbath pedig hamarosan kiadja az Abbath nevet viselő új bandájának bemutatkozó albumát.Érdekes, hogy meg sem vártátok a bemutatkozó Abbath album megjelenését, máris turné­ra­ indultatok Japánba és Ausztráliába. Ezek ilyen összeszoktató koncertek voltak?

„Valójában már a nyáron elkezdtünk játszani, mert jött néhány komolyabb fesztiválos felkérés. Finnország, Svájc, Kanada... De volt egy őszi londoni koncertünk is. Igazából ez az októberi ausztrál kirándulás nem is turné volt, csupán két klubbuli. Az egyik Sydney-ben, a másik Melbourne-ben. Az egész úgy jött, hogy meghívást kaptunk egy japán fesztiválra, a Loud Parkra, és azt én személy szerint mindenképpen el akartam vállalni, mert az Immortallal sosem sikerült eljutnunk Japánba. Szóval, ennek éppen ideje volt. Azt a fellépést meg logikus volt összekapcsolni egy rövid ausztrál körrel. Nem is feltétlenül a pénz miatt, mert ahogy mondtad is, ezek tényleg klubbulik voltak. Egyszerűen csak az érzés miatt. Ki akarjuk hangsúlyozni, hogy az Abbath zenekar szeret koncertezni. És fogunk is jó sokat, ez biztos."Ausztráliában is most játszottál először?

„Nem, ott már volt négy Immortal buli 2008 tavaszán, és akkor Új-Zélandon is adtunk két koncertet. Akkor azt mondták a helyi szervezők, hogy norvég zenekar korábban sosem járt Új-Zélandon. Még az A-ha sem! (nevet) De azt hiszem, hogy azóta már a Mayhem is eljutott oda."A fesztiválokat vagy a kisebb klubbulikat élvezted jobban?

„Nincs nekem semmi bajom a fesztiválokkal, mindenhol szeretek színpadon lenni, de a klubbulikat különösen élvezem. Azoknak valahogy egész más a hangulatuk. Ezek az ausztrál koncertek is párszáz fős klubokban voltak, és látnod kellett volna, hogy micsoda őrület kísérte a dalokat!"Az ismeretlen új számokat is jól fogadták az emberek?

„Egyelőre csak egyetlen Abbath dalt játszottunk a bulikon, a Fenrir Hunts-ot, azt meg már szeptemberben bemutattuk. Igaz, nem az albumos verzióban. De aki akarta, már ismerhette. Amúgy meg régi tapasztalat, hogy nem érdemes megbombázni a közönséget ismeretlen számokkal, úgyhogy Immortal nótákat nyomtunk a bulikon, valamint két dalt a 2006-os I szólóprojektem lemezéről."

Ha már szóba került az I le­­meze, hogyhogy King basszert (Tom Cato Visnes, ex-Gorgoroth, God Seed - idén távozott a csapatból) leszámítva nem az akkori társakkal indítottad el az Abbath zenekart?

„Szívesen dolgoztam volna újra Armagedda dobossal, aki a korai Immortalban is játszott, és akivel nagyon jóban vagyok, de ő már letette a dobverőit. Már nincs benne a mostani metal vérkeringésben. Ice Dale gitárost viszont felhívtam, de neki az Enslaved és az Audrey Horne mellett az Abbathra már nem lett volna sem ideje, sem energiája. A koncerteken Per Valla a kisegítő gitáros, aki amúgy a Vredehammer és az Allfader tagja.

A dobosunk pedig Creature, azaz Kevin Folley, aki egy ír srác, de a legtöbben a francia Benighted dobcucca mögül ismerhetik. Egy vadállat, egy eszelős jó dobos! Kisegített ezer csapatban az évek során, többek között a Sepulturában, a Decapitatedben, de a Sabatonban is. Eleve olyan felkészülten érkezett, hogy én ilyet még nem tapasztaltam! Tökéletesen betanulta az összes Immortal nótát, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy köztünk a helye."És miért kapta ezt a fura álarcot?

„Ha rákeresel a neten a fotójára, azonnal tudni fogod! (nevet) Én nagyon fontosnak tartom, hogy egy zenekarnak legyen kisugárzása, le­­gyen megjelenése. Én is ragaszkodom az Immortalban megismert arcfestésemhez. Az egyik nyári buli előtt King majdnem a próbateremben felejtette Creature álarcát, de akkor is kitaláltunk volna valamit a számára."A lemezanyagot hármasban írtátok meg?

„Alapvetően ez az én zeném, de Kingék is hozzátették a magukét. Ez nem egy összecsapott akármi, nagyon sokat és nagyon komolyan dolgoztunk a dalokon. Igazság szerint annyi új témám született, hogy akár három lemezt is meg tudtunk volna tölteni."Van egyfajta Immortal hangulata az Abbath daloknak, de Creature dobolása mégis más jelleget biztosít nekik.

„Pontosan így van. Ennél jobban én sem fogalmazhattam volna. Ebből az anyagból simán megszülethetett volna egy új Immortal lemez is, de az ismert okok miatt minden másképp alakult. Azért is tettünk ki a netre néhány stúdióban felvett, de élő videót, mert meg akartuk mutatni, hogy Creature eszelős dobmunkája mi mindent hozzátesz az élő hangzásunkhoz. Elég csak meghallgatni, megnézni az Immortal nótát, a Nebular Ravens Wintert."Ahhoz mit szólsz, hogy Horgh és Demonaz továbbviszik az Im­­mortal nevet?

„Sok sikert! De ahogy az Abbath sem egyenlő az Immortallal, az ő bandájuk is más lesz, hiába is használják az Immortal nevet. Én nem akartam szólóbandát indítani, de végül nem maradt más választásom. Az volt a helyzet, hogy Demonazék belassultak. Család, gyerekek... Ők csak akkor akartak turnézni, amikor kijön egy új Immortal album. Én viszont a legszívesebben állandóan turnén lettem volna a bandával. De ez a feszültség már jó néhány éve megvolt köztünk. Aztán eljött az a pont, amikor már nem mehettek úgy tovább a dolgaink, mint korábban."Nehéz elképzelni egy Abbath nélküli Immortalt...


„Nézd, nekem is az a határozott véleményem, hogy új néven kéne dolgozniuk. Az Immortal a közös munkánk eredménye volt. Most persze mindenki hajtogatja a magáét, de hosszabb távon úgyis kiderül az igazság. Én nem is akarok reagálni a nyilatkozataikra, mert ehhez túl rövid az élet, és túl sok a dolgom. Beszéljen inkább a zene és beszéljenek a koncertek! Fogalmam sincs, hogy ki lesz az új Immortal énekes és frontember, de szerintem nekik sem. Én mindenesetre egy jó éve nem beszéltem velük. Minden energiámat az Abbath beindítására fordítottam. És semmi mást nem akarok, mint kiállni a színpadra, nyomni a saját zenémet, és a maximumot nyújtani."

Tehát az Abbath dalokat mind te írtad?

„Az alapötleteket tekintve abszolút. A szövegek terén viszont itt is kaptam külső segítséget. Azt bizonyára te is jól tudod, hogy az Immortalban a szövegeket Demonaz írta. És le a kalappal, mert mindig fantasztikus munkát végzett. Most egy Simon Dancester nevű srác segített a szövegírásban, akit véletlenül ismertem meg egy barátom szülinapi buliján. És ugyanúgy dolgoztam vele is, mint korábban Demonazzal. Amikor megszületik egy friss zeném, a hangulata alapján azonnal van elképzelésem arról is, hogy milyen téma illene hozzá.

Ezek a szövegek persze nem az Immortalban megismert Blashyrkh-világot festik le, nem akartuk másolni Demonaz témáit. Nyolc album talán elég is volt abból. Szabadabb ez a szövegvilág, de a zenéhez passzoló jeges, epikus, északi, hegyvidéki témák most sem hiányoznak, ahogy az igazi metal jelleg sem. Az biztos, hogy a következő Abbath album szövegeit is Simon írja majd. Lényegében egy költő a srác, és olyan óangol kifejezéseket használt, hogy az emberek nem győzik majd kiguglizni a szavakat!" (nevet)A hamarosan megjelenő le­­mezről egyelőre csak a Fenrir Hunts és a Winter Bane dalokat ismerhetik az emberek, de hamarosan kijön kislemezen egy újabb nóta is, a Count The Dead. Szerinted ezek alapján pontos képet kaphat mindenki az Abbath albumról?


„A Fenrir Hunts az elsők között született meg, és úgy éreztük, hogy az elég jól felkészíthet mindenkit a továbbiakra. Húzós, fogós metal nóta, a szövegét pedig az északi mitológia inspirálta. A Winter Bane egy epikusabb tétel. Valakitől azt hallottam, hogy a Battles In The North lemez témáira emlékezteti, de szerintem ez sokkal inkább igaz az Ashes Of The Damned dalunkra. De az sem volt megtervezve, csak így csúszott ki belőlem.

Persze, vannak egészen új elemek is, például Creature dobolása miatt. Ami meg a Count The Dead-et illeti, azt az egyik klasszikus Ozzy szám, az Over The Mountain inspirálta. Legalábbis a szerkezetét tekintve. Ez a klasszikus metalos, rock'n'roll-alapú megközelítés mindig is ott volt a dalaimban, és ez egyértelműen a Venom hatása.

Az Immortalra sem mondtuk soha, hogy színtiszta black metalt játszunk. A heavy metal elemek mindig is jelen voltak a zenénkben. Ezért is tettük fel a kislemez B oldalára a Judas Priest feldolgozást, a Riding On The Windet. Az 1982-es Screaming For Vengeance a kedvenc Judas Priest albumon, és ez egy olyan nótájuk, amit még én is képes vagyok elénekelni!" (nevet)

A metal színteret mennyire követed mostanában? Hallgatod a frissen megjelent lemezeket?

„Nem hallgatok meg minden új zenét, az lehetetlen is volna. De a nagy kedvencek albumait mind megveszem - és csakis vinyl verzióban."Az új Slayert hallottad már?


„Megvan már a lemez, de még nem volt időm elmélyedni benne. A hangzása viszont nagyon bejön. Az új Iron Maident ugyanakkor már szarrá hallgattam. Szerintem a Seventh Son óta nem adtak ki ennyire jó anyagot. De az új Motörhead is nagyon tetszik. Utoljára az Inferno albumuk jött be ennyire. Hiába vagyok hatalmas Motörhead rajongó, nem kajálok meg mindent tőlük. A Hammered lemez például nem nagyon tetszett, de a legutóbbi Aftershock sem.

Az új viszont egy igazán ász anyag! Egyébként a Bömbers nevű Motörhead tribute bandám is aktív. Nemrég volt egy Philthy emlékbulink Bergenben, előtte meg New Yorkban léptünk fel, de lesz még idén egy másik hazai koncertünk is. Mondom, én imádok színpadon lenni! Alig várom, hogy végre kijöjjön a lemezünk és induljon az Európa-turné a Behemoth, az Entombed A.D. és az Inquisition társaságában! Micsoda remek társaságban leszünk, nem igaz?"


Az interjú eredetileg a HammerWorld 2015. decemberi-januáűri számában jelent meg.


 
A Phoenix Music Hungary és a Planetnoir Industries bemutatják:

2018. szeptember 10., Budapest @ A38 Hajó
ABBATH (NOR)
BAEST (DK)


Belépő:
5.900 Ft

Jegyelővétel: Tixa.hu, A38.hu, CD Pince

Jegylink:
tixa.hu/abbath_budapest


 

BAEST - Crosswhore (a 2018-as Danse Macabre albumhoz)


 

Hammer TV

 
U.D.O. - Új klipes dal az októberi Game Over! lemezről: Prophecy
2021. szeptember 17. (péntek) 18:54

Game Over! címmel október 22-én jelenik majd meg az új U.D.O. album, Udo Dirkschneideréktől pedig már itt is a harmadik előzetes dal, a videoklippel kísért Prophecy. "Game Over! - A kijelentés többféle jelentést is hordoz. Egy dolog azonban biztos: a U.D.O. nem végez félmunkát, mindig beleadnak apait-anyait. A világszerte adott több száz koncert során, Oroszország és Dél-Amerika legeldugottabb helyein is játszva, a U.D.O. egy igazi egységgé, szenvedélyes zenészek és barátok konglomerátumává vált. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata, hogyan illeszkedjen a zenekar hangzásába a lehető legtökéletesebben. A Game Over! lemez összes dala jellegzetes karakterrel bír..."     www.facebook.com/udoonline U.D.O. - Prophecy (a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Kids And Guns (szöveges videó a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Metal Never Dies (a 2021-es Game Over! lemezhez)...

IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem
IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem

Máris itt van két Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta nem is...

HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"
HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"

Hobo, azaz Földes László a Facebook oldalán emlékezett meg egykori zenésztársáról, a pár nappal ezelőtt, 68 éves korában elhunyt Póka Egonról, aki 1978 és 1993 között 12 Hobo...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a második előzetes dal, a szöveges videóval kísért Clickbait. Eredetileg már...

INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer
INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer

Argent Moon címmel megjelent és végig is hallgatható a négy tételes új EP a melodikus death metal egyik kiváló északi képviselőjétől, a finn Insomniumtól. Mi több, a nem éppen...

IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel
IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel

Máris meghallgatható két új Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS