GHOST - Ismert énekesek utasították vissza az ajánlatot, így lett Tobias Forge a frontember

Még a Myspace-en indult el a Ghost története

2018. június 7. (csütörtök) 16:44

Az okkult rocker Ghost új stúdióalbuma a múlt pénteken jelent meg Prequelle címmel, a frontember, dalszerző Tobias Forge, aki most Cardinal Copiaként jelenik meg a színpadon, a Revolvernek mesélt a csapat elindulásáról, valamint arról, hogy eredetileg csak gitáros akart lenni a bandában, de miután a svéd színtér jó pár neves énekese visszautasította, végül a mikrofon elé állt.
 
A Ghost 2006-ban született, amikor Tobias megírt egy Stand By Him című dalt, egybeolvasztva a Mercyful Fate fémes gitárjait és a Blue Öyster Cult napsugaras vokálharmóniáit, a liturgikus hangulatú szám természetesen a Sátánról szólt. Ilyesmi dalt még sosem írt Forge, aki korábban a death metalos Repugnant tagja is volt. Egykori zenésztársát, barátját, Gustaf Lindströmöt kérte meg, hogy segítsen rögzíteni a számot. A Stand By Gim végül a Ghost első albumán, a 2010-ben kiadott Opus Eponymous-on jelent meg, de már nem svéd nyelven, hanem angolul.

"Klasszul szólt a nóta, de nem tudtam hova helyezni. Manapság az okkult rock már egy nagyon bevett kifejezés, de akkoriban csak azt tudtam, hogy a nóta a maga fura módján nagyon is attraktív. Azt mondtam Gustafnak, hogy amennyiben sikerül két hasonló jellegű dalt megírnom, akkor nevet adhatnánk neki és kezdhetnénk is valamit az egésszel."2008 elején rögzítették is az első három Ghost dalt: Stand By Him, Prime Mover és Death Knell.

"Mindent én írtam a gitár mellett, a dobtémákat és a basszust is, szóval már kézben voltak nálam a nóták. Mire vége lett a hétvégének, fel is vettük a három számot. A felvételekkel csaknem párhuzamosan a Ghost név is megszületett."

  Az image kérdése viszont felvetett néhány problémát.

"Mondtam Gustafnak, hogy ezek a dalok nem úgy szólnak, ahogy mi kinézünk. A korábbi projektjeimben nem volt jelen a horror-jelleg, itt viszont éreztem, hogy ennek egy teátrális csapatnak kell lennie. És ha megcsináljuk, akkor névtelennek, ismeretlennek kell maradnunk. Valami egész mást akartam, mint a szokásos rock előadások. És az is világos volt előttem, hogy nem lehet a hagyományos utat járni, bandát összehozni, próbálni aztán elkezdeni koncertezni. Talán előbb egy teljes lemezt fel kéne vennünk, és utána mondjuk felléphetnénk a Roadburn fesztiválon."

 


 Forge azonban nem akart a banda énekese lenni.

"Gitározni akartam. Már kiskölyökként is inkább tudtam azonosulni Keith Richards-szal és Slash-sel, mint a bandák énekeseivel. Noha maximálisan imádom az 1982-es Mick Jaggert, ahogy kinézett, ahogy a színpadot uralta, inkább akartam egy laza gitáros lenni, aki köhécselés nélkül cigizik a játék közben. Úgy voltam a felvételekkel, hogy ezek csak demók az én hangommal. Ezek amolyan mankótémák az énekes számára."
 
 Tobias Forge elsőként a svéd doomster Candlemass volt énekesét, Messiah Marcolint kereste meg, de ő nem vállalta a dolgot, ahogy a mostani Candlemass frontember sem, Mats Levén, aki egy időben Malmsteen mellett is énekelt. És ugyancsak visszautasította az ajánlatot Christer Göransson, aki annak a Mindless Sinner nevű csapatnak volt a régi frontembere, amely Tobias szülővárosában, Linköpingben, amolyan helyi hősnek számított. Christer azt mondta Tobiasnak, hogy megvan a saját csapata, és különben is, ez a projekt kissé lököttnek tűnik. És a Grand Magus énekese, JB Christoffersson is nemet mondott Forge-nak, aki így végül maradt a Ghost frontembere.


Tobias ekkortájt a húszas évei végén járt, nős volt és két csecsemőkorú ikerlányáról is gondoskodnia kellett. Volt persze rendes munkája is, egy svéd mobilcégnek dolgozott, a telefonos ügyfélszolgálatnál. A Ghost már a hatodik zenekara volt.


"Mondhatjuk, hogy korábban nem sok minden történt az életemben. Volt két gyermekem, voltak barátaim, és persze a nősülés is nagy dolog volt számomra, de ami a pályafutásomat illeti, valamint a zenekaros, turnés álmaim valóra váltását, ez a 29 év nem sok eredménnyel járt."Mint akkoriban minden zenész, ő is a MySpace-t használta, oda tette fel a Ghost demós dalait.

"Ez az oldal nagyon titkos volt. Az talán szerepelt ott, hogy Ghost, de ahogy rémlik, egy holdfényes katedrális képét tettem fel fotó gyanánt, és a Ghost név mellé csak valami olyasmit írhattam, hogy sátánista doom. Nagyon-nagyon egyszerű volt minden. Igyekeztem persze belőni a lehetséges célcsoportot, azokat az embereket, akik olyasmi zenéket szerettek, amilyenekhez hasonlónak gondoltam a miénket. A Blue Öyster Culttól a Pentagramig, a Saint Vitusig, beleértve a teljes doom színteret, nyilván a Candlemasst is, de olyanokat is, mint az Angel Witch, a Demon... A komorabb rock/metal bandákat, ahol azért volt valamifajta dallam is."

  Két nappal a dalok feltöltése után máris felbukkantak a kiadók és menedzserek.

"A teljes ismeretlenségből, a totális semmiből, hiszen addig talán csak 10 ember tudott a Ghost létezéséről, 48 óra leforgása alatt egy olyan banda lettünk, amely iránt komoly érdeklődés mutatkozott. A pályafutásom íve nagyobbat változott ebben a 24-48 órában, mint előtte bármikor."A Ghost első dalai 2010 március 12-én kerültek feltöltésre. És ez volt az a nap, amikor Tobias 13 évvel idősebb bátyja, Sebastian elhunyt.

"Akkoriban nem tudtam róla, de szívbeteg volt, van erre egy szakkifejezés is, de arra nem emlékszem. Egy olyan betegség, amikor a szívizmok megvastagodnak. Szóval, Sebastian sajnos épp azon a napon hunyt el, amikor a Ghost dalokat nyilvánossá tettük. Aznap éjjel az egész életem megváltozott."Sebastian már 19 évesen elköltözött otthonról, de az öccsére azért komoly hatást gyakorolt.

"Három vagy négy éves lehettem, amikor adott nekem pár lemezt. Azt hiszem, eredetileg magának vette őket. Siouxsie and the Banshees volt az egyik, aztán Kim Wilde, egy Rainbow lemez, valamint a Love Gun a KISS-től. Hűha, mondtam az utóbbira, mire ő: a tiéd lehet! Lényegében ez annyit jelentett, hogy átkerült az én szobámba, nem túl messze az övétől. De nagyon rendes húzás volt tőle.

Ugyancsak tőle kaptam meg a Shout At The Devilt a Mötley Crüe-tól. Az a lemez ténylegesen beparáztatott. Szerettem, de egyúttal nagyon félelmetesnek tartottam, különösen az intróját. Egy kicsit később nagyon megszerettem a Rolling Stones-t is, az ő diszkográfiájukban pedig ott volt a Sympathy For The Devil dal és a Their Satanic Majesties Request lemez is..."GHOST - Dance Macabre (a 2018-as Prequelle albumról)


Ghost interjú a májusi HammerWorld magazinban
Ghost poszter a májusi HammerWorld magazinban
GHOST - Rats (a 2018-as Prequelle albumhoz)

 

Hammer TV

 
CULT OF LUNA - Videóval az első eposz a februári albumról: Cold Burn
2021. december 2. (csütörtök) 07:36

The Long Road North címmel február 11-én egy új albummal jelentkezik a post-metal vonal egyik ász csapata, a svéd Cult Of Luna, első előzetesként pedig már lehet ismerkedni a videóval kísért Cold Burn eposszal. A Cult Of Luna legutóbbi albuma a 2019-es A Dawn To Fear volt, 2020 elején pedig öttételes EP-t adtak ki The Raging River címmel. Úgy volt, hogy 2021 őszén Európa-turnéra indulnak, mégpedig két amerikai banda, a Caspian és a Holy Fawn társaságában, de a körutat, és így a magyar állomást is, 2022 őszére szervezték át. Johannes Persson énekes/gitáros a februárban érkező kilencedik lemez kapcsán: "A hosszú északi út egyben hosszú út hazafelé is. Amikor útra kell kelned, mert jön a jelzés, hallod a hívást, amely visszhangzik az erdőben. Átszáll minden tó felett, a szél által felerősítve. Amikor elér hozzád, tudod, hogy itt az idő. Ideje továbblépni. Nem tudod, hová vezet az út, de bízol benne. Az út...

BILLYBIO - Új videoklip a Biohazardból ismert Billy Graziadeitől: One Life To Live
BILLYBIO - Új videoklip a Biohazardból ismert Billy Graziadeitől: One Life To Live

BillyBio néven pár éve indított egy szólóprojektet a Biohazard gitáros/énekese, Billy Graziadei (Powerflo), a debütáló szólólemez pedig Feed The Fire címmel jött ki 2018-ban. A...

CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS